Wydarzenia z lat ubiegłych

Rok szkolny 2017/2018 »  Rok szkolny 2016/2017 »  Rok szkolny 2015/2016 »
Rok szkolny 2014/2015 »  Rok szkolny 2013/2014 »  Rok szkolny 2012/2013 » 
Rok szkolny 2011/2012 »  Rok szkolny 2010/2011 »  Rok szkolny 2009/2010 »   Rok szkolny 2008/2009 »  Rok szkolny 2007/2008 »  Rok szkolny 2006/2007 »

Wydarzenia w roku szkolnym 2018/2019


Praktyki Marena 2019 Zaliczone

marena  zdjęcia »»»

Zakończenie roku szkolnego

koniec roku szkolnego  zdjęcia »»»

Wzorowy Praktykant

W tym roku szkolnym siedemnastu uczniów naszej szkoły otrzymało Dyplom Wzorowego Praktykanta, potwierdzający stuprocentową frekwencję na zajęciach praktycznych oraz uzyskanie oceny co najmniej bardzo dobrej z tego przedmiotu. Wśród laureatów są dwaj absolwenci zasadniczej szkoły zawodowej, dwaj uczniowie branżowej szkoły oraz trzynastu uczniów technikum. 
Składamy serdecznie podziękowania pracodawcom: Restauracji Joker Club, Cukierni S. C. A. Wiechoczek – Fołda, G. Wiechoczek, Restauracji Victoria GP, Hotelowi Monopol w Katowicach, Restauracji Con Amore, Karczmie Na Wzgórzu, Hotelowi Arena Spa & Wellness, Restauracji Stadionovej, Karczmie Tatrzańskiej, Gospodzie Pod Kogutem oraz Hotelowi Tychy Prime za współpracę podczas realizacji praktycznej nauki zawodu oraz za ufundowanie nagród. Dyplomy w tym roku otrzymali: 

Imię i nazwisko - Klasa - Zawód - Pracodawca
Łuksza Żołędzki - 3kg - Kucharz - Restauracja Joker Club
Rafał Stępień - 3kg - Cukiernik - Cukiernia S. C. A. Wiechoczek – Fołda, G. Wiechoczek
Mateusz Migdalewicz - 2kg - Kucharz - Restauracja Joker Club
Dawid Mazurczyk - 2kg - Kucharz - Restauracja Joker Club
Martyna Żukowska - 2d - Technik żywienia i usług gastronomicznych - Restauracja Joker Club
Wiktoria Banasik - 2d - Technik żywienia i usług gastronomicznych - Restauracja Victoria GP
Aleksandra Majewska - 2d - Technik żywienia i usług gastronomicznych - Hotel Monopol
Wiktoria Byrtus - 2d - Technik żywienia i usług  - Hotel Monopol
Zuzanna Kątny - 2d - Technik żywienia i usług gastronomicznych - Hotel Monopol
Damian Zaguła - 2d - Technik żywienia i usług gastronomicznych - Restauracja Con Amore
Gabriela Paździorek - 2d - Technik żywienia i usług gastronomicznych - Karczma Na Wzgórzu
Julia Borkowska - 2d - Technik żywienia i usług gastronomicznych - Hotel Arena Spa & Wellness
Magdalena Kowalik - 2d - Technik żywienia i usług gastronomicznych - Restauracja Stadionova
Nina Orszulik - 2d - Technik żywienia i usług gastronomicznych - Karczma Tatrzańska
Katarzyna Cyganik - 2tż - Technik żywienia i usług gastronomicznych - Gospoda Pod Kogutem
Klaudia Jaromin - 2tż - Technik hotelarstwa - Hotel Tychy Prime
Miłosz Pikos - 2tż - Technik hotelarstwa - Hotel Tychy Prime

Serdecznie gratulujemy!

wzorowy praktykant   zdjęcia »»»

Mistrzostwa Świata U20

Od 23 maja do  15 czerwca w Polsce odbywały się Mistrzostwa Świata U20 w piłce nożnej 2019. Zawody piłkarskie rozegrały się na boiskach w Bydgoszczy, Gdyni, Lublinie, Łodzi, Bielsku-Białej i Tychach. Na tyskim stadionie odbyło się 6 spotkań grupowych i 2 mecze fazy pucharowej. Zobaczyliśmy grę  młodych piłkarzy z Katrau, Ukrainy, USA, Nigerii, RPA, Argentyny, Korei Południowej.
Sportowcy walczyli na murawie, a uczniowie naszej szkoły w punktach gastronomicznych:) Poniżej kilka wspomnień.....

"Najcenniejszą rzeczą, którą wyniosłam z obsługi na stadionie podczas mistrzostw świata u-20 jest umiejętność pracy pod presją czasu. Niejednokrotnie musieliśmy też wykazywać się anielską cierpliwością wobec bardzo wymagających klientów. Dzięki obecności osób różnych narodowości mieliśmy okazję podszkolić swój język angielski. Zdobywaliśmy kolejne doświadczenia zawodowe, ale nie tylko. Poznaliśmy również wiele sympatycznych osób, które zawsze chętnie nam pomagały. Czułam się zaszczycona będąc jedną z osób zaangażowanych w tak duże przedsięwzięcie jakim były mistrzostwa świata w piłce nożnej." 

Weronika Gąsior      

"Miałam okazję pracować na Mistrzostwach Świata FIFA U-20, które odbyły się na stadionie w Tychach. Przede wszystkim nauczyłam się tam pracy pod presją czasu, pracy w grupach oraz cierpliwości do nie zawsze wyrozumiałych klientów.
Na pewno dłuższy czas w mojej pamięci zostaną te słowa: poproszę hot doga bez cebuli i musztardy; a może mi Pani przekroić  zapiekankę na 2  części; a ta kiełbaska może być bardziej przypieczona, a ja poproszę hot doga z kiełbaską, ile jeszcze mamy czekać."

Klaudia Wieloch 3 tż  

"Czym były dla mnie mistrzostwa?
Były one nowym zadaniem które udało mi się pozytywnie zaliczyć i pokazały mi że stać mnie na jeszcze więcej niż myślałam.
Czego nauczyłam się na mistrzostwach?
Na pewno nauczyłam się lepszej komunikacji z ludźmi, utrzymywać dystans do wielu sytuacji oraz mogłam podszkolić swój język angielski. Nauczyłam się również okazywać swoje pozytywne emocje takie jak szeroki uśmiech czy szczery śmiech
Co zapamiętam z tych mistrzostw?
Na pewno pozytywnych kibiców Argentyny oraz RPA i oczywiście ilość wydanego jedzenia które jeszcze przez jakiś czas będzie mi się śniło po nocach 😂😂 "

Nina Orszulik 2d  

 "Hot-dogi zapiekanki przez nas przygotowane, a na mistrzostwach świata w europejskich cenach sprzedane. W czasie przerwy szybciutko wydane, aby twarze klientów były roześmiane."

Zuzi Ķątny 2d  

"Praca na boksach nie należała do najlżejszych, byliśmy w ciągłym biegu, było  mnóstwo ludzi ale mimo to dawaliśmy radę i ekspresowo wydawaliśmy ciepłe jedzenie. Poznałam bardzo pozytywne osoby przez co praca była dla mnie przyjemnością i na pewno będę to bardzo dobrze wspominać!"

Wiktoria Banasik 2d  

"Moim zdaniem mistrzostwa były całkiem ciekawym jak i nowym doświadczeniem. Dzięki nim nauczyliśmy się współpracy jak i lepszej i szybszej obsługi konsumenta. Mimo, że duża cześć z nas nie znała języka angielskiego zawsze udało nam się gładko wybrnąć z lekko niekomfortowych i stresujących sytuacji. Moim zdaniem te mistrzostwa pomogły innym otworzyć się na ludzi."

Julia Borkowska 2d

"Bardzo mi się podobała atmosfera, która była na meczu. Ja miałam okazję potrenować język angielski podczas komunikacji z obcokrajowcami. Zawsze po obsłudze naszych gości byłam zmęczona, ale bardzo szczęśliwa, ponieważ dostałam wiele pozytywnych emocji!!"

Daria 1ż

"Dzień dobry. Z mistrzostw zapamiętałam bardzo miłą atmosferę wśród kibiców. Nauczyłam współpracować z nowymi osobami. Poznałam także jakie obowiązki wykonuje się na danym stanowisku i przekonałam, że ludzie którzy pracują na codzień po parę godzin wcale nie mają łatwo i jest to ciężka praca."

Klaudia Niesporek 1ż

"Mistrzostwa UEFA U20 uczą pracy w zespole pod presją czasu.😄 Najbardziej podobały mi się rozmowy z obcokrajowcami, ponieważ jest to super sprawdzenie się w umiejętności komunikacji w języku angielskim. Mimo ciężkiej pracy, bardzo mi się podobało i chciałabym robić to częściej. Jest to świetna praca, ze świetnymi ludźmi. Dużym plusem jest, że jako pierwszak mogłam poznać dużo osób ze szkoły, z którymi na codzień nie miałam okazji rozmawiać oraz poznać fajne osoby z okolic Tychów 😄"

Martyna Manzel 1t

"Moje doświadczenie z mistrzostw UEFA zapamiętam przede wszystkim jako pracę na najwyższych obrotach. Zgrany zespół to podstawa, dlatego cieszę się, że na taki trafiłam. Kontakt z klientami zagranicznymi podbił moją pewność językową. Na pewno będę to miło wspominać."

Sara Waligóra 4ż  

u20  zdjęcia »»»

Pracowity Dzień Dziecka

Dnia 1 czerwca nasz zespół w składzie: Agnieszka Mych, Zuzanna Kątny, Anna Lubecka, Weronika Biegańska, Magda Kowalik, Adrianna Widuch, Nina Orszulik, Klaudia Wieloch, Weronika Gąsior, Mateusz Migdalewicz, Łukasz Żołędzki oraz Marceli  Cichoń miał okazję uczestniczyć w obsłudze, organizowanej przez Restaurację „Pod Kasztanami”. O godzinie 11:00 gotowi i pełni entuzjazmu wyruszyliśmy do pracy, jednak po drodze mieliśmy nieprzewidzianą awarię samochodu więc główny organizator imprezy zadzwonił po taksówki, którymi ostatecznie dotarliśmy pod siedzibę firmy "Auto-Form". Na miejscu czekała na nas koordynatorka imprezy, która sprawnie przydzieliła nam zakres obowiązków. Nasza praca polegała głównie na obsłudze gości oraz utrzymaniu porządku na terenie imprezy. Mimo, że nasz dzień dziecka spędziliśmy dość produktywnie to wszyscy byli bardzo zadowoleni. Mieliśmy okazję nabyć kolejne doświadczenie zawodowe oraz spędzić czas w bardzo miłej atmosferze.

                            Klaudia Wieloch i  Weronika Gąsior     

dzień dziecka  zdjęcia »»»

Spotkanie z inspektorem Państwowej Inspekcji Pracy w Katowicach

W dniu 31 maja klasy Branżowej Szkoły I Stopnia oraz klasa III Zasadniczej Szkoły Zawodowej wzięły udział w spotkaniu z inspektorem Państwowej Inspekcji Pracy w Katowicach.  Celem spotkania było podniesienie wśród młodzieży poziomu wiedzy z zakresu prawnej ochrony pracy oraz bezpiecznych i higienicznych warunków pracy.
Spotkanie podzielone było na dwie części. Klasy I kg i II kg dowiedziały się m.in. o prawach i obowiązkach pracownika młodocianego, omówione zostały zagadnienia związane z przestrzeganiem prawa pracy oraz zasad bhp w zakładzie pracy, poinformowano uczniów na co należy zwrócić uwagę na podejmowania pracy sezonowej i wakacyjnej.
Natomiast kl. III kg, która niebawem odważnym krokiem wejdzie na rynek pracy, dowiedziała się o zagrożeniach zawodowych występujących w środowisku pracy, przybliżono uczniom problematykę zawierania umów o pracę, w tym cywilnoprawnych oraz przekazano najistotniejsze zagadnienia dotyczące problematyki legalności zatrudnienia.
Spotkanie odbyło się w ramach realizowanego w naszej szkole programu „Kultura bezpieczeństwa”.

pip  zdjęcia »»»

Warsztaty sommelierskie

W środę 29 maja nasza klasa miała okazję poznać tajniki degustacji wina. Warsztaty sommelierskie poprowadzili panowie Marian Jeżewski, który na co dzień zajmuje się prowadzeniem bloga Studio Wina, oraz pan Arkadiusz Tarasiński - archeolog, który jest właścicielem sklepu z winem z całego świata. Panowie omówili historię związaną z powstaniem wina i jego rozwojem do dnia dzisiejszego, a także pokazali jak właściwie obchodzić się z winem podczas serwowania napoju gościom. Warsztaty były bardzo ciekawe i poszerzające naszą wiedzę na temat wina. Panu Marianowi i panu Arkadiuszowi klasa 2d bardzo dziękuje za przeprowadzenie fachowego kursu sommelierskiego.

Nina Orszulik, Magdalena Kowalik    

warsztaty  zdjęcia »»»

Kultura Austrii

Na lekcjach języka niemieckiego w klasie 2tż i w 2d realizowane zostało propagowanie kultury Austrii. W niekonwencjonalny sposób uczniowie przybliżali swoim kolegom potrawy kuchni austriackiej. Serdecznie dziękuję Weronice Koptoń i Karolinie Cyganik oraz Laurze Dopierała za upieczenie Tortu Sachera a także Tomirze Jillek za przygotowanie Spätzli. Próbując tych specjałów uczniowie poznawali zabytki i kulturę Austrii. Lekcje te służyły także rozpowszechnianiu efektów projektu Erasmus+ zrealizowanego w tym roku szkolnym w Austrii pt. „Drogą alpejską I śródziemnomorską poprzez smaki, tradycje i kulturę zdobywamy nowe umiejętności zawodowe i interpersonalne.”
Uczestnicy projektu dzielili się wiedzą nt. potraw, cen i ciekawostek tego alpejskiego kraju. TORT SACHERA-PRZEPIS 
Składniki: Ciasto czekoladowe: • 140 g masła (lub margaryny) • 180 g czekolady gorzkiej (ok. 50%) • 8 jajek (rozmiar M, o temperaturze pokojowej) • 190 g cukru • 160 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej zastąpić mąkę pszenną i skrobię 160 g uniwersalnej mąki bezglutenowej) • 20 g skrobi ziemniaczanej • 10 g kakao • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Polewa czekoladowa: • 180 g czekolady gorzkiej • 180 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36% • 1,5 listka żelatyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku) • 50 g masła Pozostałe: • ok. 350 g konfitury (dżemu) morelowej lub brzoskwiniowej • rum (opcjonalnie) 
Sposób przygotowania: 1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. 2. 50 g masła przeznaczonego na polewę włożyć do zamrażarki. 3. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (lub margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. 4. W tym czasie wymieszać mąkę ze skrobią, kakao i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. 5. Oddzielić białka od żółtek. 6. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo połowę cukru. Odstawić na bok. 7. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru na jasną, kremową masę, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlewać chłodną, ale płynną czekoladę z masłem, miksując do połączenia. 8. Wmieszać delikatnie szpatułką ubite białka. (Dodają pianę w 3 porcjach, czyli najpierw 1/3 białek, potem połowę pozostałych białek i na końcu resztę). 9. Do masy czekoladowej przesiać wymieszaną mąkę z kakao, skrobią i proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie szpatułką do połączenia. 10. Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 10 minut w formie, następnie oddzielić nożem od formy, ściągnąć obręcz tortownicy i odwrócić ciasto na kratkę kuchenną do góry dnem. (Ciasto wyrasta do góry. Tym sposobem otrzymamy płaskie ciasto). 11. Chłodne ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki. 12. Konfiturę podgrzać, mieszając, aby zrobiła się bardziej płynna. 13. Dolny blat tortu ułożyć na paterze. Można skropić go rumem. Rozsmarować trochę więcej niż połowę konfitury. Przykryć drugim blatem i rozsmarować resztę konfitury, smarując górę tortu i boki. Ciasto pozostawić na blacie, aby konfitura zastygła. 14. Przygotować polewę czekoladową. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Czekoladę posiekać drobno. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, wlać do posiekanej czekolady i szybko mieszać, aż czekolada się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. (Żelatynę w listkach wyciągnąć z wody. Żelatyna w proszku napęczniała w podanej ilości wody i taką dodajemy do czekolady). Zamrożone masło pokroić na małe kawałki i dodać do polewy. Wymieszać trzepaczką, aż do jego rozpuszczenia. 15. Polewę odstawić na bok lub schłodzić, wkładając garnek do zimnej wody, aby lekko zgęstniała. Mieszać od czasu do czasu. Chłodną polewę, lekko gęstniejącą wylać na górę tortu i rozprowadzić ją na bokach. 16. Gotowy tort wstawić do lodówki na co najmniej 2- 3 godziny lub na całą noc 

kultura Austrii  zdjęcia »»»

Obsługa w teatrze

23 maja w Teatrze Małym w Tychach swój Jubileusz 65-lecia obchodziło Przedszkole nr 8 z Tychów. Po uroczystej gali, goście zostali zaproszeni na poczęstunek. Bufet przygotowała restauracja "Pod Napięciem".  Obsługę przygotował Zespół Szkół nr 7 w Tychach w  składzie: Weronika Gąsior (3ż), Klaudia Wieloch (3ż), Róża Bąk (1ż), Paulina Bobla (1ż), Ania Długajczyk (1ż), Martyna Dyrda (1ż),  oraz Dawid Saszczak (1ż) - nasz rodzynek;). Dzięki tej  obsłudze zyskaliśmy kolejne doświadczenia zawodowe.

Martyna, Róża        
   

obsługa  zdjęcia »»»


Kuchnia wege

W piątek 10.05.2019 r. w naszej szkole odbyły się warsztaty o tematyce wege dla klasy 1ż. Trwały one około 4 godziny, podczas których mogliśmy nie tylko poznać tajniki tej kuchnii ale też wykazać się swoimi kulinarnymi umiejętnościami.   
Zajęcia zaczęły się od poznania Pań dietetyczek, które przedstawiły nam temat zajęć i przekazały jakie potrawy będziemy przygotowywać. Zostaliśmy podzieleni na 4 grupy, każdej zostały powierzone do wykonania konkretne zadania. Wszyscy starali się wykonać je najlepiej jak potrafią więc praca przebiegała przyjemnie, szybko i w miłym towarzystwie. W trakcie przyrządzania potraw mogliśmy liczyć oczywiście na pomoc Pani Więzik, Pani Grylewicz oraz naszych Pań prowadzących. Mieliśmy do wykonania mieliśmy przeróżne zadania. Jedni obierali i kroili bataty, inni formowali kotlety, gotowali soczewicę lub przygotowywali karmel z cynamonem. Zadań było wiele, ale dzięki temu mogły powstać takie dania jak; gruszka z pieca polana cynamonowym karmelem na bazie cynamonu, masła, imbiru, polana gorzką czekoladą oraz frytki z batatów smażone na patelni w rozmarynie z wędzoną papryką, sola himalajską i pieprzem, które podawane były z sosem czosnkowym oraz sosem ziołowym. Przygotowaliśmy również kotlety jaglano-jajeczne w panierce z płatków jaglanych oraz pastę na bazie soczewicy czerwonej i zielonej z suszonymi pomidorami. Każde danie zostało udekorowane i wykwintnie podane. Po długich przygotowaniach pełnych zapału, apetytu i zapachów roznoszących się po całej pracowni gastronomicznej, nareszcie mogliśmy spróbować kolorowych i zdrowych posiłków. Od samego patrzenia każda osoba robiła się głodna, więc każdy dostał swoją własną porcję. Wszyscy byli dumni, że każdemu z nas udało się stworzyć od podstaw posiłki, a potem mogliśmy cieszyć się ich smakiem i zapachem. Wszystko było smakowite!

Edyta Jakubczak 1ż

wege  zdjęcia »»»

Warsztaty z ekonomii społecznej

Na początku lutego nasza szkoła została zakwalifikowana do udziału w III edycji cyklu edukacyjnego z zakresu ekonomii społecznej. Cykl organizowany jest przez Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej Województwa Śląskiego w ramach projektu „Współpraca się opłaca – koordynacja sektora ekonomii społecznej w województwie śląskim”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
W dniu dzisiejszym, w ramach cyklu, została  przeprowadzona 90-minutowa lekcja pn. „Poznaj przedsiębiorstwo społeczne – społeczno-ekonomiczna TIK-owa gra terenowa”, w której uczestniczyła klasa II tż. Celem zajęć było przybliżenie młodzieży zagadnień charakterystycznych dla ekonomii społecznej oraz kształtowanie jej pozytywnego wizerunku.
Uczniowie w kilkuosobowych zespołach pracowali nad zadaniami poznając trudne zagadnienia z zakresu ekonomii społecznej z wykorzystaniem technologii informacyjno - komunikacyjnej. Zadania polegały m.in. znalezieniu ukrytych w chmurze wyrazowej pojęć ekonomicznych i stworzenia kilku slajdowej prezentacji z objaśnieniem tych pojęć, rozwiązaniu quizu on-line dopasowując odpowiednie definicje przedsiębiorstw ekonomii społecznej do ich nazwy czy też podaniu przykładów osobistego wkładu, jaki uczniowie mogą wnieść do tzw. banku czasu.
Klasa II tż zgodnie uznała, że warsztaty były przeprowadzone w sposób ciekawy i inspirujący ich do działania. Widać było ogromne zaangażowanie uczniów w wykonywanie zadań, podczas których wykazali się wiedzą i kreatywnością.
Serdecznie dziękujemy trenerom za przeprowadzenie warsztatów oraz prezent w postaci gry planszowej „Ekonomia społeczna”.

ekonomia  zdjęcia »»»


Zlot motocyklowy

IX Wilkowyjski Zlot Motocyklowy odbył się 1 maja w Tychach - Wilkowyjach. Dziewczęta z  klasy 2d ( Agnieszka, Ania, Julia,  Nina,  Ola, Zuzia)  aktywnie włączyły się w imprezę, prowadząc stoisko z napojami.

zlot motocyklowy  zdjęcia »»»

turniej na najlepszego ucznia w zawodzie Kucharz

W dniach 24 – 26 kwietnia w Zespole Szkół Spożywczych w Zabrzu odbył się
II Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Organizatorami Turnieju był Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu wraz z Izbą Rzemieślniczą Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach. Turniej objęty był honorowym patronatem Śląskiego Kuratora Oświaty i Prezydenta Miasta Zabrze.
Do Turnieju zakwalifikowało się  14 finalistów eliminacji wojewódzkich z całego kraju. Nasz uczeń Marceli Cichoń z klasy III kg, który reprezentował uczniów z województwa śląskiego znalazł się wśród laureatów z 10 szkół w Polsce.
Tematem przewodnim były „Wariacje z wieprzowiny”. Turniej składał się z dwóch części: teoretycznej, podczas której uczestnicy rozwiązywali test oraz praktycznej, której zadaniem było sporządzenie zakąski wielkanocnej oraz dania zasadniczego z mięsem wieprzowym. Ocenie podlegała pomysłowość, smakowitość, kreatywność, zgodność z tematem, poprawność wykonania dodatków skrobiowych i witaminowych, ekspedycja potraw oraz higiena i bezpieczeństwo pracy w trakcie wykonywania zadań. Marceli wykonał dwa dania:
- Przystawkę z mielonych skoków królika  z pastą jajeczną z jaj przepiórczych,  rzeżuchą i bitą śmietaną z wasabi ozdobioną jadalnymi kawiatami aksamitek.
- Danie zasadnicze składało się z polędwiczki wieprzowej podanej na sosie jabłkowo chrzanowym na cydrze, puree ziemniaczano-chrzanowym z makiem oraz sałatką z zielonego jabłka, fenkuła i kalafiora romanesco.
Ponieważ Turniej został zamieszczony przez Ministerstwo Edukacji Narodowej w wykazie turniejów i olimpiad tematycznych związanych z wybranym przedmiotem lub dziedziną wiedzy, laureaci zostali zwolnieni z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje  w zawodzie. Gratulujemy Marcelemu!
Do konkursu nasz filalista był przygotowaywany przez panią Marzenę Grylewicz oraz pania Magdalenę Nowaczewską z restauracji „Śląska Prohibicja” w Katowicach”

turniej zdjęcia »»»

XV edycjA Olimpiady języka angielskiego BEST

24 kwietnia odbył się finał  XV edycji Olimpiady języka angielskiego BEST. Uczennica kl. 4ż Emilia Waligóra zdobyła 3 miejsce. Gratulujemy!!!

best

best

MłodE przedsiębiorczE

Z radością informujemy, że uczennice klasy II d:  Wiktoria Byrtus, Zuzanna Kątny oraz Aleksandra Majewska zostały wyłonione spośród 120 szkół z całej Polski i zakwalifikowały się do finału ogólnopolskiego programu Młodzi Przedsiębiorczy organizowanego przez Centrum Edukacji Obywatelskiej oraz ING Bank Śląski.

młodzi przedsiębiorczy    

Od października nasz zespół, na specjalnie zaprojektowanej platformie internetowej, zmagał się  w praktycznym działaniu z zadaniami z zakresu przedsiębiorczości, ekonomii i gospodarki rynkowej.
Owocem kilkumiesięcznych działań był autorski projekt pt. „Śonski food truck”, z hasłem reklamowym:"Aby pełny brzuszek mieć, musisz śląskie jadło jeść!!!", który został doceniony przez jurorów.
Realizacja programu umożliwiła kształtowanie takich umiejętności i postaw jak: kreatywność, innowacyjność, podejmowanie ryzyka, planowanie i skuteczną realizację przedsięwzięć, a także kształtowała postawy przedsiębiorcze, rozwijała kompetencje matematyczne i umiejętności komputerowe.
Serdecznie gratulujemy!!!
Podczas Gali Młodych Przedsiębiorczych, która odbędzie się 13 czerwca w siedzibie ING Banku Śląskiego w Katowicach, nasz zespół  zaprezentuje  autorski pomysł na biznes „Śonski food truck”. Trzymamy kciuki, i życzymy powodzenia!!!

Więcej informacji: »»»

NOE Festiwal

14 kwietnia 2019 r. odbyła się VI edycja Noe Festiwal - przedsięwzięcia promującego  kulturę wina.  Podczas festiwalu goście mogli uczestniczyć  w  panelach   o degustowaniu wina, o łączeniu wina z jedzeniem, o kulturze i historii wina. Największą jednak atrakcją była możliwość poznania  całej  palety win z różnych zakątków świata.  Tego dnia Międzynarodowe Centrum Kongresowe  odwiedziło ponad 1000 gości.
Uczennice : Weronika Biegańska,Weronika Gąsior,  Zuzanna Kątny, Agnieszka Mych, Klaudia Wieloch  pomagały organizatorom w  przedsięwzięciu(obsługa strefy VIP, strefy konsumpcji, recepcja).  Kolejne doświadczenie  zawodowe za nami:)

noe festiwal

Młodzi i kompetentni

4 kwietnia br. klasa III tż wzięła udział w ostatnim już warsztacie w ramach projektu edukacyjnego „Młodzi i kompetentni” organizowanego przez Fundację Edukacji Przedsiębiorczej i Górnośląskiej Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości w Chorzowie. Projekt jest realizowany z Narodowym Bankiem Polskim w ramach programu edukacji ekonomicznej.
Nasza szkoła rozpoczęła udział w projekcie na początku roku szkolnego 2018/2019.
Celem projektu było rozwijanie wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych województwa śląskiego kompetencji w zakresie przedsiębiorczości, samozatrudnienia oraz pozostałych kompetencji kluczowych i umiejętności praktycznych tj. kreatywności, uczenia się, budowania relacji społecznych, planowania i organizacji.
W warsztatach realizowanych w ramach projektu brały dział klasy:
- II d warsztat nt. „Pozyskiwanie funduszy na działalność gospodarczą i społeczną oraz korzystanie z dostępnych metod wsparcia młodego człowieka”,
- kl. II t i III t warsztat nt. „Nowoczesny marketing w przedsiębiorstwie, w tym wykorzystanie social mediów”,
- kl. III tż warsztat nt. „Start’upy i ich znaczenie w gospodarce”.

Zobacz też »»»

Krwiodawstwo

Dziękujemy za tak liczny udział w Akcji KRWIODAWSTWO w naszej szkole. Zarejestrowało się 39 chętnych i pomimo tego, że nie wszyscy mogli oddać krew to liczą się Wasze chęci i intencje.  Oddaliscie ponad 7 litrów krwi:)
Twoja kropla krwi to dla kogoś dar życia, to piękny gest. Nasi uczniowie zawsze chętnie biorą udział w akcjach charytatywnych, wolontariacie i różnych innych formach pomocy. Zawsze można na Was liczyć.

krwiodawstwo  zdjęcia »»»

Schöller

targi  zdjęcia »»»

Deser na dychę

Podczas X Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich "SweetTARGI",   przeprowadzono finał Ogólnopolskiego Konkursu Cukierniczego "Deser na dychę". Z naszej szkoły do słodkiego finału zakwalifikowały się dwa zespoły. Sandra Błońska i Martyna Woźniak z klasy  2kg  przygotowały  deser "Japońska gejsza - herbaciana rozkosz".  Uczennice klasy 2d Zuzanna Kątny i Aleksandra Majewska wykonały "Lody krem  brulle w leśnym akompaniamencie".  Uczestników zmagań oceniało jury złożone z polskich i włoskich mistrzów cukiernictwa i lodziarstwa.  Punktowano oryginalność  receptury, kreatywność, zastosowane metody i techniki kulinarne, sposób prezentacji deseru. Poziom prac konkursowych był bardzo wysoki. Naszym  finalistkom gratulujemy udanego startu.

sweettargi  zdjęcia »»»

Niemiecki na słodko

25 marca klasa 2tż na lekcji języka niemieckiego przeniosła się do austriackiego Kaffeehaus i w miłej atmosferze ćwiczyła dialogi w kawiarni. Serdeczne podziękowania składam Laurze, która upiekła tort Sachera i dzięki czemu lekcja była jeszcze przyjemniejsza przy kawie i kawałku ciasta.

Agnieszka Kruber-Korda        

niemiecki zdjęcia »»»

Międzyszkolny Konkurs Hotelarsko-Językowy

W piątek, 22 marca w naszej szkole miał miejsce Międzyszkolny Konkurs Hotelarsko- Językowy "Portugalia bliżej nas...". Konkurs zorganizowano w ramach rozpowszechniania efektów projektu realizowanego w 2018 roku pt. "Zawód moją pasją – możliwość zdobycia nowych umiejętności w największym regionie hotelarsko-gastronomicznym południowej Portugalii – Algavre". Do konkursu zgłosiło się 6 dwuosobowych drużyn ze śląskich szkół o profilu hotelarskim i turystycznym z Wodzisławia Śląskiego, Siemianowic Śląskich, z Katowic i naszej szkoły.
Uczestnicy wykazywali się wiedzą z zakresu geografii, kultury i tradycji Półwyspu Iberyjskiego, w połączeniu ze znajomością języka obcego i wiadomościami z zakresu hotelarstwa i turystyki.
Pierwsze miejsce zdobyła drużyna z Zespołu Szkół Cogito z Siemianowic Śląskich, kolejne należy do uczniów z ZS2 im J. Iwaszkiewicza z Katowic a na trzecim miejscu uklasował się Zespół Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego. Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy a sponsorom nagród dziękujemy.
Konkurs odbył się już po raz drugi i będzie realizowany cyklicznie, ponieważ cieszy się dużym zainteresowaniem. Temat przyszłorocznego konkursu pozostaje na razie zagadką, ale już zachęcamy do szlifowania języka angielskiego i niemieckiego i zapraszamy.

Portugalia  zdjęcia »»»

Wycieczka do browaru

Klasa 3ż, w piątek 22 marca  wybrała się na lekcję browarnictwa do Tyskiego Browaru Książęcego.  Młodzież  zobaczyła  wystawę pełną piwnych ciekawostek, a także browar - perłę architektury oraz nowoczesne linie rozlewnicze.  Już wiemy jak się produkuje piwo:) 

wycieczka do browaru   zdjęcia »»»

Bielski Regionalny Konkurs Kulinarny

21 marca 2019 w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych w  Bielsku-Białej odbył się Bielski Regionalny Konkurs Kulinarny. To już IX edycja tego konkursu. Tym razem tematem przewodnim, z którym zmierzyli się młodzi adepci sztuki kulinarnej była „Finezja smaku potraw z indyka”.
Tegoroczna edycja odbyła się pod patronatem Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, firmy Prymat i Centrum BHP z Bielska-Białej. Głównym celem konkursu było poszerzenie przez uczniów wiedzy i umiejętności z zakresu przedmiotów zawodowych, rozwijanie zainteresowań, pomysłowości, inicjatywy i kreowanie własnej osobowości zawodowej.
Do rywalizacji zgłosiło się 12 uczestników z 9 szkół: naszą szkołę reprezentował Łukasz Żołędzki z klasy 3kg. Łukasz wykonał „Roladę z indyka w sosie cebulowym z curry i komosą ryżową”. Podobnie jak w latach ubiegłych i tym razem konkursowi towarzyszyły wykłady i warsztaty z zakresu gastronomii.
Pierwszy wykład – „Nowoczesna kuchnia góralska” – wygłosił pan Piotr Sabala z Hotelu Kocierz, prezes Polskiej Akademii Kulinarnej. Było nie tyko ciekawie, ale i smacznie, bo wykład zakończył się degustacją przysmaków ze „Spiżarni Kocierz” konfitur i tradycyjnego smalcu.
Na zaproszenie odpowiedziała również firma EkaMedica z Kóz. Tematem wykładu była „Piramida zdrowego odżywiania”, połączonego z degustacją soków i prezentacją kremów.

Bielski Regionalny Konkurs Kulinarny   zdjęcia »»»

Targi Edukacyjne

W dniach 19-20 marca w tyskiej Mediatece odbyły się Targi Edukacyjne. Główną ideą targów było przedstawienie uczniom klas trzecich gimnazjów i ósmoklasistom oferty szkół ponadgimnazjalnych, aby dokonali świadomego wyboru dalszej ścieżki edukacyjnej.
W targach uczestniczyły tyskie licea, zespoły szkół, poradnia psychologiczno-pedagogiczna oraz młodzieżowe szkoły niepubliczne.
Reprezentanci ZS7 zachęcali młodzież do wyboru zawodów, w których kształci nasza szkoła.

targi edukacyjne zdjęcia »»»

Uczniowskie inspiracje kulinarne

Już po raz czwarty w Sosnowcu spotkali się uczniowie województwa śląskiego na konkursie kulinarnym "Uczniowskie Inspiracje Kulinarne". Tematem tegorocznych zmagań była "Kasza w roli głównej".  Do konkursu przystąpiło 7 dwuosobowych drużyn z Ornontowic, Tarnowskich Gór, Żor, Katowic, Sosnowca, Wodzisławia Śląskiego. Tyską drużynę reprezentowały dziewczęta z klasy 2d: Magdalena KowalikNina Orszulik.  Uczennice przygotowały danie zasadnicze - kasza pęczak / gołąbek / burak / sos ostrygowy / kasza jaglana oraz deser - kasza manna / ciastko cygaretkowe / rozmaryn / malina / kasza gryczana. 

inspiracje   zdjęcia »»»

Zbiórka na rzecz schroniska dla zwierząt w Tychach

Klasa 1ż zebrała ponad 100 zł ze sprzedaży babeczek podczas Dnia Języków Obcych i przeznaczyła tą kwotę na zakup karmy dla psów - podopiecznych Tyskiego Schroniska. Uczennice, które odwiedziły pieski otrzymały piękne podziękowanie na piśmie. Dziękujemy wszystkim uczniom i nauczycielom, którzy dołożyli symboliczną złotówkę na ten cel.

zbiórka

II Wojewódzki Konkurs Polonistyczny

„To, że Miłość jest wszystkim, co istnieje,
Jest wszystkim, co wiemy o Miłości”.
Emily Dickinson

13 marca 2019 r. w Zespole Szkół Mistrzostwa Sportowego w Bytomiu odbył się II Wojewódzki Konkurs Polonistyczny na Prezentację Multimedialną „Motywy Literackie”. Patronat honorowy nad tą imprezą objęła Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka im. J. Lompy w Katowicach.
W konkursie wzięli udział uczniowie szkół średnich z całego Śląska, a my po raz kolejny, tym razem dzięki Martynie Manzel z klasy I t, znaleźliśmy się wśród Tych najlepszych 😉.
Martyna opowiedziała członkom jury oraz zgromadzonej publiczności o różnych sposobach realizacji motywu miłości w tekstach kultury (literatura: „Dzieje Tristana i Izoldy” i „Kamizelka” Bolesława Prusa, film „Dirty Dancing”, piosenka „I will always love you” w wykonaniu Whitney Houston oraz obraz Gustawa Klimta „Pocałunek”). Jej wypowiedź, a także wypowiedzi innych uczestników konkursu, oceniono zgodnie z kryteriami obowiązującymi podczas ustnego egzaminu maturalnego z języka polskiego.
Podjąć rywalizację  z rówieśnikami z innych szkół i stanąć na podium (Martyna zajęła
3 miejsce) – to duży sukces. Zaprezentować umiejętności wymagane od maturzystów będąc dopiero w klasie pierwszej – to sukces jeszcze większy. Pozostaje pogratulować.
A za rok jedziemy po złoto.
Bo bycie z Tych najlepszych – zobowiązuje 😊.

Dorota Pardon

motywy

Spotkanie branżowe 

„Pracodawca i młodociany pracownik w świetle zmian prawa oświatowego”, to motto przewodnie spotkanie branżowego, które odbyło się 12 marca 2019 r. w naszej szkole. W spotkaniu wzięli udział: dyrektor Zespołu Szkół nr 7 pani Joanna Żebrowska, kierownik szkolenia praktycznego Elżbieta Jabłońska-Skurzok oraz właściciele i  przedstawiciele następujących zakładów pracy: Restauracja Joker, Cukiernia Piekarnia Misztela, Restauracja Pizzeria Dalton, Bar Mleczny Andromeda, Grill Pub, Przedszkole Sport Art., PPHU WAN Wanda Ambroż, Cukiernia Wiechoczek – Fołda. Podczas spotkania przedstawione zostały Pracodawcom najważniejsze zmiany w prawie oświatowym i kodeksie pracy, które dotyczą kształcenia zawodowego i pracowników młodocianych. Poruszono między innymi kwestie związane z: możliwością zatrudnienia młodocianych pracowników poniżej 15 roku życia, koniecznością złożenia przez pracodawcę oświadczenia o niepopełnianiu przestępstw (wymienionych w ustawie Prawo Oświatowe), zmian w umowie w sprawie praktycznej nauki zawodu (kompetencje pracodawcy i dyrektora uzgadniane na mocy porozumienia), konieczności odbycia przez nauczycieli szkoleń branżowych, realizacji staży uczniowskich u pracodawcy, zmian w rekrutacji do szkół średnich, możliwości realizacji treści zawodowych według potrzeb pracodawców. W lipcu w naszej szkole rusza generalny remont pracowni gastronomicznych, cukierniczej, piekarskiej i sali obsługi konsumenta. Mamy nadzieję, że podczas kolejnego spotkania będziemy mogli zaprezentować Pracodawcom naszą bazę dydaktyczną w nowej odsłonie. Już teraz serdecznie zapraszamy, a obecnym dziękujemy za przybycie!


Kierownik szkolenia praktycznego  
Elżbieta Jabłońska-Skurzok  

 spotkanie branżowe  zdjęcia »»»

MłodE Talenty

1 marca odbył się finał 28 edycji Wojewódzkiego konkursu "Młode Talenty". Uczestnicy rywalizowali w kategorii scenicznej, plastycznej i literackiej. 
Dominika Kubczak, uczennica kl. 4ż,  zajęła 3 miejsce w kategorii plastycznej. Gratulujemy!!!

talenty

Źródło fotografii: http://norwid.tychy.pl/?p=1620 
Dyplom »»»

Grupa 2 - zima 2019

grupa 2   zdjęcia »»»

Niech żyje bal!

Niech żyje bal! Bo to życie to bal jest nad bale! - tak śpiewali goście zaproszeni na Charytatywny Bal Karnawałowy, który odbył się 9 lutego 2019 na Hali Widowiskowo-Sportowej "Pogoń" w Zabrzu.
Wspaniałej zabawie towarzyszyła licytacja dzieł sztuki i przedmiotów przekazanych przez darczyńców. Zgromadzone środki finansowe zostały przekazane na rzecz Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Zbigniewa Religi.
Goście balowali a my zajęliśmy się obsługą kelnerską: my czyli dziewczęta - Julia Flisiak, Natalia Gancarz, Weronika Gąsior, Zuzia Kątny, Magda Kowalik, Ania Lubecka, Klaudia Wieloch; my czyli chłopaki - Marceli Cichoń, Mateusz Migdalewicz, Szymon Rafat Raza, Arek Zaborowski, Łukasz Żołędzki. Profesjonalnie zajmowaliśmy się gronem 120 znamienitych gości z panią prezydent Zabrza Małgorzatą Mańką-Szulik na czele. Nawet serwis zupy opanowaliśmy bezwypadkowo;) 
Za nami 13 godzin pracy, 13 godzin doświadczenia zawodowego, które jest bezcenne w naszej karierze kelnerskiej.
Niech żyje bal!
Bo to życie to bal jest nad bale!
Niech żyje bal!
Drugi raz nie zaproszą nas wcale!
A my mamy jednak nadzieję, że to nie jest ostatni nasz bal z Restauracją pod kasztanami, która była sprawcą naszej obecności na zabrzańskim wydarzeniu..... \Pozdrawiamy Was Kasztany!

Agnieszka Kasprzyszyn  

bal  zdjęcia »»»

Kuchnia molekularna


7 lutego uczniowie klasy 1k uczestniczyli w pokazie kuchni molekularnej w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Kuchnia molekularna to połączenie gastronomii z nauką. Polega na przygotowaniu potraw przy użyciu technik i sprzętu dawniej wykorzystywanych raczej przez naukowców niż kucharzy. Uczniowie w trakcie pokazu zapoznali się z podstawowymi technikami stosowanymi w kuchni molekularnej: sferyfikacją, żelowaniem, emulgacją, chłodzeniem w ciekłym azocie i gotowaniem metodą próżniową. Mieli okazję spróbować wyrafinowanych potraw, a nawet samodzielnie je wykonać.

kuchnia molekularna zdjęcia »»»

Wycieczka do browaru

Jak warzy się piwo?  Na to pytanie odpowiedzi szukali uczniowie klasy 3d, którzy w czwartek 7 lutego odwiedzili Browar Tyski. O surowcach, technologii produkcji a także nowoczesnych liniach rozlewniczych dowiedzieli się prawie wszystkiego.

browar zdjęcia »»»

Staż w Austrii - grupa 1

Austria  zdjęcia »»»

Szymon Hołownia o walce z mową nienawiści

4 lutego 2019 r. uczniowie klas 1t i 1kg uczestniczyli w spotkaniu z Szymonem Hołownią. Gość opowiadał tyskiej młodzieży o hejcie i mowie nienawiści. Tłumaczył do czego prowadzi mowa nienawiści, mówił o tym, jak sam sobie radzi z hejtem a także zachęcał wszystkich do osobistej walki z hejterami. 

Hołownia  zdjęcia »»»

Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz

24 stycznia 2019 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych w Katowicach odbył się  II Ogólnopolski Turniej na Najlepszego  Ucznia  w Zawodzie  Kucharz.  Tematem przewodnim  tegorocznej edycji  brzmiał  "Wariacje z wieprzowiną".  Do etapu regionalnego przystąpili  uczniowie trzecich klas  szkół zawodowych  z całego województwa.  Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 3kg:  Marceli Cichoń oraz Łukasz Żołędzki.  Młodzi kucharze z wielkim zaangażowaniem  pracowali  nad  swoimi  potrawami. Po przeliczeniu  punktów z części teoretycznej oraz praktycznej  ogłoszono wyniki  turnieju.  Marceli Cichoń  uplasował się na  II miejscu. Będzie reprezentował województwo śląskie na finale ogólnopolskim. Gratulujemy serdecznie!

dyplom           Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz zdjęcia »»»

SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROJEKTU SZAFKI W SZKOLE REALIZOWANEGO W ZESPOLE SZKÓŁ NR 7 W TYCHACH W RAMACH MŁODZIEŻOWEGO BUDŻETU PARTYCYPACYJNEGO 2018

Uczniowie naszej szkoły wielokrotnie wykazywali się swoją kreatywnością, chęcią do działania w środowisku lokalnym i nie tylko. Bierzemy aktywny udział w wielu programach unijnych, akcjach charytatywnych, promujemy wolontariat, reprezentujemy szkołę w zawodach i konkursach branżowych, wspieramy akcje młode talenty. Po prostu działamy. Jesteśmy zaangażowanymi, młodymi ludźmi, którzy mają wiele energii i pomysłów, dlatego propozycja Młodzieżowego Budżetu Partycypacyjnego umożliwiająca realizację naszych inicjatyw nie mogła pozostać w naszej szkole bez echa. Przedstawiciele samorządu uczniowskiego wzięli udział warsztatach dotyczących projektu międzyszkolnego konkursu i przekazali w szkole ważne informacje dotyczące jego realizacji. Poczuliśmy, że możemy mieć wpływ na nasze otoczenie. Prawie wszyscy uczniowie w szkole zaangażowali się w projekt. Były różne pomysły, zgodnie z procedurami uczniowie przedstawiali swoje wnioski. Z dużym poparcie społeczności uczniowskiej w etapie szkolnym wygrała propozycja SZAFKI W SZKOLE i ten właśnie projekt został przedstawiony przed Zespołem ds. oceny zadań złożonych do MBP w ramach konkursu międzyszkolnego. 

Jesteśmy bardzo wdzięczni za umożliwienie nam realizacji tego przedsięwzięcia, wspólnie udało nam się zrobić coś naprawdę wielkiego. Zaangażowaliśmy wszystkich uczniów w naszej szkole, mieliśmy możliwość wpłynąć na nasze otoczenie, zrealizować coś o czym ciągle się mówiło, czego nam brakowało. Szafki w naszej szkole już są, cieszą nasze oczy i kręgosłupy. Okazało się, że mamy jeszcze wiele fajnego do zrobienia, że możemy mieć duży wpływ na to czy będziemy to mieć… i na pewno znowu liczymy na kolejny etap Młodzieżowego Budżetu Partycypacyjnego.

Dziękujemy bardzo!!!!! Uczniowie Zespołu Szkół nr 7 w Tychach

Szafki   zdjęcia »»»

Praktyka na PromAch unity Line

Weronika Gąsior i Klaudia Wieloch to dwie uczennice klasy 3tż, które w dniach 7.01-21.01.2019 r. miały okazję uczestniczyć w praktyce zawodowej, która odbyła się na promach firmy „Unity Line”.
Przez dwa tygodnie poznawałyśmy sekrety pracy na promie „Polonia”, kursującym ze Świnoujścia do Szwedzkiego miasteczka Ystad. Swoją podróż do Świnoujścia rozpoczęłyśmy wczesnym rankiem 6 stycznia, czyli dzień przed planowanym rozpoczęciem stażu. Punktualnie o godzinie 7:10 wyruszyłyśmy pociągiem z katowickiego dworca, aby dostać się na drugi koniec Polski, gdzie miałyśmy rozpocząć naszą zawodową przygodę na promie. Dziesięciogodzinna podróż upłynęła w mgnieniu oka. Wykorzystałyśmy ją na długie rozmowy, podziwianie widoków za oknem i na grze m. in. w karty. Na miejsce dotarłyśmy o godzinie 17:15 i jedyne co nam pozostało to zakwaterować się w miejscowym zajeździe „Millenium”. Bułka z masłem pomyślicie? Otóż to wcale nie tak prosta sprawa w momencie, gdy nie zna się okolicy. Po kilkunastu minutach błądzenia i pytania tamtejszych mieszkańców o lokalizację hotelu, wreszcie dotarłyśmy do celu. Co prawda byłyśmy troszkę zmęczone, głodne i zmarznięte, ale pozytywnie nastawione na przyjście kolejnego dnia. Nazajutrz rano udałyśmy się do terminalu promowego, gdzie z uśmiechem od ucha do ucha przywitał nas Pan ochroniarz. Po chwili rozmowy nadeszła tak długo oczekiwana chwila i zaczęłyśmy zmierzać w kierunku drzwi wejściowych na prom „Polonia”. Po wejściu na pokład zostałyśmy przywitane przez całą załogę, która w tamtej chwili miała tzw. alarm ćwiczebny. Potwierdzeniem naszego przybycia zajęła się Pani Wiola, jak się później okazało była to pani pracująca na recepcji. To właśnie ona przydzieliła nam kajutę i uspokajała nas widząc malującą się na naszych twarzach niepewność. Po przekroczeniu progu kajuty nr 162 poczułyśmy się jak w domu, zaczęłyśmy się rozpakowywać i powoli przyzwyczajać do nowego miejsca. O godzinie 13:00 miałyśmy spotkanie z naszym opiekunem - Panem Mariuszem. Pokazał on nam wszystkie atrakcje promu, które uprzyjemniają podróż pasażerom, a ponadto część dostępną tylko dla załogi. Oprócz tego zostałyśmy także zapoznane z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy na statku. Jednak to nie był koniec wrażeń w tym dniu, ponieważ o godzinie 15:00 pierwszy raz poszłyśmy do pracy. Z przerażeniem w oczach weszłyśmy do ogromnej kuchni, gdzie unosił się aromat dań przygotowywanych przez kucharzy. Szybko się z wszystkimi zapoznałyśmy i byłyśmy już gotowe, aby czerpać wiedzę od jednych z najlepszych kucharzy w Polsce. Na samym początku kuchnia na statku sprawiała wrażenie jednego wielkiego labiryntu jednak po kilku dniach, znałyśmy ją jak własną kieszeń. Poznawałyśmy nowe potrawy oraz uczestniczyłyśmy w przygotowywaniu dań gorących oraz zimnych. Dni na promie mijały bardzo szybko, zwłaszcza gdy poznałyśmy bardzo sympatyczną grupę praktykantów ze Świebodzina, z którymi spędzałyśmy całe godziny na mesie. Nasz pobyt na promie nie ograniczał się tylko do pracy. Miałyśmy również czas zwiedzić urokliwe szwedzkie miasteczko, jakim jest Ystad, które różni się nieco od naszych Tychów. Wąskie uliczki, niewysokie, pomalowane na kolorowo domy pamiętające jeszcze czasy średniowiecza - wszystko razem tworzyło niepowtarzalny klimat. Niestety 21 styczeń nadszedł zdecydowanie zbyt szybko. Ten dzień oznaczał czas pożegnań i koniec naszego pobytu na promie. Z wielkim bólem żegnałyśmy się z wszystkimi członkami załogi, jednocześnie mając nadzieję, że jeszcze kiedyś się zobaczymy. Hmmm kto wie? Może w przyszłym roku. Wiele osób będzie się zastanawiać co dał nam ten dwutygodniowy staż na promie firmy „Unity Line”, otóż przede wszystkim nauczyłyśmy się dyscypliny, porządku i pracy pod presją czasu. Oprócz tego zdobyłyśmy nową wiedzę i umiejętności. Jednak ta praktyka to nie tylko zdobywanie wiedzy w zawodzie, to również nawiązywanie nowych znajomości, poznawanie pracy w różnych warunkach, a także zwiedzanie nowych miejsc. Jesteśmy wdzięczni całej załodze za tak wielką pomoc, wyrozumiałość i zaangażowanie w nasze wykształcenie. Do zobaczenia, a po Szwedzku: Vi ses.

Weronika Gąsior, klasa 3tż

Prom  zdjęcia »»»

7 stycznia 2019 roku o godzinie 7:10 wyruszyliśmy pociągiem z Katowic do Świnoujścia. Trwająca dziesięć godzin podróż minęła nam o dziwo przyjemnie i w oka mgnieniu. Urozmaicaliśmy ją sobie długimi rozmowami i grą między innymi w karty czy bierki. Po dotarciu do Świnoujścia o godzinie 17:10 postanowiliśmy coś zjeść, ponieważ wejście na prom zaplanowane było na godzinę 21:30. Znaleźliśmy mały przytulny bar „Bosman” znajdujący się niedaleko dworca, po krótkiej kolacji postanowiliśmy poszukać terminalu portowego. Okazało się to niełatwym zadaniem, błądziliśmy kilkanaście minut, jednak udało nam się dotrzeć na czas. Po wejściu na pokład promu Skania wszystkim towarzyszyły skrajne emocje, z jednej strony cieszyliśmy się, że mamy możliwość poznania nowego rodzaju pracy, z drugiej strony obawialiśmy się, że nie podołamy zadaniom zleconym nam przez pracowników. Nie trzeba było długo czekać, żeby wszystkie nasze obawy, które okazały się bezpodstawne, zniknęły. Zostaliśmy przydzieleni do swoich kabin, po czym mieliśmy stawić się na spotkaniu z naszym opiekunem panem Dawidem. Opiekun oprowadził nas po promie, pokazał nam miejsca naszej pracy oraz pokład dostępny tylko dla załogi, wzięliśmy udział także w szkoleniu BHP. Nasz grafik obejmował prace w różnych miejscach promu a konkretnie:  bar, restauracja, recepcja, kafeteria, stołówka kierowców, a także kabiny przy housekeeping’u, pod nieobecność podróżnych. Nasze obowiązki w barze polegały na dbaniu o czystość stolików i zbieraniu pustych kufli. Housekeeping opierał się na odkurzaniu kabin i korytarzy. W kafeterii i stołówce kierowców dbaliśmy o to, żeby gościom nie zabrakło napojów, zastawy stołowej i tac. Odbywając praktyki w restauracji obsługiwaliśmy konsumentów przynosząc im gotowe dania a także nakrywaliśmy stoły dla kolejnych gości. W recepcji zostaliśmy zapoznani z obowiązkami recepcjonistów oraz ich stanowiskiem pracy, a także nauczyliśmy się kodować karty do kabin. Braliśmy także udział w alarmach próbnych organizowanych dla załogi. Cała załoga promu była bardzo uprzejma i pomocna, dzięki czemu trudno było nam się z nimi rozstać. Ostatniego dnia po wykonaniu swoich zadań i dokładnym posprzątaniu naszych pokoi udaliśmy się na spotkanie z opiekunem, który wręczył nam certyfikaty ukończenia praktyk wraz z opiniami końcowymi. Cała załoga ciepło nas pożegnała i serdecznie zaprosiła do powrotu w niedalekiej przyszłości. Wszyscy miło wspominamy to doświadczenie i mamy nadzieję na powtórzenie go.

Magdalena Flisiak, klasa 3tż  

Dzień Języków Obcych

22. stycznia odbył się w naszej szkole Dzień Języków Obcych. Z tej okazji zorganizowany został konkurs sprawdzający wiedzę o krajach niemiecko- i anglojęzycznych. I miejsce zajęła Wiktoria Nieszporek z klasy 4ż, II miejsce ex aequo Weronika Waluś i Natalia Jersz również z klasy 4ż, natomiast III miejsce Zbigniew Palowski (2d). Zwycięzcom gratulujemy.
Na korytarzu szkolnym można było spróbować specjałów przygotowanych przez uczniów klasy 1ż, p. Kruber-Kordę i p. E. Donigiewicz.  p. D. Kiedrowicz zadbał o rozwój umiejętności poprawnego wymawiania łamaczy językowych po angielsku, można było zrobić sobie zdjęcie z Bawarczykami czy zapoznać się z kulturą niemieckojęzycznego obszaru językowego przy stoiku p. K. Łataś. Imprezie towarzyszył także pokaz filmów anglojęzycznych przygotowany przez p. B. Starzyńską.
Serdecznie dziękujemy nauczycielom i uczniom naszej szkoły za aktywny udział w tym przedsięwzięciu.
Zapraszamy w przyszłym roku szkolnym.

Obsługa Bal sportowca

12 stycznia na Hali MOSiR w Zabrzu odbył się Bal Sportowca. Zaproszono 330 gości z panią Prezydent Miasta Zabrze Małgorzatą Mańką-Szulik na czele. Imprezie towarzyszyło rozwiązanie konkursu na najlepszego sportowca Zabrza oraz na najlepszego trenera Zabrza.
Tego dnia młodzież naszej szkoły zasiliła szeregi kelnerów i zajęła się obsługą uczestników imprezy.  Profesjonalna praca naszego zespołu była bardzo dobrze oceniona i spotkała się z wieloma komplementami. W składzie drużyny ZS7 znaleźli się: Sandra Błońska, Mateusz Migdalewicz, Ola Majewska, Wiktoria Byrtus, Magda Kowalik, Martyna Żukowska, Karolina Cyganik, Martyna Cebula, Laura Kozłowska, Maciek Pena, Arek Zaborowski, Marceli Cichoń, Bartek Handy, Kamil Kasprzak.  Dziewczęta i Chłopcy - gratulujemy talentu kelnerskiego!!!

Obsługa Bal sportowca  zdjęcia »»»

Kuchnia molekularna

9 stycznia 2019 r. nasza klasa 2d odwiedziła Śląską Wyższą Szkołę Medyczną w Katowicach. Odbywał się tam pokaz kuchni molekularnej. W role prowadzącego wcielił się  pan Łukasz Konik, który znany jest z zamiłowania do  tradycyjnej kuchni polskiej a także  nowoczesnej i nietuzinkowej kuchni molekularnej. Na spotkaniu, mistrz  Konik opowiedział nam o rozwoju tej nowoczesnej kuchni, o jej zaletach i oczywiście o możliwych rozwiązaniach praktycznych.   Po wykładzie   przeszliśmy do eksperymentalnej części spotkania.  Uczestnicy   mogli  śledzić  przygotowanie oraz degustować  kaczkę sous vide, czipsy z bazylii i melisy, lizaki z owocami liofilizowanymi, kawior z marchewki, folię  jadalną, ziemię jadalną i wiele innych molekularnych specjałów.

Aleksandra Majewska, Wiktoria Byrtus kl. 2d     

kuchnia molekularna    zdjęcia »»»

OLimpiada hotelarska

W dniu 4 stycznia uczennica klasy 3t Karolina Porwit reprezentowała naszą szkołę w etapie okręgowym XI Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej, który w bieżącym roku miał miejsce w Wiśle. Hasło przewodnie tegorocznej Olimpiady to: „Hotelarstwo XXI wieku w promowaniu nowej filozofii wellness, spa i usług żywieniowych”.
Karolina dzielnie walczyła o dobry wynik w gronie prawie 40 uczestników. Co prawda nie udało się zakwalifikować do etapu centralnego, ale zebrane doświadczenia z pewnością przydadzą się w następnym roku.

olimpiada

Pokaz stołów świątecznych klasy 3TŻ 

stoły  zdjęcia »»»

Kiermasz Bożonarodzeniowy

Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 1 w Tychach 12 grudnia zorganizował Kiermasz Bożonarodzeniowy. Świąteczną kawiarenkę z gorącymi napojami prowadziły uczennice klasy 2d: Martyna Żukowska, Magdalena Kowalik, Nina Orszulik.

Kiermasz Bożonarodzeniowy

zawody w koszykówce

Tegoroczne zawody w koszykówce rozpoczynamy sukcesami. Nasi zawodnicy wygrali już dwa mecze i liczymy na więcej:)
Reprezentacja szkoły w składzie Giuliano Rulent, Tymoteusz Jarosz, Bartek Mechowski, Marcel Bułat, Sebastian Gruszka, Mateusz Polański, Jakub Żarowski, Dawid Kłos wywalczyła awans i gramy dalej:) Zagrali fajną koszykówkę, pokazali się z bardzo dobrej strony technicznej i taktycznej... no i super się prezentowali!!!
Gratulujemy, tak trzymać.

Zawody w koszykówce   zdjęcia »»»


Mikołajki  na sportowo

8 grudnia uczniowie klasy Iż  uczestniczyli w obsłudze gastronomicznej Mikołajkowego  spotkania przedszkolaków  z Przedszkola Artystyczno-Sportowego SportArt.

Obsługa  zdjęcia »»»

Jarmark świąteczny we wiedniu

7 grudnia zgromadzony w środku nocy przed budynkiem szkoły tłum zaspanych uczniów,  wyruszył w kierunku Austrii. Celem uczniów klasy I t oraz koleżanek i kolegów ze starszych klas stał się Wiedeń, a dokładniej udział w Jarmarku Bożonarodzeniowym. Zanim wycieczkowicze zanurzyli się w świątecznej atmosferze jarmarków, pełnych światła z bożonarodzeniowych ozdób świetlnych, dźwięków kolęd i zapachów pyszności sprzedawanych na licznych kramikach, mieli okazję poznać stolicę Austrii podczas spaceru jego ulicami. W programie znalazły się: Ringstrasse - wspaniały bulwar wiedeński - okno wystawowe ówczesnej monarchii naddunajskiej, Parlament, gdzie spotykają się członkowie Austriackiego Zgromadzenia Narodowego, Ratusz - wzorowany na Ratuszu w Brukseli, ulica Graben, Kärntnerstrasse - wspaniały bulwar otoczony eleganckimi sklepami i kawiarenkami. Gotycka Katedra św. Szczepana (Stephansdom) oraz słynąca ze swoich kolorowych dachówek, Opera – trzecia najważniejsza Opera po Metropolitan Opera i La Scali. Ponadto, młodzież wraz z opiekunami odwiedziła Muzeum Techniki -jedno z największych w Europie muzeów o profilu technicznym, utworzone w 1908 roku. Do największych atrakcji Muzeum Techniki należy na przykład wciąż sprawny samolot Etrich Taube, bordowe Lohner-Porsche, mercedes „srebrna strzała", wagon salonka cesarzowej Elżbiety czy też zrekonstruowana kopalnia w piwnicy. Inne zbiory zajmują się takimi tematami jak technika dnia codziennego i ochrona środowiska, komunikacja, przyrodnicze podstawy techniki i muzyka.
Po zwiedzaniu nadszedł czas na zakupowe szaleństwo na jarmarku. No dobrze, może małe szaleństwo, biorąc pod uwagę ceny na kramikach . Ale z pewnością każdy z uczestników nabył jakiś drobiazg lub skosztował jakiegoś bożonarodzeniowego przysmaku.

Fotorelacja na szkolnym Facebooku.

jarmark   zdjęcia »»»

Samorządowy Mikołaj

Samorządowy Mikołaj  zagościł w naszej szkole. Jak tradycja każe rozdawał słodkości tym, którzy w tym roku byli grzeczni:)
Dowiedzieliśmy się, że wszyscy uczniowie i pracownicy zostali obdarowani słodkim upominkiem, a to tylko znaczy, że w naszej szkole są sami dobrzy ludzie...i jest fajnie!!!

mikołaj  zdjęcia »»»

Wycieczka do ZUS

6 grudnia br. uczniowie klasy III tż gościli w tyskim Inspektoracie Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Celem wycieczki było przekazanie uczestnikom praktycznej wiedzy o systemie ubezpieczeń społecznych obowiązującym w Polsce oraz podsumowanie realizowanego w szkole projektu edukacyjnego „Lekcje z ZUS”.
Podczas wycieczki  uczniowie dowiedzieli się od pracownika ZUS-u o zasadach i sposobach  obsługi klientów indywidualnych, rodzajach  ubezpieczeń, jakim podlegają osoby prowadzące lub zamierzające prowadzić działalność gospodarczą w Polsce, dokumentach zgłoszeniowych i rozliczeniowych.
Uczestnicy wycieczki poznali również sposób obsługi urzędomatu, zwanego potocznie przez pracowników „zusomatem”. Samoobsługowe urządzenie, dostępne jest  dla  klientów 24h/dobę przez 7 dni w tygodniu. Umożliwia złożenie dokumentów w formie papierowej, jak i elektronicznej, skorzystanie Platformy Usług Elektronicznych oraz połączenia się z konsultantem ZUS. Na koniec odwiedziliśmy archiwum, w którym przechowywane są dokumenty płatników składek i ubezpieczonych.
Teoretyczne wiadomości przekazane na zajęciach z ekonomii zostały uzupełnione praktyczną wiedzą pracownika ZUS-u. Wiedza o ubezpieczeniach społecznych jest niezbędna młodym ludziom, którzy z pewnością wykorzystają ją w wchodząc niebawem na rynek pracy.
Bardzo dziękujemy pracownikom ZUS-u za umożliwienie odwiedzenia placówki oraz za miłe przyjęcie.

ZUS  zdjęcia »»»

Konkurs mitologiczny

3 grudnia 2018 r. reprezentacje klas 1t i 1ż rywalizowały w konkursie mitologicznym.
Konkurs miał formę interaktywną. Uczniowie odpowiadając na pytania otrzymywali wskazówki, które pola kodu QR należy zamalować. Poprawnie stworzony kod przekierowywał do obrazu będącego rozwiązaniem konkursu. 
Zwyciężyła drużyna z klasy 1ż w składzie: Oliwia Bocheńska, Emilia Głodowicz, Klaudia Niesporek. Gratulujemy serdecznie!

konkurs mitologiczny zdjęcia »»»

Wszystkich, którzy chcą sprawdzić swoją wiedzę zapraszamy do zabawy »»»

Warsztaty gastronomiczne

W sobotę 1 grudnia 2018 roku w naszej szkole odbyły się warsztaty gastronomiczne, poświęcone kuchni austriackiej i ogólnie kulturze tego kraju. Zajęcia poprowadziła pani Agnieszka Kasprzyszyn, a uczestniczyli w nich uczniowie, przygotowujący się do wyjazdu na staż, który będą odbywali w Austrii. Poniżej relacja jednej ze stażystek.

Zajęcia, w których wzięłam udział, były ciekawe i wiele się podczas nich nauczyliśmy (za co bardzo dziękujemy ♥). Pani najpierw opowiedziała nam o austriackich tradycjach kulinarnych, a następnie podzieliła nas na 5 grup, z których każda miała za zadanie przygotować wg otrzymanej receptury jedną austriacką potrawę:
- Frittaten Suppe (rosół z makaronem z ciasta naleśnikowego)
- Germknödel (kluska na parze z powidłami i sosem waniliowym)
- Wiener schnitzel (kotlet cielęcy po wiedeńsku)
- Strudel jabłkowy
- Kartoffelsalat (sałatka ziemniaczana)

czytaj dalej »»»    

warsztaty gastronomiczne  zdjęcia »»»

Światowy Tydzień Przedsiębiorczości

W dniach 12-18 listopada 2018 r. uczniowie szkoły uczestniczyli w Światowym Tygodniu Przedsiębiorczości, którego celem jest stworzenie środowiska społecznego, które aktywnie wspiera przedsiębiorcze postawy i inicjatywy młodych ludzi.

Tydziń

W ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości, na zaproszenie Fundacji Młodzieżowej Przedsiębiorczości, z którą współpracujemy uczestniczyliśmy w programie  Otwarta firma, w ramach którego zrealizowaliśmy cykl spotkań:
- klasy II tż,  III tż i II kg – uczestniczyły w spotkaniu z przedstawicielem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych o/Rybnik, na którym przybliżono funkcjonowanie placówki oraz podsumowano realizowany w klasach drugich technikum i trzecich Zasadniczej Szkoły Zawodowej projekt edukacyjny „Lekcje z ZUS”
- klasy II tż, III kg i IV t - wzięły udział w spotkaniu z doradcą podatkowym z Krajowej Izby Doradców Podatkowych w Katowicach, który przybliżył uczniom zawód doradcy podatkowego, wyjaśnił zawiłe terminy związane z podatkami oraz przedstawił obowiązki przyszłego przedsiębiorcy wobec Urzędu Skarbowego.
- klasa II d – uczestniczyła w warsztatach prowadzonych przez pracownika Fundacji Edukacji Przedsiębiorczej w Chorzowie na temat pozyskiwania funduszy na działalność gospodarczą i społeczną oraz korzystania z dostępnych metod wsparcia (finansowego i niefinansowego) młodego człowieka. Uczniowie podjęli  próby znalezienia niszy rynkowej na własny biznes oraz przygotowali wstępny biznesplan własnej działalności.

Światowy Tydzień Przedsiębiorczości to świetna inicjatywa wspierająca przedsiębiorczość wśród uczniów. Darmowe szkolenia i warsztaty dają większy dostęp do wiedzy praktycznej, niezbędnej uczniom poważnie myślącym o własnym biznesie.

Światowy Tydzień Przedsiębiorczości  zdjęcia »»»

Targi ECOsTyl

W piątek, 16 listopada byliśmy na targach EKOstyl - targach zdrowej żywności, stylu życia i ekorodziny w Bielsku-Białej. Producenci z całej Polski prezentowali najwyższej jakości produkty: regionalne  sery, wędzone ryby, pachnące konfitury,  soki  oraz inne niesamowite produkty. Mieliśmy  okazję spróbować mleka wielbłądziego i fermentowanego czosnku.  Targom towarzyszyły pokazy kulinarne oraz prelekcje.  

Klasa 3ż      

Targi ECOstyl  zdjęcia »»»

Smaczne Halloween

12 listopada odbyła się  kolejna edycja szkolnego konkursu kulinarnego "Smaczne Halloween". W tym roku uczestnicy w czasie 90 minut mieli przygotować danie główne i  deser z wykorzystaniem dyni.
Pracę uczniów obserwowało  Jury w składzie: pani Beata Szymula (Restauracja Pod napięciem, Tychy), pani Roksana Mistal (GWSH, Katowice), pani Paulina Brząkalik (Restauracja Patio Zajazd, Katowice), pan Tomasz Kochmański (Restauracja Grill Pub, Tychy), pan Łukasz Kopka (restauracja Avanti, Tychy). Wyniki konkursu:
I miejsce - Łukasz Żołędzki i Marceli Cichoń (kl. 3kg),
II miejsce - Natalia Godlewska i Karolina Szewczyk (kl. 4ż)
III miejsce - Sandra Błońska i Magdalena Brzana (kl. 2kg).
Pozostałe drużyny startujące w konkursie:
Nina Orszulik i Zuzanna Kątny (kl. 2d),
Zbyszek Palowski i Damian Zaguła (kl. 2d),
Julia Borkowska (kl. 2d) i Martyna Woźniak (kl. 2kg),
Sara Waligóra i Oliwia Kuc (kl. 4ż),
Aleksandra Dzirba i Nikola Piórko (kl. 3tż),
Julia Flisiak i  Alicja Kuć (kl.  3d),
Natalia Knetki i Wiktoria Falborska (kl. 3d),
Magdalena Jarosz (kl. 3t) i Dawid Pawłowski (kl. 2ż).
Gratulujemy wszystkim uczestnikom kreatywnych i smacznych pomysłów kulinarnych:)
Sponsorem nagród był Sertop sp. z o.o. oraz GWSH Katowice. Dziękujemy za pomoc!!


Warsztaty rękodzieła 

10 listopada 2018 r. uczennica Barbara Sun z kl. 3tż wraz z panią Agnieszką Kruber-Korda uczestniczyła w warsztatach artystycznych w pracowni rękodzieła Bordeco w Tychach. Podczas zajęć poszerzyły swoją wiedzę z zakresu sztuki użytkowej, wykonywały domki leśne jako ozdoby bożonarodzeniowe.

ozdoby  zdjęcia »»»

lekcje języka niemieckiego Na temat 100-leciA odzyskania przez Polskę Niepodległości

9 listopada 2018 r. lekcje języka niemieckiego były poświęcone tematowi "100-lecie odzyskania przez Polskę Niepodległości". Zajęcia prowadzone były w oparciu o wykorzystanie nowoczesnych technik. Uczniowie korzystając z kodów QR rozwiązywali zadania związane z symbolami narodowymi, hymnem i znanymi osobistościami.

lekcje niemieckiego  zdjęcie »»»

Międzyszkolny konkurs ortograficzny

7 listopada w Zespole Szkół nr 5 odbył się międzyszkolny konkurs ortograficzny zorganizowany z okazji stulecia odzyskania niepodległości. Naszą szkołę reprezentowały Dominika Kowalczyk i Martyna Manzel. Dziewczyny z klasy 1t zdobyły
4 miejsce. Gratulujemy!

dyktando  zdjęcia »»»

Wzmocnij mózg przed maturą

W poniedziałek 5 listopada gościliśmy w naszej szkole przedstawiciela Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach – pana Piotra Pobłockiego. Uczniowie klas maturalnych uczestniczyli w prelekcji „Wzmocnij mózg przed maturą. Naszym abiturientom zostały przedstawione zasady budowania optymalnych planów żywieniowych z uwzględnieniem produktów wzmacniających pamięć.

Pani dyrektor  – laureatką międzynarodowego konkursu w kategorii nauczyciel!

Z radością informujemy, że Pani Dyrektor Joanna Żebrowska, zdobyła pierwszą nagrodę VET Excellence Awards 2018, w kategorii VET Innovators i podkategorii Teacher and Trainer w ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych 2018. Taka nagroda podkreśla najlepsze praktyki i uznaje doskonałość w kształceniu i szkoleniu zawodowym (VET) w całej Europie. Serdecznie gratulujemy!

Pani Joanna uczy słodko i po europejsku. Ma szansę na nagrodę.

2 listopada, w katowickim dodatku Gazety Wyborczej, ukazał się artykuł na temat pracy naszej pani dyrektor Joanny Żebrowskiej

Przeczytaj artykuł »»»

Przeczytaj też:

Polska nauczycielka wśród najlepszych w Europie. Zmienia stereotypy »»»

Szkolny Konkurs Ortograficzny

30 października 2018 r. w naszej szkole odbył się Szkolny Konkurs Ortograficzny.
Konkursowe dyktando pisało 11 uczniów: z kl. 4d Wiktoria Podkówka i Klaudia Kaczor,
z kl. 4t Aleksandra Bablok, Sylwia Golus i Magdalena Polakowska, z kl. 3d Alicja Kuć i Jessica Wrzesińska, z kl. 2d Jakub Kretschmann, z kl. 2kg Krzysztof Liwocha i Martyna Woźniak oraz z kl. 1t Dominika Kowalczyk.
Treść dyktanda dotyczyła obchodów Stulecia Niepodległości Polski

Zwyciężczynią jest Aleksandra Bablok (4t), II miejsce zajął Jakub Kretschmann (2d), III miejsce zdobyła Magda Polakowska (4t) a IV miejsce przypadło Klaudii Kaczor (4d).
Najlepszym gratuluję a wszystkim uczestnikom dziękuję za udział.

R. Soczówka  

Dyktando  zdjęcia »»»

Gala Najzdolniejszych Uczniów

29 października 2018 r. w Teatrze Małym miała miejsce Gala Najzdolniejszych Uczniów, zorganizowana przez Miejskie Centrum Oświaty w Tychach. Zostali na niej nagrodzeni tyscy uczniowie najbardziej wyróżniający się w kategoriach: naukowej, artystycznej i sportowej. Podczas tej ważnej miejskiej uroczystości naszą szkołę reprezentowały: Karolina Porwit (3tż) – stypendystka Prezesa Rady Ministrów oraz Wiktoria Byrtus (2d), Oliwia Kuc (4ż), Aleksandra Majewska (2d), Julia Neska (4d), Nina Orszulik (2d) – laureatki stypendium „Lider Zawodu”. Za osiągnięcia w konkursach i turniejach branży gastronomicznej, nagrody oraz listy gratulacyjne od włodarzy Miasta Tychy odebrali: Samuel Roszer (4ż) oraz nasz absolwent Marian Glenszczyk.
9 października 2018 r. ponad 70 uczniów – mieszkańców Łazisk – odebrało z rąk burmistrza wyróżnienia za osiągnięcia w nauce, sporcie i sukcesy artystyczne. W gronie stypendystów znalazła się uczennica kl. 4ż – Emilia Waligóra.

Serdecznie gratulujemy naszym zdolnym uczniom i życzymy dalszych sukcesów!

Gala Najzdolniejszych Uczniów 2018 zdjęcia »»»

Hamburgerowe warsztaty

W środę 24 października, klasa 2d na zajęciach z pracowni technologii gastronomicznej gościła znakomitego szefa kuchni - pana Piotra Wasielewskiego. Nasz gość to  absolwent Zespołu Szkół nr 7, na co dzień pracujący w Sodexo Polska Sp. z o.o. Szef Piotr miał okazję promować polską kuchnię w Stanach Zjednoczonych. Opowiedział nam o swojej amerykańskiej, kulinarnej przygodzie, a także w części praktycznej pokazał jak przygotować wyśmienite burgery. Młodzież z wielkim zaangażowaniem przygotowywała jedyne w swoim rodzaju burgerowe cuda. Uczniowie chętnie korzystali z podpowiedzi i wskazówek fachowca, który dzielił się swoim  gastronomicznym doświadczeniem. Gdy wszystkie autorskie  hamburgery były już gotowe,  uczniowie  usiedli do wspólnego posiłku. Smakowało wybornie - soczyste mięso, chrupiąca bułka, charakterny  sos i mnóstwo kolorowych, aromatycznych warzyw!!! I  oczywiście  całość dopełniała amerykańska coca-cola:))
Szefie  - dziękujemy  bardzo za  profesjonalne warsztaty, za czas nam  poświęcony  i wszelkie zawodowe rady!! Mamy nadzieję, że jeszcze nas odwiedzisz z kolejnym smacznym tematem. Do zobaczenia!

Klasa 2d   

burgery  zdjęcia »»»

Olimpiada Wiedzy o Polskim i Europejskim Rynku Pracy

19 października 2018 r. uczennice Karolina Porwit z kl. III tż i Dominika Kubczak z kl. IV ż brały udział w finale VII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Polskim i Europejskim Rynku Pracy organizowanej w Białymstoku. Uczennice przebyły długą drogę,  przechodząc  etap szkolny i okręgowy. Znalazły się w gronie 100 najlepszych uczniów z całej Polski.  Serdecznie gratulujemy! 

olimpiada  zdjęcia »»»

MŁODZIEŻOWy BUDŻET PARTYCYPACYJNy

W międzyszkolny konkursie Młodzieżowego Budżetu Partycypacyjnego Zespół ds. oceny złożonych zadań, powołany odrębnym zarządzeniem Prezydenta, ocenił wnioski zgłoszone przez dyrektorów Szkół biorących udział w MBP, zgodnie z kryteriami formalnymi i merytorycznymi.
Przed Komisją, wybrany w głosowaniu szkolnym, projekt SZAFKI W SZKOLE prezentowały autorki Magda Jarosz i Julia Szubert oraz przewodnicząca SU Sara Waligóra. Przygotowane przez dziewczyny argumenty na poparcie konieczności realizacji projektu przekonały Komisję i udało się!!!
Dziękujemy wszystkim, którym chciało się chcieć:)
To dzięki Wam powstały ciekawe pomysły, które Samorząd Uczniowski będzie chciał realizować.
Magdzie i Julii gratulujemy i oczywiście bardzo dziękujemy.

Olimpiada przedszkolaków

16 października na tyskim lodowisku zorganizowano Olimpiadę Sportów Zimowych dla Przedszkolaków. Blisko 200 zawodników zebrało się tego dnia na stadionie zimowym, by razem w sportowym duchu rywalizować na lodzie. Najmłodszych do zabawy rozgrzewała gorąca herbatka oraz zupa pomidorowa serwowana przez uczniów klasy 2d (Gabrysia, Marta, Martyna, Nina, Ola, Wiktoria,Wiktoria, Zuzia, Marcel, Zbyszek). 

olimpiada przedszkolaków  zdjęcia »»»

Wyjście integracyjne klasy It

W ubiegłym tygodniu kl. I t wraz z wychowawczynią wybrała się do kręgielni Bieruńskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Bieruniu. Dzięki uprzejmości Dyrektora BOSiR-u Pana Adama Duczmala mieliśmy kręgielnię wyłącznie do naszej dyspozycji. Pierwsze chwile gry dla niektórych uczniów okazały się trudne, lecz po krótkim czasie każdy uczestnik nabrał wprawy i świetnie się bawił. Uczniowie mieli do dyspozycji kilka torów, dzięki czemu mogli zmierzyć się między sobą i poczuć nutkę zdrowej rywalizacji. Po grze czekała na wszystkich zamówiona pizza.  Głównym celem i założeniem wycieczki oprócz integracji klasy, było poznanie alternatywnej formy spędzania czasu wolnego.   

Wyjście integracyjne klasy It  zdjęcia »»»

Staż w Barcelonie

W październiku 2018 Pani Dyrektor Joanna Żebrowska oraz Pani Dorota Pardon spotkały się w Barcelonie z szefami organizacji IES Consulting oraz EspaMob,
z którymi już od kilku lat nasza szkoła współpracuje przy realizacji projektów unijnych. Podczas spotkania nie tylko podpisano dokumenty niezbędne do rozliczenia staży, które już się odbyły (Teneryfa 2018), ale także wytyczono nowe kierunki współpracy. To na razie tylko wstępne ustalenia, ale wszystko wskazuje na to, że w kolejnych latach uczniowie ZS7 w Tychach będą mogli szlifować umiejętności zawodowe u boku mistrzów gastronomii, cukiernictwa i hotelarstwa w Barcelonie, na wybrzeżu Costa Brava i na Majorce.
W czasie pobytu w Barcelonie nasi nauczyciele odbyli również staż zawodowy w prestiżowej japońskiej cukierni Takashi Ochiai
Cukiernia Ochiai od 1983 toku działa na Comte d’Urgell 110 w Barcelonie. Maestro Takashi Ochiai przyjechał do Katalonii w 1980 roku, przez 5 lat studiował w Belgii i Wielkiej Brytanii, a obecnie nie tylko prowadzi jedną z najlepszych cukierni w Hiszpanii (w 2016 roku wygrał konkurs na najlepszego croissanta w tym kraju), ale też dzieli się swoją wiedzą i umiejętnościami z nauczycielami i uczniami z całego świata.
Podczas stażu nauczyciele ZS7 razem ze studentami z Francji uczyli się przygotowywać japońskie specjały – m. in. anko czyli pastę z rozgotowanej czerwonej fasoli (azuki) dosładzaną cukrem inwertowanym lub miodem, którą później nadziewali niewielkie naleśniki z ciasta biszkoptowego (dorayaki),  masa mochi (ciasto z mąki ryżowej) wypełniane kulkami lodów truskawkowych, czekoladowych lub herbacianych oraz magdalenki z dodatkiem zielonej herbaty.
Po zakończeniu szkolenia obie Panie zgodnie stwierdziły, że kubków smakowych Europejczyków, nawykłych do degustacji serników, tart z owocami i makowców  japońskie słodycze wyprodukowane z fasoli, mąki ryżowej i…chlorofilu raczej nie zachwycają, ale kolejka przed kawiarnią Mistrza Ochiai świadczy o tym, że wielu odwiedzających Barcelonę chce przynajmniej spróbować tych oryginalnych słodkości.

barcelona  zdjęcia »»»

Obchody 100 rocznicy odzyskania niepodległości

2 października 2018 r. klasy 3tż i 1ż wzięły udział w wycieczce edukacyjnej do Multikina w Tychach. Celem wycieczki było propagowanie patriotyzmu w ramach obchodów 100 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Uczniowie uczestniczyli w spotkaniu z wojskowymi z Wojskowej Komendy Uzupełnień oraz w projekcji filmu "Dywizjon 303. Historia Prawdziwa". Młodzież poszerzyła swoją wiedzę na temat historii Polski od roku 1918 po lata 90te, a także nt. wyposażenia polskich sił zbrojnych, możliwości kształcenia się na kierunkach wojskowych i roli wojska w obronie państwa.  Zarówno prelekcja jak i film był bardzo wymowny, skłaniający do refleksji na temat patriotyzmu współczesnych ludzi.

Obchody 100 rocznicy odzyskania niepodległości  zdjęcia »»»

SZKOLNA KOMISJA KONSULTACYJNA USTALIŁA WYNIKI GŁOSOWANIA
NA ZADANIE DO MŁODZIEŻOWEGO BUDŻETU PARTYCYPACYJNEGO

WYGRAŁ PROJEKT "SZAFKI W SZKOLE" AUTORSTWA MAGDALENY JAROSZ I JULII SZUBERT 3TŻ
Dokumentacja  została przekazana do konkursu międzyszkolnego.
Autorki projektu będą prezentować jego założenia przed Zespołem ds. oceny zadań złożonych do MBP, który ocenia projekty ze wszystkich biorących udział w programie szkół ponadgimnazjalnych w Tychach.
Ponieważ każda szkoła mogła przedstawić jeden projekt, który zebrał największą liczbę głosów, a wybrane i sfinansowane zostaną 3 najciekawsze zgłoszenia miejmy nadzieję, że Magda i Julia przekonają członków Komisji o tym, jak bardzo są nam potrzebne szafki w szkole.
Tak jak przekonały zdecydowaną większość naszej szkolnej społeczności.
Wszystkim klasom bardzo dziękujemy za zgłaszanie swoich pomysłów, za zaangażowanie
i liczny udział w głosowaniu.

Samorząd Uczniowski  

budżet

Pamięć o żołnierzach poległych na frontach II wojny światowej 

Wrzesień jest w Polsce miesiącem pamięci o żołnierzach poległych na frontach II wojny światowej oraz tych, którzy ginęli na „nieludzkiej ziemi”, w Katyniu, Miednoje, Starobielsku oraz z rąk banderowców. Aby uczcić ich pamięć oraz oddać  im hołd złożyliśmy kwiaty pod pamiątkową tablica dowódcy pociągu pancernego Jana Rybczyńskiego.

pamięć o żołnierzach poległych

"Stawiam na wołowinę" warsztaty

25 września w naszej szkoły odbyły się warsztaty "Stawiam na wołowinę" przeprowadzone przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka. Pod czujnym okiem doświadczonych szefów kuchni, specjalizujących się w przygotowywaniu potraw z mięsa, uczniowie zdobywali wiedzę i doświadczenie przydatne w późniejszej pracy zawodowej. Kulinarne spotkanie podzielone zostało na dwa etapy: teoretyczny wykład dotyczący jakości i wartości odżywczej mięsa wołowego oraz praktyczne warsztaty kulinarne. Oto relacje uczestników:

Marcin Budynek to wspaniały szef kuchni. W czasie dzisiejszych warsztatów wprowadził nas w świat wołowiny. Pan Marcin nie przynudzał, tylko zaskakiwał nas kulinarnymi nowinkami. W czasie zajęć praktycznych wspierali nas szefowie Rafał i Kamil, którzy nauczyli nas jak postępować z mięsem wołowym. Zajęcia były fascynujące. Każda z grup robiła coś innego. Były między innymi burgery, tatar, steki i klopsiki. Zespoły przygotowały oryginalne i co najważniejsze bardzo smaczne dania. Warsztaty „Stawiam na wołowinę" były bardzo wartościowe i pomogły mi rozwinąć swoje umiejętności. Może przy najbliższym konkursie kulinarnym zamiast sięgnąć po ciasto, sięgnę po mięso - wołowinę.

Zuzanna Kątny, klasa 2d

Dzięki założycielowi i właścicielowi Akademii Kulinarnej - panu Marcinowi Budynkowi mieliśmy okazję bliżej poznać mięso wołowe, dowiedzieć się o najlepszych rasach bydła oraz poznać stopień marmurkowatości mięsa.  Warsztaty składały się z dwóch części. Podczas wykładu pani Judyta przybliżyła nam wartości odżywcze wołowiny. W części praktycznej mieliśmy okazję przyrządzać wybrane przez siebie potrawy. Powstały takie dania jak: tatar, orientalne pulpeciki, hamburgery oraz steki. Szef oraz jego ekipa nalegali, aby podczas tworzenia dań poniosła nas fantazja kulinarna, receptura miała być tylko wstępnym pomysłem na smaczne jedzenie. Pomocnicy szefa Marcina - szef Kamil oraz szef Rafał okazali się bardzo przyjaźni i chętnie dawali nam dobre rady. Warsztaty okazały się doskonałą lekcją.  Na pewno zostaną nam w pamięci na długo. Dziękujemy za wizytę w naszej szkole oraz przekazanie cennej wiedzy:)

Aleksandra Majewska, klasa 2d

25.09.2018 do naszej szkoły przyjechał szef Marcin Budynek, który przeprowadził lekcje na temat wołowiny. Warsztaty składały się z dwóch części. Na zajęciach teoretycznych szef ciekawie opowiadał nam o rasach bydła i rodzajach mięsa wołowego. Później odbyła się część praktyczna, na której pod okiem pana Marcina wraz z koleżanką przygotowałam stek z dodatkiem kaszanki i borowików. Drugim daniem, które przygotowałyśmy był makaron z warzywami i wołowiną. Potrawy smakowały wybornie. Za udział w warsztatach otrzymaliśmy certyfikat a także nóż i fartuch. Pan Marcin jest bardzo miłą i otwartą osobą.  Chętnie odpowiada na zadawane przez uczniów pytania, objaśnia wszystkie niejasności i chętnie dzieli się swoim doświadczeniem. Bardzo dobrze mi się z szefem pracowało i z chęcią skorzystam z kolejnych takich warsztatów.

Ewelina Swadźba, klasa 3d

wołowina  zdjęcia »»»

Kulinarny Ogień dla Świetlikowa

16 września odbyły się pierwsze w tym roku szkolnym zajęcia dodatkowe z przedmiotów gastronomicznych. Tym razem uczniowie wspólnie z nauczycielami przedmiotów zawodowych p. A. Kasprzyszyn oraz p. K. Malaga opuścili mury naszej szkoły i udali się do restauracji Pod Napięciem w Tychach. Zajęcia nietypowe, bo uczniowie doskonalili swoje umiejętności kulinarne gotując wspólnie z najlepszymi szefami kuchni ze Śląska, ale przede wszystkim włączyli się w charytatywny festyn na rzecz Śląskiego Hospicjum dla Dzieci Świetlikowo. Jednym z punktów programu był konkurs kulinarny „Ziemniak pod każdą postacią” dla uczniów ZS nr 7 w Tychach. Trzy drużyny złożone z uczniów i wylosowanych przez konkursowiczów szefów kuchni, przygotowywały danie z ziemniakiem w roli głównej. Do dyspozycji uczestników była spiżarnia – bogato zaopatrzona w mięsa, warzywa, przyprawy i inne produkty ufundowane przez sponsorów.
Uczniowie z wielkim zaangażowaniem przyrządzali swoje potrawy. Estetyką i pomysłowością zapewne zaskoczyli wszystkich członków jury. Emocji było mnóstwo – szczególnie podczas ogłaszania wyników. Mistrzem kulinarnym zostały: Karolina Kurszewska (4d) i Julia Neska (4d), wicemistrzemMagdalena Kowalik (2d) i Samuel Roszer (4ż), a II wicemistrzem Oliwia Kuc (4ż) i Sebastian Fiedler (3kg). Wszystkim uczestnikom wręczono pamiątkowe dyplomy oraz nagrody rzeczowe. Zwycięska drużyna otrzymała zaproszenie na warsztaty ufundowane przez Pracownię Smaku Jolanta Kleser.
Wszystkim uczniom, którzy poświęcili swój wolny czas, aby wesprzeć akcję, serdecznie dziękujemy!

A. Kasprzyszyn, K. Malaga   

ogień  zdjęcia »»»

Rozpalili Kulinarny Ogień dla Świetlikowa »»»

Kongres FRSE w Warszawie

Ideą Kongresu było podkreślenie wpływu jakości kształcenia na poziom kompetencji Polaków i ich konkurencyjność na rynku pracy. Merytoryczny nadzór nad Kongresem sprawowali prof. dr hab. Stefan M. Kwiatkowski oraz dyrektor generalny FRSE dr Paweł Poszytek. Tematem były nie tylko kompetencje istotne w przestrzeni zawodowej, ale także w życiu prywatnym oraz w aktywności społecznej i obywatelskiej.
ZS nr 7 w Tychach jako lider zawodu szkolnictwa branżowego został poproszony o podzielenie się swoim doświadczeniem ze zrealizowanych staży zagranicznych. Od 2005 roku szkoła zrealizowała 11 projektów pozyskując ponad 1 mln euro ze środków FRSE.
Jest placówką, która posiada Kartę Jakości Mobilności świadczącą o wysokiej jakości realizowanych staży zagranicznych dla uczniów i młodzieży. 

FRSE  zdjęcia »»»

czytaj »»»

grupa 3 Na stażu na Teneryfie

Nasza historia zaczęła się… pod basenem w Tychach?  Nie,nie, nie!!! Nie tym razem
Wszystko zaczęło się dużo wcześniej. Zakupy, przygotowania, kurs hiszpańskiego
i angielskiego. To najpierw musieliśmy przetrwać. Dopiero potem nadszedł dzień wyjazdu.

Spakowani ruszyliśmy w drogę na lotnisko. 5 godzin w samolocie – horror (UWAGA! Nigdy nie ubierajcie na drogę krótkich spodenek i koszulek -  klimatyzacja powoduje, że wewnątrz samolotu jest mega zimno). 

czytaj dalej »»»    

teneryfa zdjęcia »»»