Wydarzenia z lat ubiegłych

Rok szkolny 2016/2017 »  Rok szkolny 2015/2016 »  Rok szkolny 2014/2015 »   Rok szkolny 2013/2014 »  Rok szkolny 2012/2013 »  Rok szkolny 2011/2012 »   Rok szkolny 2010/2011 »  Rok szkolny 2009/2010 »  Rok szkolny 2008/2009 »   Rok szkolny 2007/2008 »  Rok szkolny 2006/2007 »

Wydarzenia w roku szkolnym 2017/2018


Pozdrowienia z Teneryfy

teneryfa zdjęcia »»»

Spotkanie Śląskiego Kuratora Oświaty z laureatami olimpiad przedmiotowych i turniejów zawodowych

20 czerwca 2018 r. w Katowicach odbyło się spotkanie z laureatami olimpiad przedmiotowych i turniejów zawodowych w roku szkolnym 2017/2018 oraz ich nauczycielami. Gratulacje z rąk  śląskiego kuratora odebrał Marian Glenszczyk oraz pani Grażyna Kozyra.
Przypominamy, że Marian zdobył II miejsce podczas I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Serdecznie gratulujemy sukcesu i życzymy jeszcze wielu inspirujących wyzwań.

kurator

Poznaj zawód, w którym kształci moja szkoła

Uczniowie klasy II tż (grupa hotelarska) wzięli udział w konkursie na projekt kampanii reklamowej „Poznaj zawód, w którym kształci moja szkoła” organizowanym przez Kuratorium Oświaty w Katowicach. Celem konkursu była promocja oferty edukacyjnej szkół prowadzących kształcenie zawodowe.
Nasi uczniowie przygotowali projekt kampanii reklamowej promującej kształcenie w zawodzie technik hotelarstwa. W konkursie wzięło udział 18 szkół z województwa śląskiego. Uczniowie naszej szkoły uplasowali się w czołówce, zajmując II miejsce. Serdecznie gratulujemy!

„Czyste środowisko – czyste powietrze”

smog    

Uczennice klasy 3ż wzięły udział w ogólnopolskim konkursie w ramach Kampanii Edukacyjnej pod hasłem „Niewłaściwa ochrona przeciwpożarowa i jej wpływ na środowisko oraz czyste powietrze. Podstawowym celem konkursu jest upowszechnienie wiedzy i kompetencji w zakresie zanieczyszczeń powietrza, smogu i zachowań prozdrowotnych. Na konkurs wysłano prace dwóch drużyn: „Smogbusters” w składzie Dominika Kubczak i Emilia Waligóra oraz „ZiMteam” czyli Magdalena Raszka i Wiktoria Zielińska. Uczennice awansowały do finału konkursu, który odbędzie się w październiku 2018 r. w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie.
Gratulujemy drużynom awansu do finału i trzymamy kciuki za wygraną!

smog smog

Portugalia

Pozdrawiamy z uroczej bajki w Portugalii. Realizujemy staż w ramach ERASMUS+ Zdobywamy doświadczenie zawodowe, zwiedzamy i odpoczywamy w pięknych okolicznościach przyrody. Pozdrawiamy gorąco:)

portugalia zdjęcia »»»

Festiwal „Śląskie Smaki” 

17 czerwca w Parku Zamkowym w Pszczynie odbyła się trzynasta edycja Festiwalu „Śląskie Smaki”. Festiwal „Śląskie Smaki” to jedyna w swoim rodzaju okazja do poznania najlepszych smaków województwa śląskiego. Prezentuje niezwykłe bogactwo kulinarne regionu, w wyniku czego niektóre, zapomniane dania, na nowo zachwycają festiwalową publiczność. W konkursie kulinarnym do walki o złoty, srebrny i brązowy durszlak oraz o tytuł Eksperta Śląskich Smaków przystąpili: profesjonalni kucharze, uczniowie szkół gastronomicznych i amatorzy gotowania. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 3ż: Oliwia Kuc i Samuel Roszer

sląskie smaki  zdjęcia »»»

Miodowe Przysmaki

10 czerwca w pszczyńskim skansenie odbył się konkurs kulinarny Miodowe Przysmaki. Konkurs miał na celu zareklamować potrawy z wykorzystaniem miodu. Naszą szkołę reprezentowały 3 zespoły w składzie: Zuzanna Kątny i Nina Orszulik (klasa 1d), Aleksandra Majewska i Wiktoria Byrtus (klasa 1d) oraz Oliwia Kuc i Samuel Roszer (klasa 3ż). Uczestnicy przygotowali  napoje i desery z dodatkiem miodu oraz miodowe danie główne.  Smak  potraw zyskał uznanie jury i nasze drużyny zdobyły podium.  Zespół Szkół nr 7 w Tychach okazał się  najlepszy!!

Zuzia Kątny, kl.1d 

miód  zdjęcia »»»

Zobacz też: Święto Pszczoły w pszczyńskim Skansenie »»»

jesteśmy Szkołą zawodową najwyższej jakości

8 czerwca w Warszawie odbyła się uroczysta gala podczas której nasza szkoła otrzymała statuetkę Szkoły Zawodowej Najwyższej Jakości
W konkursie organizowanym przez Fundację Fundusz Współpracy, Kuratorium Oświaty w Warszawie, Ośrodek Rozwoju Edukacji, Mazowieckie Centrum Doskonalenia Nauczycieli oraz Partnerstwo na rzecz wsparcia osób młodych wystartowało 132 szkoły z całej Polski a zaszczytny tytuł otrzymało tylko 12 z nich. 

szkoła jakosci   zdjęcia »»»

Obsługa podczas festynu

8 czerwca 2018 roku w Zespole Szkolno-Przedszkolnym nr 1 w Tychach-Wilkowyjach odbył się festyn z okazji Dnia Rodziny,  w którym uczestniczyła 7osobowa ekipa z klasy 1d (Julia, Gabrysia, Marta, Wiktoria, Nina, Agnieszka i Zbyszek) pod opieką pani Agnieszki Kasprzyszyn. Naszym zadaniem było rozdawanie ciepłych i zimnych napojów oraz częstowanie  gości  zupą.  Poza tym pomagaliśmy na  stoisku z klockami Lego na którym m.in uczyliśmy  jak posługiwać się różnymi robotami oraz strzelania do celu z przeróżnych pistoletów (oczywiście z klocków :D).  
Podczas tej imprezy nie tylko dobrze się bawiliśmy ale również wiele nauczyliśmy.

Gabrysia Kryta, kl. 1d   

obsługa   zdjęcia »»»


Śląski Ogród ZoologicznY

4 czerwca klasy 1d i 1tż zwiedzały Śląski Ogród Zoologiczny. Pogoda dopisała, więc mogliśmy większość zwierząt oglądać na wybiegach, a niektóre chodziły nawet wśród zwiedzających...

zoo zoo

wycieczka do hotelu Park Inn by Radisson****

30 maja klasy I i II hotelarska uczestniczyły w wycieczce do hotelu Park Inn by Radisson**** w Katowicach. Managerowie oprowadzili grupy po całym hotelu, wyjaśnili skąd się wzięło motto obowiązujące w grupie hoteli Raisson "Make your life color" oraz opowiedzieli o sieci hoteli Radisson.

hotel  zdjęcia »»»

Sleeveface - ubierz się w książkę

Pod taką nazwą odbywała się w naszej szkole akcja, która miała na celu promocję książek i kreatywnego sposobu ich wykorzystania.
Przy użyciu aparatu fotograficznego, uczniowie stworzyli ciekawe fotografie, których elementem jest okładka książki – wmontowana w ten sposób, że widoczna jest jako część twarzy, ciała bądź całej sylwetki. Efekty oceńcie sami.
Mamy nadzieję, że ten sposób na promocję czytelnictwa zachęci Was do sięgnięcia po książkę:)

sleeveface  zdjęcia »»»

Młodzi Gotują

24 maja 2018 r. w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej odbyła się XI edycja wojewódzkiego konkursu gastronomicznego „Młodzi gotują 2018”. W kulinarnych zmaganiach uczestniczyło 12 dwuosobowych zespołów. Honorowy patronat nad konkursem objął Śląski Kurator Oświaty oraz Prezydent Miasta Dąbrowa Górnicza.
Tematem tegorocznej edycji konkursu były: „Budynie na słodko / słono”. Konkurs rozpoczął się testem obejmującym zagadnienia towaroznawcze dotyczące jaj. Część praktyczna polegała na przygotowaniu 3 porcji potrawy na bazie budyniu słodkiego lub słonego.
Reprezentanci naszej szkoły: Samuel Roszer (3ż) i Damian Szczołko (2tż) przygotowali potrawę o nazwie „Budyń wątróbka / piana rabarbar / marynowany szparag / botwinka / sos czereśnia”. Samuel i Damian zajęli II miejsce!

młodzi gotują zdjęcia »»»

Sprawozdanie z praktyk na promie Polonia

Na pokład promu weszliśmy w środę czwartego kwietnia w godzinach porannych i zostaliśmy przydzieleni do naszych kabin. O godzinie 12 zostaliśmy oprowadzeni po statku i zapoznani z procedurami BHP a także poznaliśmy nasz grafik. Prace w tym dniu zaczęliśmy o godzinie 18. Grafik obejmował prace w różnych miejscach statku a konkretnie:  bar, restauracja, sklep, kuchnia, recepcja, kafeteria, stołowka kierowców, mesa załogowa, a także kabiny przy housekeeping’u, pod nieobecność podróżnych. 
Nasze obowiązki na barze ograniczaly się do sprzątania stolików gości i polerowania kufli. Housekeeping opierał się na ścieleniu łóżek i odkurzaniu kabin. Na kafeterii i stołówce kierowców dbaliśmy o to żeby gościom nie zabrakło napojów, zastawy stołowej i tac. W sklepie pilnowaliśmy żeby ekspozycja towarów wyglądała najlepiej jak to możliwe jak również ogólnej czystości w sklepie. Będąc w kuchni zajmowaliśmy się obróbką wstępną surowców. Odbywając praktyki w restauracji obsługiwaliśmy konsumentów przynosząc im gotowe dania a także nakrywaliśmy stoły dla kolejnych gości. Na recepcji zostaliśmy zapoznani z obowiązkami recepcjonistów oraz ich stanowiskiem pracy, a także nauczyliśmy się kodować karty do kabin. Praca na mesie załogowej polegała na dbaniu o czystość i wykładaniu podgrzewaczy z daniami dla załogi. Wszystkie czynności wykonywane w czasie pracy notowaliśmy w zeszytach praktyk. 
Zbliżając się do końca praktyk jeden z barmanów przprowadził krótkie szkolenie baristyczne na którym pokazał jak tworzyć coffee art i każdy z nas mógł spróbować w tym swoich sił. Pokazał nam równierz sposób przyrządzania irish coffee. Ostatniego dnia, po odpracowaniu godzin odbyło się spotkanie z managerem, szefem kuchni i kierownikiem praktyk na którym zostały nam wręczone certyfikaty ukończenia praktyk. W dzień zejścia z pokładu upewniliśmy się że nasze kabiny wyglądają tak jakby nas tam nigdy nie było, zostawiliśmy karty do pokojów na recepcji i opuściliśmy prom Polonia.

Szymon Brun    

Obsługa pod kasztanami

Sezon komunijny w pełni...  W trzecią niedzielę maja udaliśmy się na obsługę do Restauracji pod Kasztanami w Zabrzu. Tego dnia w restauracji odbywało się 40 komunii. Nasza wspaniała i niezawodna młodzież serwowała potrawy dla 17 z nich.  Było to spore wyzwanie dla naszego zespołu.  I tym razem nie zawiedliśmy! Goście chwalili nasz serwis i profesjonalizm.  Dzięki takim wydarzeniom możemy zdobywać kolejne zawodowe doświadczenia. Do zobaczenia na kolejnej obsłudze:)

Obsługa pod kasztanami  zdjęcia »»»

Jubileusz SP 11 w Tychach

Uroczyste obchody 60-lecia Szkoły Podstawowej nr 11 im Marii Curie-Skłodowskiej w Tychach  odbyły się 14 i 15 maja 2018. Nauczyciele przedmiotów zawodowych naszej szkoły oraz uczniowie  zajęli się przygotowaniem bankietu oraz obsługą gości. 

sp 11   zdjęcia »»»  

Promocja w Auchan

27 kwietnia 2018 r. w tyskim hipermarkecie promowaliśmy zdrowe żywienie.
Z okazji swoich urodzin AUCHAN zaproponował nam współpracę i obdarzył  zaufaniem uczniów naszej szkoły powierzając przygotowanie dla swoich klientów smacznych kanapek, pysznych ciasteczek owsianych i owocowych koreczków.  Wszystkim, którzy degustowali nasze potrawy nie tylko wszystko smakowało, ale też nasze propozycje kulinarne bardzo się podobały - bo przecież było nie tylko smacznie i zdrowo, było też kolorowo. Usłyszeliśmy wiele słów uznania, było nam bardzo miło. Znowu spotkaliśmy wielu absolwentów i  osób związanych z naszą szkołą.
Dziękujemy za współpracę:)

 urodziny Auchan  zdjęcia »»»

„Zdrowie dla wszystkich” 

to hasło, które przyświeca obchodom Światowego Dnia Zdrowia w 2018 roku. W związku z tym w Szkole Podstawowej nr 13 w Tychach w dniu 26 kwietnia odbyła się akcja mająca na celu propagowanie zdrowego stylu życia. 
W czasie wykładu młodzież dowiedziała się o zasadach racjonalnego odżywiania w oparciu o najnowsza piramidę zdrowia i aktywności fizycznej, oraz talerz harwardzki. Przekazano im informacje co powinni jeść o określonych porach dnia, jakie pokarmy wybierać żeby dostarczały jak najwięcej substancji odżywczych. Jakie produkty wybierać żeby mózg dobrze pracował, a ciało było w dobrej kondycji. Poinformowano młodzież że powinna w żywieniu wzorować się na diecie śródziemnomorskiej uznanej za najkorzystniejszą dla naszego zdrowia. Uczniowie otrzymali wskazówki dotyczące metod relaksacji oraz pracy z oddechem. 
Ponieważ u podstawy piramidy zdrowia jest aktywność fizyczna, zorganizowałyśmy dla uczniów uczestniczących w wykładzie współzawodnictwo sportowe w formie zawodów w rzędach. Podczas zabawy sportowej przedstawiciele młodzieży brali udział w różnych formach ruchowych w tym sztafety, rzuty do celu ćwiczenia szybkościowo – zręcznościowe z przyborem. W zabawie stosowali, rozwijali umiejętność współpracy w grupie oraz odpowiedzialność za wspólne zadania stosując przy tym zasady fair play. 
Projekt przygotowały: pani Marzena Grylewicz, pani Mariola Rakowska.

zdrowie w sp 13  zdjęcia »»»


I Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz

23-25 kwietnia 2018 r. w Zespole Szkół Spożywczych w Zabrzu odbył się
I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.

Zadaniem uczestników w części praktycznej było przygotowanie potrawy z drobiu oraz zakąski wegetariańskiej. W części teoretycznej uczniowie mieli do rozwiązania test z zakresu technologii gastronomicznej, towaroznawstwa i wyposażenia technicznego.
Uczestnikami konkursu byli uczniowie III klas w zawodzie kucharz z Siemianowic Śląskich, Warszawy, Białej Podlaskiej, Krakowa, Gorlic, Pleszewa, Lubicza, Lublina, Krakowa, Wielunia, Włocławka, Iwonicza Zdroju.  
Naszą szkołę reprezentował Marian Glenszczyk (kl. 3kg), który zdobył II miejsce. Przygotował perliczkę sous-vide z sosem z marakui i demi glace truskawkowym, placuszkiem z warzyw, pianką chrzanową oraz posypką pietruszkową. Na zakąskę przygotował ser z migdałów, sos porzeczkowy, oliwę szpinakową oraz posypkę orzechową.
Oprócz pucharu i nagród Marian otrzymał zwolnienie z części pisemnej egzaminu zawodowego.
Gratulujemy sukcesu!!!

I Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz  zdjęcia »»»

Film »»»

Zlot motocyklowy

21 kwietnia 2018 roku  w  kościele pod wezwaniem Matki Bożej Królowej Aniołów odbyło się VIII Wilkowyjskie rozpoczęcie Sezonu Motocyklowego. Wydarzenie uświetnił swoim brzmieniem zespół Oscillate. 
Uczniowie klas pierwszych (Martyna Żukowska, Ola Majewska),  drugich (Kornelia Bieniek, Klaudia Okoń) i trzecich (Dominika Górny, Julia Neska, Karolina Kurszewska, Emilia Waligóra) naszej szkoły udzielali się przy stoisku z gorącymi i zimnymi napojami, które pomogły członkom zlotu odpocząć w rytmie dobrej muzyki. Pracą wychowanków ZS7 kierowały p. Agnieszka Kasprzyszyn oraz p. Karolina Malaga. 

  Emilia Waligóra   

zlot motocyklowy  zdjęcia »»»

75. rocznica wybuchu powstania w getcie warszawskim

19 kwietnia 2018 roku przypada 75. rocznica wybuchu powstania w getcie warszawskim - największego zbrojnego zrywu Żydów podczas II wojny światowej, a zarazem pierwszego powstania miejskiego w okupowanej Europie. Tego dnia Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN zorganizowało po raz szósty akcję społeczno-edukacyjną Żonkile.

Zobacz film »»»

żonkil   zdjęcia »»»

Żonkil                    

Master Challenge by Schöller

Samuel Roszer (3ż) zakwalifikował się do ogólnopolskich zmagań Master Challenge by Scholler w Ostródzie! Nasz uczeń znalazł się w prestiżowym gronie szesnastu młodych mistrzów z całej Polski.
„Master Challenge by Schöller” to konkurs na kreatywny deser lodowy, w którym 17 kwietnia wzięli udział uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski. Konkurs odbył się w ramach wydarzenia „Mazury HoReCa” w Expo Mazury Ostróda Centrum Targowo-Konferencyjnym Warmii i Mazur. Zadaniem uczestników było przygotowanie oryginalnych deserów, bazując na smaku roku lodów Schöller i produkcie nabiałowym firmy Debic (sponsorów konkursu). Szesnastu wyróżnionych finalistów stanęło do godzinnej rywalizacji, w czasie której, na oczach tłumnie zgromadzonej publiczności, przygotowywali 12 porcji deserów. Swoje dzieła prezentowali w pucharkach i na talerzach. Jury zwracało uwagę nie tylko na kompozycję smakową i estetykę serwowania deserów, ale również na organizację pracy. To była doskonała okazja do zobaczenia znakomitych szefów kuchni przy pracy, a także czas na rozmowy z mistrzami i wirtuozami dań.  

master  zdjęcia »»»

Kreatywne warsztaty lodowe z Schöller Ice Cream

Grupa uczniów naszej szkoły uczestniczy w ogólnopolskim projekcie edukacyjnymKreatywne warsztaty lodowe z Schöller Ice Cream”. Organizatorem projektu jest producent lodów Nestle Schöller we współpracy z Klubem Szefów Kuchni oraz z Zespołem Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. Głównym celem warsztatów jest rozwijanie pasji i zainteresowań uczniów w zakresie komponowania deserów na bazie lodów ,,Schöller Ice Cream”, a także wypracowanie autorskich receptur na kreatywny deser lodowy. Organizator dostarczył na szkolne warsztaty surowce w postaci lodów Schöller Ice Cream. Projekt trwa od 1 lutego do 30 maja 2018 roku.

Najbardziej kreatywni uczniowie będą mieli okazję wziąć udział w Ogólnopolskim Konkursie Master Challenge by Schöller, który odbędzie się w Expo Mazury w Ostródzie w dniu 17 kwietnia 2018 roku.

lody   zdjęcia »»»

Kurs Baristy

W dniach 14-15 kwietnia 2018 r. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w kursie baristy. Podczas zajęć teoretycznych poznali historię kawy, gatunki kawy, warunki jej upraw oraz znaczenie gospodarcze. Zajęcia praktyczne polegały na doskonaleniu umiejętności spieniania mleka, sporządzania kawy espresso, cappuccino oraz latte macchiato. Uczniowie poznali również podstawy latte art czyli  sztuki tworzenia rysunków i wzorów z mleka na powierzchni kawy espresso. 

kurs baristy  zdjęcia »»»

Aktywna mama

14 kwietnia 2018 r. w naszej szkole odbyła się impreza AKTYWNA MAMA.

Spotkanie rozpoczęliśmy od wykładu dotyczącego zdrowego żywienia, który prowadziła pani Marzena Grylewicz. Podczas prelekcji goście oraz pracownicy szkoły degustowali koktajle i soki owocowe oraz pyszne sałatki i surówki. Porady dietetyczne cieszyły się dużym zainteresowaniem, bo też świadomość właściwego odżywiania jest bardzo ważna dla zdrowia. Następnie nauczyciele wychowania fizycznego przygotowali dużą dawkę aktywności ruchowej. Panie uczestniczące w imprezie wzięły udział w zajęciach fitness, aerobik step oraz tabata. Potem trochę ćwiczeń na siłowni a następnie zaprosiliśmy uczestniczki imprezy na zajęcia z samoobrony prowadzone przez instruktora krav maga. Ponieważ w dniu imprezy dopisała piękna pogoda - wyszliśmy w teren i  zrealizowaliśmy kolejny punkt programu sportowego - nordic walking oraz ćwiczenia relaksacyjne połączone z pranajamą.

Bardzo dziękujemy wszystkim uczestnikom naszej imprezy. Mamy nadzieję, że tradycja będzie trwała jeszcze przez wiele lat.

aktywna mama  zdjęcia »»»

Zdrowie w naszych rękach

Zdrowie w naszych rękach to tytuł koła fortuny, które zorganizowaliśmy z okazji Tygodnia Zdrowia. Nagrodą za poprawną odpowiedź były oczywiście zdrowe przekąski:)

koło fortuny  zdjęcia »»»

Spotkanie - Jak efektywnie realizować kształcenie zawodowe?

Jak efektywnie realizować kształcenie zawodowe? - to temat przewodni spotkania szkoły z Pracodawcami z branży gastronomiczno - hotelarskiej, które odbyło się w naszej szkole 11 kwietnia br. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele następujących przedsiębiorstw: Browar Obywatelski, Restauracja Con Amore, IT Loft Park, Restauracja Victoria, Ciastkarnia Piekarnia Stadler, Hotel Stara Poczta, Gospoda Pod Kogutem, Hotel Piramida oraz Joanna Żebrowska - dyrektor szkoły, Elżbieta Jabłońska-Skurzok - kierownik szkolenia praktycznego i Agnieszka Kasprzyszyn - nauczyciel przedmiotów zawodowych.

Na spotkaniu omówiono między innymi sukcesy szkoły, realizację staży zagranicznych odbywanych w ramach programu Erasmus+, realizację zajęć praktycznych i praktyk zawodowych, została poruszona kwestia kształtowania kompetencji personalnych i społecznych. Poddano konsultacjom programy nauczania w zawodach kucharz, cukiernik, technik żywienia i usług gastronomicznych i technik hotelarstwa, tak aby jak najlepiej dostosować je do potrzeb pracodawcy.
Podczas spotkania zostały poruszone kwestie związane z deficytem w zawodzie kelner oraz zapotrzebowaniem na pracowników w browarnictwie oraz zostały omówione propozycje rozwiązania problemu.
Była to również świetna okazja do wymienienia się doświadczeniami w zakresie kształcenia praktycznego oraz omówienia nadchodzących zmian proponowanych przez Ministerstwo Edukacji Narodowej m. in. w kwestii egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe. Serdecznie zapraszamy Pracodawców na kolejne spotkania!

spotkanie  zdjęcia »»»

Szkolny Mistrz Miodowego Smaku

Lipowy, gryczany, rzepakowy - te i inne miody zostały wykorzystane przez uczestników szkolnego konkursu kulinarnego, który odbył się 9 kwietnia 2018. Tym razem do wspólnej zabawy przystąpiło  12 zespołów:
- Magdalena Kowalik i Samuel Roszer
- Oliwia  Kuc i Emilia Waligóra
- Zbyszek  Palowski i  Damian Zaguła
- Adrian Kowalski i Wiktoria Małycha
- Wiktoria Byrtus i Aleksandra Majewska
- Klaudia Siupka i Klaudia Liszka
- Julia Palej i Dominika Kubczak
- Zuzanna Kątny i Nina Orszulik
- Magdalena Flisiak i Aleksandra Dzirba
- Alicja Kuć i Weronika Koptoń
- Agnieszka Kozok i Julia Borkowska
- Sandra Błońska i Magdalena Brzana

Zadaniem uczestników konkursu  było przygotowanie napoju oraz potrawy z dodatkiem miodu i/lub produktów pszczelarskich (pierzga, pyłek kwiatowy, wosk pszczeli itp.).  Młodzi kucharze byli oceniani oraz wspierani  przez profesjonalne Jury w składzie:
- pani dr Aneta Kościołek (ŚWSM Katowice),
- pani Paulina Brząkalik (Restauracja Patio Zajazd, Katowice),
- pan Krzysztof Brząkalik (Restauracja Patio Zajazd, Katowice),
- pan Mateusz Lamik (Restauracja La Cantina, Tychy),
- pan Szymon Bracik (Restauracja Wodna Wieża, Pszczyna),
- pan Adam Dziubany (Własciciel firmy prowadzącej szkolenia cukiernicze),
- pan Damian Reiwer (Restauracja Flora, Tychy),
- pan Daniel Fuchs (Restauracja Flora, Tychy).

Po podliczeniu punktów ogłoszono następujący werdykt:
I miejsce - Magdalena Kowalik i Samuel Roszer,
II miejsce - Julia Palej i Dominika Kubczak
III miejsce - Agnieszka Kozok i Julia Borkowska
Wyróżnienie za walory zdrowotne  - Zbyszek  Palowski i  Damian Zaguła

Gratulujemy uczestnikom smacznych pomysłów!
Jury za ich pracę - dziękujemy!
Dziękujemy Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach za ufundowanie nagród oraz pani dr Kościołek za przeprowadzenie wykładu na temat właściwości zdrowotnych miodu.

miody  zdjęcia »»»

Foto: Sylwia Golus

Wycieczka do hotelu Tychy

28 marca grupa hotelarzy z klasy 1tż zwiedziła największy hotel w naszym mieście - Hotel Tychy. Zostaliśmy zapoznani z tajnikami pracy hotelarza, mogliśmy zwiedzić najważniejsze miejsca hotelu - recepcję, sale konferencyjne, restauracje, pokoje hotelowe oraz centrum SPA & Wellness.
Była to pierwsza wycieczka do hotelu, więc rozpoczęliśmy poznawanie hoteli od standardu 3*, z pewnością będzie okazja porównać ten standard z kolejnymi hotelami 4* i 5*.

hotel Tychy  zdjęcia »»»

Wycieczka na Targi Turystyczno-Hotelarskie GLOBalnie

W sobotę 24 marca 2018 r. hotelarze z klasy 1tż  wraz z wychowawcą i p. Karoliną Malagą uczestniczyli w Międzynarodowych Targach Turystyki "GLOBalnie" w Katowicach. Uczniowie mieli okazję poznać ofertę polskich i zagranicznych firm z branży turystycznej. Zbierali materiały do opracowania form promocji usług turystyczno-hotelarskich. Mimo, że wycieczka zabrała część wolnego dnia, wszyscy wracali zadowoleni, a zebrane materiały zostaną wykorzystane w lekcjach.

Renata Ferdek

Glob

Wielkanocne kwesty pck

W dniach 15 - 22 marca nasi uczniowie po raz kolejny wyruszyli do miasta na kwesty uliczne w ramach ogólnopolskiej akcji "POLSKI CZERWONY KRZYŻ DLA POTRZEBUJĄCYCH".

PCK  

Łącznie 47 uczniów zebrało 1570 zł, z których opiekun SK PCK przygotował paczki świąteczne dla rodzin naszych uczniów. Udało się pomóc rodzinom 12 uczniów, dla których Wielkanoc będzie smaczniejsza.
Wszyscy kwestujący wykazali wielkie serce i determinację, ponieważ nie było łatwo zbierać pieniądze podczas ataku zimy, na mrozie...
Uczniowie, którzy zebrali najwięcej to:
Tomira Jillek, Karolina Cyganik, Natalia Dombek        225 zł
Dominika Górny, Klaudia Kaczor, Karolina Kurszewska    123 zł
Kamil Kasprzak, Bartek Handy    123 zł
Dagmara Cichoń, Weronika Gąsior 122 zł
Aga Mych, Paulina Baryła    113 zł
Magda Rogała, Belgart Oliwia    102 zł
Mateusz Polański, Dawid Pawłowski    97 zł
Serdeczne dzięki za pomoc!

Opiekun Szkolnego Koła PCK Renata Ferdek

PCK pck zdjęcia »»»

Dzień przedsiębiorczości

55 uczniów z klas I d, I tż, II tż i III t spróbowało swoich sił w wymarzonych zawodach. Czy ten zawód jest dla mnie? Jakie kwalifikacje są potrzebne do jego wykonywania? Jak wygląda praca na danym stanowisku? Odpowiedzi na te pytania poznali uczniowie biorący udział w programie „Dzień przedsiębiorczości”. 

DZIEŃ PRZEDSIĘBIORCZOŚCI

"Dzień przedsiębiorczości" jest skierowany do uczniów szkół ponadgimnazjalnych, sprzyja podejmowaniu przez młodych ludzi trafnych decyzji w planowaniu dalszej drogi edukacyjnej i zawodowej. Uczniowie Zespołu Szkół nr 7 w Tychach uczestniczyli w programie, którego organizatorem jest Fundacja Młodzieżowej Przedsiębiorczości, a swoim patronatem objął program Prezydent RP Andrzej Duda. Tegoroczna, piętnasta edycja "Dnia przedsiębiorczości" odbyła się w dniu 21 marca 2018 r., wzięło w niej udział 55 uczniów naszej szkoły.
Młody praktykant przez kilka godzin towarzyszy pracownikowi wybranej przez siebie firmy w wykonywaniu codziennej pracy. W tym czasie poznaje zakres obowiązków na danym stanowisku, dowiaduje się, jaka towarzyszy mu odpowiedzialność i jakie predyspozycje oraz umiejętności są niezbędne do jego wykonywania. Uświadamia sobie również związek między wykształceniem a swoją przyszłą karierą zawodową. Pracownik zapoznaje ucznia z działalnością firmy, powierza mu wykonanie prostych zadań i odpowiada na jego pytania.

Szkoła podjęła wyzwanie realizacji programu „Dnia przedsiębiorczości”, który udało nam się zorganizować dzięki życzliwości i pomocy firm i instytucji zewnętrznych. Za przeprowadzenie praktyk serdeczne podziękowania kierujemy dla:
Przedszkola nr 8 z Oddziałami Integracyjnymi "Zielony Ogród" w Tychach
Auto Centrum Gliwice Lellek Group Sp.zo.o. Sp.K w Gliwicach
Niepublicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej "Arka-Med" Sp.zo.o. w Tychach
Przedsiębiorstwa Handlowo-Usługowego "Damex" w Tychach
Studia Fryzjerskiego W&W w Mikołowie
Hotelu Aros w Tychach
Lady Baber Lady Baber w Tychach
Gizo Rental Sp.zo.o Sp.k o/Tychy
Piramida Sp.zo.o w Tychach
Przedszkola nr 12 w Mikołowie
Firmie Bemar z Łazisk Górnych
Przedsiębiorstwu Wielobranżowemu "EKa" Sp. zo.o w Suszcu
Szkoły Podstawowej nr 3 w Mikołowie
Komendy Miejskiej Policji w Tychach
Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 4 w Tychach
Technikum nr 4 w Tychach
Przedsiębiorstwa Budowlanego "Dombud" S.A w Katowicach
Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 2 w Tychach
Firmy Adak w Mikołowie
Gabinetu Weterynaryjnego "Amigo" w Bieruniu
Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Mikołowie
Miejskiej Biblioteki Publicznej w Tychach
Gminnej Biblioteki Publicznej w Bojszowach
F.H.U Akarw  w Tychach
Pomp Serwis S.C w Tychach
P.H.U.T Home Bus w Tychach
Kancelarii Radcy Prawnego w Tychach
Szkoły Podstawowej nr 38 w Katowicach
F.H.U. "GLOBALPAK" w Katowicach
Młodzieżowego Domu Kultury nr 2 w Tychach
Pralni Eko-Ekspress w Mikołowie
Myjni Samochodowej i Wulkanizacji  w Katowicach
Sali Zabaw Małolatek w Tychach
Akademii Języka Angielskiego w Mikołowie
Firmie Usługi Remontowo-Budowlane "Mirbud” w Gostyniu
Magdalena Miczka i Łukasz Kowalik Sp. j. w Tychach
Top Plastics Poland Sp.zo.o w Bielsku Białej
Firmie Kraspeed Logistic w Tychach
Studio Urody SHE! W Mikołowie

Dzięki Państwa pomocy i wyrozumiałości młodzi ludzie mogli zweryfikować informacje o pracy na wymarzonym stanowisku. Zdobyli również wiedzę o wykształceniu, umiejętnościach czy predyspozycjach niezbędnych do wykonywania danego zawodu. Pozyskali informacje dotyczące związku pomiędzy wykształceniem a karierą zawodową. Mieli możliwość zapoznania się z organizacją i zarządzaniem firmą.

Poniżej przedstawiamy kilka opinii naszych uczniów nt. projektu:
„Wczoraj miałam możliwość brania udziału w dniu przedsiębiorczości i z tego tytułu odbyłam jednodniowe praktyki na stanowisku nauczyciela muzyki. Po tym dni wiem, że praca ta wcale nie jest łatwa. Dzieci w szkole podstawowej zalewają mnóstwem dziwnych pytań i masą zabawnych odpowiedzi. Uważam, że praca na tym stanowisku jest niesamowita i niepowtarzalna. Niepowtarzalna, gdyż lekcje mające ten sam temat maja różny przebieg- inny przebieg. Każda z klas miała inne spojrzenie na dany gatunek muzyczny i zróżnicowaną wiedze na temat kompozytorów i ich twórczości. Nauczyciel muzyki nie musi podawać suchej historii lecz może te teorie przekazać w dość interesujący i zabawny sposób - co udowodnił mi pan Adam. Wydaje mi się, że praca nie jest trudna, ale wymaga zaangażowania poświecenia, stalowych nerwów oraz bardzo dobrych kontaktów z dziećmi i młodzieżą. 
Te praktyki pozwoliły mi docenić prace nauczycieli,  który wkładają podczas prowadzenia lekcji i przekazywania nam cennej wiedzy. Dzień ten bardzo mi się podobał i przy wyborze przyszłego zawodu wezmę go pod uwagę, gdyż lubię dzieci i uwielbiam śpiewać - nie wyobrażam sobie życia bez muzyki.
Opiekun praktyk  udowodnił mi, że praca powinna być pewną przyjemnością, a nie karą .... Każdy powinien robić to co lubi i połączyć swoje umiejętności, zainteresowania ze swoja pracą - tak jak robi to Pan Adam (właściwy człowiek na właściwym miejscu). Dobrze było spędzić trochę czasu z takim utalentowanym człowiekiem, wymienić się doświadczeniami, i sprawdzić swoje możliwości - za co bardzo DZIĘKUJĘ :) Mam nadzieje, że projekt ten będzie powtórzony w przyszłym roku, gdyż dostałam propozycje odwiedzenia studia narań i poznania specyfiki zawodu na stanowisku realizatora dźwiękowego.”  Zuzanna, kl. Id

„Mój ''Dzień Przedsiębiorczości'' spędziłem w Akademii Języka Angielskiego  w Mikołowie na stanowisku pomoc nauczyciela. Program oceniam bardzo pozytywnie.  Zdobyłem nowe doświadczenie i umiejętności . Dowiedziałem się jak wygląda praca nauczyciela w takiej akademii, jakie trzeba mieć wykształcenie i jakie są wymagania pracodawcy. Moim zdaniem programy tego typu powinny być organizowane, gdyż wiedza zdobyta lepiej , szybciej dociera do ucznia niż niejedna książka.”  Damian, kl. Id

„Projekt o nazwie DZIEŃ PRZEDSIĘBIORCZOŚCI bardzo mi się podobał, mogłam zdobyć nowe umiejętności i zobaczyć jak naprawdę  wygląda praca, którą chciałabym wykonywać w przyszłości.” Martyna, kl. Id

„Jestem bardzo zadowolona, że mogłam wziąć udział w "Dniu Przedsiębiorczości". W tym dniu miałam praktyki w szkolnej bibliotece, gdzie nauczyłam się m.in.: jak wprowadzać książki do spisu danych oraz jak je wypożyczać czytelnikom. Moim zdaniem jest to bardzo ciekawe doświadczenie, które pozwala młodym ludziom poszerzyć swoje zainteresowania oraz uczy wielu przydatnych umiejętności. Jeżeli w przyszłym roku będę miała możliwość to znowu chcę zapisać się na praktyki w jakiejś firmie.”Karolina, kl.II tż

„Praca była bardzo ciekawa, obserwowałyśmy pracę weterynarza oraz dowiedziałyśmy się parę ciekawych informacji na temat zwierząt. Weterynarz opowiadał nam jak na co dzień wygląda praca oraz ciekawe sytuacje związane z tym zawodem. Bardzo nam się podobał ten dzień, było to ciekawe doświadczenie.” Kinga i Klaudia, kl. II tż

„Ogólnie dzień przedsiębiorczości mi się podobał, chociaż liczyłam na kontakt z dziećmi idąc do przedszkola. Za to dowiedziałam się z tej teoretycznej strony jak wygląda praca w przedszkola na innym stanowisku niż przedszkolanka”. Basia, kl.II tż

Dzień przedsiębiorczości w tyskiej komendzie  »»»

Inspiracje kulinarne 2018

20 marca 2018 r. odbył się III Wojewódzki konkurs "Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2018" w Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskim w Sosnowcu. Uczestniczyło w nim 10 zespołów z takich miast jak: Tychy, Katowice, Sosnowiec, Zawiercie, Dąbrowa Górnicza, Jastrzębie Zdrój, Tarnowskie Góry, Chorzów, Nakło Śląskie, Siemianowice Śląskie. 
Tematem konkursu były desery z owoców i warzyw. 
Uczennice naszej szkoły Julia Neska i Karolina Kurszewska z klasy 3D zajęły 2 miejsce!! Przygotowały Panna Cottę z marakui, żel z pietruszki, lody dyniowe, kruszonkę z pistacji i bezy. Gratulujemy serdecznie!!!

Julia Neska    

inspiracje kulinarne  zdjęcia »»»

Akcja Honorowego Krwiodawstwa PCK

20 marca odbyła się jubileuszowa XXX Akcja Honorowego Krwiodawstwa PCK.
Nasza szkoła od 2004 roku współpracuje z RCKiK w Katowicach i jesteśmy dumni z tego, że pomagamy już od 15 lat.
Tym razem około 30 osób przyszło oddać krew, a drugie tyle wspierało ochotników. Ostatecznie 15 krwiodawców oddało łącznie 6,750 l krwi, ponadto 5 uczniów zarejestrowało się w bazie dawców szpiku. Kolejny raz nie zawiedliście, wielkie dzięki!

Opiekun Szkolnego Koła PCK Renata Ferdek

krwiodawstwo  zdjęcia »»»

Konkurs cukierniczy "Chroń swoje dane osobowe"

W dniach 5-9 marca br. odbył się w naszej szkole konkurs cukierniczo - informatyczny "Chroń Swoje dane osobowe", który był zorganizowany w ramach udziału w projekcie ogólnopolskim "Twoja Dane - Twoja Sprawa".  Zadaniem uczniów było wykonanie produktu cukierniczego, którego tematem przewodnim była ochrona danych osobowych. W konkursie wzięli udział uczniowie branżowej szkoły I stopnia i dwóch uczniów technikum. Zwycięzcą konkursu został Zbyszek Palowski z klasy 1d, który wykonał praliny, II miejsce zajęła Karolina Staniek z klasy 3kg, która wykonała fantastyczny tort a III miejsce zajęła Martyna Woźniak z klasy 1kg, która w nietuzinkowy sposób ozdobiła swój tort. Wyróżnienie otrzymali Rafał Stępień i Adrian Hapeta z klasy 2kg.  Serdecznie gratulujemy ciekawych pomysłów!
Składamy również podziękowanie Hotelowi Stara Poczta, który ufundował nagrodę główną - bon do spa.
 

Konkurs cukierniczy "Chroń swoje dane osobowe" zdjęcia »»»

IV Kulinarny Puchar Śląska Szkół Gastronomicznych


Uczniowie naszej szkoły kolejny raz wzięli udział w Ogólnopolskim Konkursie „Kulinarny Puchar Śląska Szkól Gastronomicznych”. W eliminacjach do finału konkursu uczestniczyło 21 zespołów z województw: śląskiego, dolnośląskiego, opolskiego, łódzkiego i podkarpackiego. Do finału zakwalifikowało się 12 szkół, a wśród nich uczniowie z ZS 7 w Tychach.
12 marca 2018 r. Julia Palej (4d) i Samuel Roszer (3ż) reprezentowali naszą szkołę w finale IV Kulinarnego Pucharu Śląska Szkół Gastronomicznych w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach, podczas wydarzenia Gastrosilesia / Food Show. Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie 7 porcji dania głównego, wykorzystując produkty znajdujące się w spiżarni oraz w „black boxie”, którego zawartość poznali w dniu finału. Na przygotowanie konkursowego dania uczniowie mieli 90 minut. Wszyscy finaliści zaprezentowali wysoki poziom przygotowania zawodowego i godnie reprezentowali szkoły podczas konkursu. Profesjonalne jury złożone z wybitnych szefów kuchni skrupulatnie oceniało zmagania uczniów, a o kolejności zajętych miejsc decydowały niuanse. Na finalną ocenę składały się kryteria degustacyjne m.in. kompozycja i dobór produktów, kreatywność, smak i aromat potrawy, aranżacja talerza, odpowiednia temperatura potrawy i talerza oraz kryteria techniczne tj. obróbka wstępna mięsa, warzyw i owoców, praktyka kucharska, właściwa kolejność działań, współpraca w ramach zespołu, prezentacja dania, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, zachowanie czystości na stanowisku pracy oraz przestrzeganie zasad bhp.
Julia i Samuel przygotowali „Roladkę z kurczaka z wątróbką drobiową i boczkiem podaną z krokietem ziemniaczanym i masłem grzybowym na wędzonym purée z selera z aromatyzowaną cebulą czerwoną w asyście oliwy pietruszkowej”. W klasyfikacji ogólnej nasi młodzi adepci sztuki kulinarnej zajęli IV miejsce.
Serdecznie gratulujemy i życzmy dalszych sukcesów!

puchar śląska  zdjęcia »»»

Food Show 2018

Food Show to wielkie święto żywności i kulinariów, które w dniach 11-13 marca 2018 r. odbywa się w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.
To tu spotykają się producenci żywności, firmy zajmujące się produkcją sprzętu i maszyn, szefowie kuchni, restauratorzy oraz konsumenci. Targom towarzyszą wystawy, ekspozycje, prezentacje, wykłady branżowe, degustacje oraz pokazy kulinarne.
I my wybraliśmy się na to niezwykle smaczne wydarzenie. 

Food Show 2018   zdjęcia »»»


Promocja w Auchan

23 lutego 2018 r.  wybrani uczniowie wzięli aktywny udział w promocji szkoły podczas podczas Tygodnia Promocji Zdrowia w Auchan Tychy.N asza propozycja kulinarna była smaczna i urozmaicona. Pełni pozytywnej energii uczniowie zachęcali do degustacji i zapoznania się z ofertą naszej szkoły. Tyszanie bardzo chętnie degustowali wyszukane potrawy przygotowane przez uczennice 3ż pod nadzorem p. Zapart. Spotkaliśmy również absolwentów, którzy bardzo miło wspominali czas pobytu w browarniku.

Auchan  zdjęcia »»»

Wycieczka do hoteli w Katowicach

19 lutego 2018 r. klasa III t uczestniczyła w wycieczce przedmiotowej do Katowic, której celem było zapoznanie się z funkcjonowaniem dwóch czterogwiazdkowych hoteli: Best Western Premium oraz Qhotel
Zwiedzanie rozpoczęliśmy od Hotelu Best Western Premium, który aktualnie jest na etapie zmian grupy marketingowej i od marca wejdzie w skład sieci Park Inn by Radisson. 
Podczas zwiedzania uczniowie mieli możliwość poznania organizacji pracy hotelu, zapoznania się z wyposażeniem kilku przykładowych jednostek mieszkalnych. Poznaliśmy ofertę usług dodatkowych proponowanych przez hotel oraz wyposażenie nowoczesnych sal konferencyjnych. Duże wrażenie wywarła na nas restauracja hotelowa. Hotel, jako jeden z nielicznych posiada „otwartą kuchnię”, możliwość serwowania posiłków zgodnie z systemem francuskim, czyli serwowanie dań przez kucharzy „prosto z patelni”. 
Drugim odwiedzonym przez nas hotelem, był oddany do użytku niespełna rok temu Qhotel. Mieszczący się w centrum Katowic hotel, udostępnia swoim Gościom przestrzeń o powierzchni ponad 1000m2. Pachnące nowością wnętrza hotelu są proste i nowoczesne. Każdy ze 121 pokoi wyposażony został tak, by sprostać oczekiwaniom zarówno gości turystycznych jak i klientów biznesowych. Na parterze obiektu mieści się nowoczesna restauracja, która oferuje między innymi specjały kuchni śląskiej. 
Wycieczka przedmiotowa z pewnością uzupełniła wiedzę dotyczącą zawodu hotelarza, była okazją do połączenia teorii z praktyką. 

hotele 4*  zdjęcia »»»

Walentynki

Jak co roku w naszej szkole 14 lutego obchodziliśmy Walentynki. Tradycyjnie pojawiła się zabawa z dopasowywaniem serduszek z numerkami, oraz poczta walentynkowa, jednak tym razem wzbogacona o możliwość wysłania komuś walentynkowego lizaka. Przez cały okres trwania imprezy na szkolnych korytarzach  budynku A można było usłyszeć muzykę związaną z tematyką miłości. Z osób, które dopasowały się numerkami na serduszkach i pozwoliły się sfotografować, została wylosowana para która otrzymała bilety do kina na wybrany seans. Gratulacje!

Z wyrazami miłości,  
Samorząd Uczniowski    

walentynki   zdjęcia »»»

Góra Grosza

Już po raz XVIII odbyła się  wielka ogólnopolska zbiórka monet  w ramach akcji Góra Grosza. Nasza szkoła aktywnie włączyła się w pomoc dzieciom w domach dziecka i w rodzinach zastępczych.  Zebraliśmy łącznie aż  346,76 zł!!! Brawo!  Monety ważyły prawie 30 kg. 

Góra Grosza

Jeden grosz znaczy niewiele, ale Góra Grosza jest największa na świecie.
A oto jak wyglądała nasza góra grosza:
I kg -  5,76 zł
II kg  - 31,14 zł
III kg -  0,87 zł
I d -   24,22 zł
I tż -  50,40 zł
II d  - 11,60 zł
II tż - 58,63 zł
III d - 17,18 zł
III ż - 6,30 zł
III t - 13,48 zł
IV d -  73,42 zł
IV t -  5,51 zł
IV ż - 30,24 zł
Biblioteka/Pokój nauczycielski/Sekretariat - 18,01 zł
Dziękujemy Kochani za dobre serduszka!!

Góra Grosza   zdjęcia »»»

Warsztaty stekowe

15 lutego 2018 r. klasa 3d  uczestniczyła w warsztatach kulinarnych, których tematem było mięso wołowe. Zajęcia prowadzili wspaniali kucharze - pan Paweł Kaczmarek oraz pan Mateusz Sobeczko, którzy na co dzień pracują w restauracji Stadionova w Tychach. Szefowie pokazali nam jak przyrządzać różne rodzaje steków oraz tatar. Przygotowaliśmy również dodatki: sosy - serowy, z zielonego pieprzu oraz berneński, puder z oliwy z oliwek,warzywa marynowane, warzywa grillowane, puree z dyni, puree z gruszki i pietruszki. Wszystkie potrawy smakowały  wyśmienicie.  
Serdecznie dziękujemy za wspólne gotowanie!

Klasa 3d  

3d  zdjęcia »»»

Warsztaty Kulinarne - klasa 3ż

SWSM zdjęcia »»»

Dzień Ochrony Danych Osobowych 

24 stycznia 2018 r. obchodziliśmy w naszej szkole Dzień Ochrony Danych Osobowych

Z tej okazji została zorganizowana gra, która polegała na jak najszybszym odnalezieniu plakatów związanych z ochroną danych osobowych i bezpieczeństwem w sieci. Plakaty zostały przygotowane przez klasę 1kg wraz z panem Dawidem Kiedrowiczem.  Drużyna, która najszybciej odnalazła wszystkich 10 plakatów zwyciężyła.
W zabawie udział wzięło 6 drużyn w następujących składach: Agnieszka Mych i Nikola Ciuśniak, Alicja Stefaniak i Weronika Koptoń, Magdalena Flisiak i Ola Dzirba, Magdzlena Polakowska i Michelle Ćwięk, Zuzanna Kątny i Nina Orszulik, Ola Majewska i Wiktoria Byrtus. Najlepsze w szukaniu okazały się Aleksandra Dzirba i Magdalena Flisiak

Wyróżniliśmy również Dominikę Kubczak z kl. 3ż i Basię Sun z klasy 2t, które przygotowały plakaty, a także Julię Borkowską z kl. 1d, która napisała słowa pionsenki na temat na temat Ochrony danych osobowych. Gratulujemy wszystkim!

dodo

dodo

Warsztaty kulinarne 3d

18 stycznia klasa 3d wzięła udział w warsztatach kulinarnych, które odbyły się w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Na warsztatach zostaliśmy podzieleni na kilka grup. Każdy zespół zajął się przygotowaniem innego dania z kuchni hiszpańskiej, tajskiej,gruzińskiej, włoskiej. Poznaliśmy sposób produkcji takich potraw jak: chaczapuri, risotto, tajska zupa, nachos, guacamole. Nad całym procesem technologicznym czuwała pani Justyna Bajgrowicz-Biegun, która udzielała nam licznych wskazówek, dzięki którym nasze dania były poprawnie przyrządzone. Wszyscy uczniowie byli bardzo zadowoleni z warsztatów. Dzięki nim poznaliśmy wiele nowych przepisów.

Małgorzata Konarska  

warsztaty  zdjęcia »»»

Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik

W dniach 17-18 stycznia 2018 roku w Branżowej Szkole I Stopnia nr 4 Gastronomicznej  w Sosnowcu oraz Cukierni - Piekarni "Maciuś" Sp.j. M. D. M. Nawalkowski odbył się etap wojewódzki XXIII EDYCJI OGÓLNOPOLSKIEGO TURNIEJU NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE CUKIERNIK. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy  3kg: Joanna Niewiadomska oraz Patryk Kruk.

cukiernik  zdjęcia »»»

Zobacz też »»»

Warsztaty kulinarne 1d

16 stycznia 2018 r. klasa Id wybrała się na warsztaty do Katowic. Dokładnie do SWSM (Śląska Wyższa Szkoła Medyczna). 
Tam dowiedzieli się jak smakuje kuchnia włoska, hiszpańska, tajska oraz gruzińska, a to wszystko dzięki przemiłej pani dietetyk. Każda grupa miała okazję przygotować jedno z dań tych właśnie kuchni. Młodzież  starannie przygotowywała dania, wsłuchując się w podpowiedzi pani Justyny Bajgrowicz-Biegun. 
Potrawy wyszły przepysznie, a i wyglądały zjawiskowo. Myślę, że każdy wykorzysta wiedzę zdobytą na tych warsztatach.

Wiktoria Byrtus  kl. Id

warsztaty 1d  zdjęcia »»»

Wojewódzki etap I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia
w Zawodzie Kucharz

5 stycznia 2018 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Katowicach odbył się etap wojewódzki  Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Tematem przewodnim I edycji konkursu w części praktycznej  były potrawy
z drobiu. Poza tym uczestnicy mieli do rozwiązania test z zakresu technologii gastronomicznej, towaroznawstwa i wyposażenia technicznego. 
Uczestnikami konkursu byli uczniowie III klas w zawodzie kucharz z Siemianowic Śląskich, Katowic, Sosnowca, Legnicy, Tychów Kędzierzyna-Koźla, Gliwic, Bytomia i Tarnowskich Gór. 
Naszą szkołę reprezentował Marian Glenszczyk (kl.3kg), który zdobył I miejsce
i awansował do ścisłego finału ogólnopolskiego. Przygotował  perliczkę sous-vide
z sosem z marakui, żelką truskawkową, placuszkiem buraczanym i pianką czekoladową. Gratulujemy sukcesu!!!

Wojewódzki etap I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego w Zawodzie Kucharz  zdjęcia »»»

kucharz              

Zobacz też:  »»»

Zobacz też zdjęcia: »»» »»»

Rodzinnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia!

Święta Bożego Narodzenia to niezwykły czas, przepełniony radością i ciepłą atmosferą. Życzymy, aby były one wyjątkowe, a chwile spędzone razem z rodziną były  niezapomniane. Niech napełnią Was pozytywną energią i spokojem ducha.  
Wesołych Świąt!

jasełka  zdjęcia »»»

Świąteczna Paczka PCK

Za nami kolejna udana seria kwest ulicznych PCK w ramach ogólnopolskiej akcji świątecznej "POLSKI CZERWONY KRZYŻ DLA POTRZEBUJĄCYCH".

gwiazdka pck

Uczniowie kwestowali w okresie 29.11 - 14.12 i zebrali łącznie 4760,71 zł!!!
Dzięki Waszemu wielkiemu poświęceniu i ofiarności udało się przygotować paczki świąteczne dla rodzin 14 uczniów naszej szkoły za kwotę 2500 zł oraz pomóc wielu osobom, które są objęte opieką Polskiego Czerwonego Krzyża w Katowicach.

W naszej "Kampanii Zimowej" szczególne podziękowania należą się tym, którzy wykazali się wyjątkowym sprytem, determinacją lub też dopisało im szczęście i nazbierali do puszek najwięcej:
Tomira Jillek, Karolina Cyganik        429 zł
Nina Orszulik, Gabrysia Kryta                 308 zł
Karolina Porwit, Karolina Proszowska      305 zł
Michelle Ćwięk, Hania Głuch                   229 zł
Wiktoria Zielińska, Natalia Woźniak         227 zł
Natalia Woźniak, Sylwia Golus                218 zł
Kamil Kasprzak, Wiktoria Nieszporek       213 zł
Magda Rogała, Agnieszka Mych               209 zł
Wiktoria Kobuszko, Basia Sun                 187 zł
Laura Dopierała, Natalia Dombek            183 zł
Martyna Mika,  Laura Dopierała               181 zł
Karolina Porwit, Karolina Proszowska       172 zł
Kamil Kasprzak,Wiktoria Nieszporek        139 zł
Oliwia Belgart, Amadeusz Bufal               135 zł
Mateusz Polański, Dawid Pawłowski          132 zł
Magda Jarosz, Julka Szubert                    131 zł
Julia Szewczyk, Kuba Szatan                   121 zł
Magda Raszka, Wiktoria Zielińska            118 zł
Maciek Pena, Szymon Rafat Raza             100 zł

Jeszcze raz serdecznie dziękuję WSZYSTKIM za udział w akcji i liczę na powtórkę przed Wielkanocą!

Opiekun Szkolnego Koła PCK Renata Ferdek      

kwesty pck  zdjęcia »»»

Pokaz stołów Bożonarodzeniowych

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a więc czas rodzinnych spotkań przy świątecznych stołach. Inspiracje na dekoracje można znaleźć w holu budynku b, gdzie uczniowie klas hotelarskich i żywieniowych przygotowali pokaz stołów świątecznych. Każdy jest niepowtarzalny i oryginalny.

stoły bożonarodzeniowe  zdjęcia »»»

Kelnerzy w akcji 

W dniu dzisiejszym (15 grudnia 2017 r.) przeszliśmy prawdziwy armagedon. Wszystko to dzięki ćwiczeniom kelnerskim, które miały miejsce w Gliwicach w firmie ICHEMAD. Firma ta obchodziła 30-lecie, i z tej okazji zorganizowano wyjątkową uroczystość, którą uświetnił występ zespołu Śląsk. Podczas wydawki obiadu emocje sięgnęły zenitu niczym walka o milion w milionerach, było gorąco.... 300 porcji zupy i dania głównego zostało wydanych w tempie ekspresowym. Teraz wiemy jak wygląda praca kelnera;). 
Niezapomniane wspomnienia i doświadczenia. A jak elegancko się prezentowaliśmy - zobaczcie sami....

Nina, Ola, Zuzia - kl. 1d     

gliwice zdjęcia »»»

Obsługa gastronomiczna

13 grudnia 2017 r. czworo uczniów naszej szkoły - Monika Liszka, Magdalena Kowalik, Dagmara Cichoń i Damian Szczółko zostało posłanych na obsługę gastronomiczną do Szkoły Podstawowej nr 9 w Tychach. Odbywał się tam kiermasz Bożonarodzeniowy, podczas którego można było kupić ręcznie robione kartki i ozdoby świąteczne a także przeróżne ciasta i ciasteczka.
Nasza czwórka pomagała przy wydawaniu napojów: kawy, herbaty, soków i napojów gazowanych. Oczywiście spisaliśmy się świetnie.
Impreza była bardzo udana. Sama nawet po przejrzeniu prac, estetycznie wykonanych przez młodsze dzieci, skusiłam się i zakupiłam dwie kartki świąteczne.

Monika Liszka       

osługa gastronomiczna  zdjęcia »»»

Siatkówka

siatkówka  zdjęcia »»»

Międzyszkolny Konkurs Językowo-Hotelarski „IBERYJSKA CORRIDA”

12 grudnia 2017 r. w Zespole Szkół nr 7 w Tychach odbył się Międzyszkolny Konkurs Hotelarsko-Językowy „Iberyjska Corrida”. Zorganizowano go w ramach rozpowszechniania rezultatów projektów unijnych:  „Wyspy Szczęśliwe drogą do doskonałości, karieryi osiągnięcia mistrzostwa zawodowego dla uczniów i nauczycieli Zespołu Szkół nr 7 w Tychach” oraz „Zawód moją pasją – możliwość zdobycia nowych umiejętności w największym regionie hotelarsko- gastronomicznym południowej Portugalii Algavre”. Konkurs sprawdzał wiedzę z zakresu hotelarstwa, geografii, kultury i tradycji Półwyspu Iberyjskiego, a także znajomość języka angielskiego (test, interaktywny quiz tematyczny, scenki w hotelu w języku obcym oraz prezentacja nt. Szlaku św. Jakuba).

Do konkursu przystąpiło 7 dwuosobowych drużyn z Bielska-Białej, Wodzisławia Śląskiego, Bytomia, Woli i Tychów. W jury zasiedli: Pani dr Agnieszka Górka-Chowaniec ( pracownik naukowy AWF Katowice), Pan Kajetan Suchecki (podróżnik, doktorant Uniwersytetu Ekonomicznego) oraz Panie: Małgorzata Starczewska i Ewa Donigiewicz (nauczyciele ZS7
w Tychach).
Na najwyższych stopniach podium stanęły 2 drużyny z ZSE w Wodzisławiu Śląskim, trzecie miejsce zajął team z ZS im J. Tuwima z Bielska-Białej. Zwycięzcom gratulujemy wiedzy i życzymy dalszych sukcesów.

Sponsorami nagród w konkursie byli:  

- Hotel Wellness & SPA Piramida z Tychów (pakiety SPA do Centrum Odnowy Biologicznej),
- Hotel Angelo z Katowic (voucher do restauracji hotelowej),
- Firma Stageman z Chorzowa (kursy animatora czasu wolnego oraz książki),
- Wydawnictwo Proksenia (książki),
- Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa (upominki dla wszystkich uczestników),
- Rada Rodziców przy Zespole Szkół nr 7 w Tychach (sprzęt multimedialny).

IBERYJSKA CORRIDA  zdjęcia »»»

Zobacz też »»»

Mikołajki

Naszą naszą szkołę co roku 6 grudnia odwiedza Mikołaj. W tym roku tradycji stało się za dość! Jednak Mikołaj zrobił się nieco wybredny i żeby dostać słodki upominek, wymyślił zadanie - każdy kto chciał zostać obdarowany, musiał zrobić sobie z Nim zdjęcie, żeby ukrócić nosa tym, którzy twierdzą, że "Mikołaj nie istnieje... ". Poniżej przedstawiamy dowody które przeczą słowom tych niedowiarków.

mikołaj zdjęcia »»»

Marzycielska Poczta

Już po raz trzeci włączyliśmy się do akcji Marzycielskiej Poczty "Świateczna kartka".
W tym roku nasze prace trafią do Lenki, Wiktorii i Mateusza, dla których takie przesyłki są bezcennym wsparciem w walce z chorobą. 

marzycielska poczta zdjęcia »»»

PODZIEL SIĘ SUKCESEM - EDUINSPIRACJE 2017
NOMINACJA DLA ZESPOŁU SZKÓŁ NR 7 W TYCHACH

Eduinspiracje to konkurs, który od roku 2011, corocznie, organizowany jest przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji. Nominacje do nagrody głównej nazywanej potocznie unijnym „Oskarem” otrzymują projekty uznane za wyróżniające się znakomitą jakością, wyjątkowo wartościowe, mogące być przykładem dobrych praktyk i inspiracją dla innych. Takie, które wywarły i wywierają nadal pozytywny wpływ na rozwój edukacji w Polsce.
Nasza szkoła została nominowana do tej nagrody w kategorii „Edukacja zawodowa” – za realizację projektu „Nauczyciele i uczniowie gastronomii i hotelarstwa partnerami na drodze do mistrzostwa zawodowego”. W ramach projektu nawiązano współpracę z instytucjami partnerskimi z dwóch krajów południowej Europy, co pozwoliło zorganizować staże zagraniczne dla 40 uczniów z klas hotelarskich i gastronomicznych
(w Portugalii) i 16 nauczycieli (we Włoszech). Warto podkreślić, że wyboru nominowanych instytucji dokonano spośród ponad 700 placówek z całego kraju, realizujących różnego rodzaju projekty unijne, a nominacje w kategorii „Edukacja zawodowa” otrzymało ostatecznie jednie 5 z nich, wśród nich byliśmy my. Istotne jest również, że instytucje, spośród których wyłoniono nominowanych i nagrodzonych to nie tylko szkoły, ale także uczelnie wyższe oraz fundacje, często obejmujące zasięgiem swojego działania kilka województw, a nawet całą Polskę.
7 grudnia 2017, w Reducie Banku Polskiego w Warszawie, odbyła się uroczysta gala, podczas której zaprezentowano wszystkie nominowane projekty, a zwycięzcom wręczono nagrody i „oskarowe” statuetki. Podczas gali Zespół Szkół nr 7 reprezentowała pani Dyrektor – Joanna Żebrowska (autorka projektu) oraz pani Dorota Pardon (koordynator).

eduinspiracje


Międzyszkolny konkurs Hotelarski "Hotelarz z powołaniem"

30 października w Zespole Szkół w Woli  zorganizowano konkurs międzyszkolny  dla uczniów klas hotelarskich. Naszą  szkołę reprezentowały uczennice klasy 3t: Michelle Ćwięk  i Magdalena Polakowska. 
Wśród zadań konkursowych znalazł się test wiedzy z branży hotelarskiej, rozmowa w języku angielskim, rozmowa kwalifikacyjna w sprawie o pracę oraz zadanie praktyczne, gastronomiczne - przygotowanie śniadania.
Michelle Ćwięk  zdobyła II miejsce! Brawo, gratulujemy!

hotelarz z powołaniem zdjęcia »»»

Rodzinne gotowanie

30 listopada 2017 r w naszej szkole odbył się konkurs kulinarny „Rodzinne gotowanie”. W konkursie wzięło udział 12 uczniów z członkiem rodziny. Tematem konkursu były „Dary jesieni”.
I miejsce zdobył Samuel Roszer z mamą, uczeń 3ż Technikum gastronomicznego
II miejsce zdobył Bartłomiej Antoniuk z mamą, uczeń 3kg Zasadniczej Szkoły Zawodowej
III miejsce zdobyła Julia Palej z mamą, uczennica 4 d Technikum gastronomicznego

Nad przebiegiem konkursu  czuwało jury w składzie:
1.    Agata Wituś – specjalista do spraw organizacji przyjęć w restauracji ”Międzyczasie” w Tychach
2.    Beata Nagórka – kierownik Sali w restauracji „ Międzyczasie” w Tychach
3.    Paulina Brząkalik – z restauracji „Patio” w Katowicach
4.    Jarosław Liszka – szef kuchni „Salwator Park" w  Mikołowie
5.    Szymon Bracik – szef kuchni „Wodna Wieża" w Pszczynie

rodzinne gotowanie zdjęcia »»»

Targi  EKOstyl

V Międzynarodowe Targi EKOstyl odbyły się w dniach 24-26.11.2017 r. w Bielsku - Białej w hali pod Dębowcem. Na targach mogliśmy  zobaczyć i wypróbować żywność najwyższej jakości, żywność ekologiczną. Ekologiczne miody, oleje, sery, napoje, wędliny, słodycze,  pieczywo, lody i wiele innych produktów....  Było co próbować:) Wystawom towarzyszyły wykłady oraz pokazy kulinarne.

ekostyl zdjęcia »»»

StypendiA Prezesa Rady Ministrów 

24 listopada 2017 r. w Katowicach odbyła się uroczystość wręczenia Dyplomów Stypendiów Prezesa Rady Ministrów. 

stypendia zdjęcia »»»

Śląska Jesień Kulinarna

23 listopada 2017 r. w Zespole Szkół  Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim odbył się konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych. Tematem przewodnim tegorocznych  zawodów był  schab z rozmarynem.  W konkursie wystartowało aż 20 drużyn (Żory, Wodzisław, Bielsko-Biała, Cieszyn, Ornontowice, Bieruń, Wisła,  Jastrzębie-Zdrój, Tczew, a także drużyny z Czech).  Naszą szkołę reprezentował zespół   w składzie: Julia Neska i Karolina Kurszewska z klasy 3d.

śląska jesień kulinarna  zdjęcia »»»

Suchy lód zrobił furorę na PGE Narodowym w Warszawie!!!

20 listopada 2017 r. w Centrum Konferencyjnym PGE Narodowy w Warszawie, odbyła się konferencja Edukacja z praktyką – partnerstwa na rzecz dualnego kształcenia zawodowego, promująca ideę Europejskiego systemu akumulowania i przenoszenia osiągnięć w kształceniu i szkoleniu zawodowym. Głównym celem konferencji  była promocja kształcenia i szkolenia zawodowego poprzez prezentację doświadczeń i dobrych praktyk w zakresie działań na rzecz rozwoju kompetencji, umiejętności i talentów.
W trakcie sesji tematycznych dzielono się z opiniami na temat tworzenia i działania partnerstw szkół zawodowych i wyższych z pracodawcami a także kształcenia dualnego na poziomie wyższym.

Punktem kulminacyjnym konferencji były pokaz praktycznych umiejętności uczniów ze szkół zawodowych uczestniczących w programie Erasmus+.
Zespół Szkół nr 7 jako jedyna szkoła gastronomiczna ze Śląska została zaproszona na tę konferencję. Samuel Roszer, uczeń klasy trzeciej, prezentował swoje umiejętności praktyczne w kuchni molekularnej przygotowując „Spaghetti czekoladowe z kawiorem truskawkowym, pianą kokosową i ciasteczkiem miętowym”. Natomiast uczennica Magdalena Brzana, z klasy pierwszej, wykonała instalacje karmelowe „Głębia oceanu”, „Wianuszek świąteczny” oraz „Powiew wiosny”. Prace były prezentowane w suchym lodzie, który po zalaniu wodą utrzymywał fontanny dymu przyciągając wielu znamienitych gości, którzy brali udział w tej konferencji. Byliśmy najbardziej obleganym stanowiskiem. Pani Dyrektor - Joanna Żebrowska, która uczestniczyła w konferencji i przygotowaniu uczniów do pokazu odebrała wiele gratulacji ze strony FRSE a także zaproszonych gości, którzy byli pod wielkim wrażeniem umiejętności naszych uczniów.

warszawa  zdjęcia »»»



SWIATOWY TYDZIEŃ PRZEDSIĘBIORCZOŚCI 2017

SWIATOWY TYDZIEŃ PRZEDSIĘBIORCZOŚCI 2017

Uczniowie Zespołu Szkół nr 7 w Tychach włączyli się w obchody X edycji Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości. Jest on organizowany od 2008 r. w ponad 150 krajach świata, w tym w Polsce. W jego trakcie organizacje, instytucje i firmy, którym zależy na rozwijaniu przedsiębiorczości, organizują bezpłatne szkolenia, warsztaty, debaty i konkursy pomagające zdobyć wiedzę z zakresu zakładania i rozwijania własnej działalności gospodarczej, budowania sieci kontaktów, negocjowania z pracodawcą czy budowania własnej marki.
Uczniowie naszej szkoły w ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości wzięli udział w:
- spotkaniu z doradcą podatkowym  z Krajowej Izby Doradców Podatkowych w Katowicach p. dr Mariuszem Cieśla, który przybliżył funkcjonowanie KIDR-u oraz omówił procedurę zakładania działalności gospodarczej,
- warsztatach nt. predyspozycji zawodowych prowadzonych przez mgr S. Duch pracownika Wyższej Szkoły Zarządzania Ochroną Pracy w Katowicach. Uczniowie podczas warsztatów rozwiązywali testy dotyczące swoich predyspozycji zawodowych,
- spotkaniu z p. Beatą Kopczyńską rzecznikiem prasowym Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Rybniku, podczas którego dowiedzieli się dlaczego płacenie składek na ubezpieczenie społeczne przez pracodawców jest ważne dla każdego pracownika. Ponadto prowadząca podsumowała realizowany w naszej szkole projekt edukacyjny „Lekcje z ZUS”. Projekt prowadzony jest przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych pod patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej oraz Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

TYDZIEŃ PRZEDSIĘBIORCZOŚCI zdjęcia »»»

Animator Czasu Wolnego

18 listopada 2017 r. 25 uczniów naszej szkoły wzięło udział w szkoleniu Animator Czasu Wolnego. Uczniowie oprócz zdobycia praktycznych umiejętności, potwierdzonych certyfikatem w języku polskim i w języku angielskim, z zakresu nowoczesnych tańców animacyjnych, gier i zabaw nabrali większej pewności siebie oraz zintegrowali się zarówno ze sobą, jak i z gronem pedagogicznym.

animator  zdjęcia »»»

Dzień Patrioty/ki

16 listopada 2017 r. odbył się w naszej szkole pierwszy Festiwal Patriotyzmu. Wydarzenie to miało zasięg ogólnopolski. Uczestniczący w nim uczniowie i nauczyciele 160 szkół z całego kraju, zainspirowani przez edukatorów z Centrum Edukacji Obywatelskiej, próbowali odpowiedzieć sobie na pytanie, czym jest w XXI wieku patriotyzm i czy w ogóle jest on nam do czegokolwiek potrzebny. Impulsem do sformułowania tego pytania były dwie bardzo ważne daty: 99 rocznica odzyskania niepodległości przez Polskę oraz  Międzynarodowy Dzień Tolerancji.

dzień  zdjęcia »»»

Warsztaty z owoców morza

W czwartek (9 listopada 2017 r.) w naszej szkole odbyły się zajęcia gastronomiczne prowadzone przez szefów kuchni pana Pawła Kaczmarka i pana Krystiana Cydejko  dotyczące przyrządzania potraw z ryb i  owoców morza.
Na stole pojawiły się m.in. kalmary, przegrzebki, mule czy też gwiazda wieczoru homar Stefan;) 
Uczniowie klasy 3D dzięki życzliwości szefów, nauczyli się jak odpowiednio przygotować morskie  surowce, a także jak łączyć je z różnymi dodatkami takimi jak warzywa, zioła,
czy makaron i komponować wykwintne dania. To była bardzo cenna lekcja.

Giuliano Rulent 3d 

 owoce morza  zdjęcia »»»   

Halloween

Na facebookowym profilu szkoły odbyło się głosowanie na najlepszy strój Halloweenowy. Największą liczbę głosów (73) otrzymał Bartłomiej Handy. Gratulujemy!
Bartek po otrzymaniu informacji o wygranej, postanowił zrezygnować z nagrody, a jej równowartość dodać do pieniędzy zebranych dla Maksa podczas szkolnej imprezy.
Brawo! :) 
Dziękujemy wszystkim osobom które wzięły udział w konkursie i zbiórce pieniędzy.

Przewodnicząca Samorządu Uczniowskiego  
Sara Waligóra  

halloween zdjęcia »»»

Smaczne Halloween

Już po raz trzeci w naszej szkole odbył się konkurs kulinarny Smaczne Halloween. Tym razem na starcie zawodów stanęło 32 zawodników (16 zespołów):
1. Julia Baron i Aleksandra Dzirba  - 2tż
2. Julia Borkowska i Agnieszka Kozok - 1d
3. Zuzanna Kątny i Nina Orszulik - 1d
4. Sandra Błońska i Magdalena Brzana -1kg
5. Julia Flisiak i Kaja Dolina -2d
6. Magdalena Flisiak i Magdalena Kowalik - 2tż 
7. Marcel Cichoń i Rafał Stępień - 2kg
8. Kornelia Bieniek i Alicja Kuć - 2d 
9. Aneta Gaczorek i Małgorzata Konarska - 3d
10. Karolina Kurszewska i Julia Neska - 3d
11. Wiktoria Podkówka (3d) i Damian Szczołko  - 2tż
12. Sandra Karpowicz i Oliwia Kuc - 3ż
13. Dominika Kubczak (3ż) i Julia Palej -4ż 
14. Angelika Simka i Karolina Szewczyk - 3ż 
15. Sara Waligóra i Samuel Roszer - 3ż 
16. Bartek Antoniuk i Mateusz Gloss - 3kg 

Uczestnicy mieli do przygotowania potrawę z dyni oraz  lampion.
Brawo za odwagę i  kreatywne podejście do tematu!!

Pracy  młodych adeptów sztuki kulinarnej przyglądali się jurorzy:
Paulina Brząkalik - Restauracja Patio Zajazd Katowice,
Dominik Duraj - Restauracja Villa Gardena, Chorzów,
Robert Muzyczuk - Restauracja Villa Gardena, Chorzów,
Jarosław Liszka - Restauracja Salwator Park, Mikołów,
Szymon Bracik - Restauracja Wodna Wieża, Pszczyna,
Łukasz Jasiński - Restauracja Wodna Wieża, Pszczyna,
Michał Klockowski - Restauracja Stadionova, Tychy,
Krystian Cydejko - Śląsko Jurajskie Stowarzyszenie Qulinarne,
Agnieszka Szymula - Muzeum Miejskie w Tychach,
Dorota Lewandowska, Galeria Gabinet Sztuk, Tychy
Roksana Mistal - GWSH Katowice,
Bogusław Łach - Restauracja Villa Gardena, Chorzów,
Jarek Tora - Almi Polska Sp. z o. o.  Tychy.

Najlepsza trójka - Lampion z dyni:
I miejsce - Julia Palej i Dominika Kubczak,
II miejsce - Weronika Gąsior i Damian Szczołko,
III miejsce - Mateusz Gloss i Bartek Antoniuk.

 

Najlepsza trójka - Potrawa z dyni:
I miejsce - Julia Neska i Karolina Kurszewska,
II miejsce - Sara Waligóra i Samuel Roszer,
III miejsce - Nina Orszulik i Zuzia Kątny.

smaczne halloween  zdjęcia »»»

Foto: Sylwia Golus

PRÓBNA EWAKUACJA Z POKAZEM GAŚNICZYM

17 października odbyła się próbna ewakuacja budynku A naszej Szkoły. Na miejsce przyjechał zastęp Straży Pożarnej, który po zakończonej ewakuacji przeprowadził pokaz akcji gaśniczej.

ewakuacja  zdjęcia »»»

Dzień Edukacji Narodowej

DEN  zdjęcia »»» 

Pasowanie Pierwszoklasistów

9 października 2017 r. uczniowie klas pierwszych zostali oficjalnie przyjęci do grona społeczności naszej szkoły.
Uroczystość rozpoczęła się od złożenia przez reprezentantów klas pierwszych ślubowania na sztandar szkoły. Po części oficjalnej uczniowie zmierzyli się w kilku konkurencjach wymagających wykazania się wiedzą o szkole, szybkością, kreatywnością, zdolnościami artystycznymi, a także poczuciem smaku. 
Zmagania uczniów obserwowało i oceniało jury w składzie: p. Mariola Rakowska,
p. E. Jabłońska-Skurzok oraz przewodnicząca samorządu uczniowskiego – Sara Waligóra. Wszyscy dzielnie walczyli  a laur zwycięstwa przypadł klasie 1d. W przyszłym roku tegoroczni zwycięzcy, przygotują otrzęsiny dla nowych uczniów naszej szkoły. Gratulujemy!

pasowanie zdjęcia »»»

MiędzyszkolnE turniejE tenisa stołowego

6 pażdziernika odbył się międzyszkolny turniej tenisa stołowego dziewczyn. Nasz zespół w składzie: Patrycja Kukla (1d), Justyna Drogoś (1d) i Julia Borkowska (1d) zajął 2 miejsce i 19 października będzie reprezentował miasto Tychy podczas turnieju rejonowego w Łaziskach Górnych. Trzymamy kciuki.

10 pażdziernika odbył się międzyszkolny turniej tenisa stołowego chłopców. Nasz zespół w składzie: Rafał Stępień (2kg) i Dawid Matuszczyk (1kg) zajął 9 miejsce.

Międzyszkolny turniej tenisa stołowego  zdjęcia »»»

XXIX Akcja Honorowego Krwiodawstwa

3 października odbyła się kolejna akcja, w której wzięło udział około 40 uczniów. Tym razem gościliśmy ambulans do pobierania krwi, który pięknie się prezentował i zbudzał duże zainteresowanie uczestników. Selekcja do oddania krwi przypominała tę, którą przechodzą kandydaci do sił specjalnych, zarejestrowano 26 osób, ale ostatecznie tylko 14 zweryfikowanych ochotników mogło oddać krew. W tym gronie znalazła się również pani Wioletta Gałka, która regularnie oddaje krew w naszych akcjach.
Pobrano łącznie 6,300 litra krwi.
Po raz kolejny pokazaliście, że można na Was liczyć, serdeczne dzięki!

Opiekun Szkolnego Koła PCK Renata Ferdek

 akcja krwiodawstwa zdjęcia »»»

WYBORY DO SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO 2017/2018

UPRAWNIONYCH DO GŁOSOWANIA 319 UCZNIÓW
UDZIAŁ W GŁOSOWANIU WZIĘŁO 133 UCZNIÓW

NAD POPRAWNOŚCIĄ GŁOSOWANIA CZUWAŁA KOMISJA W SKŁADZIE:
Przedstawiciel klas pierwszych    TOMIRA JILLEK
Przedstawiciel klas drugich     RAFAŁ STEPIEŃ
Przedstawiciel klas trzecich    MAŁGORZATA KONARSKA
Przedstawiciel klas czwartych    PATRYK ŚMIAŁEK
PRZEWODNICZĄCĄ SZKOŁY ZOSTAŁA SARA WALIGÓRA uczennica klasy 3Ż

GRATULUJEMY!

Zestawienie procentowe »»»

wybory zdjęcia »»»

Obsługa podczas jubileuszu 50-lecia SP 18

22 września uczniowie naszej szkoły wzięli udział w obsłudze gastronomicznej podczas jubileuszu 50-lecia SP 18 w Tychach.
  

sp18 sp13

Obsługa podczas miejskiej inauguracji roku szkolnego

4 września 2017 r. nasza młodzież wzięła udział w obsłudze gastronomicznej podczas miejskiej inauguracji roku szkolnego 2017/2018, która miała miejsce w SP 13. 

sp13 sp13

Rozpoczęcie roku Szkolnego 

Życzymy wszystkim radosnego i pełnego sukcesów roku szkolnego.

rozpoczęcie roku szkolnego  Zobacz »»»