Wydarzenia z lat ubiegłych

Rok szkolny 2021/2022 »   Rok szkolny 2020/2021 » Rok szkolny 2019/2020 »  Rok szkolny 2018/2019 »  Rok szkolny 2017/2018 »  Rok szkolny 2016/2017 »  Rok szkolny 2015/2016 »   Rok szkolny 2014/2015 »  Rok szkolny 2013/2014 »   Rok szkolny 2012/2013 »  Rok szkolny 2011/2012 »  Rok szkolny 2010/2011 »  Rok szkolny 2009/2010 »  Rok szkolny 2008/2009 » Rok szkolny 2007/2008 »  Rok szkolny 2006/2007 »

Wydarzenia w roku szkolnym 2022/2023

Sukces w Badmintonie

Nasza młodzież odnosi sukcesy w różnych dziedzinach. Bardzo się z tego cieszymy i jesteśmy z Was dumni.
Podczas tegorocznych rozgrywek Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży czyli Mistrzostw Polski do lat 17 uczennica naszej szkoły Emilia Jochacy została mistrzynią Polski w tej kategorii. Życzymy kolejnych sukcesów.

badminton

Tychy Falcons - drużyna futbolu amerykańskiego

Zawodnicy tyskiej drużyny przeprowadzili z uczniami klasy 1ż i 1g zajęcia sportowe. Młodzież chętnie zaangażowała się w proponowane formy aktywności ruchowej.  Było dużo ciekawych ćwiczeń i wysiłku podczas meczu, ale było SUPER. Wszystko odbyło się w przyjaznej atmosferze pełnej sportowych emocji a wcale nie było łatwo złapać tę piłkę:)
Drużynie Falcons Tychy życzymy kolejnych sukcesów sportowych, będziemy Wam kibicować.

Falcons Tychy

PodziękowaniE

Serdeczne dziękujemy Radzie Osiedla Wilkowyje za sfinansowanie zakupu tablicy do pracownik gastronomicznej.
Fajnie mieć takich sąsiadów:)

podziękowania

NOE Festiwal

14 maja  już po raz dziewiąty odbył się NOE Festiwal -  Największe Święto Wina na Śląsku. Tym razem pasjonaci wina spotkali się w Fabryce Porcelany w Katowicach. Festiwal to okazja do poznania win z różnych zakątków świata, ale także występy artystyczne i możliwość uczestnictwa w wykładach, dotyczących zasad degustacji czy łączenia wina z jedzeniem. Uczennice z klasy 4żp - Patrycja Harańczyk i Daria Stachura pomagały w obsłudze wydarzenia:)

 noe festiwal  zdjęcia »»»

Gala Absolwentów

 maturzysci  zdjęcia »»»

Dzień otwarty

dzień otwarty  zdjęcia »»»

Maraton maturzysty

Maraton maturzysty - ostatnia prosta przed Egzaminem Dojrzałości - rozwiązujemy zadania maturalne.

maraton maturzysty  zdjęcia »»»

Konkurs wiedzy o prawie pracy...

Inka Plewa uczennica kl. III tż zdobyła I miejsce w wojewódzkim Konkursie wiedzy o prawie pracy, bhp i działalności Państwowej Inspekcji Pracy oraz historii pacyfikacji Kopalni Wujek. Organizatorem konkursu był Okręgowy Inspektorat Pracy w Katowicach. Konkurs odbył się w siedzibie Śląskiego Centrum Wolności i Solidarności w Katowicach.

Akcja Żonkile

Akcja Żonkile

Link do padleta »»»

Savoir-vivre w biznesie

Savoir Vivre w biznesie i w życiu codziennym opanowali do perfekcji uczestnicy szkolenia przeprowadzonego przez JAKIMOWICZ HoReCa Academy.
Precedencja, dress code, mowa sztućców, faux pas podczas przedstawiania się, to tylko niektóre z zagadnień poruszanych na kursie. 

Savoir - vivre

Kursy kelnerskie

Kolejne grupy uczniów ukończyły poziom podstawowy i zaawansowany kursu kelnerskiego, profesjonalnie przeprowadzonego przez JAKIMOWICZ HoReCa Academy.

kurs kelnerski

kurs kelnerski

Lotniskowe Targi Zawodoznawcze

Uczniowie kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa uczestniczyli w 4. Lotniskowe Targi Zawodoznawcze. 
Podczas targów zaprezentowano blisko 40 zawodów występujących na lotnisku oraz w przestrzeni powietrznej. Wywiadów udzielali pracownicy lotniska bezpośrednio z miejsca wykonywania ich pracy. Targi podzielono na sześć bloków, w których zawody zostały pogrupowane ze względu na szeroko rozumiane kompetencje oraz umiejętności. Zaglądnęliśmy też do części operacyjnej i zastrzeżonej lotniska w Balicach oraz w miejsca gdzie na co dzień nie ma dostępu dla pasażerów.

Lotniskowe Targi Zawodoznawcze  zdjęcia »»»

Góra Grosza

Już po raz XXIII Towarzystwo Nasz Dom zorganizowało ogólnopolską akcję "Góra grosza". Zebrane fundusze przeznaczone zostaną na pomoc psychologiczną, rzeczową i specjalistyczną dla dzieci i ich rodzin. Społeczność naszej szkoły zebrała 113,33 zł.

Klasy, które zgromadziły najwyższe kwoty to:
1) 4tg (22,20zł)
2) 3kg (18,65zł)
3) 1t (13,64zł)
Jeden grosz znaczy niewiele, ale GÓRA GROSZA znaczy bardzo wiele!
Dziękujemy wszystkim, którzy dołączyli do akcji!

Klasa 1ż - Koordynator szkolnej akcji Góra grosza:)       

Góra Grosza   zdjęcia »»»

Szkolny Mistrz Deserów

29 marca 2023 w naszej szkole odbył się konkurs cukierniczy.  Uczniowie startujący w zawodach mieli za zadanie przygotować kreatywny deser. Do słodkiego turnieju zgłosiło się 13 dwuosobowych drużyn. Oto one:
1. Natalia Lisicka 4ż    Kacper Kozieł 4żg
2. Nikola Jakubowicz 4tp    Maja Nowak 4tp
3. Natalia Kostka  3tż    Emilia Kobielska 3tż
4. Wiktoria Stolarczyk 3tż    Wiktoria Szejnoga 3tż
5. Julia Grzyśka 3tż    Aleksandra Bratek 3tż
6. Inka Plewa 3tż    Oliwia Zarankowska 3tż
7. Oliwia Lenczewska 2ż   Wiktoria Gilner 2ż
8. Karolina Szymura 2ż   Wanesa Wierzycka 2ż
9. Łukasz Pisarzowski 2ż   Julia Wierzbicka 1h
10. Weronika Palenta 1ż    Faustyna Krupa 1ż
11. Martyna Ogierman 1ż   Wiktoria Gawliczek 1ż
12. Zosia Chmielewska 1ż    Natalia Piasecka 1ż
13. Weronika Kula 1ż     Amelia Słanek 1ż

Przez 90 minut powstawały biszkopty, ciasta kruche, bezy, słodkie sosy, galaretki, kremy i wiele, wiele innych dodatków. Uczniowie przedstawili ciekawe rozwiązania na słodki deser. Rywalizacja między zespołami odbywała się w duchu fair play. Pracy uczniów przyglądało się Jury w składzie: Paulina Brząkalik (Leśne Patio), Patrycja Gabrek (Złoty Smok), Oliwia Kuc (Retro Diner) oraz Mateusz Migdalewicz (Joker). Po podliczeniu punktów wyłoniono zwycięzców:

1 miejsce:  Wiktoria Gilner i Oliwia Lenczewska
2 miejsce: Inka Plewa i  Oliwia Zarankowska
3 miejsce: Weronika Kula i Amelia Słanek

Gratulujemy wszystkim uczestnikom wspaniałych pomysłów!!!
Dziękujemy Wam za udział i dobrą zabawę!!

mistrz deserów  zdjęcia »»»

Obsługa gastronomiczna na SUM

W dniach 28-29 marca 2023 w Katowicach,  na Śląskim Uniwersytecie Medycznym odbyły się I Śląskie Warsztaty Ginekologii i Chirurgii, gdzie nasze uczennice w składzie: Teresa Derewecka, Magdalena Kula oraz Natalia Lisicka miały okazję pomóc w organizacji tego wydarzenia. Pierwszego dnia podczas wykładów serwowały kawę, herbatę i zimne napoje oraz słodkie i słone przekąski. Drugiego dnia dodatkowo serwowały dania obiadowe. Brawa dla dziewcząt za zaangażowanie i pełny profesjonalizm!

Obsługa gastronomiczna na SUM   zdjęcia »»»

Global Money Week

Global Money Week (GMW) - Światowy Tydzień Pieniądza jest coroczną międzynarodową kampanią z zakresu edukacji finansowej na rzecz dbania o to, by dzieci i młodzież od najmłodszych lat zyskiwały świadomość finansową i stopniowo rozwijały wiedzę, umiejętności, a także kształtowały postawy i zachowania niezbędne do podejmowania racjonalnych decyzji finansowych i docelowo uzyskały finansowy dobrostan i finansową odporność.
W ramach GMW klasy 1g, 1k, 3tż i 4tp uczestniczyły w webinariach organizowanych przez Komisję Nadzoru Finansowego nt. cyberprzestępczości oraz kredytów bankowych.

Global Money Week  zdjęcia »»»

Światowy Dzień Wody

Nasza Szkoła włączyła się w obchody Światowego Dnia Wody.
Co roku 22 marca uczniowie na całym świecie zastanawiają się, co każdy z nich może zrobić, aby chronić zasoby wody na świecie. Nasi uczniowie obejrzeli filmy edukacyjne przysłane nam przez Polska Akcję Humanitarną, a uczniowie klas 1ż, 4ż(P), 4t(G) i 4ż (G) dodatkowo uczestniczyli w małym turnieju międzyklasowym. W wyścigu z przeszkodami główna rolę grała woda.

 dzień wody  zdjęcia »»»

dzień Przedsiębiorczości

Kolejna edycja ogólnopolskiego programu edukacyjnego Dzień Przedsiębiorczości już za nami.
Do jakich firm i instytucji wybraliśmy się, aby:
- zweryfikować nasze wyobrażenia o wymarzonym zawodzie
- pozyskać informacje o wykształceniu, umiejętnościach czy predyspozycjach niezbędnych do wykonywania danego zawodu
- doświadczyć związek pomiędzy wykształceniem a karierą zawodową
- zapoznać się z organuzacją organizacją i zarządzaniem firmą
Sami zobaczcie!

dzień przedsiębiorczości  zdjęcia »»»

Ulep LepiejA  - konkurs poetycki

Wisława Szymborska zarażała poczuciem humoru. „Żart jest najlepszą dla mnie rekomendacją powagi” mówiła nasza noblistka.
Lepiej to krótki, jednozdaniowy, często nonsensowny wierszyk ukazujący grozę jakiegoś zdarzenia.
Na nasz konkurs "Ulep lepieja" wpłynęło ich aż 31. Tematyka była bardzo różna.
Najwięcej głosów jury uzyskał lepiej Amelii BąkLepiej kupić bilet w busie niż być później na minusie.
Amelia zajęła 1 miejsce. Kolejne miejsca na podium zajęły: Inka Plewa i Kinga Krawczyk. Oto inne wyróżnione przez jury utwory:
Lepiej mieć dobre oceny niż mieć w domu sceny.
Lepiej biegać w luźnym dresie, aniżeli w ciągłym stresie.
Lepiej uczyć się języka niż słuchać Rydzyka.
Lepsze świata zatrzymanie niż zakalca jest podanie.
Lepiej biegać w stronę słońca niż łapać zająca.
Lepsza jest marchewka z pola, aniżeli ta rukola.
Lepiej jeść te piure z grochu niż stać w pięknym czarnym prochu.
Lepszy będzie bieg pod wiatr niż śmietany kwaśny smak.
Lepiej siedzieć dzień w stodole niż jest znaleźć włos w rosole.
Wszystkim, którzy przyłączyli się do zabawy i spróbowali „ulepić” lepieja – dziękujemy i gratulujemy.

ulep lepieja

TurNiej RUMMIKUB

W poniedziałek, 20 marca w naszej szkole odbył się Turniej Rummikub.
104 kości w czterech kolorach o wartościach od 1 do 13 i dwa jokery. Podstawki oraz dwóch, trzech lub czterech graczy – to wszystko, czego od strony technicznej potrzeba do gry. Wygrywa ten, kto jako pierwszy pozbędzie się wszystkich kostek. Proste zasady nie oznaczają wcale łatwej wygranej. Rozgrywka wymaga od uczestników logicznego myślenia, planowania, spostrzegawczości oraz reagowania na działania innych graczy.
Do rywalizacji przystąpiło 18 uczniów. W pierwszej rundzie wszyscy rozegrali 3 gra.  Czworo najlepszych graczy: Amelia Bąk, Kamila Trojaczek, Franek Krupa i Piotr Świergolik, rozegrało rundę finałową.
Mistrzem Szkoły w RUMMIKUB został Piotr Świergolik z klasy 4tP. Gratulujemy Piotrkowi oraz wszystkim, którzy wzięli udział w zmaganiach.

 zdjęcia »»»

SweetTargi

20 marca 2023 r. uczniowie i uczennice klasy 1g, 3kg i 2ż wzięli udział w 11. Targach Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich w Katowicach. SweetTargi to największe wydarzenie branżowe na południu Polski. To miejsce wymiany doświadczeń, rozwoju technologii produkcji i pozyskania nowych rozwiązań do parku maszynowego. Młodzież miała okazję poznać najnowsze trendy w branży cukierniczej. Wystawcy prezentowali maszyny, komponenty i wyroby gotowe, prowadząc ponadto specjalistyczne szkolenia, warsztaty i pokazy innowacji z branży.

sweet targi  zdjęcia »»»

Wycieczce do Aresztu Śledczego

Klasy 4żp, 4tp, 4żg i 4tg uczestniczyły w wycieczce do Aresztu Śledczego w Katowicach realizując ogólnopolski program edukacyjny Służby Więziennej związany z prewencją przestępstw wśród młodzieży.

Serdeczne podziękowania dla pracowników Służby Więziennej za zorganizowanie ciekawych zajęć na terenie jednostki penitencjarnej oraz pokazanie realiów życia więziennego z perspektywy więźniów i funkcjonariuszy.

areszt śledczy   zdjęcia »»»

Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych

15 marca 2023 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyły się Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych. W rywalizacji wzięło udział sześć drużyn z Kielc, Poznania, Warszawy, Rzeszowa, Tych i Żywca. Zadaniem uczestników było przygotowanie 9 porcji dania głównego z łososiem MOWI Supreme trym A w roli głównej. Na wykonanie konkursowej potrawy młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli dwie godziny. Rolę przewodniczącego jury pełnił mistrz kulinarny Kurt Scheller. W zespole oceniającym zasiedli również inni znakomici szefowie kuchni jak Adam Chrząstowski, Teo Vafidis, Mirosław Ciołak, Patryk Kotarba, Paweł Kałuski i Tomasz Czarnecki oraz Prorektor Świętokrzyskiej Szkoły Wyższej w Kielcach Adrian Lipa i właścicielka firmy Zychowicz Henryka Zychowicz.
Naszą szkołę reprezentował zespół w składzie: Amelia Słanek (1ż) i Kuba Tomaszczyk (4żG). Amelia i Kuba przygotowali „Stek z łososia sauté podany na purée z ziemniaka z porem sous vide, blanszowaną kapustą pak choi i karmelizowaną limonką”. Nasza drużyna wykazała się umiejętnością twórczego łączenia składników i smaków, przygotowania potraw w zgodzie z ideą zero waste oraz doskonałą organizacją pracy zespołowej. Jury doceniło finezję i pomysłowość tyskiej drużyny, przyznając im II miejsce.

Serdecznie gratulujemy zaangażowania i kreatywności. Życzymy dalszych sukcesów!

fot. Dawid Łukasik, kielce.eu, Jarosław Kubalski – Radio Kielce.

Wiadomości (film): https://kielce.tvp.pl/68515800/w-roli-glownej-filet-z-lososia-w-kielcach-odbyly-sie-mistrzostwa-polski-szkol-gastronomicznych

https://www.kielce.eu/pl/aktualnosci/kielczanie-mistrzami-polski-szkol-gastronomicznych.html

https://kielce.naszemiasto.pl/mistrzostwa-polski-szkol-gastronomicznych-w-zespole-szkol/ar/c1-9247965

https://radiokielce.pl/1026713/mistrzowskie-dania-z-lososia-prezentowano-w-kielcach/

Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych  zdjęcia »»»

Savoir-vivre przy stole

W dniach 7, 8 i 14 marca odbyły się w naszej szkole warsztaty pt "Savoir-vivre przy stole" dla uczniów zespołu szkolno-przedszkolnego nr 1 w Tychach.
Nasi goście mieli okazję nauczyć się, jak prawidłowo nakrywać do stołu, jak dekorować stół i układać ciekawe formy z serwet, jak zachowywać się przy stole oraz jak profesjonalnie obsługiwać gościa.

Savoir-vivre przy stole  zdjęcia »»»

Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego


10 marca 2023 r. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbył się 1. Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego. Celem konkursu było przede wszystkim zaprezentowanie jakości oraz walorów smakowych polskiego mięsa.

Puchar Polski - logo

O puchar walczyło dziesięć dwuosobowych zespołów składających się z młodych adeptów sztuki kulinarnej reprezentujących szkoły gastronomiczne z terenu całej Polski, a wśród nich uczennice naszej szkoły: Julia Gilner (4żP) i Oliwia Lenczewska (2ż). Zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem wybranych elementów polskiego mięsa wieprzowego i wołowego oraz produktów regionalnych i sezonowych, Na przygotowanie konkursowych dań uczniowie mieli jedynie 60 minut. Jury w składzie: Jarek Walczyk, Witold Choiński, Dariusz Struciński, Wiesław Bober, Marcin Budynek oraz Vinh Quang Tran skrupulatnie oceniało zmagania uczniów. Jury konkursowe oprócz walorów degustacyjnych oceniało sposób użycia wybranych elementów polskiego mięsa wieprzowego i wołowego, wykorzystanie produktów regionalnych i sezonowych, pracę na stanowisku oraz technikę wykonania potrawy.
Julia i Oliwia przygotowały „Polędwiczkę wieprzową faszerowaną wołowiną / gumiklyjzy / sos piwno-miodowy / purée z dyni / oliwę pietruszkową”. W klasyfikacji ogólnej nasze adeptki sztuki kulinarnej zajęły IV miejsce.
Serdecznie gratulujemy i życzmy powodzenia w kolejnych konkursach!
Organizatorem konkursu był Związek Polskie Mięso, a podmiotem odpowiedzialnym za realizację Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym przez Klub Szefów Kuchni zrzeszający najwybitniejszych kucharzy w Polsce. 

Fotografie - p. Karina Szymczuk

Kulinarny Puchar Polski  zdjęcia »»»

Obsługa gastronomiczna na Politechnice Śląskiej

9 marca 2023 r. grupa uczniów z naszej szkoły uczestniczyła w obsłudze gastronomicznej na Politechnice Śląskiej w Gliwicach.

Przedstawiamy krótki reportaż z tego wydarzenia.

Uczniowie uczestniczący w obsłudze: Aleksandra Bratek, Wiktoria Gawliczek, Julia Gembała, Julia Gilner, Wiktoria Gilner, Magda Kula,  Faustyna Krupa, Natalia Lisicka, Natalia Noras, Martyna Ogierman, Weronika Palenta, Inka Plewa, Natalia Rajewska, Wiktoria Szejnoga, Aleksandra Żaba, Tomasz Bogacki, Krzysztof Moczulski. 

Dziękujemy bardzo za profesjonalna pracę i ogromne zaangażowanie młodzieży:)

Hazard, nie daj się wciągnąć

Klasy 4tp, 4tg, 4żp i 4żg uczestniczyły w spotkaniu z pracownikami Urzędu Skarbowego w Tychach. Temat spotkania „Hazard, nie daj się wciągnąć”.

 zdjęcia »»»

Targi edukacyjne

Prezentujemy ofertę szkoły podczas targów edukacyjnych dla uczniów klas ósmych „Świadomy zawód - klucz do sukcesu” organizowanych przez Zespół Szkół nr 5 w Tychach.

zdjęcia »»»

Warsztaty pieczenia chleba.

We wtorek 7 marca klasa 4żp miała przyjemność uczestniczenia w niecodziennych warsztatach. Zaproszeni goście - pan Wiktor Łukasiński oraz pan Robert Muzyczuk przybliżyli  młodzieży  w teorii i w praktyce  trudną sztukę sporządzania chleba na zakwasie. Uczniowie poznali wszystkie etapy produkcji chleba, aktywnie pracowali. Temat pieczywa  okazał się bardzo ciekawy. Pytaniom uczniów nie było końca. Goście cierpliwie omawiali wszystkie procesy, które zachodzącą podczas fermentacji ciasta i wypieku pieczywa. Po takich profesjonalnych warsztatach cała klasa jest zmotywowana do domowego wypieku pieczywa. Oby  się udało. Bardzo dziękujemy naszym Gościom Specjalnym za cenną lekcję! Mamy nadzieję, że jeszcze się spotkamy!

Pozdrowienia z Austrii

Pierwszy tydzień praktyk w Austrii już za nami. Pozdrawiamy Was gorąco niemieckim "Herzliche Grüße"

Lekcja Zdrowia

3 marca 2023 r. uczniowie i uczennice klasy 3tż, 4tG oraz 4żP uczestniczyli w warsztatach zorganizowanych przez wykładowców Instytutu Nauk o Zdrowiu Małopolskiej Uczelni Państwowej im. rtm. W. Pileckiego w Oświęcimiu. Dr inż. Anna Kościej przeprowadziła „Lekcję zdrowia” na temat zasad zdrowego żywienia, zmiany nawyków żywieniowych oraz żywienia w chorobach dietozależnych.
Warsztaty dotyczące udzielania pierwszej pomocy z wykorzystaniem fantomów oraz defibrylatora AED poprowadził mgr zdr. publ. Piotr Wędzina wraz ze studentami kierunku Ratownictwo medyczne. 
Dziękujemy za wspaniałą atmosferę, pełen profesjonalizm i ogrom wiedzy przekazanej naszej młodzieży!

 zdjęcia »»»

Rusza VI edycja Młodzieżowego Budżetu Obywatelskiego

Uczniowie publicznych szkół ponadpodstawowych mogą zgłaszać swoje projekty. Każda placówka ma do wydania 9 tysięcy złotych

Harmonogram MBO na rok 2023:
zgłaszanie projektów przez uczniów do 31 marca 2023 r.;
weryfikacja złożonych propozycji projektów do 30 kwietnia 2023 r.;
głosowanie odbywa się w ciągu 14 dni od zakończenia etapu weryfikacji;
realizacja wybranych projektów do 31 grudnia 2023 r.

Zapraszamy do udziału – to niepowtarzalna szansa, żeby naprawdę coś zmienić w swojej szkole!
Regulamin oraz formularze zgłoszeń dostępne są na stronach:
Biuletynu Informacji Publicznej oraz na stronie razemtychy.pl w zakładce do pobrania.

Dzień Bezpiecznego Internetu

Dzień Bezpiecznego Internetu (DBI) ustanowiony został z inicjatywy Komisji Europejskiej w 2004 roku. Świętowany jest na całym świecie. Organizatorem wydarzenia w Polsce jest Polskie Centrum Programu Safer Internet (PCPSI), które tworzą państwowy instytut badawczy NASK oraz Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę.
DBI ma na celu inicjowanie i propagowanie działań na rzecz bezpiecznego dostępu do zasobów internetowych, zaznajamianie rodziców, nauczycieli i wychowawców z problematyką bezpieczeństwa online oraz promocję pozytywnego wykorzystywania Internetu.

W 2023 roku DBI przypada na 7 lutego, ale jego obchody zaplanowane zostały aż do końca marca 2023. W ramach tej inicjatywy uczniowie klasy 3kg uczestniczyli w lekcji online „Bezpieczny Internet: porozmawiajmy o pornografii” prowadzonej przez psycholożkę i  seksuolożkę - panią Barbarę Baran.


Skanuj kod, popraw błąd! Konkurs z okazji Dnia Języka Ojczystego

21 lutego z okazji Dnia Języka Ojczystego odbyło się w szkole wielkie ortograficzne skanowanie. Uczniowie wyposażeni w smartfony wyruszyli w językową podróż na poszukiwanie kodów QR 🕵️‍♀️.
Pod każdym kodem znajdowało się zdanie zawierające błąd. Zadaniem było poprawienie błędów i dostarczenie poprawnych zdań do biblioteki.
Najlepiej z zadaniem poradzili sobie:
Branicki Daniel 3kg; Horelov Vladyslav 1t; Jałowy Wiktoria 2t; Krasnopolskyi Danylo 1t; Oleksyk Małgorzata 2t,; Perevalo Denys 1t; Pohribna Alina 1t; Salakhov Mark 1t; Shylo Polina 1t; Tymoshenko Anastasiia 1t; Barinova Daria 1t; Batyna Maksym 1t; Berg Jakub 4żP; Jesionowska Karolina 4żP; Konoplianko Diana 1t; Koshkarova Anastasiia 1t; Kostiuchenko Violetta 1t i Rajewska Natalia 4żP.
Nagrodę specjalną wygrał Daniel Branicki z klasy 3kg.

 zdjęcia »»»

 Warsztaty Zero Waste

2 lutego 2023 r. klasę 1ż odwiedził chef Seweryn Słanek z restauracji Rock&Rondel. Nasza pracownia gastronomiczna zamieniła się w kuchnię w wersji zero waste. Na zajęciach królowały warzywa. Młodzież pod czujnym okiem chefa przygotowała oberżynę 🍆na purée z selera z sosem z anchois i kaparami. Danie dopełniły chipsy z warzyw. Dziękujemy chef.

 zdjęcia »»»

„Porwani przez ekonomię”

Uczniowie kl. I K uczestniczyli w webinarium w ranach projektu „Porwani przez ekonomię”. Temat webinaru: Pieniądz gorszy wypiera pieniądz lepszy-co Kopernik powiedziałby o kopaniu kryptowalut i inflacji?

 zdjęcia »»»

spotkaniE z doradcą podatkowym

Klasy 2t i 4żp uczestniczyły w spotkaniu z doradcą podatkowym, prawnikiem i przewodniczącym zarządu oddziału śląskiego oddziału Krajowej Izby Doradców Podatkowych.
Podczas spotkania przybliżono uczniom tematykę podatków, funkcjonowanie KIDP-u oraz zawodu doradcy podatkowego.

Nasz absolwent w lidze angielskiej

"Kuba Tomaszczyk, zwycięzca ostatniej edycji programu „MasterChef” nie jest jedynym wychowankiem Zespołu Szkół nr 7 w Tychach, który odniósł zawodowy sukces. Absolwent „Browarnika” Maciej Opitek spełnia swoje marzenia w klubie na zapleczu najlepszej piłkarskiej ligi świata..." Przeczytaj cały artykuł zamieszczony w Twoich Tychach

Poznaj swój zawód

Na zaproszenie Powiatowego Urzędu Pracy w Tychach w ramach projektu „Poznaj swój zawód” gościliśmy w tyskich szkołach podstawowych, aby pomóc uczniom klas ósmych w wyborze dalszej ścieżki edukacyjno-zawodowej, prezentując zawody, w których kształci nasza szkoła.

 zdjęcia »»»

Aktywne ferie zimowe

Zwycięzcą konkursu zorganizowanego przez samorząd uczniowski "Aktywne Ferie Zimowe 2023" został Przemysław Długosz z klasy 1t. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymują plusiki z aktywności z WF. Główna nagroda to wstęp do Parku Trampolin w Tychach. Gratulujemy:)

aktywne ferie

Kurs kelnersk

Grupa 30 uczniów naszej szkoły ukończyła podstawowy kurs kelnerski profesjonalnie przeprowadzony przez JAKIMOWICZ HoReCa Academy.

Jasełka

Z okazji Bożego Narodzenia życzymy Wszystkim:
dobrych relacji z bliskimi, miłych chwil w rodzinnym gronie, odpoczynku od codziennego zabiegania, czasu na relaks i odkrywania tradycji na nowo.
Wesołych Świąt!

  zdjęcia »»»

Zbiórka dla Schroniska

Po raz kolejny w ramach akcji „Pomóżmy zwierzętom przetrwać zimę” w naszej szkole odbyła się zbiórka dla podopiecznych schroniska dla zwierząt w Tychach. Akcję zorganizowali członkowie Koła Wolontariatu wraz z opiekunką p. Agnieszką Nawratowicz.
Zebrana dary (karma, suplementy dla psów i kotów, obroże, smycze, zabawki, koce) wolontariusze zawieźli 22 grudnia 2022 r. do miejskiego schroniska.
Bardzo dziękujemy wszystkim za aktywny udział w tym przedsięwzięciu.

Cyberbezpieczeństwo

Co cyberprzestępca może zrobić z danymi osobowymi?
Jak budować i zarządzać hasłami?
Jak zachować się w sytuacji, gdy padniemy ofiarą cyberprzestępcy?

To pytania, na które kl. I t znalazła odpowiedź podczas  lekcji online „Cyberbezpieczeństwo”, w ramach projektu edukacyjnego Bakcyl.


   zdjęcia »»»

Świąteczne Swetry

Samorząd uczniowski zaprosił do zabawy Świąteczne Swetry wszystkich uczniów naszej szkoły. Wygrała klasa, która miała największy procent ubranych w świąteczne swetry uczniów w stosunku do pozostałych obecnych w konkursowym dniu. Zwycięzcy otrzymali słodką nagrodę:)
GRATULUJEMY KLASIE 1H
 🎅 🦌 ⛄

Tyskie BRowary

21 grudnia klasa 4żG wybrała się na wycieczkę do Tyskich Browarów Książęcych. Zapraszamy na krótką fotorelację.

   zdjęcia »»»

Jarmark świąteczny w dreznie

Świąteczny nastrój, dużo zachwycających chwil, a jeszcze więcej adwentowego blasku. Zgodnie z naszą szkolną tradycją odwiedziliśmy słynny jarmark bożonarodzeniowy w samym środku pięknego Drezna.
Mieniące się światła, migoczące gwiazdy, zapach grzanego wina i piernika, kolędy. Ten 588 Jarmark Striezelmarkt to najstarszy jarmark bożonarodzeniowy w historii Niemiec. Rozkoszowaliśmy się spacerem, łasuchowaniem i odnajdywaniem prezentów wśród drewnianych wyrobów z regionu Rudaw, łużyckich drukowanych tkanin i gwiazd hernchuckich. Nie zabrakło również tradycyjnej drezdeńskiej strucli, „Dresdner Christstollen”.

Oprócz naszego punktu docelowego jakim był jarmark zwiedziliśmy Muzeum Transportu oraz najważniejsze zabytki Drezna.

jarmark w dreznie  zdjęcia »»»

Erasmus + w Austrii

  zdjęcia »»»

MasterChef jest tylko jeden - Kuba Tomaszczyk

Przywitanie godne mistrza »»»

  zdjęcia »»»

Mikołaj

Samorządowy Mikołaj tradycyjnie obdarował uczniów naszej szkoły słodkimi wypiekami. Wszystkim się należało bo wszyscy jesteśmy fajni i grzeczni😀

  zdjęcia »»»

Śląska Jesień Kulinarna

Jubileuszowa - dziesiąta edycja Śląskiej Jesieni Kulinarnej odbyła się 6 grudnia 2022 roku w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. Tematem tegorocznych kulinarnych zmagań był schab z dzika. Osiem drużyn z województwa śląskiego podjęło się przygotowania dań głównych z wykorzystaniem dziczyzny. Uczniów oceniało profesjonalne jury. Poza najważniejszym - smakiem potrawy, oceniano wygląd i aranżację talerza, dobór składników, wykorzystanie surowca, a także profesjonalizm pracy oraz czystość i bezpieczeństwo pracy.
Przedstawicielami naszej szkoły na konkursie byli: Julia Gilner z klasy 4żP i Kacper Kozieł z klasy 4żG. Nasz duet przygotował roladę z dzika, wędzone ziemniaki, żel z żurawiny, puree z topinamburu i chrzanu i sos pieprzowy. Julia i Kacper pokazali pełny profesjonalizm pracy i współpracy w zespole. Kulinarne aranżacje, które wyszły z ich rąk fantastycznie smakowały i wyglądały. Komisja konkursowa doceniła pracę Julii i Kacpra i  przyznała im  II miejsce!! Gratulujemy serdecznie!! Wielka radość!! Mamy nadzieję, że jeszcze nieraz zobaczymy ich na kulinarnym ringu:)

 zdjęcia »»»

Kiermasz świąteczny

Z okazji MIKOŁAJEK - aby atmosfera w naszej szkole zawsze była miła oraz z okazji DNIA WOLINTARIUSZA - aby pokazać, jak wiele jest osób, które udzielają się w wolontariacie, zorganizowano 6 grudnia Kiermasz świąteczny - w tym roku z myślą o uczniach naszej szkoły, którzy znaleźli się w wyjątkowo trudnej sytuacji życiowej.

Życzymy, dobrego/miłego świątecznego czasu - pamiętając, że atmosferę tworzymy my sami.

SZKOLNY KLUB WOLONTARIATU   

  zdjęcia »»»

Stypendium Prezesa Rady Ministrów

2 grudnia br. w Zespole Państwowych Szkół Muzycznych im. Wojciecha Kilara w Katowicach, odbyła się uroczystość wręczenia dyplomów Stypendystom Prezesa Rady Ministrów. W ubiegłym roku szkolnym najwyższą średnią w naszej szkole uzyskały Wiktoria Chądzyńska z klasy 4żG oraz Emilia Kobielska z klasy 3tż. Uczennice otrzymały dyplom oraz gratulacje od Śląskiego Kuratora Oświaty, Pani Urszuli Bauer. Serdecznie gratulujemy naszym uczennicom i życzymy dalszych sukcesów!

'Sukces jest czymś, co przyciągasz poprzez to, kim się stajesz', Jim Rohn          

 

Dzień Tolerancji

16 listopada na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Tolerancji. Z tej okazji klasy 2ż, 4tG i 3k uczestniczyły w spotkaniu online z Elmim Abdim.

Świąteczne wypieki

Święta tuż-tuż więc w pracowniach gastronomicznych praca wre! Dziś gościliśmy uczniów Szkoły Podstawowe nr 14, którzy pod czujnym okiem cukierników z klasy 3kg wypiekali świąteczne ciasteczka.

 zdjęcia »»»

Wielki Konkurs Listopadowy 

104. rocznicę odzyskania niepodległości uczciliśmy w naszej szkole organizując Wielki Konkurs Listopadowy. Przez 10 dni listopada uczniowie odpowiadali na pytania o naszą historię, literaturę, geografię. Nagrodą w Konkursie był Kupon na szóstkę, który stawał się własnością każdego, kto zgromadzili na swoim koncie 10 prawidłowych odpowiedzi.
Z osiemdziesięciu pięciu uczniów, którzy wystartowali w Konkursie, do finału dotarło dziewiętnastu.
Najtrudniejszym pytaniem okazało się pytanie o Wisławę Szymborską, a dokładnie o lepieje, które noblistka wynalazła.
Pierwsze miejsce zajął Klaudiusz Tyka, a kolejne zajęli: Emilia Jeżak, Nadia Bednarz, Jakub Gawliczek i Klaudia Maślanka. Ci uczniowie wygrali dodatkowo nagrodę niespodziankę, czyli Śniadanie z Panią Dyrektor i bilety do kina.

 zdjęcia »»»

Lekcje z ZUS

Uczniowie kl. I g, I k oraz II ż i II t na zajęciach z podstaw przedsiębiorczości realizują projekt edukacyjny Lekcje z ZUS.

 zdjęcia »»»

Go AgriTech!

15 i 16 listopada uczniowie z Ukrainy z klas 1k, 1g, 1t, 3kg uczestniczyli w projekcie Go AgriTech! Przedsięwzięcie zorganizował Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk z Olsztyna. Głównym celem warsztatów było przybliżenie uczniom możliwości kontynuowania nauki, a w przyszłości związania swojej kariery zawodowej z szeroko rozumianą żywnością. W czasie  dwóch dni wydarzenia młodzież dowiedziała się czym jest agritech i foodtech. Poza tym zorganizowano spotkania z kreatywnymi przedstawicielami świata nauki, biznesu i innowacji. Podczas zajęć warsztatowych uczestnicy przygotowali w zespołach prototypy rozwiązań, które odpowiadają wyzwaniom  branży rolno-spożywczej. Razem ze specjalistami rozwijali swoje kompetencje przywódcze, rozwiązywania problemów, krytycznego myślenia i komunikacji. W drugim dniu projektu  Go AgriTech! grupa zwiedziła zakład produkcyjny  Maspex. Firma jest liderem na polskim rynku produkcji żywności. Uczniowie mogli z bliska zobaczyć jak produkowane są napoje, ale również  spotkali się z przedstawicielami różnych działów: marketingu, innowacji, produkcji, logistyki.
Bardzo dziękujemy PAN Olsztyn za możliwość udziału  w projekcie. Jest nam tym bardziej miło, że tylko trzy szkoły z całej Polski zostały zaproszone do tego innowacyjnego przedsięwzięcia w tym nasz Zespół Szkół nr  7 Tychy:) Dziękujemy i do zobaczenia!

  »»»



Wycieczka do hotelu Mercure

15 listopada gościliśmy w nowoczesnym i stawiającym na zielone rozwiązania Hotelu Mercure Katowice Centrum.

Dzięki uprzejmości pracowników hotelu, klasa IV tp zapoznała się z ekologicznymi rozwiązaniami wykorzystywanymi w hotelu oraz wyposażeniem pokojów o różnym standardzie.

 zdjęcia »»»

Święto niepodległości

11 listopada świętowaliśmy 104. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości.

 zdjecia »»»

Tyska Gala Najzdolniejszych Uczniów

7 listopada w Teatrze Małym w Tychach odbyła się VII Gala Najzdolniejszych Uczniów.
Wśród narodzonych znalazły się  uczennice naszej szkoły:
Julia Gilner otrzymała stypendium Lidera Zawodu
Emilia Kobielska otrzymała stypendium Prezesa Rady Ministrów
Wiktoria Chądzyńska otrzymała stypendium Prezesa Rady Ministrów

Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

 zdjęcia »»»

Wybieraj bezpieczną żywność

4 listopada 2022 r. klasa 1ż uczestniczyła w webinarium na temat świadomych wyborów żywieniowych, które odbyło się w ramach kampanii EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność”. Celem kampanii było zwiększenie wiedzy społeczeństwa na temat roli nauki w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności w UE oraz zachęcenie obywateli do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych. Kampania została zrealizowana przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA we współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym. 

Oszczędzanie i inwestowanie

Oszczędzanie i inwestowanie to temat lekcji online, w której brali udział uczniowie kl. Ig w ramach projektu Edukacja

 zdjęcia »»»

Kwesta listopadowa 

Podczas 23. Kwesty Listopadowej wolontariusze uzbierali 100.077,41 zł. na rzecz utrzymania Domu Hospicyjnego w Tychach, w którym opiekę otrzymują osoby nieuleczalnie chore.
Wśród wolontariuszy, którzy kwestowali na tyskich cmwntarzach byli również uczniowie naszej szkoły.

 

Konkurs kulinarny "Para w kuchni"

Już po raz czwarty do Jastrzębia - Zdroju zjechały drużyny młodych kucharzy, aby rywalizować w międzyszkolnym konkursie gastronomicznym "Para w kuchni".  W tym roku aż 13 drużyn stanęło do kulinarnych zawodów. Naszą szkołę reprezentowały dwa zespoły: Julia Gilner (4żP) i Natalia Kostka (3tż) oraz Kacper Kozieł (4żG) i Szymon Rutkowski (4żP). Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu dania zasadniczego z wykorzystaniem karkówki wieprzowej oraz buraka. Po 150 minutach pracy w ręce jurorów trafiły wyśmienite dania.  Szefowie kuchni oceniali wygląd i aranżację talerza, dobór składników, poprawność przeprowadzonych procesów technologicznych, organizację, technikę i profesjonalizm pracy a także czystość i higienę pracy. Poziom zaprezentowanych dań był bardzo wysoki.  Decyzją jury nasza damska drużyna zajęła II miejsce !! Brawo!! Gratulujemy serdecznie !!
Napisali o konkursie:
https://jastrzebieonline.pl/lifestyle/213731-kulinarne-swieto-w-jastrzebiu.html
https://www.zs2.jastrzebie.pl/newsy/para-w-kuchni-w-korfantym-za-nami

 zdjęcia »»»

Porwani przez ekonomię

Uczniowie klasy 2t uczestniczyli w lekcji online „Dlaczego nie lubimy inflacji?” w ramach projektu edukacyjnego „Porwani przez ekonomię”.

  zdjęcia »»»

Młodzież z pr@wem na czasie

W ramach projektu edukacyjnego „Młodzież z pr@wem na czasie” organizowanym przez Fundacja LexCultura uczniowie klas: 2t, 3tż, 4żg, 4tg uczestniczyli w spotkaniu z Panią Prezes Federacji Konsumentów, która przybliżyła uczniom zagadnienia dot. m.in. praw konsumenta.

BE MY GUEST

Uczestniczyliśmy w pierwszym  wydarzeniu edu-inspiracyjnym skierowanym do uczniów, studentów i młodych profesjonalistów branży hospitality „BE MY GUEST – Zostań Liderem Nowej Gości” organizowanym przez Stowarzyszenie Hotelmania  w Centrum Kongresowym ICE Kraków.
Główną myślą, która towarzyszyła podczas organizacji wydarzenia to „HOTEL dom tysiąca profesji / HOSPITALITY branża milionów możliwości”. Mieliśmy niepowtarzalną okazję nawiązania kontaktów z przedstawicielami branży HoReCa oraz wysłuchania inspirujących wystąpień specjalistów branży, w której się kształcimy.

Be my guest  zdjęcia »»»

Wirtualna lekcja

Uczniowie klasy 3tż,  we wtorek - 25 października uczestniczyli w webinarze "Zdrowo nakręcamy, jedz, ucz się i działaj!". Spotkanie online odbywało się w ramach projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda. Młodzież wysłuchała wykładu na temat zasad dotyczących   niemarnowania żywności.  Zaproszeni goście  opowiadali o tym czy da się żyć w czasach nadmiernego konsumpcjonizmu  z zasadami #ZeroWaste czy #LessWaste. Poruszono temat żywności przyszłości (mięso z labolatorium, owady). Aby się sprawdzić, uczestnicy wirtualnej lekcji przystąpili  do testu który podsumowywał nowo poznane treści.  Z niecierpliwością czekamy na kolejne edukacyjne spotkania.

 zdjęcia »»»

Obsługa dla Mozaiki


20 października w Pasażu Kultury Andromeda w w Tychach odbyła się uroczystość z okazji 25 - lecia działalności Środowiskowego Domu Samopomocy "Mozaika". Uczniowie naszej szkoły (Julia Gembała, Julia Gilner, Emilia Kobielska, Natalia Kostka, Oliwia Lenczewska, Jakub Dyjas, Franek Krupa) przygotowali oprawę gastronomiczną części nieoficjalnej spotkania. 

 zdjecia »»»


 etap szkolny Olimpiady Warto wiedzieć więcej o ubezpieczeniach społecznych 

26 uczniów uczestniczyło w etapie szkolnym Olimpiady Warto wiedzieć więcej o ubezpieczeniach społecznych organizowanej przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych. 

Warsztaty projektowania usług dla młodzieży

17 października 2022 r. przedstawicielki samorządu uczniowskiego wzięły udział w warsztatach z projektowania usług dla młodzieży. Inicjatywa powstała w związku z potrzebą dalszego rozwijania Młodzieżowego Budżetu Obywatelskiego.
Grupa przedstawicieli tyskich szkół ponadpodstawowych, wspólnie z prowadzącymi warsztaty trenerami, analizowała istotne tematy dla rozwoju szkół i Tychów. Nazwali występujące problemy, wyobrazili sobie przyszłość pełną szans, by z tej przyszłości powrócić z pomysłami i zarysem planu działania.
Amielia Bąk, Inka Plewa i Kamila Trojaczek zdobyły cenne doświadczenie, dzięki prowadzącym trenerom nabyły umiejętności tworzenia projektów nie tylko dla rozwoju naszej placówki ale również dla rozwoju miasta. Dotychczas nasza szkoła wzięła udział we wszystkich V edycjach Młodzieżowego Budżetu Obywatelskiego. Być może nasze przedstawicielki zainspirują społeczność uczniowską aby włączyć się do kolejnej edycji Miejskiego Budżetu Obywatelskiego.

Funkcjonowanie polskiego rynku pracy

Przedstawiciele firmy UBS - pracownicy z korzeniami ukraińskimi - spotkali się zdalnie z naszymi ukraińskimi uczniami, aby wesprzeć ich w planowaniu swojej przyszłości zawodowej w Polsce.
Wolontariusze przybliżyli naszym uczniom zasady funkcjonowania polskiego rynku pracy oraz działających na nim firm na własnym przykładzie.

Młodzieżowy Budżet Partycypacyjny

W V Edycji Młodzieżowego Budżetu Partycypacyjnego uczniowie klasy IVtP Mateusz Długajczyk, Piotrek Świergolik i Jakub Szachnitowski przedstawili przed Komisją Konsultacyjną projekt Nagłaśniamy Szkołę.
Założeniem tego projektu jest zakupienie mobilnego sprzętu nagłaśniającego, który będzie wykorzystywany podczas wszystkich imprez szkolnych. Pomysł powstał w związku z zapotrzebowaniem stosowania nowoczesnych technologii w naszej szkole, dotychczasowy sprzęt stanowczo się wysłużył... Komisja zatwierdziła zasadność projektu. W sprawie realizacji tej inicjatywy samorząd uczniowski skontaktuje się z uczniami naszej szkoły do 28 października 2022 r.


Na wystawie Beksińskiego

  zdjęcia »»»

Zmieniający się świat

Klasa IV żp uczestniczyła w niezwykle interesującym wykładzie prowadzonym przez Prezesa Związków Banków Polskich Pana Krzysztofa Pietraszkiewicza.
Temat wykładu: Zmieniający się świat. Szanse i wyzwania.
Podczas prelekcji uczniowie dowiedzieli się m.in.:
- Jak nadążać za zmianami i zrozumieć zaawansowane technologie,
- Czy maszyny/roboty zastąpią ludzi?
- Jak wojna w Ukrainie zmieniła świat,
- Zmiana klimatu – co nas czeka i co możemy zrobić?
- Z jakimi wyzwaniami przyjdzie nam się zmierzyć w niedalekiej przyszłości?

 zdjęcia »»»

PAMIĘĆ O ŻOŁNIERZACH POLEGŁYCH NA FRONTACH II WOJNY ŚWIATOWEJ

Wrzesień jest w Polsce miesiącem pamięci o żołnierzach poległych na frontach II wojny światowej oraz tych, którzy ginęli na „nieludzkiej ziemi”, w Katyniu, Miednoje, Starobielsku oraz z rąk banderowców. Aby uczcić ich pamięć oraz oddać  im hołd jak co roku złożyliśmy kwiaty pod pamiątkową tablica dowódcy pociągu pancernego Jana Rybczyńskiego. 

Dzień Przedsiębiorcy

Klasa 4 żg uczestniczyła w Dniu Przedsiębiorcy organizowanym przez Urząd Miasta Tychy. Podczas spotkania z pracownikami różnych instytucji wspierających przedsiębiorców uczniowie mieli możliwość uzyskania informacji dotyczących procedury zakładania działalności gospodarczej oraz wsparcia udzielanego przedsiębiorcom. Uczniowie uczestniczyli również w warsztatach i wykładach prowadzonych przez pracowników Urzędu Pracy w Tychach oraz Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.

 zdjęcia »»»

Sztuka na talerzu

10 września w naszej szkole odbył się konkurs kulinarny "Sztuka na talerzu". Konkurs miał na celu odnalezienie połączenia pomiędzy malarstwem Zdzisława Beksińskiego a kreacją dań kulinarnych. Punktualnie o godz. 10:00 rozpoczęły się zmagania kulinarne. W konkursie wzięły udział drużyny dwuosobowe z pięciu szkół z województwa śląskiego. Były to następujące szkoły: Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim, Zespól Szkół nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu Zdroju, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Królowej Jadwigi w Jaworznie oraz gospodarze - Zespół Szkół nr 7 w Tychach.
Młodzież miała 3 godziny na przygotowanie przystawki, dania głównego oraz deseru nawiązującego do twórczości Beksińskiego. Naszą szkołę reprezentował zespół w składzie Patrycja Harańczyk (klasa 4żP) i Kacper Kozieł (klasa 4żg). Przygotowane przez nich potrawy  były smaczne i kreatywnie zaaranżowane. Ostatecznie nasza  drużyna zdobyła II miejsce!!! Brawo!!! Gratulujemy!!
Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu odbyło się w niedzielę podczas Kulinarnego Ognia w Browarze Obywatelskim. Ta kulinarna akcja charytatywna już po raz trzeci zgromadziła najlepszych szefów kuchni, którzy gotowali dla Domu Kulejących Aniołów Stróżów.

 zdjęcia »»»

Obsługa na Expo

Julia Gembała, Julia Gilner oraz Tomasz Bogacki w dniach od 6 do 9 września brali udział w obsłudze gastronomicznej na Targach Expo organizowanych w Katowicach. Uczniowie dbali o słodki i słony bufet, przygotowywali zimne i gorące napoje i oczywiście zajmowali się obsługą gości. Obowiązki wykonywali z zaangażowaniem i profesjonalnie. 
Czas spędzony na targach płynął szybko, w miłej i sympatycznej atmosferze. Kolejne doświadczenia zawodowe za naszą młodzieżą.


konkurs "Uczniowie ZS7 uczestnikami projektów Erasmus+"

Zdjęcia zgłoszone na konkurs: "Uczniowie ZS7 uczestnikami projektów Erasmus+". Uczennice zostały nagrodzone kuponami do sklepów Rossman o wartości 50,00. 

Opisy zdjęć:
Patrycja Harańczyk
Inka Plewa
Kamila Sieradzka
Joanna Wołowska

Poza konkursem:
Laura Hamala


  zdjęcia »»»

Podsumowanie wakacyjnych staży

Teneryfa

Portugalia

Curacao

Witaj szkoło!