Wydarzenia z lat ubiegłych

Rok szkolny 2020/2021 » Rok szkolny 2019/2020 »  Rok szkolny 2018/2019 »   Rok szkolny 2017/2018 »  Rok szkolny 2016/2017 »  Rok szkolny 2015/2016 »   Rok szkolny 2014/2015 »  Rok szkolny 2013/2014 »   Rok szkolny 2012/2013 »  Rok szkolny 2011/2012 »  Rok szkolny 2010/2011 »  Rok szkolny 2009/2010 »  Rok szkolny 2008/2009 » Rok szkolny 2007/2008 »  Rok szkolny 2006/2007 »

Wydarzenia w roku szkolnym 2021/2022

 

Jakość i bezpieczeństwo żywności

13 grudnia 2021 r. klasa 3żG uczestniczyła w warsztatach pt. „Jakość i bezpieczeństwo żywności”. Uczniowie zapoznali się z przepisami prawnymi z zakresu żywności oraz z założeniami systemu HACCP.
Warsztaty odbyły się w ramach projektu EIT Food Consumer Trust Grand Challenge, który w Polsce realizuje firma Maspex oraz Wydział Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego.



POMOC DLA ZWIERZĄT ZE SCHRONISKA W TYCHACH

Samorząd uczniowski tradycyjnie co roku organizuje akcję charytatywną. W tym roku szkolnym zebraną kwotę 500 zł przeznaczyliśmy na rzecz piesków i kotków w schronisku dla zwierząt w Tychach. Pieniądze zostały zebrane podczas Dni Erasmusa przy sprzedaży smakołyków, podczas zbiórki „symbolicznej złotówki” w każdej klasie oraz przy współpracy ze szkolnym wolontariatem na Kiermaszu Świątecznym. Zakupy dla zwierzaków w tyskim schronisku zrobiliśmy zgodnie ze zgłoszonym ze schroniska zapotrzebowaniem. Były to ubranka i opatrunki pooperacyjne, sterylne kompresy, strzykawki i igły, jednorazowe rękawice oraz środki do dezynfekcji czyli rzeczy potrzebne do leczenia i pielęgnacji chorych zwierząt a także zabawki i smakołyki dla czworonogów. Zakupiliśmy także niezbędne rzeczy do schroniska wg. podanej nam listy w tym worki na śmieci, łopata do odśnieżania i inne niezbędne produkty. Przekazaliśmy również dary rzeczowe od naszych uczniów w tym karmę, ręczniki i koce.
Szczytna idea pomocy innym jest w naszej szkole kultywowana przez wiele lat i mamy nadzieję, że na zawsze. Nasi uczniowie mają wielkie serca i zawsze bardzo chętnie łączą się i pomagają w takich akcjach. Przedstawicielki samorządu z dużą radością przekazały wszystkie podarunki do Schroniska dla zwierząt w Tychach.
DZIĘKUJEMY WSZYSTKIM UCZNIOM NASZEJ SZKOŁY ZA WSPARCIE AKCJI CHARYTATYWNEJ „POMOC DLA ZWIERZĄT ZE SCHRONISKA W TYCHACH”

Piernikowy konkurs

Już po raz drugi w Zespole Szkół Gastronomiczno Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie odbył się Ogólnopolski Konkurs Artystycznego Dekorowania Pierników "Dekor-Piernik-Art". Tegoroczny temat piernikowych zmagań brzmiał: Kolorowe Święta Bożego Narodzenia. Wśród 38 prac z całej Polski, które dotarły do organizatora mieliśmy przedstawicielkę naszej szkoły. Świąteczną pracę konkursową przygotowała Patrycja Harańczyk z klasy 3żP. Serdecznie gratulujemy pięknego wykonania i kreatywności!


"Twój głos ma MOC! Młodzi ludzie bronią praw człowieka"

16 grudnia klasa 4t wzięła udział w warsztatach realizowanych w ramach kampanii Stowarzyszenia Amnesty International "Twój głos ma MOC! Młodzi ludzie bronią praw człowieka".

Prawa człowieka i praworządność, to dwie strony tej samej idei, bez nich nie można mówić o tym, że żyjemy w państwie demokratycznym. Uczniowie pogłębiali wiedzę na temat tego, jak ważne są niezależne sądy, prawo do swobody głoszenia własnych poglądów oraz podejmowania decyzji w oparciu o różnorodne źródła informacji, czyli niezależne media.
"Wyobraź sobie, że jesteś lokalnym aktywistą na rzecz środowiska. Chcesz zorganizować protest przeciwko wycince drzew w twoim mieście, ale władze miasta w sposób nieuzasadniony zakazują ci organizacji zgromadzenia. Chcesz zainteresować tą sprawą lokalną gazetę, ale okazuje się, że jest ona finansowana przez tych, którym zależy na wycince drzew. Dziennikarze milczą. Mimo zakazu organizujesz protest i zostajesz zatrzymany. Jesteś przetrzymywany przez kilkanaście godzin bez jedzenia i leków, których potrzebujesz, policjant odmawia ci prawa do kontaktu z prawnikiem i rodziną....
Wyobraź sobie, że chodzisz do liceum, działasz w szkolnej grupie na rzecz praw kobiet. Postanawiasz dołączyć do protestu organizowanego w wielu miastach Polski, a dotyczącego ustanowionego właśnie prawa. Na swoim profilu w mediach społecznościowych informujesz o zgromadzeniu w twoim mieście i zapraszasz swoich znajomych do udziału. Następnego dnia przychodzi do ciebie policjant, straszy, że będziesz mieć problemy w szkole i sprawę w sądzie o demoralizację....
Wyobraź sobie, że masz w sądzie sprawę z sąsiadem, politykiem obecnej władzy, a Twoją sprawę rozstrzyga sędzia obawiający się wydania sprawiedliwego wyroku w obawie przed tą władzą....."
Każdy człowiek, obywatel ma prawa i obowiązki. Warto je znać, aby móc świadomie podejmować decyzje dotyczące życia społecznego, tak ważnego w państwie demokratycznym.

Renata Ferdek, edukatorka Amnesty International

Wyzwanie dla świata

18 listopada 2021 r. uczniowie i uczennice z klasy 3żP wzięli udział w „Wyzwaniu dla świata”, które odbyło się w ramach Tygodnia Edukacji Globalnej 2021. Wyzwanie polegało na wykonaniu serii zadań z obszaru edukacji globalnej. W spotkaniu uczestniczyło 17 szkół z całej Polski. 3żP zajęła II miejsce. Gratulujemy :)


Otwórz się na globalne wyzwania

Czy jesteś w stanie w 1,5 h wyjść z pokoju, który kryje w sobie największe wyzwania współczesnego świata? Czy umiesz współpracować z ludźmi, których nie znasz? Odpowiedzi na te pytania poznała młodzież, która weszła do wyjątkowego escape roomu, przygotowanego przez Polską Akcję Humanitarną.
W ramach Tygodnia Edukacji Globalnej uczniowie i uczennice klasy 1t, 1ż i 2tż wzięli udział w grze escape room „Otwórz się na globalne wyzwania. Zmierzyli się z Celami Zrównoważonego Rozwoju, wykazując się kreatywnością oraz umiejętnością współpracy podczas łamania szyfrów i rozwiązywania zagadek. Escape room okazał się świetną zabawą połączoną z przekazaniem wiedzy na temat globalnych współzależności. Warto podkreślić, że wszystkim grupom udało się wyjść z pokoju zagadek👏.
Brawa dla ambitnych i twórczych uczniów i uczennic naszej szkoły!

  zobacz zdjęcia z akcji »»»

Tydzień Edukacji Globalnej

Tydzień Edukacji Globalnej (TEG) to międzynarodowa akcja edukacyjna, której celem jest zwrócenie uwagi Europejczyków na problemy o charakterze globalnym. Tegoroczna edycja przebiegała pod hasłem: „Działajmy RAZEM! To nasz wspólny świat”.
W ramach TEG uczennice z klasy 1ż wzięły udział w Festiwalu Internetowym „Świat w szkole, szkoła w świecie”. Festiwal trwał od 16 do 18 listopada 2021 r. Wydarzenie rozpoczęło się od pogłębiania wiedzy na temat globalnych wyzwań i zrównoważonego rozwoju. Był to czas spotkań z ekspertami w formie webinarów, interaktywnych warsztatów i pokazów filmów. W kolejnych dniach zespoły młodzieżowe uczestniczyły w grze poświęconej współczesnym globalnym wyzwaniom. Zadania polegały na poszukiwaniu lokalnych rozwiązań i możliwości włączenia się w działania mające na celu poprawę sytuacji na świecie. Rezultaty swojej pracy uczennice zamieściły na Padlecie.
Tydzień Edukacji Globalnej był dla nas czasem refleksji nad światem oraz planowania działań, które sprawią, że zaczniemy zmieniać go na lepszy.
Zespół Globalniaki:     Laura Grodzka, Julia Konarska, Oliwia Pasoń, Karolina Szymura, Wanesa Wierzycka  (zobacz zaświadczenie o udziale »»»)
Zespół ZS7 Tychy:     Wiktoria Gilner, Urszula Karaś, Nikola Kmiecik, Amelia Korczyk, Tetiana Kosmynka, Martyna Mularczyk, Patrycja Szostak (zobacz zaświadczenie o udziale »»»)
Opiekun zespołów:     Karolina Malaga (zobacz zaświadczenie o udziale »»»)


Zdrowo nakręcamy, jedz, ucz się i działaj!

15 listopada 2021 r. klasa 3żG uczestniczyła w warsztatach „Zdrowo nakręcamy, jedz, ucz się i działaj”. Celem warsztatów było propagowanie zdrowego stylu życia, zwiększenie wśród młodzieży świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie oraz kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Uczniowie i uczennice poznali fakty i ciekawostki dotyczące zdrowego odżywiania oraz mity na temat żywności i żywienia. Dowiedzieli się również co kryje się pod hasłem Super Foods. Młodzież zapoznała się także z założeniami Spersonalizowanego Odżywiania oraz zasadami 5R, na których oparta jest idea Zero Waste.
Warsztaty odbyły się w ramach projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda. Organizatorem warsztatów była Grupa Maspex oraz Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie. 


PROJEKT: GDY GAŚNIE PAMIĘC LUDZKA, DALEJ MÓWĄ KAMIENIE – 13 GRUDNIA 1981 –  PAMIĘTAMY!

Nasza szkoła przyjęła zaproszenie do wzięcia udziału w projekcie edukacyjnym Gdy gaśnie pamięć ludzka, dalej mówią kamienie -  13.12.1981 - Pamiętamy.

Przystępując do projektu zobowiązaliśmy się do podjęcia szeregu działań, które poszerzą naszą wiedzę o jednym z najtragiczniejszych wydarzeń w naszej najnowszej historii i wzbudzą refleksję na temat wartości, jaką ma wolność.
W 40 rocznicę wprowadzenia stanu wojennego w Polsce przypomnimy sobie, jak dramatycznie walczyli nasi rodzice i dziadkowie z opresyjnymi ograniczeniami zachowań i poglądów narzuconymi przez władze. Zastanowimy się nad naszym prawem do działania, myślenia i mówienia tego, co chcemy.

Relacja w formacie pdf
Relacja w formacie ppsx (prezentacja)

11 listopada

Z okazji 103. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości przygotowaliśmy okolicznościową prezentację.

 

W ciągu 2 minut i 35 sekund pokazujemy Państwu wyłącznie radosne chwile z życia II Rzeczpospolitej i jej osiągnięcia. W dniu urodzin nie przypominamy Jubilatce żadnych trudnych momentów.
Serdecznie zapraszamy do obejrzenia filmiku.

Dzień Erasmusa

Dzisiejszy dzień (9 listopada) w naszym szkolnym kalendarzu zaznaczył się jako dzień szczególny. Świętowaliśmy dzisiaj Dzień Erasmusa. Okazją do zorganizowania tego święta było podsumowanie projektu Drogą alpejską i śródziemnomorską, przez smaki, tradycję i kulturę zdobywamy nowe doświadczenia zawodowe i interpersonalne współfinansowanego ze środków programu Erasmus+.

Projekt Drogą alpejską i śródziemnomorską, przez smaki, tradycję i kulturę zdobywamy nowe doświadczenia zawodowe realizowany był w naszej szkole od 2018 roku. Dzięki wsparciu pozyskanemu ze środków unijnych (298 tysięcy euro) na zagraniczne staże wyjechały w tym czasie 74 osoby (niektóre z nich dwa, a nawet trzy razy). Stażyści uczyli się zawodu w austriackich i hiszpańskich hotelach, szlifowali język, ale przede wszystkim odkrywali, że otaczający ich świat jest ciekawy, różnorodny, barwny, wielokulturowy i – że warto być obywatelami takiego świata. Słowa, które padły z ust uczniów podczas zorganizowanej dzisiaj akademii wystarczą tutaj za wszelki komentarz: „Jesteśmy ogromnie wdzięczni, że mogliśmy wyjechać na zagraniczne staże i dziękujemy za to zarówno Pani Dyrektor, jak też wszystkim, którzy zaangażowali się w pracę nad projektami Erasmus+. […] dzięki tym projektom jesteśmy pewniejsi siebie, mamy większe poczucie własnej wartości i nie boimy się wkroczyć w dorosły świat, ponieważ wiemy, że praca czeka na nas w całej Europie,a może na świecie. Dziękujemy.” 

Na tegoroczne obchody Dnia Erasmusa złożyła się uroczysta akademia, pokaz umiejętności kulinarnych stażystów, którzy na oczach zaproszonych gości przygotowali tradycyjne potrawy austriackie (Wurstsalat) i hiszpańskie (przysmaki z Teneryfy: ziemniaczki Papas Arrugadas podane z sosem mojo verde) oraz kiermasz słodkości (dochód z kiermaszu zostanie przeznaczony na dofinansowanie akcji charytatywnej zaplanowanej w ramach działalności Samorządu Uczniowskiego). Podczas akademii Pani Dyrektor Joanna Żebrowska wręczyła stażystom certyfikaty oraz dokumenty Europass Mobility, a Pani Dorota Pardon (koordynator projektów Erasmus +) podała wyniki konkursu fotograficznego – Uczniowie ZS7 w Tychach  uczestnikami projektów unijnych.
Dziękujemy wszystkim, którzy przygotowali naszą uroczystość i przyczynili się do jej uświetnienia. Zaproszonym gościom (Pani Izabeli Laskowskiej, Dyrektorowi Biura Kształcenia Zawodowego i Sportu Narodowej Agencji FRSE i pozostałym pracownikom FRSE, którzy łączyli się z nami z Warszawy online, a także uczniom tyskich szkół  podstawowych i ich opiekunom) za obecność. Grupie tanecznej z Miejskiego Domu Kultury nr 1 w Tychach za brawurowe wykonanie pierwowzoru hiszpańskiego tańca habanera i flamenco, czyli tanga. Uczniom i nauczycielom naszej szkoły – za zaangażowanie, kreatywność oraz poświęcony czas. Do zobaczenia – na kolejnych stażach (w przyszłym roku – Portugalia i Curaçao) i kolejnych podsumowaniach (bo tegoroczny Dzień Erasmusa na pewno nie będzie w naszej szkole ostatnim).

Relacja »»»

Link do transmisji na fb »»»

 zdjęcia »»»

11 listopada - Narodowy Dzień Niepodległości
TAK SMAKUJE POLSKA - wystawa

Obsługa gastronomiczna

26 października tyski oddział Polskiego Związku Niewidomych obchodził swoje 70-te urodziny. Uczennice naszej szkoły (Teresa Derewecka, Julia Gilner, Emilia Kobielska, Natalia Kostka, Daria Mykhailyk) przygotowały poczęstunek oraz zajęły się obsługą gości.

Lekcje z GUS

25 października na lekcji informatyki w klasie 2tż gościliśmy panie z Urzędu Statystycznego w Katowicach. Uczniowie mieli okazję pogłębić swoją wiedzę statystyczną pod kierunkiem profesjonalistów, wyszukiwali dane statystyczne na stronie GUS i eksportowali je do Excela. Nauczyli się, jak wykorzystywać informacje oraz badania statystyczne. Uczniowie dowiedzieli się, jakie znaczenie mają oficjalne badania statystyczne dla funkcjonowania państwa i rozwoju kraju. Organizatorom serdecznie dziękujemy i czekamy z niecierpliwością na kolejne lekcje z edukacji statystycznej!

Dzień Edukacji Narodowej

Z okazji Dnia Edukacji Narodowej Pani Dyrektor otrzymała życzenia Przewodnicząca samorządu w imieniu uczniów naszej szkoły podziękowała za całokształt organizacji edukacji w naszej szkole życząc radości i satysfakcji w życiu osobistym i zawodowym.

Sztuka Mięsa

16 województw – 16 szkół – 16 zespołów – w Zespole Szkół nr 7 w Tychach jest najlepsza kulinarna ekipa wśród uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski!
12 października 2021 r. w atelier kulinarnym „Smak Kariery” w Warszawie odbył się finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla uczniów szkół ponadpodstawowych na najlepszą potrawę z polskiej wieprzowiny. Konkurs został zrealizowany w ramach projektu „Sztuka Mięsa” sfinansowanego ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Celem konkursu było podnoszenie kwalifikacji gastronomicznych oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat wartości polskiej wieprzowiny, a także zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali się zawodowo i poznawali nowe trendy kulinarne. Finał konkursu polegał na przygotowaniu przystawki oraz dania głównego z wykorzystaniem mięsa wieprzowego. Uczestnicy musieli wykonać po 30 porcji degustacyjnych każdego z dań konkursowych. Ich zmagania oceniało profesjonalne jury degustacyjne i techniczne. 
Nasi uczniowie wykazali się innowacyjnością i umiejętnością twórczego łączenia składników i smaków oraz doskonałą organizacją pracy zespołowej. Oczywiście nie mogło zabraknąć regionalnej śląskiej potrawy. W menu konkursowym znalazły się m.in. gumiklyjzy i czorne kluski. Jury doceniło finezję i pomysłowość tyskiej drużyny, przyznając im I miejsce. Uczniowie wywalczyli dla szkoły voucher w wysokości 6000 zł.
Serdecznie gratulujemy zaangażowania i kreatywności. Życzymy dalszych sukcesów!

  zdjęcia »»»

Karaibski sen….

Na przełomie września i października br. nauczyciele naszej szkoły (p. Dyrektor, Joanna Żebrowska, p. Anna Czardybon oraz p. Dorota Pardon) udali się z wizytą na Curacao (zamorskie terytorium Holandii). Głównym celem wyjazdu na holenderską wyspę było przygotowanie staży dla uczniów. Podczas pobytu nauczyciele spotykali się z przedstawicielami organizacji pośredniczącej (Travelmania Netherlands), w tym z p. Sergio Perezem (rezydentem na Curacao i przyszłym opiekunem młodzieży). Każdego dnia wizytowano przykładowe miejsca przyszłych praktyk dla gastronomów i hotelarzy. Gospodarze pokazali również miejsca, w których młodzież prawdopodobnie zostanie zakwaterowana (szczegóły wciąż jeszcze są negocjowane). 
Wartością dodaną wyjazdu był 40-godzinny staż branżowy, który nauczyciele odbyli w cukierni Kuki Monster w stolicy Curacao – Willemstad. Podczas stażu nauczyciele pomagali pracownikom cukierni w produkcji wyrobów cukierniczych, doskonaląc umiejętności zawodowe, językowe oraz interpersonalno-społeczne. Staż stał się również okazją do wymiany doświadczeń dotyczących urządzeń oraz metod i technik stosowanych w technologii cukierniczej w Polsce i na wyspie, a także do zaproszenia właściciela i pracowników cukierni na wirtualny spacer po szkolnych pracowniach cukierniczych.

  zdjęcia »»»

Warsztaty e-learningowe i konkurs kulinarny dla uczniów szkół ponadpodstawowych na najlepszą potrawę z polskiej wieprzowiny

28 września 2021 r. w ZS7 w Tychach został przeprowadzony pierwszy etap konkursu kulinarnego pod nazwą „Sztuka Mięsa”. Do konkursu przystąpiło 16 drużyn z całej Polski. Nasza szkoła jako jedyna reprezentowała województwo śląskie. 
Konkurs poprzedziły warsztaty e-learningowe, które poprowadził szef kuchni Łukasz Konik. Celem warsztatów była promocja potraw z mięsa wieprzowego. Chef zaprezentował swoje autorskie pomysły na dania z wieprzowiny. Nasi uczniowie przedstawili własną interpretację potraw. Młodzi adepci sztuki kulinarnej z wielkim zaangażowaniem pracowali by finalny efekt zachwycił jury w warszawskim studiu kulinarnym. Ale to nie koniec. Walczyliśmy o kolejny etap. Całe wydarzenie można śledzić na Facebooku oraz Instagramie na stronie „Sztuka Mięsa”. Pod relacją konkursową naszej szkoły przez tydzień zbieraliśmy 👍. O zakwalifikowaniu się do finału decydowała liczba polubień i udostępnień naszego postu. Zaangażowaliśmy całą społeczność szkolną: uczniów, ich rodziców, nauczycieli i pracowników szkoły, a także naszych absolwentów i przyjaciół szkoły. Bardzo serdecznie dziękujemy za głosy. Jesteśmy w finale!!!

Foto: Tomasz Piekorz Fotografia  

 zdjęcia »»»

Wycieczka do ogrodów Kapias

22 września 2021 r., klasa 4ż uczestniczyła w lekcji biologii w terenie podczas wycieczki do ogrodów Kapias w Goczałkowicach.


Wyniki konkursu fotograficznego

I miejsce Joanna Wołowska,
II miejsce Kinga Sieradzka
III miejsce Emilia Kobielska.

Nagroda publiczności: Aleksandra Cinalska

Termin wręczenia nagród zostanie podany później. 

 zdjęcia »»»

Link do zdjęć z opisami »»»

WYNIKI WYBORÓW SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO 2021/2022

ZARZĄD:
Przewodnicząca Oliwia Zarankowska klasa 2tż
Z-ca przewodniczącej Nikola Jakubowicz 3tP
Skarbnik Teresa Derewecka 3żG

Gratulujemy:)

PAMIĘĆ O ŻOŁNIERZACH POLEGŁYCH NA FRONTACH II WOJNY ŚWIATOWEJ

Wrzesień jest w Polsce miesiącem pamięci o żołnierzach poległych na frontach II wojny światowej. Aby uczcić ich pamięć  złożyliśmy kwiaty pod pamiątkową tablicą kapitana Jana Rybczyńskiego - pierwszego dowódcy pociągu pancernego "Groźny", zabitego 2 września 1939 roku.

''

Zagłosuj w KONKURSIE O NAGRODĘ PUBLICZNOŚCI

Zapraszamy wszystkich uczniów ZS nr 7 do głosowania na najciekawsze zdjęcie będące ilustracją działań, podjętych w ramach projektu Erasmus+.
Każdy uczeń może oddać jeden głos.
Głosowanie trwa do 26 września 2021 r. pod adresem https://forms.gle/ypDK2QGVZyr7kfRb7
Twórcami fotografii są uczniowie naszej szkoły, którzy w roku szkolnym 2020/2021 wyjechali na staże współfinansowane ze środków UE.


wywiadówka

PROJEKT: GDY GAŚNIE PAMIĘC LUDZKA, DALEJ MÓWĄ KAMIENIE – 13 GRUDNIA 1981 –  PAMIĘTAMY!

W tym roku przypada 40. rocznica wprowadzenia w Polsce stanu wojennego. Dlatego Nasza Szkoła przystąpiła do projektu edukacyjnego Gdy gaśnie pamięć ludzka, dalej mówią kamienie – 13.12.1981—Pamiętamy. 
Link do projektu http://pamiec81.pl/

Szkolne Miejsce Historyczne