Wydarzenia z lat ubiegłych

Rok szkolny 2017/2018 »  Rok szkolny 2016/2017 »  Rok szkolny 2015/2016 »
Rok szkolny 2014/2015 »  Rok szkolny 2013/2014 »  Rok szkolny 2012/2013 » 
Rok szkolny 2011/2012 »  Rok szkolny 2010/2011 »  Rok szkolny 2009/2010 »   Rok szkolny 2008/2009 »  Rok szkolny 2007/2008 »  Rok szkolny 2006/2007 »

Wydarzenia w roku szkolnym 2018/2019


Warsztaty rękodzieła 

10 listopada 2018 r. uczennica Barbara Sun z kl. 3tż wraz z panią Agnieszką Kruber-Korda uczestniczyła w warsztatach artystycznych w pracowni rękodzieła Bordeco w Tychach. Podczas zajęć poszerzyły swoją wiedzę z zakresu sztuki użytkowej, wykonywały domki leśne jako ozdoby bożonarodzeniowe.

ozdoby  zdjęcia »»»

lekcje języka niemieckiego Na temat 100-leciA odzyskania przez Polskę Niepodległości

9 listopada 2018 r. lekcje języka niemieckiego były poświęcone tematowi "100-lecie odzyskania przez Polskę Niepodległości". Zajęcia prowadzone były w oparciu o wykorzystanie nowoczesnych technik. Uczniowie korzystając z kodów QR rozwiązywali zadania związane z symbolami narodowymi, hymnem i znanymi osobistościami.

lekcje niemieckiego  zdjęcie »»»

Międzyszkolny konkurs ortograficzny

7 listopada w Zespole Szkół nr 5 odbył się międzyszkolny konkurs ortograficzny zorganizowany z okazji stulecia odzyskania niepodległości. Naszą szkołę reprezentowały Dominika Kowalczyk i Martyna Manzel. Dziewczyny z klasy 1t zdobyły
4 miejsce. Gratulujemy!

dyktando  zdjęcia »»»

Wzmocnij mózg przed maturą

W poniedziałek 5 listopada gościliśmy w naszej szkole przedstawiciela Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach – pana Piotra Pobłockiego. Uczniowie klas maturalnych uczestniczyli w prelekcji „Wzmocnij mózg przed maturą. Naszym abiturientom zostały przedstawione zasady budowania optymalnych planów żywieniowych z uwzględnieniem produktów wzmacniających pamięć.

Pani Joanna uczy słodko i po europejsku. Ma szansę na nagrodę.

2 listopada, w katowickim dodatku Gazety Wyborczej, ukazał się artykuł na temat pracy naszej pani dyrektor Joanny Żebrowskiej

Przeczytaj artykuł »»»

Przeczytaj też:

Polska nauczycielka wśród najlepszych w Europie. Zmienia stereotypy »»»

Szkolny Konkurs Ortograficzny

30 października 2018 r. w naszej szkole odbył się Szkolny Konkurs Ortograficzny.
Konkursowe dyktando pisało 11 uczniów: z kl. 4d Wiktoria Podkówka i Klaudia Kaczor,
z kl. 4t Aleksandra Bablok, Sylwia Golus i Magdalena Polakowska, z kl. 3d Alicja Kuć i Jessica Wrzesińska, z kl. 2d Jakub Kretschmann, z kl. 2kg Krzysztof Liwocha i Martyna Woźniak oraz z kl. 1t Dominika Kowalczyk.
Treść dyktanda dotyczyła obchodów Stulecia Niepodległości Polski. Wyniki konkursu zostaną  ogłoszone 13.11.2018 r. , wtedy też poznamy Szkolnego Mistrza Ortografii.

R. Soczówka  

Dyktando  zdjęcia »»»

Gala Najzdolniejszych Uczniów

29 października 2018 r. w Teatrze Małym miała miejsce Gala Najzdolniejszych Uczniów, zorganizowana przez Miejskie Centrum Oświaty w Tychach. Zostali na niej nagrodzeni tyscy uczniowie najbardziej wyróżniający się w kategoriach: naukowej, artystycznej i sportowej. Podczas tej ważnej miejskiej uroczystości naszą szkołę reprezentowały: Karolina Porwit (3tż) – stypendystka Prezesa Rady Ministrów oraz Wiktoria Byrtus (2d), Oliwia Kuc (4ż), Aleksandra Majewska (2d), Julia Neska (4d), Nina Orszulik (2d) – laureatki stypendium „Lider Zawodu”. Za osiągnięcia w konkursach i turniejach branży gastronomicznej, nagrody oraz listy gratulacyjne od włodarzy Miasta Tychy odebrali: Samuel Roszer (4ż) oraz nasz absolwent Marian Glenszczyk.
9 października 2018 r. ponad 70 uczniów – mieszkańców Łazisk – odebrało z rąk burmistrza wyróżnienia za osiągnięcia w nauce, sporcie i sukcesy artystyczne. W gronie stypendystów znalazła się uczennica kl. 4ż – Emilia Waligóra.

Serdecznie gratulujemy naszym zdolnym uczniom i życzymy dalszych sukcesów!

Gala Najzdolniejszych Uczniów 2018 zdjęcia »»»

Hamburgerowe warsztaty

W środę 24 października, klasa 2d na zajęciach z pracowni technologii gastronomicznej gościła znakomitego szefa kuchni - pana Piotra Wasielewskiego. Nasz gość to  absolwent Zespołu Szkół nr 7, na co dzień pracujący w Sodexo Polska Sp. z o.o. Szef Piotr miał okazję promować polską kuchnię w Stanach Zjednoczonych. Opowiedział nam o swojej amerykańskiej, kulinarnej przygodzie, a także w części praktycznej pokazał jak przygotować wyśmienite burgery. Młodzież z wielkim zaangażowaniem przygotowywała jedyne w swoim rodzaju burgerowe cuda. Uczniowie chętnie korzystali z podpowiedzi i wskazówek fachowca, który dzielił się swoim  gastronomicznym doświadczeniem. Gdy wszystkie autorskie  hamburgery były już gotowe,  uczniowie  usiedli do wspólnego posiłku. Smakowało wybornie - soczyste mięso, chrupiąca bułka, charakterny  sos i mnóstwo kolorowych, aromatycznych warzyw!!! I  oczywiście  całość dopełniała amerykańska coca-cola:))
Szefie  - dziękujemy  bardzo za  profesjonalne warsztaty, za czas nam  poświęcony  i wszelkie zawodowe rady!! Mamy nadzieję, że jeszcze nas odwiedzisz z kolejnym smacznym tematem. Do zobaczenia!

Klasa 2d   

burgery  zdjęcia »»»

Olimpiada Wiedzy o Polskim i Europejskim Rynku Pracy

19 października 2018 r. uczennice Karolina Porwit z kl. III tż i Dominika Kubczak z kl. IV ż brały udział w finale VII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Polskim i Europejskim Rynku Pracy organizowanej w Białymstoku. Uczennice przebyły długą drogę,  przechodząc  etap szkolny i okręgowy. Znalazły się w gronie 100 najlepszych uczniów z całej Polski.  Serdecznie gratulujemy! 

olimpiada  zdjęcia »»»

MŁODZIEŻOWy BUDŻET PARTYCYPACYJNy

W międzyszkolny konkursie Młodzieżowego Budżetu Partycypacyjnego Zespół ds. oceny złożonych zadań, powołany odrębnym zarządzeniem Prezydenta, ocenił wnioski zgłoszone przez dyrektorów Szkół biorących udział w MBP, zgodnie z kryteriami formalnymi i merytorycznymi.
Przed Komisją, wybrany w głosowaniu szkolnym, projekt SZAFKI W SZKOLE prezentowały autorki Magda Jarosz i Julia Szubert oraz przewodnicząca SU Sara Waligóra. Przygotowane przez dziewczyny argumenty na poparcie konieczności realizacji projektu przekonały Komisję i udało się!!!
Dziękujemy wszystkim, którym chciało się chcieć:)
To dzięki Wam powstały ciekawe pomysły, które Samorząd Uczniowski będzie chciał realizować.
Magdzie i Julii gratulujemy i oczywiście bardzo dziękujemy.

Olimpiada przedszkolaków

16 października na tyskim lodowisku zorganizowano Olimpiadę Sportów Zimowych dla Przedszkolaków. Blisko 200 zawodników zebrało się tego dnia na stadionie zimowym, by razem w sportowym duchu rywalizować na lodzie. Najmłodszych do zabawy rozgrzewała gorąca herbatka oraz zupa pomidorowa serwowana przez uczniów klasy 2d (Gabrysia, Marta, Martyna, Nina, Ola, Wiktoria,Wiktoria, Zuzia, Marcel, Zbyszek). 

olimpiada przedszkolaków  zdjęcia »»»

Wyjście integracyjne klasy It

W ubiegłym tygodniu kl. I t wraz z wychowawczynią wybrała się do kręgielni Bieruńskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Bieruniu. Dzięki uprzejmości Dyrektora BOSiR-u Pana Adama Duczmala mieliśmy kręgielnię wyłącznie do naszej dyspozycji. Pierwsze chwile gry dla niektórych uczniów okazały się trudne, lecz po krótkim czasie każdy uczestnik nabrał wprawy i świetnie się bawił. Uczniowie mieli do dyspozycji kilka torów, dzięki czemu mogli zmierzyć się między sobą i poczuć nutkę zdrowej rywalizacji. Po grze czekała na wszystkich zamówiona pizza.  Głównym celem i założeniem wycieczki oprócz integracji klasy, było poznanie alternatywnej formy spędzania czasu wolnego.   

Wyjście integracyjne klasy It  zdjęcia »»»

Staż w Barcelonie

W październiku 2018 Pani Dyrektor Joanna Żebrowska oraz Pani Dorota Pardon spotkały się w Barcelonie z szefami organizacji IES Consulting oraz EspaMob,
z którymi już od kilku lat nasza szkoła współpracuje przy realizacji projektów unijnych. Podczas spotkania nie tylko podpisano dokumenty niezbędne do rozliczenia staży, które już się odbyły (Teneryfa 2018), ale także wytyczono nowe kierunki współpracy. To na razie tylko wstępne ustalenia, ale wszystko wskazuje na to, że w kolejnych latach uczniowie ZS7 w Tychach będą mogli szlifować umiejętności zawodowe u boku mistrzów gastronomii, cukiernictwa i hotelarstwa w Barcelonie, na wybrzeżu Costa Brava i na Majorce.
W czasie pobytu w Barcelonie nasi nauczyciele odbyli również staż zawodowy w prestiżowej japońskiej cukierni Takashi Ochiai
Cukiernia Ochiai od 1983 toku działa na Comte d’Urgell 110 w Barcelonie. Maestro Takashi Ochiai przyjechał do Katalonii w 1980 roku, przez 5 lat studiował w Belgii i Wielkiej Brytanii, a obecnie nie tylko prowadzi jedną z najlepszych cukierni w Hiszpanii (w 2016 roku wygrał konkurs na najlepszego croissanta w tym kraju), ale też dzieli się swoją wiedzą i umiejętnościami z nauczycielami i uczniami z całego świata.
Podczas stażu nauczyciele ZS7 razem ze studentami z Francji uczyli się przygotowywać japońskie specjały – m. in. anko czyli pastę z rozgotowanej czerwonej fasoli (azuki) dosładzaną cukrem inwertowanym lub miodem, którą później nadziewali niewielkie naleśniki z ciasta biszkoptowego (dorayaki),  masa mochi (ciasto z mąki ryżowej) wypełniane kulkami lodów truskawkowych, czekoladowych lub herbacianych oraz magdalenki z dodatkiem zielonej herbaty.
Po zakończeniu szkolenia obie Panie zgodnie stwierdziły, że kubków smakowych Europejczyków, nawykłych do degustacji serników, tart z owocami i makowców  japońskie słodycze wyprodukowane z fasoli, mąki ryżowej i…chlorofilu raczej nie zachwycają, ale kolejka przed kawiarnią Mistrza Ochiai świadczy o tym, że wielu odwiedzających Barcelonę chce przynajmniej spróbować tych oryginalnych słodkości.

barcelona  zdjęcia »»»

Obchody 100 rocznicy odzyskania niepodległości

2 października 2018 r. klasy 3tż i 1ż wzięły udział w wycieczce edukacyjnej do Multikina w Tychach. Celem wycieczki było propagowanie patriotyzmu w ramach obchodów 100 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Uczniowie uczestniczyli w spotkaniu z wojskowymi z Wojskowej Komendy Uzupełnień oraz w projekcji filmu "Dywizjon 303. Historia Prawdziwa". Młodzież poszerzyła swoją wiedzę na temat historii Polski od roku 1918 po lata 90te, a także nt. wyposażenia polskich sił zbrojnych, możliwości kształcenia się na kierunkach wojskowych i roli wojska w obronie państwa.  Zarówno prelekcja jak i film był bardzo wymowny, skłaniający do refleksji na temat patriotyzmu współczesnych ludzi.

Obchody 100 rocznicy odzyskania niepodległości  zdjęcia »»»

SZKOLNA KOMISJA KONSULTACYJNA USTALIŁA WYNIKI GŁOSOWANIA
NA ZADANIE DO MŁODZIEŻOWEGO BUDŻETU PARTYCYPACYJNEGO

WYGRAŁ PROJEKT "SZAFKI W SZKOLE" AUTORSTWA MAGDALENY JAROSZ I JULII SZUBERT 3TŻ
Dokumentacja  została przekazana do konkursu międzyszkolnego.
Autorki projektu będą prezentować jego założenia przed Zespołem ds. oceny zadań złożonych do MBP, który ocenia projekty ze wszystkich biorących udział w programie szkół ponadgimnazjalnych w Tychach.
Ponieważ każda szkoła mogła przedstawić jeden projekt, który zebrał największą liczbę głosów, a wybrane i sfinansowane zostaną 3 najciekawsze zgłoszenia miejmy nadzieję, że Magda i Julia przekonają członków Komisji o tym, jak bardzo są nam potrzebne szafki w szkole.
Tak jak przekonały zdecydowaną większość naszej szkolnej społeczności.
Wszystkim klasom bardzo dziękujemy za zgłaszanie swoich pomysłów, za zaangażowanie
i liczny udział w głosowaniu.

Samorząd Uczniowski  

budżet

Pamięć o żołnierzach poległych na frontach II wojny światowej 

Wrzesień jest w Polsce miesiącem pamięci o żołnierzach poległych na frontach II wojny światowej oraz tych, którzy ginęli na „nieludzkiej ziemi”, w Katyniu, Miednoje, Starobielsku oraz z rąk banderowców. Aby uczcić ich pamięć oraz oddać  im hołd złożyliśmy kwiaty pod pamiątkową tablica dowódcy pociągu pancernego Jana Rybczyńskiego.

pamięć o żołnierzach poległych

"Stawiam na wołowinę" warsztaty

25 września w naszej szkoły odbyły się warsztaty "Stawiam na wołowinę" przeprowadzone przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka. Pod czujnym okiem doświadczonych szefów kuchni, specjalizujących się w przygotowywaniu potraw z mięsa, uczniowie zdobywali wiedzę i doświadczenie przydatne w późniejszej pracy zawodowej. Kulinarne spotkanie podzielone zostało na dwa etapy: teoretyczny wykład dotyczący jakości i wartości odżywczej mięsa wołowego oraz praktyczne warsztaty kulinarne. Oto relacje uczestników:

Marcin Budynek to wspaniały szef kuchni. W czasie dzisiejszych warsztatów wprowadził nas w świat wołowiny. Pan Marcin nie przynudzał, tylko zaskakiwał nas kulinarnymi nowinkami. W czasie zajęć praktycznych wspierali nas szefowie Rafał i Kamil, którzy nauczyli nas jak postępować z mięsem wołowym. Zajęcia były fascynujące. Każda z grup robiła coś innego. Były między innymi burgery, tatar, steki i klopsiki. Zespoły przygotowały oryginalne i co najważniejsze bardzo smaczne dania. Warsztaty „Stawiam na wołowinę" były bardzo wartościowe i pomogły mi rozwinąć swoje umiejętności. Może przy najbliższym konkursie kulinarnym zamiast sięgnąć po ciasto, sięgnę po mięso - wołowinę.

Zuzanna Kątny, klasa 2d

Dzięki założycielowi i właścicielowi Akademii Kulinarnej - panu Marcinowi Budynkowi mieliśmy okazję bliżej poznać mięso wołowe, dowiedzieć się o najlepszych rasach bydła oraz poznać stopień marmurkowatości mięsa.  Warsztaty składały się z dwóch części. Podczas wykładu pani Judyta przybliżyła nam wartości odżywcze wołowiny. W części praktycznej mieliśmy okazję przyrządzać wybrane przez siebie potrawy. Powstały takie dania jak: tatar, orientalne pulpeciki, hamburgery oraz steki. Szef oraz jego ekipa nalegali, aby podczas tworzenia dań poniosła nas fantazja kulinarna, receptura miała być tylko wstępnym pomysłem na smaczne jedzenie. Pomocnicy szefa Marcina - szef Kamil oraz szef Rafał okazali się bardzo przyjaźni i chętnie dawali nam dobre rady. Warsztaty okazały się doskonałą lekcją.  Na pewno zostaną nam w pamięci na długo. Dziękujemy za wizytę w naszej szkole oraz przekazanie cennej wiedzy:)

Aleksandra Majewska, klasa 2d

25.09.2018 do naszej szkoły przyjechał szef Marcin Budynek, który przeprowadził lekcje na temat wołowiny. Warsztaty składały się z dwóch części. Na zajęciach teoretycznych szef ciekawie opowiadał nam o rasach bydła i rodzajach mięsa wołowego. Później odbyła się część praktyczna, na której pod okiem pana Marcina wraz z koleżanką przygotowałam stek z dodatkiem kaszanki i borowików. Drugim daniem, które przygotowałyśmy był makaron z warzywami i wołowiną. Potrawy smakowały wybornie. Za udział w warsztatach otrzymaliśmy certyfikat a także nóż i fartuch. Pan Marcin jest bardzo miłą i otwartą osobą.  Chętnie odpowiada na zadawane przez uczniów pytania, objaśnia wszystkie niejasności i chętnie dzieli się swoim doświadczeniem. Bardzo dobrze mi się z szefem pracowało i z chęcią skorzystam z kolejnych takich warsztatów.

Ewelina Swadźba, klasa 3d

wołowina  zdjęcia »»»

Kulinarny Ogień dla Świetlikowa

16 września odbyły się pierwsze w tym roku szkolnym zajęcia dodatkowe z przedmiotów gastronomicznych. Tym razem uczniowie wspólnie z nauczycielami przedmiotów zawodowych p. A. Kasprzyszyn oraz p. K. Malaga opuścili mury naszej szkoły i udali się do restauracji Pod Napięciem w Tychach. Zajęcia nietypowe, bo uczniowie doskonalili swoje umiejętności kulinarne gotując wspólnie z najlepszymi szefami kuchni ze Śląska, ale przede wszystkim włączyli się w charytatywny festyn na rzecz Śląskiego Hospicjum dla Dzieci Świetlikowo. Jednym z punktów programu był konkurs kulinarny „Ziemniak pod każdą postacią” dla uczniów ZS nr 7 w Tychach. Trzy drużyny złożone z uczniów i wylosowanych przez konkursowiczów szefów kuchni, przygotowywały danie z ziemniakiem w roli głównej. Do dyspozycji uczestników była spiżarnia – bogato zaopatrzona w mięsa, warzywa, przyprawy i inne produkty ufundowane przez sponsorów.
Uczniowie z wielkim zaangażowaniem przyrządzali swoje potrawy. Estetyką i pomysłowością zapewne zaskoczyli wszystkich członków jury. Emocji było mnóstwo – szczególnie podczas ogłaszania wyników. Mistrzem kulinarnym zostały: Karolina Kurszewska (4d) i Julia Neska (4d), wicemistrzemMagdalena Kowalik (2d) i Samuel Roszer (4ż), a II wicemistrzem Oliwia Kuc (4ż) i Sebastian Fiedler (3kg). Wszystkim uczestnikom wręczono pamiątkowe dyplomy oraz nagrody rzeczowe. Zwycięska drużyna otrzymała zaproszenie na warsztaty ufundowane przez Pracownię Smaku Jolanta Kleser.
Wszystkim uczniom, którzy poświęcili swój wolny czas, aby wesprzeć akcję, serdecznie dziękujemy!

A. Kasprzyszyn, K. Malaga   

ogień  zdjęcia »»»

Rozpalili Kulinarny Ogień dla Świetlikowa »»»

Kongres FRSE w Warszawie

Ideą Kongresu było podkreślenie wpływu jakości kształcenia na poziom kompetencji Polaków i ich konkurencyjność na rynku pracy. Merytoryczny nadzór nad Kongresem sprawowali prof. dr hab. Stefan M. Kwiatkowski oraz dyrektor generalny FRSE dr Paweł Poszytek. Tematem były nie tylko kompetencje istotne w przestrzeni zawodowej, ale także w życiu prywatnym oraz w aktywności społecznej i obywatelskiej.
ZS nr 7 w Tychach jako lider zawodu szkolnictwa branżowego został poproszony o podzielenie się swoim doświadczeniem ze zrealizowanych staży zagranicznych. Od 2005 roku szkoła zrealizowała 11 projektów pozyskując ponad 1 mln euro ze środków FRSE.
Jest placówką, która posiada Kartę Jakości Mobilności świadczącą o wysokiej jakości realizowanych staży zagranicznych dla uczniów i młodzieży. 

FRSE  zdjęcia »»»

grupa 3 Na stażu na Teneryfie

Nasza historia zaczęła się… pod basenem w Tychach?  Nie,nie, nie!!! Nie tym razem
Wszystko zaczęło się dużo wcześniej. Zakupy, przygotowania, kurs hiszpańskiego
i angielskiego. To najpierw musieliśmy przetrwać. Dopiero potem nadszedł dzień wyjazdu.

Spakowani ruszyliśmy w drogę na lotnisko. 5 godzin w samolocie – horror (UWAGA! Nigdy nie ubierajcie na drogę krótkich spodenek i koszulek -  klimatyzacja powoduje, że wewnątrz samolotu jest mega zimno). 

czytaj dalej »»»    

teneryfa zdjęcia »»»