Wydarzenia z lat ubiegłych

Rok szkolny 2020/2021 » Rok szkolny 2019/2020 »  Rok szkolny 2018/2019 »   Rok szkolny 2017/2018 »  Rok szkolny 2016/2017 »  Rok szkolny 2015/2016 »   Rok szkolny 2014/2015 »  Rok szkolny 2013/2014 »   Rok szkolny 2012/2013 »  Rok szkolny 2011/2012 »  Rok szkolny 2010/2011 »  Rok szkolny 2009/2010 »  Rok szkolny 2008/2009 » Rok szkolny 2007/2008 »  Rok szkolny 2006/2007 »

Wydarzenia w roku szkolnym 2021/2022

                    

Zakończenie Roku Szkolnego

  zdjęcia »»»

Fundacja Świetlikowo dziękuje 


Szkolna Liga Piłki Siatkowej

Kolejny raz w naszej szkole odbyły sią międzyklasowe zawody w ramach Szkolnej Ligi Piłki Siatkowej dla dziewcząt i chłopców. Walki na boisku o zwycięstwo w zawodach były zaciekłe. Poziom współzawodnictwa był bardzo wysoki, było też dużo pozytywnych emocji. Sędziowanie rozgrywek było przyjemnością, młodzież dobrze się bawiła, panowała życzliwa atmosfera i wszystko było zgodne z zasadami fair play.
1 miejsce w turnieju zajęła klasa 3kg. Serdecznie gratulujemy i każdemu z Was życzymy dalszych sportowych sukcesów. Jesteście najlepsi!!!!

Śląskie Smaki

19 czerwca do Zabrza zjechali miłośnicy kuchni śląskiej, a to za sprawą odbywającego się w tym mieście XVI Festiwalu Śląskie Smaki. Konkurs to okazja do poznania potraw i produktów  lokalnych  z całego regionu śląskiego. Uczestnicy konkursu rywalizowali w 3 kategoriach: amatorzy, profesjonaliści, szkoły gastronomiczne.
Naszą szkołę reprezentowały dwie drużyny. Zespół Śląskie Maszkety (Julia Gilner i Kacper Kozieł) przygotował zupę krem z czosnku, pierogi z krupniokiem i panczkrautem oraz ptysie z czarną posypką. Zespół Dziewczyny z Browarnika (Natalia Kostka i Angelika Gembała) podał  śląski kawior, żur w mostku z fuchą oraz wariację burgera. Dziękujemy naszym ekipom za  smaczne i piękne kompozycje potraw! Do zobaczenia na kulinarnym szlaku  Śląskich Smaków za rok.

  zdjęcia »»»

NOE Festiwal

Już po raz ósmy zorganizowano NOE Festiwal czyli święto promujące kulturę wina na Śląsku. Tym razem wydarzenie odbyło się w niedzielę 29 maja na Stadionie Śląskim w Chorzowie. Każdy kto przybył tego dnia na targi mógł poznać nowe wina z winnic polskich i z całego świata. Nie zabrakło ciekawych wykładów prowadzonych przez fachowców z branży winiarskiej (Maciej Nowicki, Anna Nowakowska, Wojciech Giebuta) odbył się także niesamowity koncert gry na kieliszkach w wykonaniu Petra Spatiny. Nasza młodzież również miała swój udział w tych targach. Profesjonalną obsługą kelnerską zajęli się Dominika Porada, Jarek Bieda i Krzysiek Czapla z klasy 3żG. Zebrali kolejne doświadczenia do zawodowego CV:)

 zobacz zdjęcia »»»

Warsztaty dietetyczne

"Jak być fit i nie zwariować" - to temat warsztatów dietetycznych, które odbyły się w naszej szkole w dniach 25-26.05.2022. W spotkaniu z dietetykiem, wykładowcą Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach panem Piotrem Pobłockim uczestniczyły klasy 2tż, 3żg, 3żp, 3tg. Nasz gość w ciekawy sposób opowiedział  o podstawowych składnikach odżywczych, zasadach prawidłowego odżywiania a także o dietach alternatywnych i konsekwencjach ich stosowania. W części praktycznej chętni uczniowie  mogli poddać się badaniu, które polegało na przeprowadzeniu analizy składu ciała na analizatorze  InBody. Urządzenie podaje takie informacje jak: masa tkanki tłuszczowej i jej procentowa zawartość, masa mięśni szkieletowych, poziom tłuszczu trzewnego zawartość wody w organizmie, PPM i wiele innych danych, przy bardzo dużej dokładności. Wyniki badania zostały skonsultowane z naszym specjalistą. Po takim wartościowym spotkaniu nie pozostaje nić innego jak wdrożyć w codzienne życie wszystkie zdrowe zasady. Pamiętajmy o odpowiednio skomponowanej diecie i aktywności fizycznej!

  zdjęcia »»»

Poznaj Polskę – Kraków – szlakiem historii i kultury

24 maja 2022 uczniowie klasy 2tż wraz z kilkoma koleżankami z klas 3T(P) i 3Ż(P) pod opieką wychowawcy P. Anny Wróbel oraz P. Marioli Rakowskiej udali się na wycieczkę do Krakowa w ramach rządowego przedsięwzięcia pod nazwą Poznaj Polskę.
Wycieczka rozpoczęła się spacerem wzdłuż brzegu Wisły i wykonaniem pamiątkowego zdjęcia pod pomnikiem Smoka Wawelskiego. Następnie uczestnicy udali się na dziedziniec Zamku Królewskiego na Wawelu, gdzie spotkali się z przewodnikami i rozpoczęli zwiedzanie Zamku od wystawy pt. Wawel Zaginiony poświęconej historii wzgórza wawelskiego, która w obecnym kształcie została udostępniona zwiedzającym w 1975 r. Kolejnym punktem programu była multimedialna wystawa pt. Wawel Odzyskany przedstawiająca dzieje wzgórza wawelskiego od trzeciego rozbioru Polski w 1795 r. aż po czasy współczesne. Po obejrzeniu wystaw na Zamku Królewskim grupa rozpoczęła zwiedzanie historycznego zespołu miasta Krakowa. Ulicą Grodzką grupa udała się na Rynek Główny, do Kościoła Mariackiego, a następie ulicą Floriańską, mijając Muzeum Farmacji i Dom Matejki, do Bramy Floriańskiej i Barbakanu. W drodze powrotnej na Rynek Główny uczniowie przeszli na plac Świętego Ducha, na którym znajduje się teatr im. Juliusza Słowackiego. Na zakończenie wycieczki uczniowie mogli zakupić pamiątki w Sukiennicach oraz odpocząć pod pomnikiem Adama Mickiewicza. 

       

  zdjęcia »»»

Poznaj Polskę – Kraków – szlakiem historii i kultury żydowskiej

20 maja 48 uczennic i uczniów klasy 1ż i 3tG w ramach programu „Poznaj Polskę” wybrało się na historyczną wycieczkę do Krakowa. 
Zwiedzanie rozpoczęliśmy od poznania historii KL Płaszów. Niemiecki nazistowski obóz pracy i koncentracyjny powstał pod koniec 1942 r. na terenie dwóch żydowskich cmentarzy. Jego główną ulicę wybrukowano macewami – żydowskimi nagrobkami. Kierowani tu byli głównie Żydzi z krakowskiego getta i gett likwidowanych w innych miastach, a także Polacy i Romowie. Liczba więźniów – przetrzymywanych w tragicznych warunkach, zmuszanych do morderczej pracy i głodzonych – sięgała 35 000.Wśród tych, którzy przeżyli, znaleźli się m.in. pracownicy fabryki Oskara Schindlera (ok. 1100 osób). Historia ich ocalenia spisana w powieści Lista Schindlera stała się kanwą obsypanego nagrodami filmu Stevena Spielberga. Tereny byłego obozu posłużyły jako plan filmowy. Obozowej zabudowy dziś już nie ma – nie zachowały się ani baraki, ani wieżyczki strażnicze. Ofiary obozu upamiętnia kilka niewielkich obelisków oraz siedmiometrowy Pomnik Ofiar Faszyzmu z przejmującą symboliką wyrwanych serc. 
Kolejnym punktem naszej wycieczki był krakowski Kazimierz, dziś kojarzony jako dawna dzielnica żydowska. Spacer po Kazimierzu przybliżył nam historię średniowiecznego miasta pod Krakowem oraz tradycję i kulturę żydowską. Klimat dawnego Kazimierza mogliśmy poczuć w restauracji „Ariel”, serwującej tradycyjne żydowskie potrawy. Wystrój restauracyjnych sal, kolekcja malowniczych obrazów o tematyce żydowskiej oraz koncerty muzyki żydowskiej-klezmerskiej pozwalają przenieść się w dawne czasy. 
Skoro wszystkie drogi prowadzą na Rynek Główny – nie mogło nas tu zabraknąć. Ten imponujący, największy rynek europejski, trzeba odwiedzić, by posłuchać hejnału z wieży mariackiej, nakarmić gołębie i usiąść pod pomnikiem Adama Mickiewicza. Nie być tutaj, to jakby nie być w Krakowie.
„Poznaj Polskę” to program Ministra Edukacji i Nauki, którego celem jest uatrakcyjnienie procesu edukacyjnego poprzez umożliwienie poznawania Polski, jej środowiska przyrodniczego, tradycji, zabytków kultury i historii oraz osiągnięć polskiej nauki.

       

   zdjęcia »»»

Warsztaty - Smaki orientu

Dzisiaj (18.05.2022) na zajęciach ptg gościliśmy szefa  kuchni  - pana Grzegorza Szymałę z restauracji Złoty Smok w Tychach. Pod okiem eksperta przyrządzaliśmy ciekawe dania kuchni azjatyckiej: zupę pekińską, kurczaka w sosie pięciu smaków, kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, kurczaka hoisin i wieprzowinę z curry i trawą cytrynową.  Każdy z nas miał też możliwość spróbować swoich sił w posługiwaniu się pałeczkami. Nie zabrakło ciasteczek z wróżbą;) Spędziliśmy miło czas poznając smaki i zwyczaje orientalnej kuchni. To było dla nas nowe i ciekawe doświadczenie. A co się dokładnie działo zobaczcie sami;)

                                    Klasa 2ż           

zdjęcia »»»

Festiwal Zawodowca

„Festiwal Zawodowca” to wydarzenie, podczas którego uczniowie klas 7-8 z terenu województwa śląskiego poznali atrakcyjne zawody i szkoły, które w nich kształcą. 

 zdjęcia »»»

„Dziedzictwo Kulinarne Śląska”

Pod takim hasłem 10 maja 2022 r. odbył się szkolny konkurs kulinarno-turystyczny. Wydarzenie miało na celu pogłębienie wiedzy na temat tradycyjnych potraw i zwyczajów kulinarnych województwa śląskiego oraz promowanie turystyki kulinarnej naszego regionu. Była to także okazja do prezentacji oferty Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” jako elementu turystycznej atrakcyjności regionu.

     

Młodzież pracowała w zespołach dwuosobowych, z których jedna osoba to uczeń/uczennica z klasy hotelarskiej a druga z kierunku gastronomicznego. Zadaniem uczestników było przygotowanie prezentacji wybranego lokalu gastronomicznego, znajdującego się na Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki” oraz sporządzenie dania głównego kuchni śląskiej inspirowanego potrawą regionalną z menu prezentowanego lokalu.
Najlepszą znajomością tradycji kulinarnych naszego regionu wykazali się:
I miejsce – Hanna Farbicka i Kacper Kozieł
II miejsce – Kinga Sieradzka i Jakub Tomaszczyk
III miejsce – Laura Hamala i Aleksandra Urbańska
Serdecznie gratulujemy zaangażowania i kreatywności. Wszystkim uczestnikom dziękujemy za wspólną zabawę 
Konkurs został zorganizowany w ramach szkolnego projektu Festiwal „Dziedzictwo Kulinarne Śląska”, dofinansowanego z funduszu Tyskie Inicjatywy Oświatowe.
Pragniemy serdecznie podziękować naszemu mecenasowi – Śląskiej Organizacji Turystycznej, której patronat oraz oprawa uświetniły nasze wydarzenie.
Do zobaczenia na Szlaku za rok!

Karolina Malaga, Renata Ferdek

 zdjęcia »»»

Święto Konstytucji 3 Maja

W tym dniu nasza szkoła tradycyjnie wystawiła poczet sztandarowy, który uświetnił miejskie obchody tej uroczystości.
Po mszy świętej w kościele p.w. Marii Magdaleny, odprawionej z asystą pocztów sztandarowych, nastąpił przemarsz pod Pomnik Powstańca Śląskiego na Placu Wolności, gdzie odbyła się druga część uroczystości - odśpiewanie hymnu państwowego oraz złożenie kwiatów pod pomnikiem. Piękna pogoda sprzyjała uroczystości, która była jedynie wstępem do wielu innych wydarzeń zaplanowanych dla mieszkańców naszego miasta dla upamiętnienia 231 rocznicy uchwalenia pierwszej w Europie, a drugiej na świecie nowoczesnej ustawy będącej drogowskazem dla rozwoju społeczeństwa obywatelskiego.  

  zdjęcia »»»

Maturzyści odebrali świadectwa

29 kwietnia 2022 roku w Zespole Szkół nr 7 w Tychach odbyła się uroczystość pożegnania klas maturalnych. W akademii tak szczególnej i wyjątkowej uczestniczyli: Dyrekcja Szkoły, grono pedagogiczne, zaproszeni goście, uczniowie a przede wszystkim tegoroczni absolwenci. Akademię rozpoczęto od wspólnego zaśpiewania hymnu narodowego. Następnie głos zabrała Pani Dyrektor Szkoły życząc powodzenia w dorosłym życiu, dobrych wyników na maturze, wytrwałości w dążeniu do wyznaczonych celów oraz dokonania właściwego wyboru dalszej drogi życiowej. W czasie uroczystości zostały rozdane świadectwa oraz listy gratulacyjne dla rodziców. W imieniu klas maturalnych słowa podziękowania całemu gronu pedagogicznemu przekazali Martyna Manzel i Kacper Kołodziejczyk.
Cała gala obfitowała w występy artystyczne w wykonaniu uczennic klas trzecich. Było śmiesznie dzięki  familiadzie z udziałem tegorocznych absolwentów ale pojawiły się też łzy wzruszenia wywołane filmową podróżą sentymentalną przez minione 4 lata. Na zakończenie absolwenci spotkali się ze swoimi wychowawcami w klasach oraz wykonali kilka pamiątkowych zdjęć.
Maturzystom życzymy powodzenia na egzaminie dojrzałości oraz samych dalszych sukcesów!

 zdjęcia »»»

Ogólnopolski Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik

W dniach 25-27 kwietnia 2022  odbył się we Wrocławiu Ogólnopolski Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik. Województwo śląskie reprezentowały 2 uczennice z naszej szkoły Paulina Świrska i Natalia Kotyrba z BS I stopnia nr 4 z klasy 3kg. Turniej obejmował część pisemną i praktyczną. Obie nasze uczennice otrzymały tytuł laureata i zostały zwolnione z części pisemnej z egzaminu zawodowego. Ponadto Natalia Kotyrba  otrzymała puchar za  najlepszy eksponat  wykonany z karmelu.  Gratulujemy!!!

  zdjęcia »»»

Dzień Otwarty za nami

Były warsztaty baristyczne i barmańskie, słodka podróż kulinarna oraz wizyta w hotelu. Chillout na leżaczkach, przyjemna muzyka a nawet film. Nasi uczniowie dumnie prezentowali swoje stroje branżowe, opowiadali o szkole, nauczycielach, wyjazdach zagranicznych a także prezentowali szybkie ale efektowne formy składania serwet. Nie zabrakło oprowadzania po szkole i spotkań z naszymi nauczycielami. Dziękujemy naszym licznie przybyłym gościom oraz wszystkim, którzy zaangażowali się w ty przedsięwzięcie. Drodzy ósmoklasiści mamy nadzieję, że odpowiedzieliśmy na wszystkie nurtujące Was pytania oraz, że zainteresowały Was nasze kierunki i zobaczymy się ponownie podczas rekrutacji.

   zdjęcia »»»

Klasa 3żG na uczelni

21 kwietnia 2022 r. nasza klasa 3ż(G) wzięła udział w Dniu Otwartym Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Mieliśmy przyjemność wysłuchać wykładu na temat uczelni, jej nowoczesnego sprzętu a także zapoznano nas z kierunkami kształcenia. Pan wykładowca opowiedział nam o perspektywach pracy po ukończonych studiach na kierunku dietetyka i kosmetologia.
Ponadto uczestniczyliśmy w warsztatach żywieniowych w pracowni gastronomicznej. Zajęcia były przeprowadzone przez Panie dietetyczki, które na co dzień pracują na uczelni. Mieliśmy okazję przyrządzić kilka pysznych, zdrowych przekąsek:  grzanki z humusem z ciecierzycy, fit rafaello oraz kolorowe koktajle. W dalszej części spotkania rozmawialiśmy o dietach alternatywnych a także przypomnieliśmy sobie jak komponować pełnowartościowe  posiłki. Kadra uczelni podczas wspólnie spędzonego czasu była chętna do udzielania odpowiedzi na nasze pytania. Wyjazd  na  uczelnię był  ciekawym doświadczeniem dla całej naszej klasy.
Klasa 3żG

  zdjęcia »»»

Życzenia wielkanocne od uczniów klasy 2kG i 3KG


XIX Finał Powiatowego Konkursu "Na skrzydłach wyobraźni"

12 kwietnia 2022 r. w auli I Liceum Ogólnokształcącego im. Karola Miarki w Mikołowie odbył sie Finał XIX edycji Powiatowego Konkursu na wiersz i małą formę prozą "Na skrzydłach wyobraźni" 
W kategorii poezja 3 miejsce zdobyła uczennica klasy 3tp Emilia Golda. Serdecznie gratulujemy!


Sukces naszej uczennicy

8 kwietnia 2022 r. w siedzibie Okręgowego Inspektoratu Pracy w Katowicach odbył się finał „Konkursu wiedzy o prawie pracy, bhp i działalności Państwowej Inspekcji Pracy oraz o historii Porozumień Sierpniowych”.
Z radością informujemy, że nasza uczennica Inka Plewa z kl. II tż zdobyła III miejsce w finale konkursu zorganizowanego przez Państwową Inspekcję Pracy w Katowicach oraz Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Katowicach.
Podczas uroczystego finału konkursu, nauczyciele oraz uczniowie mieli okazję wysłuchać wystąpienia pracownika Oddziałowego Biura Edukacji Narodowej IPN w Katowicach, który wygłosił wykład pt. „Porozumienia Sierpniowe i powstanie „Solidarności". Tegorocznej edycji konkursu towarzyszyła wystawa pt. „Stan wojenny 1981-1983”, która została udostępniona przez Oddział IPN w Katowicach.
Ince gratulujemy sukcesu !

 zdjęcia »»»

Zajęcia integrujące w 2KG

 zdjęcia »»»

Dzień Zdrowia

7 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia. W tym dniu klasy 3żG i 3żP na zajęciach pracowni gastronomicznej przygotowały zdrowe i kolorowe  smakołyki: koktajle, soki, ciasteczka owsiane, placuszki bananowe, ratatuj. Poza tym młodzież klas: 4t, 4ż, 3żP, 3żG, 3tP miała okazję uczestniczyć w wykładzie na temat Japonii i kuchni japońskiej. Prelekcja została przeprowadzona przez panią Agnieszkę Nawratowicz. Bardzo dziękujemy ciekawą prelekcję! Wszystkim życzymy dużo, dużo zdrowia!

 zdjęcia »»»


Nie taki Urząd Skarbowy straszny jak go malują…

Przekonali się o tym uczniowie klas: III tp, III tg i III żg podczas lekcji online przeprowadzonej przez pracowników Urzędu Skarbowego w Tychach. Podczas lekcji dowiedzieliśmy się o tym jak założyć profil zaufany, poznaliśmy także metody potwierdzania tożsamości w kontaktach z elektroniczną administracją oraz wiemy jak umówić e-wizytę w Urzędzie Skarbowym w Tychach. Ponadto przybliżono nam podstawowe informacje o podatkach oraz poinstruowano gdzie szukać podatkowych aktów prawnych i co zrobić, aby nie wejść w konflikt z obowiązującymi przepisami😊

  zdjęcia »»»

Ryba w roli głównej

24 marca 2022 r. o godz. 10:00 w Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskim i Branżowej Szkole I Stopnia nr 4 Gastronomicznej w Sosnowcu odbył się VI Wojewódzki Konkurs „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2022”. Tematyką wiodącą tej edycji była „Ryba w roli głównej”. 
Wśród uczestników nie mogło zabraknąć reprezentacji naszej szkoły. Zespół stworzyli uczniowie klas trzecich technikum: Kacper Kozieł z klasy 3żG i Szymon Rutkowski z klasy 3żP. 
Podróż naszej drużyny wraz z opiekunem, panią mgr Marzeną Grylewicz, trwała krótko ale wystarczyła na omówienie planu działania. Po miłym powitaniu oraz poczęstunku kawą, herbata i ciastem odbyło się losowanie stanowisk oraz omówienie regulaminu konkursu. Rozpoczęcie rywalizacji zapoczątkowały krótkie przemówienia Pani Dyrektor tamtejszego technikum oraz członków jury – szefów kuchni z okolicznych restauracji. 
Kacper i Szymon wystartowali jak burza, jako pierwsi wydali przystawkę, którą był łosoś marynowany w cytrusach z chipsami z buraka i parmezanu, oraz samodzielnie wykonanym majonezem chilli. Danie główne, dorada z czarną soczewicą, blanszowanymi warzywami i sosem rybnym również zostało wydane w regulaminowym czasie, jednak z lekkim stresem wywołanym presją czasu. Po 2 godzinach pracy uczniowie mogli zaprezentować swoje dania mediom oraz usłyszeć pochwały i uwagi Jury. 
Nasza drużyna nie zdobyła miejsca na podium, jednak uczniowie nabrali doświadczenia a to motywuje ich do dalszego doskonalenia się. Nasi młodzi adepci sztuki kulinarnej otrzymali dyplomy za udział oraz nagrody pocieszenia. Na koniec każdy mógł spróbować dań rywali. Zadowoleni i dumni z siebie przedstawiciele naszej szkoły wrócili szybko i spokojnie do swoich domów by móc podzielić się wrażeniami z rodzinami.

  zdjęcia »»»

Światowy Tydzień Pieniądza 

Klasy 2 tż,  3 żp i 3 tg uczestniczyły w Global Money Week (GMW). Światowy Tydzień Pieniądza jest coroczną międzynarodową kampanią z zakresu edukacji finansowej na rzecz dbania o to, by dzieci i młodzież od najmłodszych lat zyskiwały świadomość finansową i stopniowo rozwijały wiedzę, umiejętności, a także kształtowały postawy i zachowania niezbędne do podejmowania racjonalnych decyzji finansowych i docelowo uzyskały finansowy dobrostan i finansową odporność.
Hasło przewodnie tegorocznego wydarzenia: „Zadbaj o swoją przyszłość, mądrze zarządzaj pieniędzmi”.
W ramach kolejnej edycji Global Money Week uczniowie uczestniczyli w warsztatach rozpoznawania autentyczności banknotów prowadzonych przez pracownika Narodowego Banku Polskiego p. Bartosza Łuczywo.
Dowiedzieliśmy się, że podczas sprawdzania autentyczności banknotów szczególna uwagę należy zwrócić na: znak wodny, nitkę zabezpieczającą, retro-verso występujące na wszystkich banknotach, pas opalizujący i mikrodruki oraz inne zabezpieczenia, które widoczne są tylko w świetle ultrafioletowym.

  zdjęcia »»»

Wycieczka do hotelu

W dniu 21 marca 2022 r. uczniowie kl. III tg uczestniczyli w wycieczce dydaktycznej do  hotelu Best Western Hotel Mariacki w Katowicach.
Celem wycieczki było praktyczne zapoznanie uczniów z: układem funkcjonalnym pomieszczeń w hotelach, zadaniami recepcji, zakresem usług świadczonych przez hotele oraz organizacją obsługi gości.
Best Western Hotel Mariacki mieści się w samym centrum Katowic i powstał z pasji do designu w poszanowaniu historii i tradycji miejsca oraz budynku. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom i przemyślanym projektom stworzono wygodny, nowoczesny hotel, który jednocześnie zachował duszę przedwojennej kamienicy.
Podczas zwiedzania uczniowie mieli możliwość poznania organizacji pracy hotelu, zapoznania się z wyposażeniem pokoi, w tym apartamentu i pokoju dla osób niepełnosprawnych, układem funkcjonalnym i wystrojem jednostek mieszkalnych. Poznaliśmy ofertę usług dodatkowych proponowanych przez hotel a także wyposażenie sali konferencyjnej.
Zwiedziliśmy również prawdziwe serce hotelu – restaurację, w której każdy gość rozpoczyna się dzień od doskonałego śniadania i kończy idealną kolacją. Restauracja hotelowa to miejsce w którym Szef Kuchni znajduję drogę między tradycją kulinarną regionu a nowoczesnością. A wszystko to w połączeniu ze smakiem warzonego na miejscu piwa (hotel połączony jest z browarem).
Po hotelu grupę oprowadzała pani dyrektor  Anna Chwałko, która z wielkim zaangażowaniem i pasją opowiadała uczniom o zawodzie hotelarza.
Wycieczkę zaliczamy do udanych😊

  zdjęcia »»»

Poznaj swoje prawa w pracy - etap regionalny

Inka Plewa z kl. 2 tż  i Urszula Karaś z kl. 1 ż reprezentowały naszą szkołę w etapie regionalnym konkursu „Poznaj swoje prawa w pracy” orgaznizowanym przez Państwową Inspekcję  Pracy w Katowicach.
Uczennice wykazały się wiedzą z zakresu przepisy prawnej ochrony pracy, w tym przepisów dotyczące bhp, legalności zatrudnienia i innej pracy zarobkowej, ze szczególnym uwzględnieniem pracy tymczasowej. Serdecznie gratulujemy.


Klasa 2kg na tropach wiosny :)

Konkurs fotograficzny na tropach wiosny. 1 miejsce: Oleksandra Makovetska.
2 miejsce ex aequo: Oliwa Jedzik, Wiktoria Jędraszczyk oraz Natalia Rakowska.

   galeria zdjęć »»»

Szkolne eliminacje do konkursu - Ryba w roli głównej

16 marca w naszej szkole odbyły się eliminacje wewnętrzne do wojewódzkiego  konkursu kulinarnego. Do zawodów stanęły dwa zespoły. Z klasy pierwszej  - Karolina Szymura i Wanesa Wierzycka oraz z klasy trzeciej -   Kacper Kozieł i Szymon Rutkowski. Zadanie  młodzieży polegało na przygotowaniu przystawki i dania głównego z wykorzystaniem dowolnej ryby. Uczniowie przygotowali piękne i smaczne talerze. Na etap międzyszkolny mogliśmy wystawić tylko jeden zespół. Więcej punktów uzyskali chłopcy i to Oni będą reprezentować naszą szkołę w Sosnowcu. Dziewczęta -  drugie. To były bardzo dobre zawody na wysokim poziomie. Gratulacje dla Uczestników!

 zdjęcia »»»

Mobilność edukacyjna nauczycieli na Teneryfie

Nauczyciele Zespołu Szkół nr 7 w Tychach wzięli udział w kolejnym stażu w ramach projektu Erasmus+ Kształcenie i szkolenie zawodowe. Mobilność edukacyjna.
Projekt odbył się lutym 2022 roku i został zrealizowany w dwóch grupach. Uczestniczyły w nim panie: Ewa Donigiewicz, Marzena Grylewicz, Izabela Kowalczyk, Mariola Rakowska, Bogna Zapart oraz Renata Ferdek-Barucha, Agnieszka Kruber-Korda,  Klaudia Kuć, Dorota Pardon, Urszula Więzik.
Tym razem szkolenie odbyło się w hotelu Globales Tamaimo Tropical na Teneryfie.
W ramach realizacji projektu uczestniczyliśmy w pracach na terenie hotelu, obserwowaliśmy organizację aktywności zawodowej w kuchni, w restauracji i w recepcji oraz podczas animacji czasu wolnego dla wczasowiczów.
To był bardzo dobrze spędzony czas. Udało się nam zdobyć wiele doświadczeń i praktycznych umiejętności związanych z organizacją systemu pracy w hotelu na różnych stanowiskach. Istotnym zdobytym przez nas doświadczeniem jest umiejętność współpracy w zespole, podejmowanie strategicznych i odpowiedzialnych decyzji. To bardzo potrzebna wiedza, właściwa organizacja działań przekłada się na sukces w pracy.
Oprócz działań zawodowych podczas realizacji stażu udało nam się zwiedzić ciekawe miejsca, poznać interesujących ludzi, odkryć ciekawą kulturę rejonu. Doskonaliliśmy język angielski i hiszpański.Udział w szkoleniu jest dla nas bogatym doświadczeniem osobistym i zawodowym. Podczas realizacji stażu spotkaliśmy się z dużą życzliwością pracowników hotelu, wszyscy chętnie dzielili się swoimi doświadczeniami, była bardzo przyjazna atmosfera. Cieszyliśmy się sympatią i wsparciem instruktorów podczas odbywania stażu zawodowego. Nabyte umiejętności na pewno wdrożymy do realizacji w kontakcie z młodzieżą podczas zajęć lekcyjnych.

czytaj więcej »»»

 zdjęcia »»»

Turniej na Najlepszego ucznia w Zawodzie

W dniach 25 i 26 stycznia 2022 r. odbył się w naszej szkole wojewódzki etap XXVII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz Cukiernik. Tematem przewodnim konkursu była „Potęga natury”.
W zawodzie cukiernik rywalizowało 10 uczniów z 5 śląskich szkół.
Zadaniem uczestników było w części teoretycznej rozwiązanie testu, w części praktycznej: wykonanie 9 szt. ciastek bankietowych i ich udekorowanie; wykonanie 3 szt. figurek marcepanowych oraz złożenie tortu okolicznościowego i jego dekoracja wg własnego projektu. Oceniana była również ekspozycja wykonanych wyrobów oraz organizacja pracy. Tytuł najlepszej uczennicy w zawodzie cukiernik zdobyła nasza uczennica Natalia Kotyrba z klasy 3kgP; 2 miejsce Paulina Świrska również z z klasy 3kgP; 3 miejsce Alicja Sudoł z Zespołu Szkół Spożywczych im. dr Bronisława Hagera w Zabrzu.
W zawodzie piekarz z powodu pandemii uczestniczył tylko 1 uczeń.
Najlepsi uczniowie reprezentować będą województwo podczas Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie we Wrocławiu.
Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom!

Sobieraj Leszek: Słodkie cudeńka z Browarnika. "Twoje Tychy", 2022, nr 5, s. 5.

Czy kilof może być smaczny? 25.01.2022 TVS  »»»

Aktualności: 25.01.2022, godz. 18.30 od 19 minuty programu  (tvp.pl) »»»

 fotorelacja z Turnieju »»»


Dzień Pisma Ręcznego

Z okazji Dnia Pisma Ręcznego (23 stycznia) 📝✒️ odbył się w konkurs na najładniejsze szkolne notatki.
Z radością informujemy, że laureatką została: Natalia Kostka z kl. 2tż. Wyróżnienia otrzymały: Martyna Kula z kl. 3tP, Dominika Mikołajczyk z kl. 2kg, Kamila Trojaczek z kl. 2tż i Oliwia Urbanek z kl.3tG.
Wszystkim serdecznie gratulujemy i zachęcamy do pisania.
Pismo ręczne, poza tym, że posiada swój urok, to przede wszystkim aktywizuje prace mózgu, poprawia pamięć i zwiększa kreatywność. Jest to także nasza indywidualna wizytówka, bo nie ma dwóch takich samych charakterów pisma.

zdjęcia »»»

Warsztaty kulinarne 

19 stycznia na lekcjach pracowni technologii gastronomicznej klasy 2ż odbyły się warsztaty gastronomiczne zorganizowane we współpracy ze Śląską Wyższą Szkołą Medyczną z Katowic. Pod czujnym okiem znakomitego szefa kuchni pana Łukasza Melki młodzież przygotowała potrawy z wykorzystaniem kaszy, ryb i grzybów. Wspólne gotowanie przyniosło mnóstwo satysfakcji młodym adeptom sztuki kulinarnej.  Czekamy na kolejne kulinarne akcje:)

 zdjęcia »»»

Jakość i bezpieczeństwo żywności

13 grudnia 2021 r. klasa 3żG uczestniczyła w warsztatach pt. „Jakość i bezpieczeństwo żywności”. Uczniowie zapoznali się z przepisami prawnymi z zakresu żywności oraz z założeniami systemu HACCP.
Warsztaty odbyły się w ramach projektu EIT Food Consumer Trust Grand Challenge, który w Polsce realizuje firma Maspex oraz Wydział Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego.



POMOC DLA ZWIERZĄT ZE SCHRONISKA W TYCHACH

Samorząd uczniowski tradycyjnie co roku organizuje akcję charytatywną. W tym roku szkolnym zebraną kwotę 500 zł przeznaczyliśmy na rzecz piesków i kotków w schronisku dla zwierząt w Tychach. Pieniądze zostały zebrane podczas Dni Erasmusa przy sprzedaży smakołyków, podczas zbiórki „symbolicznej złotówki” w każdej klasie oraz przy współpracy ze szkolnym wolontariatem na Kiermaszu Świątecznym. Zakupy dla zwierzaków w tyskim schronisku zrobiliśmy zgodnie ze zgłoszonym ze schroniska zapotrzebowaniem. Były to ubranka i opatrunki pooperacyjne, sterylne kompresy, strzykawki i igły, jednorazowe rękawice oraz środki do dezynfekcji czyli rzeczy potrzebne do leczenia i pielęgnacji chorych zwierząt a także zabawki i smakołyki dla czworonogów. Zakupiliśmy także niezbędne rzeczy do schroniska wg. podanej nam listy w tym worki na śmieci, łopata do odśnieżania i inne niezbędne produkty. Przekazaliśmy również dary rzeczowe od naszych uczniów w tym karmę, ręczniki i koce.
Szczytna idea pomocy innym jest w naszej szkole kultywowana przez wiele lat i mamy nadzieję, że na zawsze. Nasi uczniowie mają wielkie serca i zawsze bardzo chętnie łączą się i pomagają w takich akcjach. Przedstawicielki samorządu z dużą radością przekazały wszystkie podarunki do Schroniska dla zwierząt w Tychach.
DZIĘKUJEMY WSZYSTKIM UCZNIOM NASZEJ SZKOŁY ZA WSPARCIE AKCJI CHARYTATYWNEJ „POMOC DLA ZWIERZĄT ZE SCHRONISKA W TYCHACH”

Piernikowy konkurs

Już po raz drugi w Zespole Szkół Gastronomiczno Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie odbył się Ogólnopolski Konkurs Artystycznego Dekorowania Pierników "Dekor-Piernik-Art". Tegoroczny temat piernikowych zmagań brzmiał: Kolorowe Święta Bożego Narodzenia. Wśród 38 prac z całej Polski, które dotarły do organizatora mieliśmy przedstawicielkę naszej szkoły. Świąteczną pracę konkursową przygotowała Patrycja Harańczyk z klasy 3żP. Serdecznie gratulujemy pięknego wykonania i kreatywności!


"Twój głos ma MOC! Młodzi ludzie bronią praw człowieka"

16 grudnia klasa 4t wzięła udział w warsztatach realizowanych w ramach kampanii Stowarzyszenia Amnesty International "Twój głos ma MOC! Młodzi ludzie bronią praw człowieka".

Prawa człowieka i praworządność, to dwie strony tej samej idei, bez nich nie można mówić o tym, że żyjemy w państwie demokratycznym. Uczniowie pogłębiali wiedzę na temat tego, jak ważne są niezależne sądy, prawo do swobody głoszenia własnych poglądów oraz podejmowania decyzji w oparciu o różnorodne źródła informacji, czyli niezależne media.
"Wyobraź sobie, że jesteś lokalnym aktywistą na rzecz środowiska. Chcesz zorganizować protest przeciwko wycince drzew w twoim mieście, ale władze miasta w sposób nieuzasadniony zakazują ci organizacji zgromadzenia. Chcesz zainteresować tą sprawą lokalną gazetę, ale okazuje się, że jest ona finansowana przez tych, którym zależy na wycince drzew. Dziennikarze milczą. Mimo zakazu organizujesz protest i zostajesz zatrzymany. Jesteś przetrzymywany przez kilkanaście godzin bez jedzenia i leków, których potrzebujesz, policjant odmawia ci prawa do kontaktu z prawnikiem i rodziną....
Wyobraź sobie, że chodzisz do liceum, działasz w szkolnej grupie na rzecz praw kobiet. Postanawiasz dołączyć do protestu organizowanego w wielu miastach Polski, a dotyczącego ustanowionego właśnie prawa. Na swoim profilu w mediach społecznościowych informujesz o zgromadzeniu w twoim mieście i zapraszasz swoich znajomych do udziału. Następnego dnia przychodzi do ciebie policjant, straszy, że będziesz mieć problemy w szkole i sprawę w sądzie o demoralizację....
Wyobraź sobie, że masz w sądzie sprawę z sąsiadem, politykiem obecnej władzy, a Twoją sprawę rozstrzyga sędzia obawiający się wydania sprawiedliwego wyroku w obawie przed tą władzą....."
Każdy człowiek, obywatel ma prawa i obowiązki. Warto je znać, aby móc świadomie podejmować decyzje dotyczące życia społecznego, tak ważnego w państwie demokratycznym.

Renata Ferdek, edukatorka Amnesty International

Ekonomia społeczna

Nasza szkoła została zakwalifikowana do udziału w V edycji cyklu edukacyjnego z zakresu ekonomii społecznej. Cykl organizowany jest przez Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej Województwa Śląskiego w ramach projektu „Współpraca się opłaca – koordynacja sektora ekonomii społecznej w województwie śląskim”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
W ramach projektu została  przeprowadzona 90-minutowa lekcja pn. „Poznaj przedsiębiorstwo społeczne – społeczno-ekonomiczna TIK-owa gra terenowa”, w której uczestniczyła klasa IV t. Celem zajęć było przybliżenie młodzieży zagadnień charakterystycznych dla ekonomii społecznej oraz kształtowanie jej pozytywnego wizerunku.
Uczniowie w kilkuosobowych zespołach pracowali nad zadaniami poznając trudne zagadnienia z zakresu ekonomii społecznej z wykorzystaniem technologii informacyjno - komunikacyjnej. Zadania polegały m.in. znalezieniu ukrytych w chmurze wyrazowej pojęć ekonomicznych i stworzenia kilku slajdowej prezentacji z objaśnieniem tych pojęć, rozwiązaniu quizu on-line dopasowując odpowiednie definicje przedsiębiorstw ekonomii społecznej do ich nazwy czy też podaniu przykładów osobistego wkładu, jaki uczniowie mogą wnieść do tzw. banku czasu.
Klasa IV t  zgodnie uznała, że warsztaty były przeprowadzone w sposób ciekawy i inspirujący ich do działania. Widać było ogromne zaangażowanie uczniów w wykonywanie zadań, podczas których wykazali się wiedzą i kreatywnością.
Serdecznie dziękujemy trenerom za przeprowadzenie warsztatów oraz prezent w postaci gry planszowej „Ekonomia społeczna”.

  zdjęcia »»»

Otwarta Firma – biznes przy tablicy

Czy wiesz, że do produkcji jednej koszulki potrzeba aż 2700 litrów wody? To tyle, ile jedna osoba wypija w ciągu 2,5 roku! Na te i inne ciekawe pytania próbowali znaleźć odpowiedź uczniowie klas III żg i III tp, podczas warsztatów nt. zrównoważonego biznesu, odbywających się w ramach projektu „Otwarta Firma – biznes przy tablicy.
Podczas zajęć prowadząca przybliżyła uczniom Cele Zrównoważonego Rozwoju ONZ, czyli plan działania na rzecz przemian i przeobrażeń świata, w którym potrzeby obecnego pokolenia mogą być zaspokojone w sposób zrównoważony, z szacunkiem dla środowiska oraz z uwzględnieniem potrzeb przyszłych pokoleń. Ponadto przedstawiono odpowiedzialność firm wobec pracowników, klientów i środowiska naturalnego na przykładach dobrych i złych praktyk stosowanych przez firmy z uwzględnieniem celów zrównoważonego rozwoju.
Uczniowie, którzy wykazali się największą aktywnością na zajęciach otrzymali nagrody w postaci bransoletek zaprojektowanych przez znanych projektantów z Wielkiej Brytanii, noszonych na całym świecie przez znane osoby.

  zdjęcia »»»

Bankowcy dla Edukacji Finansowej Młodzieży BAKLCYL

W ramach  projektu Bankowcy dla Edukacji Finansowej Młodzieży BAKLCYL, uczniowie kl. III żp i kl. II tż uczestniczyli w spotkaniu on line nt. Moje finanse-myślę przedsiębiorczo. Celem spotkania było wprowadzenie uczestników w świat codziennych finansów, aby na starcie w dorosłość potrafili wykorzystać odpowiednie dla siebie usługi finansowe i zabezpieczyć własne potrzeby na przyszłość. Omówione zostały filary zarządzania finansami, planowanie przyszłości finansowej oraz szeroko pojęta ochrona konsumenta na rynku finansowym.

  zdjęcia »»»

Wyzwanie dla świata

18 listopada 2021 r. uczniowie i uczennice z klasy 3żP wzięli udział w „Wyzwaniu dla świata”, które odbyło się w ramach Tygodnia Edukacji Globalnej 2021. Wyzwanie polegało na wykonaniu serii zadań z obszaru edukacji globalnej. W spotkaniu uczestniczyło 17 szkół z całej Polski. 3żP zajęła II miejsce. Gratulujemy :)


Otwórz się na globalne wyzwania

Czy jesteś w stanie w 1,5 h wyjść z pokoju, który kryje w sobie największe wyzwania współczesnego świata? Czy umiesz współpracować z ludźmi, których nie znasz? Odpowiedzi na te pytania poznała młodzież, która weszła do wyjątkowego escape roomu, przygotowanego przez Polską Akcję Humanitarną.
W ramach Tygodnia Edukacji Globalnej uczniowie i uczennice klasy 1t, 1ż i 2tż wzięli udział w grze escape room „Otwórz się na globalne wyzwania. Zmierzyli się z Celami Zrównoważonego Rozwoju, wykazując się kreatywnością oraz umiejętnością współpracy podczas łamania szyfrów i rozwiązywania zagadek. Escape room okazał się świetną zabawą połączoną z przekazaniem wiedzy na temat globalnych współzależności. Warto podkreślić, że wszystkim grupom udało się wyjść z pokoju zagadek👏.
Brawa dla ambitnych i twórczych uczniów i uczennic naszej szkoły!

  zobacz zdjęcia z akcji »»»

Tydzień Edukacji Globalnej

Tydzień Edukacji Globalnej (TEG) to międzynarodowa akcja edukacyjna, której celem jest zwrócenie uwagi Europejczyków na problemy o charakterze globalnym. Tegoroczna edycja przebiegała pod hasłem: „Działajmy RAZEM! To nasz wspólny świat”.
W ramach TEG uczennice z klasy 1ż wzięły udział w Festiwalu Internetowym „Świat w szkole, szkoła w świecie”. Festiwal trwał od 16 do 18 listopada 2021 r. Wydarzenie rozpoczęło się od pogłębiania wiedzy na temat globalnych wyzwań i zrównoważonego rozwoju. Był to czas spotkań z ekspertami w formie webinarów, interaktywnych warsztatów i pokazów filmów. W kolejnych dniach zespoły młodzieżowe uczestniczyły w grze poświęconej współczesnym globalnym wyzwaniom. Zadania polegały na poszukiwaniu lokalnych rozwiązań i możliwości włączenia się w działania mające na celu poprawę sytuacji na świecie. Rezultaty swojej pracy uczennice zamieściły na Padlecie.
Tydzień Edukacji Globalnej był dla nas czasem refleksji nad światem oraz planowania działań, które sprawią, że zaczniemy zmieniać go na lepszy.
Zespół Globalniaki:     Laura Grodzka, Julia Konarska, Oliwia Pasoń, Karolina Szymura, Wanesa Wierzycka  (zobacz zaświadczenie o udziale »»»)
Zespół ZS7 Tychy:     Wiktoria Gilner, Urszula Karaś, Nikola Kmiecik, Amelia Korczyk, Tetiana Kosmynka, Martyna Mularczyk, Patrycja Szostak (zobacz zaświadczenie o udziale »»»)
Opiekun zespołów:     Karolina Malaga (zobacz zaświadczenie o udziale »»»)


Zdrowo nakręcamy, jedz, ucz się i działaj!

15 listopada 2021 r. klasa 3żG uczestniczyła w warsztatach „Zdrowo nakręcamy, jedz, ucz się i działaj”. Celem warsztatów było propagowanie zdrowego stylu życia, zwiększenie wśród młodzieży świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie oraz kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Uczniowie i uczennice poznali fakty i ciekawostki dotyczące zdrowego odżywiania oraz mity na temat żywności i żywienia. Dowiedzieli się również co kryje się pod hasłem Super Foods. Młodzież zapoznała się także z założeniami Spersonalizowanego Odżywiania oraz zasadami 5R, na których oparta jest idea Zero Waste.
Warsztaty odbyły się w ramach projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda. Organizatorem warsztatów była Grupa Maspex oraz Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie. 


PROJEKT: GDY GAŚNIE PAMIĘC LUDZKA, DALEJ MÓWĄ KAMIENIE – 13 GRUDNIA 1981 –  PAMIĘTAMY!

Nasza szkoła przyjęła zaproszenie do wzięcia udziału w projekcie edukacyjnym Gdy gaśnie pamięć ludzka, dalej mówią kamienie -  13.12.1981 - Pamiętamy.

Przystępując do projektu zobowiązaliśmy się do podjęcia szeregu działań, które poszerzą naszą wiedzę o jednym z najtragiczniejszych wydarzeń w naszej najnowszej historii i wzbudzą refleksję na temat wartości, jaką ma wolność.
W 40 rocznicę wprowadzenia stanu wojennego w Polsce przypomnimy sobie, jak dramatycznie walczyli nasi rodzice i dziadkowie z opresyjnymi ograniczeniami zachowań i poglądów narzuconymi przez władze. Zastanowimy się nad naszym prawem do działania, myślenia i mówienia tego, co chcemy.

Relacja w formacie pdf
Relacja w formacie ppsx (prezentacja)

11 listopada

Z okazji 103. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości przygotowaliśmy okolicznościową prezentację.

 

W ciągu 2 minut i 35 sekund pokazujemy Państwu wyłącznie radosne chwile z życia II Rzeczpospolitej i jej osiągnięcia. W dniu urodzin nie przypominamy Jubilatce żadnych trudnych momentów.
Serdecznie zapraszamy do obejrzenia filmiku.

Dzień Erasmusa

Dzisiejszy dzień (9 listopada) w naszym szkolnym kalendarzu zaznaczył się jako dzień szczególny. Świętowaliśmy dzisiaj Dzień Erasmusa. Okazją do zorganizowania tego święta było podsumowanie projektu Drogą alpejską i śródziemnomorską, przez smaki, tradycję i kulturę zdobywamy nowe doświadczenia zawodowe i interpersonalne współfinansowanego ze środków programu Erasmus+.

Projekt Drogą alpejską i śródziemnomorską, przez smaki, tradycję i kulturę zdobywamy nowe doświadczenia zawodowe realizowany był w naszej szkole od 2018 roku. Dzięki wsparciu pozyskanemu ze środków unijnych (298 tysięcy euro) na zagraniczne staże wyjechały w tym czasie 74 osoby (niektóre z nich dwa, a nawet trzy razy). Stażyści uczyli się zawodu w austriackich i hiszpańskich hotelach, szlifowali język, ale przede wszystkim odkrywali, że otaczający ich świat jest ciekawy, różnorodny, barwny, wielokulturowy i – że warto być obywatelami takiego świata. Słowa, które padły z ust uczniów podczas zorganizowanej dzisiaj akademii wystarczą tutaj za wszelki komentarz: „Jesteśmy ogromnie wdzięczni, że mogliśmy wyjechać na zagraniczne staże i dziękujemy za to zarówno Pani Dyrektor, jak też wszystkim, którzy zaangażowali się w pracę nad projektami Erasmus+. […] dzięki tym projektom jesteśmy pewniejsi siebie, mamy większe poczucie własnej wartości i nie boimy się wkroczyć w dorosły świat, ponieważ wiemy, że praca czeka na nas w całej Europie,a może na świecie. Dziękujemy.” 

Na tegoroczne obchody Dnia Erasmusa złożyła się uroczysta akademia, pokaz umiejętności kulinarnych stażystów, którzy na oczach zaproszonych gości przygotowali tradycyjne potrawy austriackie (Wurstsalat) i hiszpańskie (przysmaki z Teneryfy: ziemniaczki Papas Arrugadas podane z sosem mojo verde) oraz kiermasz słodkości (dochód z kiermaszu zostanie przeznaczony na dofinansowanie akcji charytatywnej zaplanowanej w ramach działalności Samorządu Uczniowskiego). Podczas akademii Pani Dyrektor Joanna Żebrowska wręczyła stażystom certyfikaty oraz dokumenty Europass Mobility, a Pani Dorota Pardon (koordynator projektów Erasmus +) podała wyniki konkursu fotograficznego – Uczniowie ZS7 w Tychach  uczestnikami projektów unijnych.
Dziękujemy wszystkim, którzy przygotowali naszą uroczystość i przyczynili się do jej uświetnienia. Zaproszonym gościom (Pani Izabeli Laskowskiej, Dyrektorowi Biura Kształcenia Zawodowego i Sportu Narodowej Agencji FRSE i pozostałym pracownikom FRSE, którzy łączyli się z nami z Warszawy online, a także uczniom tyskich szkół  podstawowych i ich opiekunom) za obecność. Grupie tanecznej z Miejskiego Domu Kultury nr 1 w Tychach za brawurowe wykonanie pierwowzoru hiszpańskiego tańca habanera i flamenco, czyli tanga. Uczniom i nauczycielom naszej szkoły – za zaangażowanie, kreatywność oraz poświęcony czas. Do zobaczenia – na kolejnych stażach (w przyszłym roku – Portugalia i Curaçao) i kolejnych podsumowaniach (bo tegoroczny Dzień Erasmusa na pewno nie będzie w naszej szkole ostatnim).

Relacja »»»

Link do transmisji na fb »»»

 zdjęcia »»»

11 listopada - Narodowy Dzień Niepodległości
TAK SMAKUJE POLSKA - wystawa

Obsługa gastronomiczna

26 października tyski oddział Polskiego Związku Niewidomych obchodził swoje 70-te urodziny. Uczennice naszej szkoły (Teresa Derewecka, Julia Gilner, Emilia Kobielska, Natalia Kostka, Daria Mykhailyk) przygotowały poczęstunek oraz zajęły się obsługą gości.

Lekcje z GUS

25 października na lekcji informatyki w klasie 2tż gościliśmy panie z Urzędu Statystycznego w Katowicach. Uczniowie mieli okazję pogłębić swoją wiedzę statystyczną pod kierunkiem profesjonalistów, wyszukiwali dane statystyczne na stronie GUS i eksportowali je do Excela. Nauczyli się, jak wykorzystywać informacje oraz badania statystyczne. Uczniowie dowiedzieli się, jakie znaczenie mają oficjalne badania statystyczne dla funkcjonowania państwa i rozwoju kraju. Organizatorom serdecznie dziękujemy i czekamy z niecierpliwością na kolejne lekcje z edukacji statystycznej!

Dzień Edukacji Narodowej

Z okazji Dnia Edukacji Narodowej Pani Dyrektor otrzymała życzenia Przewodnicząca samorządu w imieniu uczniów naszej szkoły podziękowała za całokształt organizacji edukacji w naszej szkole życząc radości i satysfakcji w życiu osobistym i zawodowym.

Sztuka Mięsa

16 województw – 16 szkół – 16 zespołów – w Zespole Szkół nr 7 w Tychach jest najlepsza kulinarna ekipa wśród uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski!
12 października 2021 r. w atelier kulinarnym „Smak Kariery” w Warszawie odbył się finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla uczniów szkół ponadpodstawowych na najlepszą potrawę z polskiej wieprzowiny. Konkurs został zrealizowany w ramach projektu „Sztuka Mięsa” sfinansowanego ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Celem konkursu było podnoszenie kwalifikacji gastronomicznych oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat wartości polskiej wieprzowiny, a także zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali się zawodowo i poznawali nowe trendy kulinarne. Finał konkursu polegał na przygotowaniu przystawki oraz dania głównego z wykorzystaniem mięsa wieprzowego. Uczestnicy musieli wykonać po 30 porcji degustacyjnych każdego z dań konkursowych. Ich zmagania oceniało profesjonalne jury degustacyjne i techniczne. 
Nasi uczniowie wykazali się innowacyjnością i umiejętnością twórczego łączenia składników i smaków oraz doskonałą organizacją pracy zespołowej. Oczywiście nie mogło zabraknąć regionalnej śląskiej potrawy. W menu konkursowym znalazły się m.in. gumiklyjzy i czorne kluski. Jury doceniło finezję i pomysłowość tyskiej drużyny, przyznając im I miejsce. Uczniowie wywalczyli dla szkoły voucher w wysokości 6000 zł.
Serdecznie gratulujemy zaangażowania i kreatywności. Życzymy dalszych sukcesów!

  zdjęcia »»»

Karaibski sen….

Na przełomie września i października br. nauczyciele naszej szkoły (p. Dyrektor, Joanna Żebrowska, p. Anna Czardybon oraz p. Dorota Pardon) udali się z wizytą na Curacao (zamorskie terytorium Holandii). Głównym celem wyjazdu na holenderską wyspę było przygotowanie staży dla uczniów. Podczas pobytu nauczyciele spotykali się z przedstawicielami organizacji pośredniczącej (Travelmania Netherlands), w tym z p. Sergio Perezem (rezydentem na Curacao i przyszłym opiekunem młodzieży). Każdego dnia wizytowano przykładowe miejsca przyszłych praktyk dla gastronomów i hotelarzy. Gospodarze pokazali również miejsca, w których młodzież prawdopodobnie zostanie zakwaterowana (szczegóły wciąż jeszcze są negocjowane). 
Wartością dodaną wyjazdu był 40-godzinny staż branżowy, który nauczyciele odbyli w cukierni Kuki Monster w stolicy Curacao – Willemstad. Podczas stażu nauczyciele pomagali pracownikom cukierni w produkcji wyrobów cukierniczych, doskonaląc umiejętności zawodowe, językowe oraz interpersonalno-społeczne. Staż stał się również okazją do wymiany doświadczeń dotyczących urządzeń oraz metod i technik stosowanych w technologii cukierniczej w Polsce i na wyspie, a także do zaproszenia właściciela i pracowników cukierni na wirtualny spacer po szkolnych pracowniach cukierniczych.

  zdjęcia »»»

Warsztaty e-learningowe i konkurs kulinarny dla uczniów szkół ponadpodstawowych na najlepszą potrawę z polskiej wieprzowiny

28 września 2021 r. w ZS7 w Tychach został przeprowadzony pierwszy etap konkursu kulinarnego pod nazwą „Sztuka Mięsa”. Do konkursu przystąpiło 16 drużyn z całej Polski. Nasza szkoła jako jedyna reprezentowała województwo śląskie. 
Konkurs poprzedziły warsztaty e-learningowe, które poprowadził szef kuchni Łukasz Konik. Celem warsztatów była promocja potraw z mięsa wieprzowego. Chef zaprezentował swoje autorskie pomysły na dania z wieprzowiny. Nasi uczniowie przedstawili własną interpretację potraw. Młodzi adepci sztuki kulinarnej z wielkim zaangażowaniem pracowali by finalny efekt zachwycił jury w warszawskim studiu kulinarnym. Ale to nie koniec. Walczyliśmy o kolejny etap. Całe wydarzenie można śledzić na Facebooku oraz Instagramie na stronie „Sztuka Mięsa”. Pod relacją konkursową naszej szkoły przez tydzień zbieraliśmy 👍. O zakwalifikowaniu się do finału decydowała liczba polubień i udostępnień naszego postu. Zaangażowaliśmy całą społeczność szkolną: uczniów, ich rodziców, nauczycieli i pracowników szkoły, a także naszych absolwentów i przyjaciół szkoły. Bardzo serdecznie dziękujemy za głosy. Jesteśmy w finale!!!

Foto: Tomasz Piekorz Fotografia  

 zdjęcia »»»

Wycieczka do ogrodów Kapias

22 września 2021 r., klasa 4ż uczestniczyła w lekcji biologii w terenie podczas wycieczki do ogrodów Kapias w Goczałkowicach.


Wyniki konkursu fotograficznego

I miejsce Joanna Wołowska,
II miejsce Kinga Sieradzka
III miejsce Emilia Kobielska.

Nagroda publiczności: Aleksandra Cinalska

Termin wręczenia nagród zostanie podany później. 

 zdjęcia »»»

Link do zdjęć z opisami »»»

WYNIKI WYBORÓW SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO 2021/2022

ZARZĄD:
Przewodnicząca Oliwia Zarankowska klasa 2tż
Z-ca przewodniczącej Nikola Jakubowicz 3tP
Skarbnik Teresa Derewecka 3żG

Gratulujemy:)

PAMIĘĆ O ŻOŁNIERZACH POLEGŁYCH NA FRONTACH II WOJNY ŚWIATOWEJ

Wrzesień jest w Polsce miesiącem pamięci o żołnierzach poległych na frontach II wojny światowej. Aby uczcić ich pamięć  złożyliśmy kwiaty pod pamiątkową tablicą kapitana Jana Rybczyńskiego - pierwszego dowódcy pociągu pancernego "Groźny", zabitego 2 września 1939 roku.

''

Zagłosuj w KONKURSIE O NAGRODĘ PUBLICZNOŚCI

Zapraszamy wszystkich uczniów ZS nr 7 do głosowania na najciekawsze zdjęcie będące ilustracją działań, podjętych w ramach projektu Erasmus+.
Każdy uczeń może oddać jeden głos.
Głosowanie trwa do 26 września 2021 r. pod adresem https://forms.gle/ypDK2QGVZyr7kfRb7
Twórcami fotografii są uczniowie naszej szkoły, którzy w roku szkolnym 2020/2021 wyjechali na staże współfinansowane ze środków UE.


wywiadówka

PROJEKT: GDY GAŚNIE PAMIĘC LUDZKA, DALEJ MÓWĄ KAMIENIE – 13 GRUDNIA 1981 –  PAMIĘTAMY!

W tym roku przypada 40. rocznica wprowadzenia w Polsce stanu wojennego. Dlatego Nasza Szkoła przystąpiła do projektu edukacyjnego Gdy gaśnie pamięć ludzka, dalej mówią kamienie – 13.12.1981—Pamiętamy. 
Link do projektu http://pamiec81.pl/

Szkolne Miejsce Historyczne