Wydarzenia z lat ubiegłych
Rok
szkolny 2022/2023 »
Rok
szkolny 2021/2022 » Rok
szkolny 2020/2021 »
Rok
szkolny 2019/2020 » Rok
szkolny 2018/2019 » Rok
szkolny 2017/2018 » Rok
szkolny 2016/2017 » Rok
szkolny 2015/2016 » Rok
szkolny 2014/2015 »
Rok
szkolny 2013/2014 » Rok
szkolny 2012/2013 » Rok
szkolny 2011/2012 » Rok
szkolny 2010/2011 » Rok
szkolny 2009/2010 » Rok
szkolny
2008/2009 » Rok
szkolny 2007/2008 » Rok
szkolny 2006/2007 »
Wydarzenia w roku szkolnym 2023/2024
Poświęcenie nie zna granic
27 października klasy 3t i 3ż uczestniczyły w wykładach dr Kamila
Kartasińskiego dotyczących powstania styczniowego.
Podczas wykładu poznaliśmy przyczyny wybuchu zrywu, jego przebieg,
bohaterów oraz jego konsekwencje dla polskiego
społeczeństwa. Usłyszeliśmy też o tym, co w latach powstania
styczniowego robili mieszkańcy Górnego Śląska, czy
podejmowali walkę w oddziałach powstańczych oraz w jaki
sposób kultywowano pamięć o tych wydarzeniach w
przedwojennym województwie śląskim.
Impreza zorganizowana została w Muzeum Śląskim w ramach
obchodów w 160. rocznicy wybuchu powstania.
Jesteśmy najlepsze!
25 października 2023 r. do Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi zjechali się finaliści III Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia roślinna”.
Dwanaście drużyn z całej Polski – Częstochowa, Nowy Sącz,
Ornontowice, Lublin, Pułtusk, Wrocław, Łódź, Żywiec, Kielce,
Okszów, Martin (Słowacja) i Tychy stanęło w kulinarne szranki.
Młodzież pracowała w czterech pracowniach gastronomicznych. Ich praca
była oceniana przez profesjonalne grono Jury: Krzysztof Zamczyk
(przewodniczący), Łukasz Wawrzyniak, Emil Witczak, Jakub Wolski, Monika
Gwiazda, Maciej Musiał, Ireneusz Król, Andrzej Gołąbek, Robert
Izdebski, Bartosz Goliński, Dariusz Jatczak, Sylwia Sztandera,
Krzysztof Tęcza, Marcin Pawlikowski, Marek Skotnicki, Kamil Piotrowski,
Norbert Szefer. Zadaniem uczestników było przygotowanie dania
zasadniczego z wykorzystaniem produktów z gryki oraz deseru z
uwzględnieniem miodu gryczanego. Talerze miały też uwzględniać
wegetariański charakter tematyki konkursowej.
Tychy reprezentowała drużyna w składzie Julia Gilner i Natalia Kostka.
Dziewczęta przystąpiły do konkursu ze spokojem i koncentracją. Zadbały
o właściwy mise en place. Pracowały zespołowo na każdym etapie zadania
konkursowego. Nie dały się jurorom, którzy zadawali trudne
pytania dotyczące przygotowania potraw. Po dwóch godzinach
ciężkiej pracy spod noża naszych reprezentantek wyszło danie
zasadnicze. Prezentacja przed jury degustacyjnym i dalej ostatnia
prosta czyli dopracowanie deseru.
Po wnikliwej ocenie wszystkich konkursowych potraw jury ustaliło
werdykt. Na uroczystej gali ogłoszono wyniki zmagań kulinarnych oraz
podsumowano konkurs. Z ogromną radością możemy ogłosić, że I miejsce w
III Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Kuchnia roślinna zajęły
Julia Gilner i Natalia Kostka!! Dziewczyny są niesamowite!! Brawo za
ich trud, nieustające zaangażowanie i radość z przygotowania potraw!!!
Gratulujemy!!!
Życzymy kolejnych osiągnięć w kulinarnej karierze!!!
Szkoła PamiEta!
W ramach akcji Szkoła pamięta - reprezentacja klasy 2g zapaliła znicz pod pomnikiem Powstańca Śląskiego przy Placu Wolności w Tychach.
19 DNI PRZECIWKO PRZEMOCY I KRZYWDZENIU DZIECI I MŁODZIEŻY

Co roku przez 19 pierwszych dni listopada Fundacja po DRUGIE
we współpracy z innymi organizacjami, instytucjami,
placówkami pracującymi z dziećmi i młodzieżą bierze udział w
światowej kampanii 19 dni przeciwko przemocy i krzywdzeniu dzieci i
młodzieży. Kampania rozgrywa się na wszystkich kontynentach, we
wszystkich krajach świata. Na początku listopada mówimy o
prawach dziecka, godności, szacunku, bezpieczeństwie, wolności.
Przypominamy i uczymy się tych wartościach, które są
niezbędne do prawidłowego rozwoju i dobrego życia.
Autorem światowej kampanii jest Womens World Summit Foundation i co
roku zaprasza do współpracy wszystkich tych,
którzy chcą by świat dzieci i młodzieży był wolny od
przemocy.
Olimpiada Umiejętności Hotelarskich
„Hotele są tak dobre jak ludzie, którzy w nich pracują” to motto Olimpiady Umiejętności Hotelarskich, której etap szkolny odbył się 25 października w naszej szkole.
Pomóż ptakom przetrwać zimę
Koło ekologów z klasy 2g zorganizowało 25 października kiermasz słodkich wypieków. Zebrane fundusze zostaną przeznaczone na zakup karmnika słonecznika, ziaren oraz orzechów, które pomogą ptakom przetrwać zimę.
Szkoła Pamięta
W ramach akcji #SzkołaPamięta! 1ż składa hołd pod Pomnikiem Powstańców Śląskich w Tychach
Jak bezpiecznie korzystać z Social Mediów?
W ramach Europejskiego Miesiąca Cyberbezpieczeństwa uczestniczyliśmy w lekcji zorganizowanej przez Warszawski Instytut Bankowości.
Podczas wykładu omówione zostały takie zagadnienia jak:
- podszywanie się pod znane osoby/celebrytów w Social Mediach
- dezinformacja przy użyciu influencerów
- metody zabezpieczania kont w Social Mediach
- oszustwa za pomocą Blika i smsów
bezpieczni od startu
18 października
br. w siedzibie Izby Rzemieślniczej w Katowicach odbył się etap regionalny XXI edycji
konkursu BHP ”Bezpiecznie
od startu”.
Po 4 godzinach zmagań części pisemnej oraz ustnej wyłoniono 2
zwycięzców z największą ilością punktów,
którzy
wezmą udział w ogólnopolskim etapie konkursu w siedzibie
Związku
Rzemiosła Polskiego w Warszawie. Naszą szkołę reprezentowała Magdalena Wójcik z
klasy 2g. Gratulujemy Magdzie dobrego dobrego wyniku na poziomie
regionalnym i życzymy sukcesu na miarę krajową w kolejnej edycji
konkursu.
II Tyskie Dni Erasmusa
Dzień Edukacji Narodowej
Stypendystka prezesa
11 października uczennica klasy 4tż, Emilia Kobielska, odebrała z rąk Śląskiej Kurator Oświaty pani Urszuli Bauer, dyplom stypendystki Prezesa Rady Ministrów.
Uroczystość odbyła się w Zespole Państwowych Szkół Muzycznych im. W. Kilara w Katowicach. Naszą szkołę reprezentowała wzraz z Emilią wicedyrektor pani Elżbieta Jabłońska-Skurzok.
Emilii gratulujemy wyróżnienia i życzymy dalszych sukcesów.
Karpiowe święto
"Czas
na rybę! JUNIOR" to konkurs dla uczniów
szkół gastronomicznych, który odbywa się
cyklicznie na zamku w Niemodlinie. W tym roku finał zmagań kulinarnych
odbył się w piątek 6
października 2023 r. Spośród kilkudziesięciu
nadesłanych zgłoszeń, organizatorzy wybrali 6 szkół
(Wrocław, Żywiec, Lublin, Opole, Brzeg, Tychy), które
zostały zaproszone na opolskie święto karpia. Receptura
przygotowana przez nasz zespół - Julia
Gilner (klasa 5żP) i Natalia
Kostka (klasa 4tż) została doceniona i tym samym
dziewczyny znalazły się w ścisłym gronie
finalistów.
Zadaniem uczestników było przygotowanie dania zasadniczego z
karpia. Poza tym każda drużyna w konkurencji technicznej musiała
wykazać się umiejętnością filetowania karpia, co nie jest proste z
uwagi na dużą ilość ości.
Nasze Dziewczyny przygotowały karpia smażonego z puree
ziemniaczano-tymiankowym, buraczki glazurowane, sos porowy i piklowaną
rzepę. Młodzi adepci oceniani byli przez wyśmienitych
specjalistów z branży: Krzysztof Malinowski, Marcin Bielec,
Patryk Buchta, Andrzej Jackowiak, Radek Kłapacz, Marek Namysłowski,
Michał Wawro. Ostatecznie, po podliczeniu punktów ekipa z
Tychów znalazła się tuż za podium.
Warto podkreślić wielką walkę naszych uczestniczek, zapał i energię.
Gratulujemy bardzo dobrego występu!!! Życzymy powodzenia w kolejnych
kulinarnych zawodach!!!
Górska wyprawa klasy 2ż
4 października
klasa
2ż wybrała się na wycieczkę w Beskidy.
Górską wędrówkę rozpoczynamy z Wisły
Głębce.
Szlakiem niebieskim i dalej czerwonym maszerujemy w stronę
naszego punktu docelowego - Stożka. Po drodze nie brakuje dobrej
rozmowy, śmiechu od ucha do ucha a nawet śpiewu. Młodzież wytrwale
pokonuje kolejne km trasy. Pogoda dopisuje, chmury mkną po
niebie
a słońce ogrzewa wędrowców. Na wysokości
990 m npm
meldujemy się na szczycie o nazwie Kiczory. Do najstarszego polskiego
schroniska w Beskidzie Śląskim docieramy w porze obiadowej. Grupa
odpoczywa, posila się kanapkami i ciepłymi specjalnościami schroniska.
Ze szczytu Stożka Wielkiego (978 m npm) roztacza się piękny widok na
okoliczne szczyty i pasma górskie. Z góry
schodzimy
szlakiem żółtym do Wisły Dziechcinki. Dopiero w pociągu
czujemy
jak dopada nas zmęczenie. To był bardzo aktywnie spędzony dzień, dzień
pełen wrażeń, który na pewno zapisze się w naszej historii
klasowej:)
Kilka faktów i
danych:
Czas przejścia: 4:35 h
Przebyty dystans: 14,2 km
GOT: 20
Suma podejść: 591 m
Suma zejść: 699 m
Jak radzić sobie z dezinformacją w sieci?
- Jak rozróżnić prawdziwą informację od fałszywej wiadomości?
- Czym jest higiena cyfrowa i jak o nią dbać na co dzień?
- Jak rozsądnie korzystać z internetu?
- Czy TikTok to bezpieczne źródło informacji?
- Co zrobić, kiedy napotkamy fałszywą informację?
To pytania, na które klasa 3ż znalazła odpowiedź podczas lekcji online „Jak radzić sobie z dezinformacją w sieci?” w ramach projektu edukacyjnego BAKCYL.
Czytamy i dbamy o Nasze serca!
Kondycja naszego serca uzależniona jest w dużym stopniu od nas
samych. 29 września
obchodzimy Światowy
Dzień Serca oraz Dzień
Głośnego Czytania.
Aby uczcić te okazje przyłączyliśmy się do ogólnopolskiej
akcji „Czytamy z
sercem”.
Pomysłów na różne aktywności nie brakowało.
Między innymi
czytaliśmy fragmenty książek dotyczących serca, zarówno jako
narządu w organizmie człowieka jak i symbolu miłości, odbyliśmy spacer
dla serca, gotowaliśmy z sercem zdrowe potrawy oraz wzięliśmy udział w
szkolnym konkursie jak dbać o zdrowe serce. Okazało się, że
SERCE
to temat ważny dla wielu z nas.
Etap Szkolny Olimpiady hotelarskiej
Pozdrowienia z Wrocławia - 4tż i przyjaciele
W dniach 28 i 29 września 2023 r. uczniowie klasy 4tż wraz z kilkoma koleżankami z klas 5T(P) i 5Ż(P) pod opieką wychowawcy P. Anny Wróbel oraz P. Marioli Rakowskiej udali się na wycieczkę do Wrocławia w ramach rządowego przedsięwzięcia pod nazwą „Poznaj Polskę”.
Wycieczka rozpoczęła się zwiedzaniem Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Wrocławskiego. Następnie w celu poznania zespołu historycznego centrum miasta uczestnicy udali się na spacer z przewodnikiem po Ostrowie Tumskim i Starym Mieście, gdzie zobaczyli okazały Ratusz, charakterystyczne kamieniczki zwane Jasiem i Małgosią połączone barokową bramą prowadzącą do monumentalnego Kościoła św. Elżbiety, Plac Solny oraz Kamienicę Pod Złotym Słońcem. Po zakończonym zwiedzaniu grupa udała się na zasłużoną obiadokolację, a po niej na nocleg do hostelu. W drugim dniu wycieczki uczniowie odwiedzili Wrocławskie Zoo, a następnie udali się na teren znajdującej się po drugiej stronie ulicy Hali Stulecia, gdzie po obejrzeniu i wysłuchaniu pokazu fontanny multimedialnej przeszli na wystawę multimedialną ukazującą historię i teraźniejszość tego obiektu. Ostatnim punktem programu była wizyta w Centrum Edukacji Ekologicznej „Hydropolis” będącym nowoczesnym centrum wiedzy o wodzie zlokalizowanym w zabytkowym, XIX-wiecznym neogotyckim podziemnym zbiorniku wody czystej o powierzchni 4600 m².
PAMIĘTAMY o żołnierzach poległych na frontach II wojny światowej
Sukces klasy 4TŻ
Klasa 4 tż odebrała certyfikaty kwalifikacji zawodowej HGT.02. Gratulujemy pięknych wyników!!!
Zawody lekkoatletyczne
Światowy dzień serca za tydzień ale nasze lekkoatletki biegały dla zdrowia ❤️ już dziś.
Duda gracz u Tichauera
Uczymy się...
14 września do Instytutu Kulinarnego TransGourmet w Warszawie zjechali uczniowie szkół gastronomicznych z Tychów, Bydgoszczy i Ełku, którzy zajęli miejsca 1-3 w drugiej Bitwie na Drobiowe Smaki. Nasza szkolna drużyna: Julia Gilner (5żP) i Natalia Kostka (4tż) wygrała zawody ogólnopolskie i dzięki temu mogła się uczyć od najlepszych w centrum kulinarnym. Pod okiem szefów kuchni uczniowie przygotowywali potrawy i doskonalili swoje umiejętności zawodowe. Zobaczcie krótką fotorelację z tej kreatywnej lekcji.