Wydarzenia z lat ubiegłych

Rok szkolny 2017/2018 »  Rok szkolny 2016/2017 »  Rok szkolny 2015/2016 »
Rok szkolny 2014/2015 »  Rok szkolny 2013/2014 »  Rok szkolny 2012/2013 » 
Rok szkolny 2011/2012 »  Rok szkolny 2010/2011 »  Rok szkolny 2009/2010 »   Rok szkolny 2008/2009 »  Rok szkolny 2007/2008 »  Rok szkolny 2006/2007 »

Wydarzenia w roku szkolnym 2018/2019


Niech żyje bal!

Niech żyje bal! Bo to życie to bal jest nad bale! - tak śpiewali goście zaproszeni na Charytatywny Bal Karnawałowy, który odbył się 9 lutego 2019 na Hali Widowiskowo-Sportowej "Pogoń" w Zabrzu.
Wspaniałej zabawie towarzyszyła licytacja dzieł sztuki i przedmiotów przekazanych przez darczyńców. Zgromadzone środki finansowe zostały przekazane na rzecz Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Zbigniewa Religi.
Goście balowali a my zajęliśmy się obsługą kelnerską: my czyli dziewczęta - Julia Flisiak, Natalia Gancarz, Weronika Gąsior, Zuzia Kątny, Magda Kowalik, Ania Lubecka, Klaudia Wieloch; my czyli chłopaki - Marceli Cichoń, Mateusz Migdalewicz, Szymon Rafat Raza, Arek Zaborowski, Łukasz Żołędzki. Profesjonalnie zajmowaliśmy się gronem 120 znamienitych gości z panią prezydent Zabrza Małgorzatą Mańką-Szulik na czele. Nawet serwis zupy opanowaliśmy bezwypadkowo;) 
Za nami 13 godzin pracy, 13 godzin doświadczenia zawodowego, które jest bezcenne w naszej karierze kelnerskiej.
Niech żyje bal!
Bo to życie to bal jest nad bale!
Niech żyje bal!
Drugi raz nie zaproszą nas wcale!
A my mamy jednak nadzieję, że to nie jest ostatni nasz bal z Restauracją pod kasztanami, która była sprawcą naszej obecności na zabrzańskim wydarzeniu..... \Pozdrawiamy Was Kasztany!

Agnieszka Kasprzyszyn  

bal  zdjęcia »»»

Wycieczka do browaru

Jak warzy się piwo?  Na to pytanie odpowiedzi szukali uczniowie klasy 3d, którzy w czwartek 7 lutego odwiedzili Browar Tyski. O surowcach, technologii produkcji a także nowoczesnych liniach rozlewniczych dowiedzieli się prawie wszystkiego.

browar zdjęcia »»»

Staż w Austrii - grupa 1

Austria  zdjęcia »»»

Szymon Hołownia o walce z mową nienawiści

4 lutego 2019 r. uczniowie klas 1t i 1kg uczestniczyli w spotkaniu z Szymonem Hołownią. Gość opowiadał tyskiej młodzieży o hejcie i mowie nienawiści. Tłumaczył do czego prowadzi mowa nienawiści, mówił o tym, jak sam sobie radzi z hejtem a także zachęcał wszystkich do osobistej walki z hejterami. 

Hołownia  zdjęcia »»»

Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz

24 stycznia 2019 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych w Katowicach odbył się  II Ogólnopolski Turniej na Najlepszego  Ucznia  w Zawodzie  Kucharz.  Tematem przewodnim  tegorocznej edycji  brzmiał  "Wariacje z wieprzowiną".  Do etapu regionalnego przystąpili  uczniowie trzecich klas  szkół zawodowych  z całego województwa.  Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 3kg:  Marceli Cichoń oraz Łukasz Żołędzki.  Młodzi kucharze z wielkim zaangażowaniem  pracowali  nad  swoimi  potrawami. Po przeliczeniu  punktów z części teoretycznej oraz praktycznej  ogłoszono wyniki  turnieju.  Marceli Cichoń  uplasował się na  II miejscu. Będzie reprezentował województwo śląskie na finale ogólnopolskim. Gratulujemy serdecznie!

dyplom           Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz zdjęcia »»»

SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROJEKTU SZAFKI W SZKOLE REALIZOWANEGO W ZESPOLE SZKÓŁ NR 7 W TYCHACH W RAMACH MŁODZIEŻOWEGO BUDŻETU PARTYCYPACYJNEGO 2018

Uczniowie naszej szkoły wielokrotnie wykazywali się swoją kreatywnością, chęcią do działania w środowisku lokalnym i nie tylko. Bierzemy aktywny udział w wielu programach unijnych, akcjach charytatywnych, promujemy wolontariat, reprezentujemy szkołę w zawodach i konkursach branżowych, wspieramy akcje młode talenty. Po prostu działamy. Jesteśmy zaangażowanymi, młodymi ludźmi, którzy mają wiele energii i pomysłów, dlatego propozycja Młodzieżowego Budżetu Partycypacyjnego umożliwiająca realizację naszych inicjatyw nie mogła pozostać w naszej szkole bez echa. Przedstawiciele samorządu uczniowskiego wzięli udział warsztatach dotyczących projektu międzyszkolnego konkursu i przekazali w szkole ważne informacje dotyczące jego realizacji. Poczuliśmy, że możemy mieć wpływ na nasze otoczenie. Prawie wszyscy uczniowie w szkole zaangażowali się w projekt. Były różne pomysły, zgodnie z procedurami uczniowie przedstawiali swoje wnioski. Z dużym poparcie społeczności uczniowskiej w etapie szkolnym wygrała propozycja SZAFKI W SZKOLE i ten właśnie projekt został przedstawiony przed Zespołem ds. oceny zadań złożonych do MBP w ramach konkursu międzyszkolnego. 

Jesteśmy bardzo wdzięczni za umożliwienie nam realizacji tego przedsięwzięcia, wspólnie udało nam się zrobić coś naprawdę wielkiego. Zaangażowaliśmy wszystkich uczniów w naszej szkole, mieliśmy możliwość wpłynąć na nasze otoczenie, zrealizować coś o czym ciągle się mówiło, czego nam brakowało. Szafki w naszej szkole już są, cieszą nasze oczy i kręgosłupy. Okazało się, że mamy jeszcze wiele fajnego do zrobienia, że możemy mieć duży wpływ na to czy będziemy to mieć… i na pewno znowu liczymy na kolejny etap Młodzieżowego Budżetu Partycypacyjnego.

Dziękujemy bardzo!!!!! Uczniowie Zespołu Szkół nr 7 w Tychach

Szafki   zdjęcia »»»

Praktyka na PromAch unity Line

Weronika Gąsior i Klaudia Wieloch to dwie uczennice klasy 3tż, które w dniach 7.01-21.01.2019 r. miały okazję uczestniczyć w praktyce zawodowej, która odbyła się na promach firmy „Unity Line”.
Przez dwa tygodnie poznawałyśmy sekrety pracy na promie „Polonia”, kursującym ze Świnoujścia do Szwedzkiego miasteczka Ystad. Swoją podróż do Świnoujścia rozpoczęłyśmy wczesnym rankiem 6 stycznia, czyli dzień przed planowanym rozpoczęciem stażu. Punktualnie o godzinie 7:10 wyruszyłyśmy pociągiem z katowickiego dworca, aby dostać się na drugi koniec Polski, gdzie miałyśmy rozpocząć naszą zawodową przygodę na promie. Dziesięciogodzinna podróż upłynęła w mgnieniu oka. Wykorzystałyśmy ją na długie rozmowy, podziwianie widoków za oknem i na grze m. in. w karty. Na miejsce dotarłyśmy o godzinie 17:15 i jedyne co nam pozostało to zakwaterować się w miejscowym zajeździe „Millenium”. Bułka z masłem pomyślicie? Otóż to wcale nie tak prosta sprawa w momencie, gdy nie zna się okolicy. Po kilkunastu minutach błądzenia i pytania tamtejszych mieszkańców o lokalizację hotelu, wreszcie dotarłyśmy do celu. Co prawda byłyśmy troszkę zmęczone, głodne i zmarznięte, ale pozytywnie nastawione na przyjście kolejnego dnia. Nazajutrz rano udałyśmy się do terminalu promowego, gdzie z uśmiechem od ucha do ucha przywitał nas Pan ochroniarz. Po chwili rozmowy nadeszła tak długo oczekiwana chwila i zaczęłyśmy zmierzać w kierunku drzwi wejściowych na prom „Polonia”. Po wejściu na pokład zostałyśmy przywitane przez całą załogę, która w tamtej chwili miała tzw. alarm ćwiczebny. Potwierdzeniem naszego przybycia zajęła się Pani Wiola, jak się później okazało była to pani pracująca na recepcji. To właśnie ona przydzieliła nam kajutę i uspokajała nas widząc malującą się na naszych twarzach niepewność. Po przekroczeniu progu kajuty nr 162 poczułyśmy się jak w domu, zaczęłyśmy się rozpakowywać i powoli przyzwyczajać do nowego miejsca. O godzinie 13:00 miałyśmy spotkanie z naszym opiekunem - Panem Mariuszem. Pokazał on nam wszystkie atrakcje promu, które uprzyjemniają podróż pasażerom, a ponadto część dostępną tylko dla załogi. Oprócz tego zostałyśmy także zapoznane z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy na statku. Jednak to nie był koniec wrażeń w tym dniu, ponieważ o godzinie 15:00 pierwszy raz poszłyśmy do pracy. Z przerażeniem w oczach weszłyśmy do ogromnej kuchni, gdzie unosił się aromat dań przygotowywanych przez kucharzy. Szybko się z wszystkimi zapoznałyśmy i byłyśmy już gotowe, aby czerpać wiedzę od jednych z najlepszych kucharzy w Polsce. Na samym początku kuchnia na statku sprawiała wrażenie jednego wielkiego labiryntu jednak po kilku dniach, znałyśmy ją jak własną kieszeń. Poznawałyśmy nowe potrawy oraz uczestniczyłyśmy w przygotowywaniu dań gorących oraz zimnych. Dni na promie mijały bardzo szybko, zwłaszcza gdy poznałyśmy bardzo sympatyczną grupę praktykantów ze Świebodzina, z którymi spędzałyśmy całe godziny na mesie. Nasz pobyt na promie nie ograniczał się tylko do pracy. Miałyśmy również czas zwiedzić urokliwe szwedzkie miasteczko, jakim jest Ystad, które różni się nieco od naszych Tychów. Wąskie uliczki, niewysokie, pomalowane na kolorowo domy pamiętające jeszcze czasy średniowiecza - wszystko razem tworzyło niepowtarzalny klimat. Niestety 21 styczeń nadszedł zdecydowanie zbyt szybko. Ten dzień oznaczał czas pożegnań i koniec naszego pobytu na promie. Z wielkim bólem żegnałyśmy się z wszystkimi członkami załogi, jednocześnie mając nadzieję, że jeszcze kiedyś się zobaczymy. Hmmm kto wie? Może w przyszłym roku. Wiele osób będzie się zastanawiać co dał nam ten dwutygodniowy staż na promie firmy „Unity Line”, otóż przede wszystkim nauczyłyśmy się dyscypliny, porządku i pracy pod presją czasu. Oprócz tego zdobyłyśmy nową wiedzę i umiejętności. Jednak ta praktyka to nie tylko zdobywanie wiedzy w zawodzie, to również nawiązywanie nowych znajomości, poznawanie pracy w różnych warunkach, a także zwiedzanie nowych miejsc. Jesteśmy wdzięczni całej załodze za tak wielką pomoc, wyrozumiałość i zaangażowanie w nasze wykształcenie. Do zobaczenia, a po Szwedzku: Vi ses.

Weronika Gąsior, klasa 3tż

Prom  zdjęcia »»»

7 stycznia 2019 roku o godzinie 7:10 wyruszyliśmy pociągiem z Katowic do Świnoujścia. Trwająca dziesięć godzin podróż minęła nam o dziwo przyjemnie i w oka mgnieniu. Urozmaicaliśmy ją sobie długimi rozmowami i grą między innymi w karty czy bierki. Po dotarciu do Świnoujścia o godzinie 17:10 postanowiliśmy coś zjeść, ponieważ wejście na prom zaplanowane było na godzinę 21:30. Znaleźliśmy mały przytulny bar „Bosman” znajdujący się niedaleko dworca, po krótkiej kolacji postanowiliśmy poszukać terminalu portowego. Okazało się to niełatwym zadaniem, błądziliśmy kilkanaście minut, jednak udało nam się dotrzeć na czas. Po wejściu na pokład promu Skania wszystkim towarzyszyły skrajne emocje, z jednej strony cieszyliśmy się, że mamy możliwość poznania nowego rodzaju pracy, z drugiej strony obawialiśmy się, że nie podołamy zadaniom zleconym nam przez pracowników. Nie trzeba było długo czekać, żeby wszystkie nasze obawy, które okazały się bezpodstawne, zniknęły. Zostaliśmy przydzieleni do swoich kabin, po czym mieliśmy stawić się na spotkaniu z naszym opiekunem panem Dawidem. Opiekun oprowadził nas po promie, pokazał nam miejsca naszej pracy oraz pokład dostępny tylko dla załogi, wzięliśmy udział także w szkoleniu BHP. Nasz grafik obejmował prace w różnych miejscach promu a konkretnie:  bar, restauracja, recepcja, kafeteria, stołówka kierowców, a także kabiny przy housekeeping’u, pod nieobecność podróżnych. Nasze obowiązki w barze polegały na dbaniu o czystość stolików i zbieraniu pustych kufli. Housekeeping opierał się na odkurzaniu kabin i korytarzy. W kafeterii i stołówce kierowców dbaliśmy o to, żeby gościom nie zabrakło napojów, zastawy stołowej i tac. Odbywając praktyki w restauracji obsługiwaliśmy konsumentów przynosząc im gotowe dania a także nakrywaliśmy stoły dla kolejnych gości. W recepcji zostaliśmy zapoznani z obowiązkami recepcjonistów oraz ich stanowiskiem pracy, a także nauczyliśmy się kodować karty do kabin. Braliśmy także udział w alarmach próbnych organizowanych dla załogi. Cała załoga promu była bardzo uprzejma i pomocna, dzięki czemu trudno było nam się z nimi rozstać. Ostatniego dnia po wykonaniu swoich zadań i dokładnym posprzątaniu naszych pokoi udaliśmy się na spotkanie z opiekunem, który wręczył nam certyfikaty ukończenia praktyk wraz z opiniami końcowymi. Cała załoga ciepło nas pożegnała i serdecznie zaprosiła do powrotu w niedalekiej przyszłości. Wszyscy miło wspominamy to doświadczenie i mamy nadzieję na powtórzenie go.

Magdalena Flisiak, klasa 3tż  

Dzień Języków Obcych

22. stycznia odbył się w naszej szkole Dzień Języków Obcych. Z tej okazji zorganizowany został konkurs sprawdzający wiedzę o krajach niemiecko- i anglojęzycznych. I miejsce zajęła Wiktoria Nieszporek z klasy 4ż, II miejsce ex aequo Weronika Waluś i Natalia Jersz również z klasy 4ż, natomiast III miejsce Zbigniew Palowski (2d). Zwycięzcom gratulujemy.
Na korytarzu szkolnym można było spróbować specjałów przygotowanych przez uczniów klasy 1ż, p. Kruber-Kordę i p. E. Donigiewicz.  p. D. Kiedrowicz zadbał o rozwój umiejętności poprawnego wymawiania łamaczy językowych po angielsku, można było zrobić sobie zdjęcie z Bawarczykami czy zapoznać się z kulturą niemieckojęzycznego obszaru językowego przy stoiku p. K. Łataś. Imprezie towarzyszył także pokaz filmów anglojęzycznych przygotowany przez p. B. Starzyńską.
Serdecznie dziękujemy nauczycielom i uczniom naszej szkoły za aktywny udział w tym przedsięwzięciu.
Zapraszamy w przyszłym roku szkolnym.

Obsługa Bal sportowca

12 stycznia na Hali MOSiR w Zabrzu odbył się Bal Sportowca. Zaproszono 330 gości z panią Prezydent Miasta Zabrze Małgorzatą Mańką-Szulik na czele. Imprezie towarzyszyło rozwiązanie konkursu na najlepszego sportowca Zabrza oraz na najlepszego trenera Zabrza.
Tego dnia młodzież naszej szkoły zasiliła szeregi kelnerów i zajęła się obsługą uczestników imprezy.  Profesjonalna praca naszego zespołu była bardzo dobrze oceniona i spotkała się z wieloma komplementami. W składzie drużyny ZS7 znaleźli się: Sandra Błońska, Mateusz Migdalewicz, Ola Majewska, Wiktoria Byrtus, Magda Kowalik, Martyna Żukowska, Karolina Cyganik, Martyna Cebula, Laura Kozłowska, Maciek Pena, Arek Zaborowski, Marceli Cichoń, Bartek Handy, Kamil Kasprzak.  Dziewczęta i Chłopcy - gratulujemy talentu kelnerskiego!!!

Obsługa Bal sportowca  zdjęcia »»»

Kuchnia molekularna

9 stycznia 2019 r. nasza klasa 2d odwiedziła Śląską Wyższą Szkołę Medyczną w Katowicach. Odbywał się tam pokaz kuchni molekularnej. W role prowadzącego wcielił się  pan Łukasz Konik, który znany jest z zamiłowania do  tradycyjnej kuchni polskiej a także  nowoczesnej i nietuzinkowej kuchni molekularnej. Na spotkaniu, mistrz  Konik opowiedział nam o rozwoju tej nowoczesnej kuchni, o jej zaletach i oczywiście o możliwych rozwiązaniach praktycznych.   Po wykładzie   przeszliśmy do eksperymentalnej części spotkania.  Uczestnicy   mogli  śledzić  przygotowanie oraz degustować  kaczkę sous vide, czipsy z bazylii i melisy, lizaki z owocami liofilizowanymi, kawior z marchewki, folię  jadalną, ziemię jadalną i wiele innych molekularnych specjałów.

Aleksandra Majewska, Wiktoria Byrtus kl. 2d     

kuchnia molekularna    zdjęcia »»»

Pokaz stołów świątecznych klasy 3TŻ 

stoły  zdjęcia »»»

Kiermasz Bożonarodzeniowy

Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 1 w Tychach 12 grudnia zorganizował Kiermasz Bożonarodzeniowy. Świąteczną kawiarenkę z gorącymi napojami prowadziły uczennice klasy 2d: Martyna Żukowska, Magdalena Kowalik, Nina Orszulik.

Kiermasz Bożonarodzeniowy

zawody w koszykówce

Tegoroczne zawody w koszykówce rozpoczynamy sukcesami. Nasi zawodnicy wygrali już dwa mecze i liczymy na więcej:)
Reprezentacja szkoły w składzie Giuliano Rulent, Tymoteusz Jarosz, Bartek Mechowski, Marcel Bułat, Sebastian Gruszka, Mateusz Polański, Jakub Żarowski, Dawid Kłos wywalczyła awans i gramy dalej:) Zagrali fajną koszykówkę, pokazali się z bardzo dobrej strony technicznej i taktycznej... no i super się prezentowali!!!
Gratulujemy, tak trzymać.

Zawody w koszykówce   zdjęcia »»»


Mikołajki  na sportowo

8 grudnia uczniowie klasy Iż  uczestniczyli w obsłudze gastronomicznej Mikołajkowego  spotkania przedszkolaków  z Przedszkola Artystyczno-Sportowego SportArt.

Obsługa  zdjęcia »»»

Jarmark świąteczny we wiedniu

7 grudnia zgromadzony w środku nocy przed budynkiem szkoły tłum zaspanych uczniów,  wyruszył w kierunku Austrii. Celem uczniów klasy I t oraz koleżanek i kolegów ze starszych klas stał się Wiedeń, a dokładniej udział w Jarmarku Bożonarodzeniowym. Zanim wycieczkowicze zanurzyli się w świątecznej atmosferze jarmarków, pełnych światła z bożonarodzeniowych ozdób świetlnych, dźwięków kolęd i zapachów pyszności sprzedawanych na licznych kramikach, mieli okazję poznać stolicę Austrii podczas spaceru jego ulicami. W programie znalazły się: Ringstrasse - wspaniały bulwar wiedeński - okno wystawowe ówczesnej monarchii naddunajskiej, Parlament, gdzie spotykają się członkowie Austriackiego Zgromadzenia Narodowego, Ratusz - wzorowany na Ratuszu w Brukseli, ulica Graben, Kärntnerstrasse - wspaniały bulwar otoczony eleganckimi sklepami i kawiarenkami. Gotycka Katedra św. Szczepana (Stephansdom) oraz słynąca ze swoich kolorowych dachówek, Opera – trzecia najważniejsza Opera po Metropolitan Opera i La Scali. Ponadto, młodzież wraz z opiekunami odwiedziła Muzeum Techniki -jedno z największych w Europie muzeów o profilu technicznym, utworzone w 1908 roku. Do największych atrakcji Muzeum Techniki należy na przykład wciąż sprawny samolot Etrich Taube, bordowe Lohner-Porsche, mercedes „srebrna strzała", wagon salonka cesarzowej Elżbiety czy też zrekonstruowana kopalnia w piwnicy. Inne zbiory zajmują się takimi tematami jak technika dnia codziennego i ochrona środowiska, komunikacja, przyrodnicze podstawy techniki i muzyka.
Po zwiedzaniu nadszedł czas na zakupowe szaleństwo na jarmarku. No dobrze, może małe szaleństwo, biorąc pod uwagę ceny na kramikach . Ale z pewnością każdy z uczestników nabył jakiś drobiazg lub skosztował jakiegoś bożonarodzeniowego przysmaku.

Fotorelacja na szkolnym Facebooku.

jarmark   zdjęcia »»»

Samorządowy Mikołaj

Samorządowy Mikołaj  zagościł w naszej szkole. Jak tradycja każe rozdawał słodkości tym, którzy w tym roku byli grzeczni:)
Dowiedzieliśmy się, że wszyscy uczniowie i pracownicy zostali obdarowani słodkim upominkiem, a to tylko znaczy, że w naszej szkole są sami dobrzy ludzie...i jest fajnie!!!

mikołaj  zdjęcia »»»

Wycieczka do ZUS

6 grudnia br. uczniowie klasy III tż gościli w tyskim Inspektoracie Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Celem wycieczki było przekazanie uczestnikom praktycznej wiedzy o systemie ubezpieczeń społecznych obowiązującym w Polsce oraz podsumowanie realizowanego w szkole projektu edukacyjnego „Lekcje z ZUS”.
Podczas wycieczki  uczniowie dowiedzieli się od pracownika ZUS-u o zasadach i sposobach  obsługi klientów indywidualnych, rodzajach  ubezpieczeń, jakim podlegają osoby prowadzące lub zamierzające prowadzić działalność gospodarczą w Polsce, dokumentach zgłoszeniowych i rozliczeniowych.
Uczestnicy wycieczki poznali również sposób obsługi urzędomatu, zwanego potocznie przez pracowników „zusomatem”. Samoobsługowe urządzenie, dostępne jest  dla  klientów 24h/dobę przez 7 dni w tygodniu. Umożliwia złożenie dokumentów w formie papierowej, jak i elektronicznej, skorzystanie Platformy Usług Elektronicznych oraz połączenia się z konsultantem ZUS. Na koniec odwiedziliśmy archiwum, w którym przechowywane są dokumenty płatników składek i ubezpieczonych.
Teoretyczne wiadomości przekazane na zajęciach z ekonomii zostały uzupełnione praktyczną wiedzą pracownika ZUS-u. Wiedza o ubezpieczeniach społecznych jest niezbędna młodym ludziom, którzy z pewnością wykorzystają ją w wchodząc niebawem na rynek pracy.
Bardzo dziękujemy pracownikom ZUS-u za umożliwienie odwiedzenia placówki oraz za miłe przyjęcie.

ZUS  zdjęcia »»»

Konkurs mitologiczny

3 grudnia 2018 r. reprezentacje klas 1t i 1ż rywalizowały w konkursie mitologicznym.
Konkurs miał formę interaktywną. Uczniowie odpowiadając na pytania otrzymywali wskazówki, które pola kodu QR należy zamalować. Poprawnie stworzony kod przekierowywał do obrazu będącego rozwiązaniem konkursu. 
Zwyciężyła drużyna z klasy 1ż w składzie: Oliwia Bocheńska, Emilia Głodowicz, Klaudia Niesporek. Gratulujemy serdecznie!

konkurs mitologiczny zdjęcia »»»

Wszystkich, którzy chcą sprawdzić swoją wiedzę zapraszamy do zabawy »»»

Warsztaty gastronomiczne

W sobotę 1 grudnia 2018 roku w naszej szkole odbyły się warsztaty gastronomiczne, poświęcone kuchni austriackiej i ogólnie kulturze tego kraju. Zajęcia poprowadziła pani Agnieszka Kasprzyszyn, a uczestniczyli w nich uczniowie, przygotowujący się do wyjazdu na staż, który będą odbywali w Austrii. Poniżej relacja jednej ze stażystek.

Zajęcia, w których wzięłam udział, były ciekawe i wiele się podczas nich nauczyliśmy (za co bardzo dziękujemy ♥). Pani najpierw opowiedziała nam o austriackich tradycjach kulinarnych, a następnie podzieliła nas na 5 grup, z których każda miała za zadanie przygotować wg otrzymanej receptury jedną austriacką potrawę:
- Frittaten Suppe (rosół z makaronem z ciasta naleśnikowego)
- Germknödel (kluska na parze z powidłami i sosem waniliowym)
- Wiener schnitzel (kotlet cielęcy po wiedeńsku)
- Strudel jabłkowy
- Kartoffelsalat (sałatka ziemniaczana)

czytaj dalej »»»    

warsztaty gastronomiczne  zdjęcia »»»

Światowy Tydzień Przedsiębiorczości

W dniach 12-18 listopada 2018 r. uczniowie szkoły uczestniczyli w Światowym Tygodniu Przedsiębiorczości, którego celem jest stworzenie środowiska społecznego, które aktywnie wspiera przedsiębiorcze postawy i inicjatywy młodych ludzi.

Tydziń

W ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości, na zaproszenie Fundacji Młodzieżowej Przedsiębiorczości, z którą współpracujemy uczestniczyliśmy w programie  Otwarta firma, w ramach którego zrealizowaliśmy cykl spotkań:
- klasy II tż,  III tż i II kg – uczestniczyły w spotkaniu z przedstawicielem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych o/Rybnik, na którym przybliżono funkcjonowanie placówki oraz podsumowano realizowany w klasach drugich technikum i trzecich Zasadniczej Szkoły Zawodowej projekt edukacyjny „Lekcje z ZUS”
- klasy II tż, III kg i IV t - wzięły udział w spotkaniu z doradcą podatkowym z Krajowej Izby Doradców Podatkowych w Katowicach, który przybliżył uczniom zawód doradcy podatkowego, wyjaśnił zawiłe terminy związane z podatkami oraz przedstawił obowiązki przyszłego przedsiębiorcy wobec Urzędu Skarbowego.
- klasa II d – uczestniczyła w warsztatach prowadzonych przez pracownika Fundacji Edukacji Przedsiębiorczej w Chorzowie na temat pozyskiwania funduszy na działalność gospodarczą i społeczną oraz korzystania z dostępnych metod wsparcia (finansowego i niefinansowego) młodego człowieka. Uczniowie podjęli  próby znalezienia niszy rynkowej na własny biznes oraz przygotowali wstępny biznesplan własnej działalności.

Światowy Tydzień Przedsiębiorczości to świetna inicjatywa wspierająca przedsiębiorczość wśród uczniów. Darmowe szkolenia i warsztaty dają większy dostęp do wiedzy praktycznej, niezbędnej uczniom poważnie myślącym o własnym biznesie.

Światowy Tydzień Przedsiębiorczości  zdjęcia »»»

Targi ECOsTyl

W piątek, 16 listopada byliśmy na targach EKOstyl - targach zdrowej żywności, stylu życia i ekorodziny w Bielsku-Białej. Producenci z całej Polski prezentowali najwyższej jakości produkty: regionalne  sery, wędzone ryby, pachnące konfitury,  soki  oraz inne niesamowite produkty. Mieliśmy  okazję spróbować mleka wielbłądziego i fermentowanego czosnku.  Targom towarzyszyły pokazy kulinarne oraz prelekcje.  

Klasa 3ż      

Targi ECOstyl  zdjęcia »»»

Smaczne Halloween

12 listopada odbyła się  kolejna edycja szkolnego konkursu kulinarnego "Smaczne Halloween". W tym roku uczestnicy w czasie 90 minut mieli przygotować danie główne i  deser z wykorzystaniem dyni.
Pracę uczniów obserwowało  Jury w składzie: pani Beata Szymula (Restauracja Pod napięciem, Tychy), pani Roksana Mistal (GWSH, Katowice), pani Paulina Brząkalik (Restauracja Patio Zajazd, Katowice), pan Tomasz Kochmański (Restauracja Grill Pub, Tychy), pan Łukasz Kopka (restauracja Avanti, Tychy). Wyniki konkursu:
I miejsce - Łukasz Żołędzki i Marceli Cichoń (kl. 3kg),
II miejsce - Natalia Godlewska i Karolina Szewczyk (kl. 4ż)
III miejsce - Sandra Błońska i Magdalena Brzana (kl. 2kg).
Pozostałe drużyny startujące w konkursie:
Nina Orszulik i Zuzanna Kątny (kl. 2d),
Zbyszek Palowski i Damian Zaguła (kl. 2d),
Julia Borkowska (kl. 2d) i Martyna Woźniak (kl. 2kg),
Sara Waligóra i Oliwia Kuc (kl. 4ż),
Aleksandra Dzirba i Nikola Piórko (kl. 3tż),
Julia Flisiak i  Alicja Kuć (kl.  3d),
Natalia Knetki i Wiktoria Falborska (kl. 3d),
Magdalena Jarosz (kl. 3t) i Dawid Pawłowski (kl. 2ż).
Gratulujemy wszystkim uczestnikom kreatywnych i smacznych pomysłów kulinarnych:)
Sponsorem nagród był Sertop sp. z o.o. oraz GWSH Katowice. Dziękujemy za pomoc!!


Warsztaty rękodzieła 

10 listopada 2018 r. uczennica Barbara Sun z kl. 3tż wraz z panią Agnieszką Kruber-Korda uczestniczyła w warsztatach artystycznych w pracowni rękodzieła Bordeco w Tychach. Podczas zajęć poszerzyły swoją wiedzę z zakresu sztuki użytkowej, wykonywały domki leśne jako ozdoby bożonarodzeniowe.

ozdoby  zdjęcia »»»

lekcje języka niemieckiego Na temat 100-leciA odzyskania przez Polskę Niepodległości

9 listopada 2018 r. lekcje języka niemieckiego były poświęcone tematowi "100-lecie odzyskania przez Polskę Niepodległości". Zajęcia prowadzone były w oparciu o wykorzystanie nowoczesnych technik. Uczniowie korzystając z kodów QR rozwiązywali zadania związane z symbolami narodowymi, hymnem i znanymi osobistościami.

lekcje niemieckiego  zdjęcie »»»

Międzyszkolny konkurs ortograficzny

7 listopada w Zespole Szkół nr 5 odbył się międzyszkolny konkurs ortograficzny zorganizowany z okazji stulecia odzyskania niepodległości. Naszą szkołę reprezentowały Dominika Kowalczyk i Martyna Manzel. Dziewczyny z klasy 1t zdobyły
4 miejsce. Gratulujemy!

dyktando  zdjęcia »»»

Wzmocnij mózg przed maturą

W poniedziałek 5 listopada gościliśmy w naszej szkole przedstawiciela Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach – pana Piotra Pobłockiego. Uczniowie klas maturalnych uczestniczyli w prelekcji „Wzmocnij mózg przed maturą. Naszym abiturientom zostały przedstawione zasady budowania optymalnych planów żywieniowych z uwzględnieniem produktów wzmacniających pamięć.

Pani Joanna uczy słodko i po europejsku. Ma szansę na nagrodę.

2 listopada, w katowickim dodatku Gazety Wyborczej, ukazał się artykuł na temat pracy naszej pani dyrektor Joanny Żebrowskiej

Przeczytaj artykuł »»»

Przeczytaj też:

Polska nauczycielka wśród najlepszych w Europie. Zmienia stereotypy »»»

Szkolny Konkurs Ortograficzny

30 października 2018 r. w naszej szkole odbył się Szkolny Konkurs Ortograficzny.
Konkursowe dyktando pisało 11 uczniów: z kl. 4d Wiktoria Podkówka i Klaudia Kaczor,
z kl. 4t Aleksandra Bablok, Sylwia Golus i Magdalena Polakowska, z kl. 3d Alicja Kuć i Jessica Wrzesińska, z kl. 2d Jakub Kretschmann, z kl. 2kg Krzysztof Liwocha i Martyna Woźniak oraz z kl. 1t Dominika Kowalczyk.
Treść dyktanda dotyczyła obchodów Stulecia Niepodległości Polski

Zwyciężczynią jest Aleksandra Bablok (4t), II miejsce zajął Jakub Kretschmann (2d), III miejsce zdobyła Magda Polakowska (4t) a IV miejsce przypadło Klaudii Kaczor (4d).
Najlepszym gratuluję a wszystkim uczestnikom dziękuję za udział.

R. Soczówka  

Dyktando  zdjęcia »»»

Gala Najzdolniejszych Uczniów

29 października 2018 r. w Teatrze Małym miała miejsce Gala Najzdolniejszych Uczniów, zorganizowana przez Miejskie Centrum Oświaty w Tychach. Zostali na niej nagrodzeni tyscy uczniowie najbardziej wyróżniający się w kategoriach: naukowej, artystycznej i sportowej. Podczas tej ważnej miejskiej uroczystości naszą szkołę reprezentowały: Karolina Porwit (3tż) – stypendystka Prezesa Rady Ministrów oraz Wiktoria Byrtus (2d), Oliwia Kuc (4ż), Aleksandra Majewska (2d), Julia Neska (4d), Nina Orszulik (2d) – laureatki stypendium „Lider Zawodu”. Za osiągnięcia w konkursach i turniejach branży gastronomicznej, nagrody oraz listy gratulacyjne od włodarzy Miasta Tychy odebrali: Samuel Roszer (4ż) oraz nasz absolwent Marian Glenszczyk.
9 października 2018 r. ponad 70 uczniów – mieszkańców Łazisk – odebrało z rąk burmistrza wyróżnienia za osiągnięcia w nauce, sporcie i sukcesy artystyczne. W gronie stypendystów znalazła się uczennica kl. 4ż – Emilia Waligóra.

Serdecznie gratulujemy naszym zdolnym uczniom i życzymy dalszych sukcesów!

Gala Najzdolniejszych Uczniów 2018 zdjęcia »»»

Hamburgerowe warsztaty

W środę 24 października, klasa 2d na zajęciach z pracowni technologii gastronomicznej gościła znakomitego szefa kuchni - pana Piotra Wasielewskiego. Nasz gość to  absolwent Zespołu Szkół nr 7, na co dzień pracujący w Sodexo Polska Sp. z o.o. Szef Piotr miał okazję promować polską kuchnię w Stanach Zjednoczonych. Opowiedział nam o swojej amerykańskiej, kulinarnej przygodzie, a także w części praktycznej pokazał jak przygotować wyśmienite burgery. Młodzież z wielkim zaangażowaniem przygotowywała jedyne w swoim rodzaju burgerowe cuda. Uczniowie chętnie korzystali z podpowiedzi i wskazówek fachowca, który dzielił się swoim  gastronomicznym doświadczeniem. Gdy wszystkie autorskie  hamburgery były już gotowe,  uczniowie  usiedli do wspólnego posiłku. Smakowało wybornie - soczyste mięso, chrupiąca bułka, charakterny  sos i mnóstwo kolorowych, aromatycznych warzyw!!! I  oczywiście  całość dopełniała amerykańska coca-cola:))
Szefie  - dziękujemy  bardzo za  profesjonalne warsztaty, za czas nam  poświęcony  i wszelkie zawodowe rady!! Mamy nadzieję, że jeszcze nas odwiedzisz z kolejnym smacznym tematem. Do zobaczenia!

Klasa 2d   

burgery  zdjęcia »»»

Olimpiada Wiedzy o Polskim i Europejskim Rynku Pracy

19 października 2018 r. uczennice Karolina Porwit z kl. III tż i Dominika Kubczak z kl. IV ż brały udział w finale VII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Polskim i Europejskim Rynku Pracy organizowanej w Białymstoku. Uczennice przebyły długą drogę,  przechodząc  etap szkolny i okręgowy. Znalazły się w gronie 100 najlepszych uczniów z całej Polski.  Serdecznie gratulujemy! 

olimpiada  zdjęcia »»»

MŁODZIEŻOWy BUDŻET PARTYCYPACYJNy

W międzyszkolny konkursie Młodzieżowego Budżetu Partycypacyjnego Zespół ds. oceny złożonych zadań, powołany odrębnym zarządzeniem Prezydenta, ocenił wnioski zgłoszone przez dyrektorów Szkół biorących udział w MBP, zgodnie z kryteriami formalnymi i merytorycznymi.
Przed Komisją, wybrany w głosowaniu szkolnym, projekt SZAFKI W SZKOLE prezentowały autorki Magda Jarosz i Julia Szubert oraz przewodnicząca SU Sara Waligóra. Przygotowane przez dziewczyny argumenty na poparcie konieczności realizacji projektu przekonały Komisję i udało się!!!
Dziękujemy wszystkim, którym chciało się chcieć:)
To dzięki Wam powstały ciekawe pomysły, które Samorząd Uczniowski będzie chciał realizować.
Magdzie i Julii gratulujemy i oczywiście bardzo dziękujemy.

Olimpiada przedszkolaków

16 października na tyskim lodowisku zorganizowano Olimpiadę Sportów Zimowych dla Przedszkolaków. Blisko 200 zawodników zebrało się tego dnia na stadionie zimowym, by razem w sportowym duchu rywalizować na lodzie. Najmłodszych do zabawy rozgrzewała gorąca herbatka oraz zupa pomidorowa serwowana przez uczniów klasy 2d (Gabrysia, Marta, Martyna, Nina, Ola, Wiktoria,Wiktoria, Zuzia, Marcel, Zbyszek). 

olimpiada przedszkolaków  zdjęcia »»»

Wyjście integracyjne klasy It

W ubiegłym tygodniu kl. I t wraz z wychowawczynią wybrała się do kręgielni Bieruńskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Bieruniu. Dzięki uprzejmości Dyrektora BOSiR-u Pana Adama Duczmala mieliśmy kręgielnię wyłącznie do naszej dyspozycji. Pierwsze chwile gry dla niektórych uczniów okazały się trudne, lecz po krótkim czasie każdy uczestnik nabrał wprawy i świetnie się bawił. Uczniowie mieli do dyspozycji kilka torów, dzięki czemu mogli zmierzyć się między sobą i poczuć nutkę zdrowej rywalizacji. Po grze czekała na wszystkich zamówiona pizza.  Głównym celem i założeniem wycieczki oprócz integracji klasy, było poznanie alternatywnej formy spędzania czasu wolnego.   

Wyjście integracyjne klasy It  zdjęcia »»»

Staż w Barcelonie

W październiku 2018 Pani Dyrektor Joanna Żebrowska oraz Pani Dorota Pardon spotkały się w Barcelonie z szefami organizacji IES Consulting oraz EspaMob,
z którymi już od kilku lat nasza szkoła współpracuje przy realizacji projektów unijnych. Podczas spotkania nie tylko podpisano dokumenty niezbędne do rozliczenia staży, które już się odbyły (Teneryfa 2018), ale także wytyczono nowe kierunki współpracy. To na razie tylko wstępne ustalenia, ale wszystko wskazuje na to, że w kolejnych latach uczniowie ZS7 w Tychach będą mogli szlifować umiejętności zawodowe u boku mistrzów gastronomii, cukiernictwa i hotelarstwa w Barcelonie, na wybrzeżu Costa Brava i na Majorce.
W czasie pobytu w Barcelonie nasi nauczyciele odbyli również staż zawodowy w prestiżowej japońskiej cukierni Takashi Ochiai
Cukiernia Ochiai od 1983 toku działa na Comte d’Urgell 110 w Barcelonie. Maestro Takashi Ochiai przyjechał do Katalonii w 1980 roku, przez 5 lat studiował w Belgii i Wielkiej Brytanii, a obecnie nie tylko prowadzi jedną z najlepszych cukierni w Hiszpanii (w 2016 roku wygrał konkurs na najlepszego croissanta w tym kraju), ale też dzieli się swoją wiedzą i umiejętnościami z nauczycielami i uczniami z całego świata.
Podczas stażu nauczyciele ZS7 razem ze studentami z Francji uczyli się przygotowywać japońskie specjały – m. in. anko czyli pastę z rozgotowanej czerwonej fasoli (azuki) dosładzaną cukrem inwertowanym lub miodem, którą później nadziewali niewielkie naleśniki z ciasta biszkoptowego (dorayaki),  masa mochi (ciasto z mąki ryżowej) wypełniane kulkami lodów truskawkowych, czekoladowych lub herbacianych oraz magdalenki z dodatkiem zielonej herbaty.
Po zakończeniu szkolenia obie Panie zgodnie stwierdziły, że kubków smakowych Europejczyków, nawykłych do degustacji serników, tart z owocami i makowców  japońskie słodycze wyprodukowane z fasoli, mąki ryżowej i…chlorofilu raczej nie zachwycają, ale kolejka przed kawiarnią Mistrza Ochiai świadczy o tym, że wielu odwiedzających Barcelonę chce przynajmniej spróbować tych oryginalnych słodkości.

barcelona  zdjęcia »»»

Obchody 100 rocznicy odzyskania niepodległości

2 października 2018 r. klasy 3tż i 1ż wzięły udział w wycieczce edukacyjnej do Multikina w Tychach. Celem wycieczki było propagowanie patriotyzmu w ramach obchodów 100 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Uczniowie uczestniczyli w spotkaniu z wojskowymi z Wojskowej Komendy Uzupełnień oraz w projekcji filmu "Dywizjon 303. Historia Prawdziwa". Młodzież poszerzyła swoją wiedzę na temat historii Polski od roku 1918 po lata 90te, a także nt. wyposażenia polskich sił zbrojnych, możliwości kształcenia się na kierunkach wojskowych i roli wojska w obronie państwa.  Zarówno prelekcja jak i film był bardzo wymowny, skłaniający do refleksji na temat patriotyzmu współczesnych ludzi.

Obchody 100 rocznicy odzyskania niepodległości  zdjęcia »»»

SZKOLNA KOMISJA KONSULTACYJNA USTALIŁA WYNIKI GŁOSOWANIA
NA ZADANIE DO MŁODZIEŻOWEGO BUDŻETU PARTYCYPACYJNEGO

WYGRAŁ PROJEKT "SZAFKI W SZKOLE" AUTORSTWA MAGDALENY JAROSZ I JULII SZUBERT 3TŻ
Dokumentacja  została przekazana do konkursu międzyszkolnego.
Autorki projektu będą prezentować jego założenia przed Zespołem ds. oceny zadań złożonych do MBP, który ocenia projekty ze wszystkich biorących udział w programie szkół ponadgimnazjalnych w Tychach.
Ponieważ każda szkoła mogła przedstawić jeden projekt, który zebrał największą liczbę głosów, a wybrane i sfinansowane zostaną 3 najciekawsze zgłoszenia miejmy nadzieję, że Magda i Julia przekonają członków Komisji o tym, jak bardzo są nam potrzebne szafki w szkole.
Tak jak przekonały zdecydowaną większość naszej szkolnej społeczności.
Wszystkim klasom bardzo dziękujemy za zgłaszanie swoich pomysłów, za zaangażowanie
i liczny udział w głosowaniu.

Samorząd Uczniowski  

budżet

Pamięć o żołnierzach poległych na frontach II wojny światowej 

Wrzesień jest w Polsce miesiącem pamięci o żołnierzach poległych na frontach II wojny światowej oraz tych, którzy ginęli na „nieludzkiej ziemi”, w Katyniu, Miednoje, Starobielsku oraz z rąk banderowców. Aby uczcić ich pamięć oraz oddać  im hołd złożyliśmy kwiaty pod pamiątkową tablica dowódcy pociągu pancernego Jana Rybczyńskiego.

pamięć o żołnierzach poległych

"Stawiam na wołowinę" warsztaty

25 września w naszej szkoły odbyły się warsztaty "Stawiam na wołowinę" przeprowadzone przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka. Pod czujnym okiem doświadczonych szefów kuchni, specjalizujących się w przygotowywaniu potraw z mięsa, uczniowie zdobywali wiedzę i doświadczenie przydatne w późniejszej pracy zawodowej. Kulinarne spotkanie podzielone zostało na dwa etapy: teoretyczny wykład dotyczący jakości i wartości odżywczej mięsa wołowego oraz praktyczne warsztaty kulinarne. Oto relacje uczestników:

Marcin Budynek to wspaniały szef kuchni. W czasie dzisiejszych warsztatów wprowadził nas w świat wołowiny. Pan Marcin nie przynudzał, tylko zaskakiwał nas kulinarnymi nowinkami. W czasie zajęć praktycznych wspierali nas szefowie Rafał i Kamil, którzy nauczyli nas jak postępować z mięsem wołowym. Zajęcia były fascynujące. Każda z grup robiła coś innego. Były między innymi burgery, tatar, steki i klopsiki. Zespoły przygotowały oryginalne i co najważniejsze bardzo smaczne dania. Warsztaty „Stawiam na wołowinę" były bardzo wartościowe i pomogły mi rozwinąć swoje umiejętności. Może przy najbliższym konkursie kulinarnym zamiast sięgnąć po ciasto, sięgnę po mięso - wołowinę.

Zuzanna Kątny, klasa 2d

Dzięki założycielowi i właścicielowi Akademii Kulinarnej - panu Marcinowi Budynkowi mieliśmy okazję bliżej poznać mięso wołowe, dowiedzieć się o najlepszych rasach bydła oraz poznać stopień marmurkowatości mięsa.  Warsztaty składały się z dwóch części. Podczas wykładu pani Judyta przybliżyła nam wartości odżywcze wołowiny. W części praktycznej mieliśmy okazję przyrządzać wybrane przez siebie potrawy. Powstały takie dania jak: tatar, orientalne pulpeciki, hamburgery oraz steki. Szef oraz jego ekipa nalegali, aby podczas tworzenia dań poniosła nas fantazja kulinarna, receptura miała być tylko wstępnym pomysłem na smaczne jedzenie. Pomocnicy szefa Marcina - szef Kamil oraz szef Rafał okazali się bardzo przyjaźni i chętnie dawali nam dobre rady. Warsztaty okazały się doskonałą lekcją.  Na pewno zostaną nam w pamięci na długo. Dziękujemy za wizytę w naszej szkole oraz przekazanie cennej wiedzy:)

Aleksandra Majewska, klasa 2d

25.09.2018 do naszej szkoły przyjechał szef Marcin Budynek, który przeprowadził lekcje na temat wołowiny. Warsztaty składały się z dwóch części. Na zajęciach teoretycznych szef ciekawie opowiadał nam o rasach bydła i rodzajach mięsa wołowego. Później odbyła się część praktyczna, na której pod okiem pana Marcina wraz z koleżanką przygotowałam stek z dodatkiem kaszanki i borowików. Drugim daniem, które przygotowałyśmy był makaron z warzywami i wołowiną. Potrawy smakowały wybornie. Za udział w warsztatach otrzymaliśmy certyfikat a także nóż i fartuch. Pan Marcin jest bardzo miłą i otwartą osobą.  Chętnie odpowiada na zadawane przez uczniów pytania, objaśnia wszystkie niejasności i chętnie dzieli się swoim doświadczeniem. Bardzo dobrze mi się z szefem pracowało i z chęcią skorzystam z kolejnych takich warsztatów.

Ewelina Swadźba, klasa 3d

wołowina  zdjęcia »»»

Kulinarny Ogień dla Świetlikowa

16 września odbyły się pierwsze w tym roku szkolnym zajęcia dodatkowe z przedmiotów gastronomicznych. Tym razem uczniowie wspólnie z nauczycielami przedmiotów zawodowych p. A. Kasprzyszyn oraz p. K. Malaga opuścili mury naszej szkoły i udali się do restauracji Pod Napięciem w Tychach. Zajęcia nietypowe, bo uczniowie doskonalili swoje umiejętności kulinarne gotując wspólnie z najlepszymi szefami kuchni ze Śląska, ale przede wszystkim włączyli się w charytatywny festyn na rzecz Śląskiego Hospicjum dla Dzieci Świetlikowo. Jednym z punktów programu był konkurs kulinarny „Ziemniak pod każdą postacią” dla uczniów ZS nr 7 w Tychach. Trzy drużyny złożone z uczniów i wylosowanych przez konkursowiczów szefów kuchni, przygotowywały danie z ziemniakiem w roli głównej. Do dyspozycji uczestników była spiżarnia – bogato zaopatrzona w mięsa, warzywa, przyprawy i inne produkty ufundowane przez sponsorów.
Uczniowie z wielkim zaangażowaniem przyrządzali swoje potrawy. Estetyką i pomysłowością zapewne zaskoczyli wszystkich członków jury. Emocji było mnóstwo – szczególnie podczas ogłaszania wyników. Mistrzem kulinarnym zostały: Karolina Kurszewska (4d) i Julia Neska (4d), wicemistrzemMagdalena Kowalik (2d) i Samuel Roszer (4ż), a II wicemistrzem Oliwia Kuc (4ż) i Sebastian Fiedler (3kg). Wszystkim uczestnikom wręczono pamiątkowe dyplomy oraz nagrody rzeczowe. Zwycięska drużyna otrzymała zaproszenie na warsztaty ufundowane przez Pracownię Smaku Jolanta Kleser.
Wszystkim uczniom, którzy poświęcili swój wolny czas, aby wesprzeć akcję, serdecznie dziękujemy!

A. Kasprzyszyn, K. Malaga   

ogień  zdjęcia »»»

Rozpalili Kulinarny Ogień dla Świetlikowa »»»

Kongres FRSE w Warszawie

Ideą Kongresu było podkreślenie wpływu jakości kształcenia na poziom kompetencji Polaków i ich konkurencyjność na rynku pracy. Merytoryczny nadzór nad Kongresem sprawowali prof. dr hab. Stefan M. Kwiatkowski oraz dyrektor generalny FRSE dr Paweł Poszytek. Tematem były nie tylko kompetencje istotne w przestrzeni zawodowej, ale także w życiu prywatnym oraz w aktywności społecznej i obywatelskiej.
ZS nr 7 w Tychach jako lider zawodu szkolnictwa branżowego został poproszony o podzielenie się swoim doświadczeniem ze zrealizowanych staży zagranicznych. Od 2005 roku szkoła zrealizowała 11 projektów pozyskując ponad 1 mln euro ze środków FRSE.
Jest placówką, która posiada Kartę Jakości Mobilności świadczącą o wysokiej jakości realizowanych staży zagranicznych dla uczniów i młodzieży. 

FRSE  zdjęcia »»»

czytaj »»»

grupa 3 Na stażu na Teneryfie

Nasza historia zaczęła się… pod basenem w Tychach?  Nie,nie, nie!!! Nie tym razem
Wszystko zaczęło się dużo wcześniej. Zakupy, przygotowania, kurs hiszpańskiego
i angielskiego. To najpierw musieliśmy przetrwać. Dopiero potem nadszedł dzień wyjazdu.

Spakowani ruszyliśmy w drogę na lotnisko. 5 godzin w samolocie – horror (UWAGA! Nigdy nie ubierajcie na drogę krótkich spodenek i koszulek -  klimatyzacja powoduje, że wewnątrz samolotu jest mega zimno). 

czytaj dalej »»»    

teneryfa zdjęcia »»»