Wydarzenia z lat ubiegłych

Rok szkolny 2018/2019 »   Rok szkolny 2017/2018 »   Rok szkolny 2016/2017 »  Rok szkolny 2015/2016 »   Rok szkolny 2014/2015 »   Rok szkolny 2013/2014 »  Rok szkolny 2012/2013 »  Rok szkolny 2011/2012 »   Rok szkolny 2010/2011 »  Rok szkolny 2009/2010 »   Rok szkolny 2008/2009 »  Rok szkolny 2007/2008 »  Rok szkolny 2006/2007 »

Wydarzenia w roku szkolnym 2019/2020


akcjA  Żonkile

akcja Źonkil

Wojewódzki Konkurs Polonistyczny 

Niemal dwa miesiące temu pod opieką Pani Pardon rozpoczęłam swoje przygotowania do III Wojewódzkiego Konkursu Polonistycznego organizowanego przez V Liceum Ogólnokształcące Mistrzostwa Sportowego im. Kamili Skolimowskiej w Bytomiu. Zadanie, jakie przede mną postawiono, polegało na przygotowaniu prezentacji w programie PowerPoint i omówienie jednego z zaproponowanych motywów literackich (wybrałam motyw śmierci).
Finałowe zmagania zaplanowano w połowie marca. Niestety, z powodu sytuacji, która nas zastała, nie mogłam zaprezentować się osobiście. Organizatorzy stanęli jednak na wysokości zadania i postanowili konkursu nie odwoływać, ale zmienić nieco jego formułę.  Do komisji wysłałam przygotowaną wcześniej prezentację multimedialną oraz tekst, który pierwotnie miałam wygłosić – i to one zostały ocenione przez komisję konkursową.  Miejsca na podium nie zajęłam ☹, otrzymałam jednak tytuł finalistki.
Wybrany przeze mnie motyw – motyw śmierci – okazał się być w obecnej pandemicznej rzeczywistości bardzo „na czasie”.  Poszukiwanie i opracowanie związanych z tematem materiałów było dla mnie nową, ciekawą przygodą. Aby spróbować zrozumieć przekaz autora – tak jak miało to miejsce m.in. w przypadku obrazu „Pełzająca śmierć” Zdzisława Beksińskiego – trzeba było zrobić coś więcej, niż po prostu na niego spojrzeć, a więc szukać informacji u źródła – w biografii autora. Część wybranych przeze mnie przykładów pozwoliła mi na nowo odkryć sens i znaczenie pojawiania się właśnie tej tematyki w wielu tekstach kultury, a także różnorodną, czasem niemal skrajną formę jej odbioru.
Sądzę, że przygotowania do konkursu (dla mnie mimo wszystko zakończonego sukcesem 😊, jakim jest zauważenie i „wyróżnienie” mojej pracy przez organizatorów), spowodowały przyrost mojej wiedzy i wielu umiejętności: pracy pod presją czasu, opanowania stresu i strachu przed publicznym wystąpieniem, samodzielnego wyszukiwania i selekcji informacji. Krótko mówiąc, cieszę się, że zdecydowałam się zgłosić swój udział - i polecam zrobić to samo każdemu, kto pragnie poszerzyć swoją wiedzę.

Anna Konsek, klasa 2t    

konkurs polonistyczny    

Warsztaty

warsztaty  zdjęcia »»»

Warsztaty - kuchnie świata

24.02 oraz 09.03 klasa 1żG brała udział w warsztatach kulinarnych pod tytułem Kuchnie świata. Młodzież wraz z szefem kuchni - panem Łukaszem Melką, w pierwszej części zajęć przygotowywała dania takie jak: hiszpańska paella, bogracz węgierski, meksykańskie burrito oraz inspirowany kuchnią indyjską kurczak tikka masala. W drugiej części uczniowie zajęli się przygotowaniem deserów: brownie z fasoli, panna cotta z musem truskawkowym, tort szwarcwaldzki oraz tiramisu. Młodzież z wielkim zaangażowaniem  przygotowywała   ciekawe potrawy i poznawała nowe smaki.

kuchnie swiata zdjęcia »»»

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

W tym roku odbyła się czwarta edycja konkursu "Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości" organizowana przez Fundację Fundusz Współpracy przy współpracy z Mazowieckiem Kuratorium Oświaty. Celem konkursu było zidentyfikowanie, wybór i rozpowszechnienie najciekawszych rozwiązań podnoszących jakość edukacji zawodowej w Polsce. W tym roku do konkursu napłynęło 137 zgłoszeń z całej Polski. Nasza szkoła znalazła się wśród 29 najlepszych szkół z i 6 marca 2020 r. podczas uroczystej gali, która odbyła się w Warszawie, otrzymała dyplom "Bardzo Dobrej Praktyki" za przedsięwzięcie "Kulinarny Ogień dla Świetlikowa". Serdecznie dziękujemy uczniom i nauczycielom za zaangażowanie w realizowane w szkole przedsięwzięcia!

szkoła

Odznaczenie Zarządu Głównego PTTK 

Dotarła do nas miła informacja, iż Kapituła Zarządu Głównego PTTK w Warszawie, nadała naszemu nauczycielowi – panu mgr Robertowi Matusiakowiodznaczenie „Zasłużony w pracy wśród młodzieży”. Uroczystość wręczenia odznaczeń wyróżnionym przewodnikom z województwa śląskiego, odbyła się w historycznej Sali Posiedzeń Urzędu Wojewódzkiego w Katowicach, podczas corocznego spotkania delegatów środowisk turystycznych z wojewodą śląskim. Wyróżnienie to, jest równocześnie formą podziękowania władz krajowych PTTK, za 20-letnią działalność turystyczną i krajoznawczą pana Roberta, wśród młodzieży naszego województwa. Serdecznie gratulujemy!

odznaczenie

Warsztaty -  Kuchnia Vege

W środę 4 marca klasa 2ż uczestniczyła w warsztatach kulinarnych. Młodzież  pod czujnym okiem pana Łukasza Melki  - szefa kuchni oraz pana Piotra Pobłockiego - dietetyka przygotowała desery kuchni wegańskiej: ciasto rafaello na mleczku kokosowym, sernik z kaszy jaglanej i  brownie z fasoli.

Wege  zdjęcia »»»

Bitwa na drobiowe smaki

W środę 26 lutego 2020 r. odbył się ogólnopolski konkurs kulinarny ,,Bitwa na drobiowe smaki”, w którym wzięły udział drużyny z całego Śląska.  Naszą szkołę reprezentowały dwie drużyny Kuba Tomaszczyk i Kacper Kozieł oraz Magda Kowalik i Zuzia Kątny. W pierwszym etapie każda drużyna miała przygotować przystawkę i danie główne z wykorzystaniem kurczaka. Drużyny prezentowały znakomity poziom. Podczas konkursu panowała bardzo dobra atmosfera. Zespoły w skupieniu przygotowywały dania, nie było miejsca na błędy. Każdy walczył i dawał z siebie 100% by dostać się do czwartkowego finału regionalnego. Niestety mogło tam trafić tylko 6 drużyn. Nasza szkoła rozgromiła konkurencję i obie drużyny znalazły się w finale. 1/3 finalistów to MY - Tychy! Byliśmy lepsi od drużyn, które ćwiczyły swoje dania nawet po 15 razy.

Następnego dnia wojewódzki finał, w którym musieliśmy zmierzyć się z zagadka, gdyż nie wiedzieliśmy co będziemy gotować i jakie składniki będziemy musieli wykorzystać. Pan Łukasz Konik – przewodniczący jury zaprezentował nam swoją interpretację na danie z kurczakiem. Jego talerz, miał nas inspirować do stworzenia naszych autorskich dań.  Mieliśmy 20 minut, żeby wymyślić danie z obowiązkowymi składnikami tj.: skorzonera, skrzydełko z kurczaka, dziki brokuł i orzeszki ziemne. Nie ukrywamy, że połączenie tych 4 składników było dla nas nie lada wyzwaniem, ale bez większych trudności udało nam się skomponować profesjonalne dania. Tego dnia skupienie i koncentracja malowały się na twarzach uczestników. Każda drużyna chciała być najlepsza, by móc reprezentować szkołę i region w ogólnopolskim finale, który odbędzie się w kwietniu w Warszawie.

Potrawy konkursowe zostały wydane w przepisowym czasie. Na talerzach pojawiły się pięknie i kreatywne dania.  Poziom konkursu był jeszcze wyższy niż dzień wcześniej. Jury miało naprawdę ciężki orzech do zgryzienia.
Podczas oceny dań zaskoczyła nas sytuacja, kiedy to mięso było ściągane z talerza i ważone. W tym konkursie każdy detal się liczył, nawet gramatura składnika głównego (100-120 g po obróbce termicznej).
Po długich obradach jury, nadeszła długo wyczekiwana chwila, ogłoszenia wyników. Wszyscy czuliśmy się zwycięzcami bo znaleźliśmy się w ścisłym finale, ale każdy gdzieś tam w głębi serca chciał wygrać.
III miejsce zdobyli młodzi kucharze z Pszczyny. II miejsce należało do dziewcząt z Tarnowskich Gór. Kto okazał się najlepszy??? Wszyscy czekaliśmy z niecierpliwością na ten najważniejszy wynik. Szef Konik w tym miejscu zrobił przerwę na reklamy 😊. Na szczęście osoba techniczna trochę spanikowała i powiedziała, że I miejsce należy się pewnej szkole, z której są dwie drużyny w rozgrywkach kulinarnych.  Byliśmy już spokojniejsi bo wiedzieliśmy ze to właśnie Nasza Szkoła znalazła się w ogólnopolskim finale. Później chwila ciszy … i usłyszeliśmy, ze wygrywa Magda i Zuza.
Byłyśmy bardzo zaskoczone, że to właśnie nam udało się podbić podniebienia Jury i awansować do kolejnej rundy konkursu:)
Teraz nie pozostaje nam nic innego jak ćwiczyć i obiecać, że postaramy się godnie reprezentować Śląsk na finale finałów w Warszawie.

bitwa  zdjęcia »»»

Pozdrowienia z austrii

AUSTRIA   zdjęcia »»»

ŚLONSKI ŁOBIOD POD ALPEJSKIMI WIYRCHAMI

Rolady, gumiklyjzy, modro kapusta, a na deser – czekoladowo szpajza…
Taki tradycyjny śląski obiad w sercu austriackich Alp uczniowie Zespołu Szkół nr 7 w Tychach przygotowali, aby podziękować Państwu Eli i Sławkowi Kotowskim - właścicielom Pensjonatu Imbachhorn.
Ania, Wiktoria, Zuzia, Nikola, Nina, Edyta, Magda, Mateusz, Zbyszek i Michał przez cały miesiąc zdobywali w tym pensjonacie wiedzę na temat kultury austriackiej i szlifowali umiejętności, niezbędne do pracy w hotelarstwie i gastronomii. Teraz przyszedł czas, aby odwdzięczyć się za ciepłe przyjęcie, serdeczną atmosferę, pyszne jedzenie, możliwość poznania fantastycznych ludzi, zdobytą wiedzę i kompetencje zawodowe… Za serce  - po prostu.

„Dziynkujymy piyknie moi rostomili, że na naszym łobiedzie żeście się zjawili….”

obiad  zdjęcia »»»


Razem zmieniamy szkołę Aktywność się opłaca!!!
Kącik Rekreacyjny w naszej szkole

Projekt, z którego nie mogliśmy nie skorzystać.
Grupa uczniów z klasy 2ż:  Bobla Paulina, Bocheńska Oliwia, Mykhailik Daria, Śmiałek Martyna i Kołodziejczyk Kacper zaczęła działać! Mieliśmy fajny pomysł stworzenia miejsca wypoczynku dla uczniów i udało się nam go zrealizować. Zgłosiliśmy udział naszej szkoły do Młodzieżowego Budżetu Partycypacyjnego. Przedstawiliśmy projekt Komisji Konsultacyjnej z Urzędu Miasta w Tychach. Omówiliśmy cel realizacji naszego działania, w którym zwróciliśmy uwagę na możliwość integracji całej młodzieży szkolnej, na umożliwienie jej wypoczynku i relaksacji w czasie wolnym od zajęć.
Komisja pozytywnie zaopiniowała nasz projekt i otrzymaliśmy dziesięć tysięcy złotych na jego realizację😊
Zabraliśmy się do  pracy. Z efektów naszych działań już możecie korzystać. CHILL ZONE powstało na 2 piętrze w budynku B. Dziękujemy za współpracę panu Jerzemu Tylkowi i Grzegorzowi Wittek za odświeżenie i wymalowanie ścian naszego kącika oraz panu Dariuszowi Śmiałkowi, który pomógł nam w transporcie mebli. Dziękujemy pani Marioli Rakowskiej za pomoc w zrealizowaniu projektu i wspieranie nas przez cały czas jego powstawania.
Prosimy Was bardzo o uszanowanie naszej pracy tak, aby CHILL ZONE mógł służyć i cieszyć nie tylko nas, ale również następnych uczniów w naszej szkole.

chill zone   zdjęcia »»»

Pozdrowienia z Austrii

W styczniu 2020 r. kolejna – 4 już grupa uczniów naszej szkoły przyjechała do  miasteczka Fusch an der Groβglocknerstraβe, aby odbyć staż zawodowy w polskim pensjonacie Imbachnorn, który w sercu austriackich Alp prowadzą państwo Ela i Sławek Kotowscy,

A oto wrażenia naszych praktykantów »»»

austria zdjęcia »»»

Sukces piłkarek ręcznych

Jeszcze przed feriami w dniu 8.01.2020 dziewczęta z naszej szkoły wywalczyły drugie miejsce w tyskiej Licealiadzie w piłce ręcznej. Jedynym składem jaki potrafił sprawić trudności naszym zawodniczkom była drużyna Zespołu Szkół  nr 1 im. Gustawa Morcinka i to one po zaciętym meczu zostały mistrzyniami. Zespół Szkół nr 7 w finałowych meczach reprezentowały: Bober Karolina, Derewecka Teresa, Grela Wiktroria, Kula Magdalena, Lisiacka Natalia ( wszystkie to uczennice klasy 1 Ż (G)), Bobla Paulia i Bocheńska Oliwia (2Ż), Orszulik Nina (3D) i Korotusz Agata (1 T(G)). Ponadto w fazach wcześniejszych turnieju drużynę wspierały również Julia Szubert ( 4TŻ), Urbanek Oliwia, Mazela Daria i Wołowska Joanna (1 T(G)).

reczna  zdjęcia »»»

III Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz

8 stycznia 2020 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych im. G. Morcinka w Katowicach przy ul. Roździeńskiej 25 odbył się III Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Turniej jest  konkursem trzystopniowym składającym się z części praktycznej i teoretycznej:
W II etapie - wojewódzkim – wzięli udział zwycięzcy z etapów szkolnych zakwalifikowani przez komisje wojewódzkie. W przypadku naszej szkoły był to Mateusz Migdalewicz z klasy 3 kg. Tematem wiodącym w tym roku było „Mięso z królika w roli głównej”
Organizatorami Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz są:  Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach oraz Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu.
Tematy i sposób przeprowadzania Turnieju ustala Komitet Główny Turnieju. Część teoretyczna obejmuje test i trwa 60 minut. Część praktyczna polega na sprawdzeniu umiejętności praktycznych uczniów. Na realizację uczestnicy mogli przeznaczyć maksymalnie 160 minut. Kryteria oceniania w II etapie:
               - część teoretyczna - 30 punktów,
               - część praktyczna - 70 punktów.
W części praktycznej Komisje Oceniające uwzględniają następujące elementy:
               - organizacja i higiena pracy,
               - wykonywanie potraw,
               - ekspedycja potraw.
Mateusz wykonał mięso z królika w sosie śmietanowym podane na kaszotto buraczanym z dodatkiem carpaccio buraczanego. Komisja oceniająca prace uczestników podkreślała wysoki poziom kulinarny prezentowanych dań i gratulowała wszystkim uczniom pomysłów na smakowite dania.
Gratulujemy Matuszowi Migdalewiczowi że znalazł się wśród 8 najlepszych uczniów z województwa śląskiego którzy mieli zaszczyt reprezentować swoje szkoły w III edycji Turnieju.

turniej

Pomysły na Świąteczny stół

stoły  zdjęcia »»»

Napisz list – zmień życie!

Grudzień, jak co roku, to miesiąc pisania listów. Maraton Amnesty International organizowany jest w naszej szkole od lat i… wciąż jest potrzebny, bo nadal na świecie łamane są podstawowe ludzkie prawa. Tym razem postanowiliśmy pomóc tym, którzy domagają się od swoich rządów podjęcia konkretnych działań w celu powstrzymania degradacji środowiska naturalnego (więcej możecie przeczytać tu i tu). 
Listy piszemy w bibliotece szkolnej – do 20 grudnia.

 napisz list  zdjęcia »»»

Otwarcie pracowni gastronomicznych

W piątek, 13 grudnia bieżącego roku w Zespole Szkół nr 7 odbyła się wyjątkowa uroczystość – otwarcie nowych pracowni gastronomicznych.
Marzenia Dyrekcji, nauczycieli przedmiotów zawodowych i uczniów, zdobywających w naszej szkole wiedzę i umiejętności, niezbędne do wykonywania zawodu, spełniły się dzięki współpracy z władzami samorządowymi, rozumiejącymi potrzebę podnoszenia jakości kształcenia zawodowego.
Pracownie powstały w ramach projektu „Przebudowa i wyposażenie warsztatów w Zespole Szkół nr 7 przy ulicy Browarowej w Tychach” sfinansowanego z Funduszy Europejskich. Inwestycja kosztowała ponad 2 miliony złotych. Ta suma pozwoliła na kompleksowe wyposażenie stanowisk uczniowskich we wszystko, co niezbędne do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów, poczynając od mebli gastronomicznych i blatów roboczych wykonanych ze stali nierdzewnej, poprzez okapy, kuchnie z piekarnikami, wilki, szokówki, a na piecach konwekcyjno-parowych kończąc.
Uroczystość zaszczycili swoją obecnością:
- Zastępca Prezydenta ds. Zrównoważonego Rozwoju: Pani Anna Moczkowska,
- Dyrektor Miejskiego Centrum Oświaty: Pani Dorota Gnacik,
- Zastępca Dyrektora Miejskiego Centrum Oświaty: Pani Krystyna Solarek,
- Naczelnik Wydziału Rozwoju Miasta i Funduszy Unijnych: Pani Bożena Nowak,
- Dyrektorzy tyskich szkół,
- Pracodawcy,
- i przedstawiciele Rady Rodziców.
Zaproszeni goście zebrali się w holu budynku B, a następnie przeszli do działu gastronomicznego, aby wysłuchać przemówienia Pani Dyrektor, uczestniczyć w przecięciu wstęgi, podziwiać spełniający najwyższe standardy, nowoczesny  sprzęt, przy pomocy którego młodzież będzie od teraz zdobywać zawodowe szlify i… umiejętności naszych uczniów.
Były podziękowania (za wsparcie), życzenia (samych sukcesów), były pokazy cukiernicze i gastronomiczne (np. pokaz przygotowywania monodeserów), był tort (i inne „smakowitości” również). Przed nami tygodnie, miesiące i lata wytężonej pracy, aby nie zmarnować szans, jakie się przed nami otworzyły, nie zgubić pasji nauczycieli i talentów młodzieży. Uda się na pewno. Musi się udać!

otwarcie  zdjęcia »»»

Lekcje z Temidą

Klasy I tp, II t, III t uczestniczyły w programie z zakresu edukacji prawnej „Lekcje z Temidą”.
Podczas zajęć prowadzonych przez adwokat Katarzynę Kuczowicz uczniowie dowiedzieli się:
- dlaczego ludzie stworzyli prawo?
- gdzie szukać pomocy, gdy padnie się ofiarą przestępstwa?
- jakie prawa ma konsument?
- czym jest stalking?
- jak reagować na prześladowanie w szkole?
- gdzie szukać przepisów prawa?
- co zrobić, gdy kupiona przez internet rzecz jednak nie jest tą wymarzoną?
- odpowiedzialność za treści publikowane w internecie.
Zajęcia warsztatowe miały na celu podniesienie poziomu wiedzy oraz świadomości prawnej wśród młodzieży.

temida zdjęcia »»»

Konkurs „Poznaj swoje prawa w pracy”

10 grudnia 2019 r. w siedzibie Okręgowego Inspektoratu Pracy w Katowicach odbyło się uroczyste rozstrzygnięcie regionalnego etapu konkursu dla uczniów szkół ponadpodstawowych „Poznaj swoje prawa w pracy”.
Zadaniem uczniów było rozwiązanie testu wiedzy z przepisów prawnej ochrony pracy, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz legalności zatrudnienia i innej pracy zarobkowej.
Do etapu regionalnego zakwalifikowało się 44 uczniów z województwa śląskiego. Naszą szkołę reprezentowali: Aleksandra Cinalska z kl. II t oraz Damian Zaguła z kl. III d.
Gratulujemy!

PIP   zdjęcia »»»

Jarmark w Pradze

6 grudnia grupa 40 uczniów naszej szkoły wraz z opiekunami uczestniczyła w wycieczce szkolnej do Pragi. Po kilku godzinach podróży zwiedzanie rozpoczęliśmy od spaceru po mieście. Odwiedziliśmy najważniejsze miejsca stolicy Czech: Hradczany, Katedra św. Wita, Zamek Królewski, Kościół św. Mikołaja, Most Karola, Ratusz, Gotycki Kościół Marii Panny, Pomnik Jana Husa, Karolinum - pierwszy Uniwersytet w Europie Środkowej, Plac Wacława, o historii których opowiedział nam przewodnik wycieczki. W godzinach popołudniowych odwiedziliśmy Jarmark Bożonarodzeniowy, który należy do najpopularniejszych i najbardziej uznanych w Europie.
Warto zaznaczyć, że praski jarmark odbywa się w wielu miejscach jednocześnie. Największe wrażenie zrobiła na nas ogromna choinka i centralna część targu znajdująca się na Rynku Staromiejskim. Na straganach obejrzeć i zakupić można między innymi ozdoby choinkowe, rękodzieło, biżuterię oraz niezliczoną ilość potraw i przysmaków, które kuszą swoim wyglądem i zapachem.
Bez wątpienia królem jarmarku bożonarodzeniowego w Pradze jest trdelnik – słodkie drożdżowe ciasto z cukrem i cynamonem nawijane na walce kręcące się później nad ogniem. Podawany jest sam lub z dodatkami w środku.
Bardzo popularne i sprzedawane w wielu miejscach są również langosze (placki z ziemniaków, mąki i mleka smażone w głębokim oleju a następnie posypywane serem lub innymi dodatkami).
Na jarmarku bez wątpienia królują ziemniaki, oprócz langoszy spotkamy je tu też pod wieloma różnymi formami. Pomieszane z boczkiem i warzywami, z kapustą czy pod postacią chipsów lub zakręcanych smażonych spiralek.
Jarmark Bożonarodzeniowy w Pradze wywarł na nas ogromne wrażenie. Zdecydowanie lepiej wygląda  wieczorem, ale również w dzień ma wiele do zaoferowania. Ogromna ilość kramów rozmieszczona w różnych częściach miasta roztacza magiczną świąteczną atmosferę nad całą starówką i okolicami. Rękodzieło i ozdoby choinkowe przyciągają wzrok, a przygotowywane jedzenie kusi swoim zapachem. Niestety ceny na jarmarku są dość wysokie, więc nie mogliśmy sobie pozwolić na spróbowanie wszystkiego, na co mieliśmy ochotę.
Późnym wieczorem, pełni wrażeń wróciliśmy do Tychów, planując wycieczkę do kolejnej europejskiej stolicy.

Jarmark   zdjęcia »»»

Wycieczka do hotelu i na kręgle

2 grudnia klasa 1tG odwiedziła nasz najpopularniejszy hotel - Hotel Tychy. Mieliśmy okazję poznać hotel od "kuchni", czyli zajrzeć do pokoi o różnym standardzie i sprawdzić, czy to co wiemy już teoretycznie, zgadza się w praktyce.
Pani manager oprowadziła nas po wszystkich zakamarkach tego hotelu-hybrydy, w którym możemy spotkać dwie rożne kategorie: 3* oraz 4*.

hotel tychy  zdjęcia »»»

Po części "zawodowej" kontynuowaliśmy naszą wycieczkę, ale w okolicznościach mniej oficjalnych. Odwiedziliśmy kręgielnię "U Przewoźnika". Okazało się, że wiele osób zna tę grę i mogło popisać się świetnymi rzutami. Ci, którzy debiutowali, również świetnie się bawili.


kręgle  zdjęcia »»»

Kurs Animator Czasu Wolnego

W sobotę 23.11 gościliśmy w szkole przedstawiciela firmy szkoleniowej STAGEMAN, który przeprowadził dla uczniów kurs animatora czasu wolnego. Trener Sebastian Padula stworzył świetną atmosferę i dzięki atrakcyjnemu programowi zachęcił do udziału wszystkich uczestników. Dowiedzieliśmy się na czym polega praca animatora i mieliśmy okazję sami przećwiczyć różne aktywności, np. gry i zabawy integracyjne, tańce animacyjne, zabawy zręcznościowe. Wiele osób przekonało się, że żonglowanie piłeczkami to umiejętność do opanowania dla każdego, a tworzenie zwierzaków ze skręcanych balonów to super zabawa! Wszystkim bardzo dziękuję za aktywny udział i twórczą atmosferę podczas kursu. Świetnie się z Wami bawiłam!

Renata Ferdek  

animator  zdjęcia »»»

Sukces naszej uczennicy

Pragniemy poinformować, iż nasza uczennica Barbara Sun znalazła się wśród laureatów  wojewódzkiego konkursu fotograficznego „Pamiętamy …”. Konkurs ten, od dziewięciu lat odbywa się w Miejskim Domu Kultury w Chorzowie; dotyczy fotograficznego przedstawienia szeroko rozumianej ludzkiej pamięci … .
Pracami „Nieformalnej Grupy Miłośników Fotografii” kieruje pan mgr Robert Matusiak.
Serdecznie gratulujemy!     

Wojewódzki konkurs fotograficzny „Pamiętamy …”  zdjęcia »»»

Jubileusz 20-lecia działalności turystycznej i krajoznawczej

Dotarła do nas miła informacja, iż podczas Zjazdu Zarządu Prezesów Oddziałów PTTK Województwa Śląskiego, wśród wyróżnionych przewodników znalazł się nasz nauczyciel  –  pan mgr Robert  Matusiak.
Wyróżnienie to, jest formą podziękowania władz wojewódzkich PTTK za 20-letnią działalność turystyczną i krajoznawczą pana Roberta, wśród młodzieży naszego  województwa. Serdecznie gratulujemy!

wyróżniony przewodnik

Światowy Tydzień Przedsiębiorczości

W dniach 18 -25 listopada 2019 r. uczniowie szkoły uczestniczyli w Światowym Tygodniu Przedsiębiorczości, którego celem jest stworzenie środowiska społecznego, które aktywnie wspiera przedsiębiorcze postawy i inicjatywy młodych ludzi.

Światowy Tydzień Przedsiębiorczości

W ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości, na zaproszenie Fundacji Młodzieżowej Przedsiębiorczości, z którą współpracujemy uczestniczyliśmy w programie  Otwarta firma, w ramach którego zrealizowaliśmy cykl spotkań:
- klasy II t – uczestniczyła w spotkaniu z przedstawicielem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Tychach, na którym przybliżono funkcjonowanie placówki oraz podsumowano realizowany w klasach pierwszych i drugich technikum projekt edukacyjny „Lekcje z ZUS”
- klasa II t i I żg- wzięły udział w spotkaniu z rzecznikiem konsumentów mającym na celu szeroko pojętą edukację konsumenta, m.in. przedstawienie typowych zadań rzecznika, zaznajomienie z prawami konsumenta, obowiązkami sprzedawcy oraz procedurą postępowania reklamacyjnego
- klasa II t – uczestniczyła w wycieczce do hotelu Park Inn By Radisson Katowice, gdzie dzięki uprzejmości pracowników hotelu uczniowie mogli poznać zasady funkcjonowania obiektu, zwiedzić recepcję, lobby bar,  niespotykaną w innych hotelach tzw. „otwartą kuchnię”, gdzie posiłki przygotowywane są bezpośrednio przy gościu, część biznesową – sale konferencyjne,  a przede wszystkim część pobytową, w tym apartamenty oraz centrum wellness – sauny i kompleks fitness. Uczniowie mogli skonfrontować  dotychczasową wiedzę zdobytą w szkole z praktyką.

Światowy Tydzień Przedsiębiorczości to świetna inicjatywa wspierająca przedsiębiorczość wśród uczniów. Darmowe szkolenia i warsztaty dają większy dostęp do wiedzy praktycznej, niezbędnej uczniom poważnie myślącym o własnym biznesie. 

Światowy Tydzień Przedsiębiorci  zdjęcia »»»

Najbardziej lubił czekoladę… czyli rzecz o Ignacym Krasickim
(lekcja zrealizowana metodą projektu)


Przez cały październik i połowę listopada uczniowie klasy 2t pod opieką pań: Klaudii Kuć (komisja przedmiotów matematyczno-przyrodniczych) oraz Doroty Pardon (komisja humanistyczna) przygotowywali projekt poświęcony życiu i twórczości Ignacego Krasickiego.
We wtorek 12 listopada odbyło się podsumowanie tego projektu, a właściwie… niezwykła podróż, w której poza jej organizatorami uczestniczyli: Pani Dyrektor – Joanna Żebrowska, Pan Dyrektor – Arkadiusz Gniewek, Pani Wioletta Gałka, Pani Mariola Rakowska, Pani Izabela Kowalczyk oraz klasa 3kg.
Spotkanie rozpoczęło się od słodkiego poczęstunku (w roli głównej wystąpił oczywiście ulubiony smakołyk Księcia Poetów Polskich, czyli podana na gorąco czekolada przykryta pierzynką z bitej śmietany w towarzystwie czekoladowych muffinek), a potem… się działo.
Podążając śladami autora „Bajek” przemieszczaliśmy się (autokarem, samochodem, samolotem, a czasem po prostu – na piechotę) od Dubiecka, gdzie 284 lata temu Ignacy Krasicki przyszedł na świat, do Gniezna, gdzie (w podziemiach gnieźnieńskiej katedry) spoczywa dzisiaj jego ciało. A po drodze był i Berlin, i Lwów, i Rzym, i Warszawa i nawet Lidzbark Warmiński (kolejność tym razem przypadkowa). Kto nie widział i nie słyszał – niech żałuje.
Lekcja zakończyła się zweryfikowaniem wiedzy obecnych na niej uczniów i… nauczycieli oraz wskazaniem mocnych i słabych stron projektu. Okazało się, że zapamiętano nie tylko smak czekolady, ale także tytuły utworów, napisanych przez XBW i ich przesłanie, nazwy miejscowości, w których mieszkał, urzędował i tworzył, pełnione przez niego funkcje, czyli w sumie całkiem sporo.
Największe plusy to  zdaniem obecnych: smak czekolady (choć według niektórych był to również minus, bo… powinno być jej jeszcze więcej), a także – a może przede wszystkim korelacja międzyprzedmiotowa (uczniowie wykorzystali i poszerzyli wiedzę z j. polskiego, historii, geografii, przedsiębiorczości, informatyki, gastronomii, obsługi konsumenta i hotelarstwa) oraz współpraca całego zespołu klasowego.
GRATULUJEMY DOBREJ ROBOTY 😊

    

czekolada zdjęcia »»»

Znamy mistrzów ortografii :-)


W szkolnej bibliotece odbyło się rozstrzygnięcie konkursu ortograficznego.
Zaszczytny tytuł Mistrza Ortografii zdobyła Monika Welk z klasy 1 t(G). Drugie miejsce zajęła Oliwia Bocheńska (kl. 2ż), a trzecie Kacper Kozieł  z kl. 1 ż(G). Jury przyznało również jedno wyróżnienie, otrzymała je Daria Mykhailyh (kl. 2ż).
Laureatom serdecznie gratulujemy, a pozostałym dziękujemy za udział! Jesteście Wielcy, bo tekst dyktanda nie był łatwy...

mistrz ortografii

Koszykówka

Męska koszykówka w naszej szkole znowu odnosi sukcesy. Za nami III etap rozgrywek. Kolejne mecze - już o podium przed nami, trzymajcie kciuki!!!
Reprezentanci Jarosz Tymoteusz, Biesiadecki Dawid, Marcel Bułat,  Mateusz Polański, Jakub Żarowski, Sebastian Gruszka, Mateusz Dyjas, Tobiasz Mogilewski i Maksymilian Baryła tworzą zgrany zespól. Liczymy na kolejne sukcesy

koszykarze zdjęcia »»»

Obsługa

W piątek 15 listopada 2019 roku w Oratorium przy kościele św. Marii Magdaleny w Tychach zorganizowana została impreza dla Polskiego Związku Niewidomych z okazji 101 rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę.
W obsługę gastronomiczną zaangażowali się uczniowie naszej szkoły: Magdalena Kula, Teresa Derewecka, Dominika Porada, Nina Orszulik, Gabriela Kryta, Aleksandra Majewska.
Młodzież udekorowała stoliki w barwach narodowych, podawała napoje zimne i gorące oraz poczęstunek dla gości.
Nasi uczniowie wzięli również udział w części artystycznej spotkania. Wysłuchali ciekawego wykładu wygłoszonego przez pracownika Muzeum Tyskiego na temat walk niepodległościowych na terenie Tychów i okolic. Razem z chórem i gośćmi śpiewali pieśni patriotyczne. Organizatorzy chwalili nasza młodzież za nienaganny wygląd i elegancję w obsłudze podczas uroczystości.

obsługa


Narodowe Święto Niepodległości 2019 

Narodowe Święto Niepodległości 2019   zdjęcia »»»

Paprykowe wykłady

29 października gościliśmy w naszej szkole przedstawicieli Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.  Uczniowie klas 1żG, 3d, 3ż, 3kg, 4d, 4ż wysłuchali krótkiej prelekcji dotyczącej właściwości zdrowotnych polskich warzyw ze szczególnym uwzględnieniem papryki. Dziękujemy za ciekawy wykład!

papryka

pamiętamy o zmarłych

"A choć ich życia płomień zgasł. To myśli o nich są przecież w nas."          
Maria Czerkawska           
 

25 października grupa naszych Wolontariuszy odwiedziła cmentarz przy parafii Marii Magdaleny w Tychach. Uczniowie uporządkowali zaniedbane nagrobki, czyścili pomniki, grabili liście a także zapalili znicze wykazując w ten sposób dbałość o tradycję i pamięć o zmarłych.

pamiętamy o zmarłych  zdjęcia »»»

Tarnowskie Góry zdobyte!

"Zdrowe, bo z lasu" - pod takim tytułem 24 października odbył się międzyszkolny konkurs kulinarny w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach.  Zgłoszone zespoły dwuosobowe musiały zmierzyć się z trudnym tematem dziczyzny.
W potrawach konkursowych uczniowie wykorzystali mięso z udźca dzika oraz co najmniej jeden dowolny surowiec leśny. Na talerzach pojawiły się grzyby, jarzębina, żurawina, czosnek niedźwiedzi, jałowiec, orzechy, leśne owoce, igły sosnowe, zioła oraz wiele innych leśnych skarbów. W pracowni gastronomicznej działo się wiele; marynowane wcześniej mięso z dzika poddawano różnym technikom kulinarnym, tak aby finalnie zaskoczyć smakowo zespół oceniający. Szanowne jury poza smakiem, wyglądem potrawy oceniało dobór składników, kompozycję dania, organizację pracy, wykorzystanie surowca oraz czystość na stanowisku.  Punktowano również sposób prezentacji potrawy.
Naszą szkołę na konkursie reprezentowały dwa zespoły. Młodzież walczyła dzielnie w pocie czoła, odpowiadała na pytania dociekliwej komisji, radziła sobie z chwilowymi niespodziewanymi sytuacjami.  Miło nam poinformować, że Magdalena Kowalik i Zuzanna Kątny z klasy 3d zdobyły I miejsce, natomiast Mateusz Migdalewicz i Dawid Mazurczyk z klasy 3kg zdobyli III miejsce w konkursie!! Rewelacyjny występ naszej kadry młodych kucharzy!! Gratulujemy serdecznie!! Nasze ekipy pochwalono za doskonały smak, wzorową organizację stanowiska pracy oraz pełny profesjonalizm!! Brawo Tychy!!

zdrowe, bo z lasu  zdjęcia »»»

Zawody Rejonowe Szkół Ponadpodstawowych w tenisie stołowym

24 października 2019 r. odbyły się Zawody Rejonowe Szkół Ponadpodstawowych w Tenisie Stołowym dziewcząt. Naszą szkołę reprezentowała drużyna w składzie: Justyna Drogoś i Patrycja Kukla z klasy 3d. Dziewczyny po zaciętych walkach zajęły 2 miejsce. Zawody odbywały się na hali sportowej MOSiR w Łaziskach Górnych.

tenis  zdjęcia »»»

Po nitce do …. kodu QR

Działo się w szkolnej bibliotece. Stoliki, na każdym z nich egzemplarz Mitologii Jana Parandowskiego, karta z zdaniem (odważni mogą sprawdzić swoją wiedzę: »»»), czarny długopis i trzy pochylone w skupieniu głowy…    
Reprezentacje wszystkich tegorocznych klas pierwszych w składzie – 1ż (G): Kacper Kozieł, Teresa Derewecka, Piotr Suleja, 1t (G): Hanna Farbicka, Oliwia Nowakowska, Agata Korotusz, 1t (P): Julia Błotko, Mateusz Śliwa, Maja Koziarczyk, 1ż (P) Szymon Rutkowski, Patryk Kulski, Emilia Wielicka walczyły  dzisiaj (23.10.2019) o tytuł znawcy greckich i rzymskich mitów. Każda z drużyn miała za zadanie w jak najkrótszym czasie odpowiedzieć na 10 pytań, a następnie nanieść poprawne odpowiedzi na arkusz z kodem QR i odczytać go. Zwyciężyła klasa 1t (G) – GRATULUJEMY!

Zwycięzcy otrzymali w nagrodę Słowniki związków frazeologicznych (pochodzących z mitologii) i bardzo dobre oceny z języka polskiego, a wszyscy uczestnicy konkursu pamiątkowe dyplomy, smaczne muffinki i (taką mamy nadzieję) porcję wiedzy do wykorzystania przy nadarzającej się okazji – np. na najbliższym sprawdzianie ;)

DO ZOBACZENIA NA KONKURSIE SPRAWDZAJĄCYM WIEDZĘ O POZOSTAŁYCH LEKTURACH
SZCZEGÓŁY WKRÓTCE 

konkurs mitologiczny  zdjęcia »»»

Niestraszne nam sztormy i burze 😊

22 października 2019 odbyła się XI już edycja Wszechstronnego Konkursu Konesera Polszczyzny. W gościnne progi katowickiego Pałacu Młodzieży tłumnie przybyli uczniowie szkół średnich województwa śląskiego (w sumie 108 dwuosobowych zespołów), aby zmagać się z pułapkami polszczyzny i walczyć o zakwalifikowanie się do finału. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy 1ż (G): Marta Blot i Paulina Nowakowska.

„Dyktando było długie i trudne, ale test poszedł nam sprawnie. Mamy nadzieję na dobre wyniki” -  powiedziały dziewczyny po zakończeniu konkursu. Cóż… Trzymamy kciuki. Finalistów poznamy dopiero 11 listopada, a tymczasem… może ktoś z Was chciałby sprawdzić swoje umiejętności polonistyczne? Jeśli odpowiedź brzmi „tak” to tu znajdziecie zadania konkursowe:

 - dyktando »»» 
 - i test gramatyczny »»»

Powodzenia!
Niech sczezną szczury lądowe! 😉

koneser  zdjęcia »»»

EUROPEAN VOCATIONAL SKILLS WEEK – HELSINKI 2019

Wydarzenia związane z czwartą edycją Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych zorganizowane zostały przez Komisję Europejską (we współpracy z fińską prezydencją) w Helsinkach w dniach 14–18 października 2019 r. Byłam tam, widziałam i co najważniejsze reprezentowałam szkołę i kraj.
Tydzień ma na celu promowanie kształcenia i szkolenia zawodowego i szerzenie przesłania, że kształcenie i szkolenie zawodowe może być doskonałym wyborem zarówno dla młodzieży, jak i dorosłych. W ramach Tygodnia zmobilizowano tysiące osób z całej Europy w celu promowania kształcenia i szkolenia zawodowego oraz podkreślenia konkretnych możliwości, jakie daje ta ścieżka kształcenia.

czytaj dalej »»»          

helsinki  zdjęcia »»»

Złote tenisistki

Nasze złotka Justyna Drogoś i Patrycja Kukla z klasy 3d na pierwszym miejscu w TYSKIEJ LICEALIADZIE. Nasze tenisistki pokonały reprezentacje wszystkich szkół ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych w Tychach. Gratulujemy i dziękujemy Wam Dziewczyny. Justyna i Patrycja będą reprezentować naszą szkołę na zawodach rejonowych. Trzymamy za Was kciuki. 
W Tyskiej Licealiadzie nasi reprezentanci Dawid Biesiadecki i Stanisław Olszówka również zaprezentowali wysoki poziom umiejętności i również im dziękujemy i gratulujemy. 

tenis   zdjęcia »»»

Obsługa podczas Jubileuszu SP37

15 października 2019 r. Szkoła Podstawowa nr 37 w Tychach obchodziła Jubileusz 35-lecia. Po części oficjalnej uroczystości, zaproszeni goście zostali zaproszeni na  poczęstunek.
W obsługę gastronomiczną zaangażowali się uczniowie naszej szkoły: Magdalena Kula, Wiktoria Grela, Teresa Derewecka, Stanisław Olszówka, Weronika Gąsior, Klaudia Wieloch, Dagmara Cichoń. Młodzież pomogła przygotować wykwintne kanapki, podawała napoje  gorące oraz zimne, ciasta i zakąski. Kelnerzy dbali o porządek na stołach a także o to by goście byli zadowoleni.

obsługa  zdjęcia »»»

Kulinarny Ogień  dla Świetlikowa

W niedzielę 13 października na terenie Browaru Obywatelskiego w Tychach  zorganizowano imprezę charytatywną Kulinarny Ogień dla Świetlikowa. Zebrane pieniądze trafiły na konto budowy hospicjum dla dzieci w Tychach.
Jedną z atrakcji dnia był konkurs kulinarny "Z gruntu najlepsze" dla uczniów szkół gastronomicznych. W zmaganiach wystartowało 6 zespołów trzyosobowych z Żarek, Olkusza, Katowic, Sosnowca, Jaworzna i Tychów. Naszą szkołę reprezentowali: Magdalena Kowalik 3d, Zuzanna Kątny 3d i Mateusz Migdalewicz 3kg. Zadaniem młodzieży było przygotowanie dania głównego ze szczególnym uwzględnieniem warzyw sezonowych.  Zdobyliśmy 4 miejsce. Uczestniczy otrzymali mnóstwo wartościowych nagród dla siebie oraz dla szkół, które reprezentowali.
Kolejnym wydarzeniem tej imprezy była "Haja na wykopki", czyli wielka bitwa kulinarna w której wzięli udział uczniowie klas pierwszych: Zuzanna Bula 1żP i  Kuba Tomaszczyk  1żG.
To był piękny jesienny dzień, któremu przyświecała piękna inicjatywa, inicjatywa niesienia pomocy innym.
"Dobro. Im więcej go dajesz tym więcej dostajesz” (autor nieznany).

KULINARNY OGIEŃ DLA ŚWIETLIKOWA  zdjęcia »»»


Obsługa w Zabrzu

Kolejny raz zameldowaliśmy się w Restauracji pod Kasztanami w piątek - 4 października 2019. W Zabrzu mieliśmy zająć się obsługą gości zaproszonych na Dzień Budowlańca.  Podzieliliśmy stoliki. Każdy dostał mniej lub bardziej wymagających gości;). Nasza praca - uzupełnianie napojów, podawanie kolejnych potraw, wymiana zastawy stołowej i sztućców - to na sali, natomiast na kuchni polerowanie szkła i sztućców, składanie serwetek, dbanie o porządek i czystość i wiele innych....  Czas pędził w rytmie hitów zagranych przez zespół muzyczny i didżeja. Goście bawią się bardzo dobrze do godz. 3.00. Następnie sprzątamy salę sprawnie i bez większych problemów, przygotowujemy również stoły na kolejne spotkania i uroczystości, które mają się odbyć za kilka godzin.  Gdy wszystko już odpowiednio zorganizowane możemy wracać do Tychów.  Większość z nas była 24 godziny na nogach. Formę kelnerską (jeżeli taka istnieje) mamy coraz lepszą;)) Impreza udana, a jak szykownie wyglądaliśmy, zobaczcie sami....

 

 obsługa  zdjęcia »»»

 

Drużyna w składzie: Julia Borkowska 3d, Karolina Cyganik 3ż, Weronika Gąsior 4ż, Zuzia Kątny 3d, Agnieszka Mych 3ż, Daria Mykhailyk 2ż, Nina Orszulik 3d, Klaudia Wieloch 4ż, Tomek Bogacki 1żG, Kacper Kozieł 1żG, Kuba Tomaszczyk 1żG, Bartek Plewa 3d

Rajd Gwiaździsty z Książką

1 października bieżącego roku uczniowie klasy 1ż(G) uczestniczyli w V Tyskim Rajdzie Gwiaździstym z Książką zorganizowanym przez Sekcję bibliotekarską przy ZO ZNP w Tychach oraz Miejską Bibliotekę Publiczną w Tychach, Pedagogiczną Bibliotekę Wojewódzką w Katowicachi Muzeum Miejskie w Tychach pod hasłem „Zaczęło się w Tychach…”.  
Viktor Jendroszczyk i Kacper Kozieł oraz pani Dorota Pardon wyruszyli około godziny 12.00 spod budynku szkoły, aby po godzinie szybkiego marszu zameldować w Mediatece zrealizowanie zadania, polegającego na rozwiązaniu quizu dotyczącego powstań śląskich (tu możecie sprawdzić swoją wiedzę: link).  Na miejsce spotkania przybyły też delegacje z innych tyskich szkół.
Uczestnicy rajdu zaprezentowali przyniesione ze sobą książki opowiadające o powstaniach, wysłuchali poświęconego tej tematyce wykładu, który wygłosiła pani Agnieszka Ociepa-Weiss, a następnie zapoznali się ze zgromadzonymi na wystawie materiałami prasowymi.
Wszystko, co ciekawe, szybko się jednak kończy, zatem … do zobaczenia za rok – na VI Tyskim Rajdzie… 😊

rajd  zdjęcia »»»

Pamięć o żołnierzach poległych na frontach II wojny światowej 

Wrzesień jest w Polsce miesiącem pamięci o żołnierzach poległych na frontach II wojny światowej oraz tych, którzy ginęli na „nieludzkiej ziemi”, w Katyniu, Miednoje, Starobielsku oraz z rąk banderowców. Aby uczcić ich pamięć oraz oddać  im hołd jak co roku złożyliśmy kwiaty pod pamiątkową tablica dowódcy pociągu pancernego Jana Rybczyńskiego. 

pamięć  zdjęcia »»»

Wybory samorządu uczniowskiego

Wybory samorządu uczniowskiego na rok 2019/2020 już za nami.
Nad poprawnością głosowania czuwała Komisja w składzie:
Natalia Lisicka klasy pierwsze
Patrycja Maślanka klasy drugie
Nina Orszulik klasy trzecie
Julia Baron klasy czwarte
oraz Kacper Kołodziejczyk, który reprezentował Komisję w ostatnim dniu wyborów.

Nasza szkoła liczy 347 uczniów, poprawny głos oddało 117 uczniów. Głosowało 34% społeczności uczniowskiej
Większością głosów obdarzony zaufaniem i wybrany na przewodniczącego ZS nr 7 w Tychach został  RAFAŁ PUCHAŁKA uczeń klasy 2ż.

wybory  zdjęcia »»»

Zawody tenisa stołowego

Tradycyjnie co roku w naszej szkole organizowane są zawody tenisa stołowego, w których biorą udział reprezentanci wszystkich klas w kategorii dziewcząt i chłopców. Tegoroczne rozgrywki odbyły się w sportowej i miłej atmosferze na bardzo wysokim poziomie.
Zwycięzcy zawodów
dziewczęta
I miejsc Patrycja Kukla klasa 3d
II miejsce Justyna Drogoś klasa 3d
III miejsce ex aequo Bąk Róża klasa 2ż Tomira Jillek klasa 3tż
chłopcy
I miejsce Stanisław Olszówka klasa 1żg
II miejsce Dawid Biesiadecki klasa 1żp
III miejsce Dawid Trukała  klasa 4tż
Na zawodach szkolnych w Tyskiej Licealiadzie reprezentować nas będą Patrycja Kukla i Justyna Drogoś oraz Stanisław Olszówka i Dawid Biesiadecki. Liczymy na Was!!!!
Gratulujemy i życzymy sukcesów sportowych.

tenis  zdjęcia »»»

Oui Silésie VI - Edukacja dla gospodarki

25 września 2019 r. w tyskiej Andromedzie odbyło się VI Międzynarodowe Forum Biznesu Tak Śląskie/Qui Silesie. Hasło tegorocznego spotkania brzmiało: Edukacja dla  gospodarki. W konferencji uczestniczyli przedstawiciele samorządu, nauki, organizacji pozarządowych oraz biznesu. Zaproszeni goście dyskutowali o kompetencjach zawodowych, które wpływają na rozwój pracownika. Po części oficjalnej przyszedł czas na catering. Serwowane przez naszą młodzież zakąski oraz francuskie makaroniki powstały w Restauracji The Piano. W ich przygotowanie również włączyli się uczniowie ZS7.

 Oui Silésie VI - Edukacja dla gospodarki  zdjęcia »»»

zobacz też filmik »»»

Dzień Otwarty - Maspex

17 września uczniowie klas 4d i 4ż  skorzystali z zaproszenia firmy Maspex i wybrali się  na zorganizowane Dni Otwarte. Podczas wizyty młodzież zwiedziła zakład - hale produkcyjne, magazyny a także nowoczesne centrum logistyczne. Rozmawialiśmy o produkcji, nowoczesnych rozwiązaniach technologicznych, surowcach a także  opakowaniach i marketingu. Zapoznano uczniów z polityką firmy a także  ze ścieżką kariery i możliwością rozwoju. Każdy uczestnik wycieczki otrzymał upominki (produkty marki Tymbark, Lubella, Łowicz). Warto było uczestniczyć w takim  wydarzeniu!

maspex  zdjęcia »»»

Gala Regionalnej Izby Przemysłowo-Handlowej w Gliwicach

Sobota 7 września. Spotykamy się przed szkołą: Sandra Błońska 3kg, Paulina Bobla 2ż, Karolina Cyganik 3tż, Julia Izydorczyk 3d, Zuzia Kątny 3d, Magda Kowalik 3d, Ola Majewska 3d, Agnieszka Mych 3tż, Nina Orszulik 3d, Martyna Woźniak 3kg, Tomek Bogacki 1żG, Mateusz Migdalewicz 3kg, Maciek Pena 4d, Dawid Saszczak 2ż, Arek Zaborowski 4d. Dla niektórych to pierwsza obsługa, inni mają większy bagaż doświadczeń. Jedziemy do Gliwic. Tam na hali widowiskowo-sportowej Arena Gliwice odbędzie się uroczysta gala 25-lecia Regionalnej Izby Przemysłowo-Handlowej w Gliwicach. Zaproszono 600 gości z różnych dziedzin: polityki, nauki, przemysłu, biznesu. Gwiazdą uroczystości będzie Zespół Pieśni i Tańca "Śląsk". 
Tyska drużyna kelnerów zasila szeregi "Kasztanów" z Zabrza. Zabieramy się do pracy. Roznosimy napoje, polerujemy szkło, porcelanę i sztućce. Zakąski wędrują na stoły. Przyszedł czas na zmianę garderoby: czarne spodnie, biała koszula, wygodne buty oraz zapaska z logo kasztanów. Gromadzimy się na odprawie. Pani kierownik sali przydziela obowiązki - kelnerka, kuchnia, bufet kawowy. Przybywają goście. Rozpoczyna się część oficjalna gali - przemówienia, nagrody, odznaczenia. Około godz. 19:30 wydajemy kolację. To nasza chwila prawdy; 600 porcji wychodzi w 20 min. To bardzo dobry czas:). Goście konsumują kolację a my przygotowujemy szarlotkę. Jest sygnał do zbiórki naczyń po kolacji. Raz, dwa i stoliki uprzątnięte. Wychodzi szarlotka. Swój koncert rozpoczyna zespół Pieśni i Tańca Śląsk, a następnie kolejni artyści. Dbamy o samopoczucie uczestników gali, uzupełniamy napoje, porządkujemy stoliki, zasilamy słodki bufet w ciasto, desery i owoce. Czas biegnie.... Około godz. 1:30 słyszymy ostatnie rytmy muzyki. Goście opuszczają halę Areny. I teraz dopiero zaczyna się "zabawa", a raczej ciężka praca dla nas. Do polowej kuchni na zmywak trafiają sztućce, talerze, półmiski, filiżanki, kieliszki i longi. Są tego setki. Kolejne samochody podjeżdżają i zabierają piece konwekcyjne, sprzęt kuchenny, dekoracje, kwiaty w doniczkach i całą resztę dobytku restauracji. Tymczasem na sali.... ściągamy pokrowce z krzeseł, obrusy i serwetki zbieramy do worków. Demontujemy stoły. Z całego dnia to najcięższa praca. Na szczęście pracowita z nas grupa, działamy sprawnie, pomagamy sobie wzajemnie. I chociaż to środek nocy siły i humoru nam nie brakuje:). Po dobrze wykonanej pracy, wracamy do domu, do Tychów. Jesteśmy zmęczeni, ale szczęśliwi. Otrzymaliśmy sporo dobrego słowa i pochwał od organizatorów. Już wkrótce znowu się spotkamy:) 
Młodzieży!! - za Wasze zaangażowanie i siłę oraz serce do pracy, bardzo bardzo dziękuję!! 

Agnieszka Kasprzyszyn

galazdjęcia »»»

Gala Izby Przemysłowo-Handlowej w Tarnowskich Górach

Nowy rok szkolny jeszcze oficjalnie się nie rozpoczął a my już w akcji.....
30 sierpnia 2019 r.  w  plenerach Pałacu w Brynku odbyła się uroczysta gala jubileuszowa z okazji 25-lecia Izby Przemysłowo-Handlowej w Tarnowskich Górach. Wśród zaproszonych  400 gości  - przedstawiciele władz państwowych, wojewódzkich oraz samorządowych.  Najlepszym przedsiębiorcom wręczono nagrody, statuetki i wyróżnienia. W części artystycznej wystąpił Andrzej Lampert oraz Orkiestra Opery Śląskiej w Bytomiu. Uroczysta kolacja, bufet zimny i gorący przygotowała Restauracja Pod Kasztanami z Zabrza.  A nasza jedenastka (Ola Cinialska 2t, Ola Majewska 3d, Zuzia Kątny 3d, Julia  Borkowska 3d,  Martyna Woźniak 3kg, Sandra Błońska 3kg, Agnieszka Mych 3tż, Karolina Cyganik 3tż, Tomasz Bogacki 1żG,  Mateusz Migdalewicz 3kg),   dbała o profesjonalny  serwis, uzupełniała napoje i  spełniała życzenia gości. Poradziliśmy sobie bardzo dobrze. Brawo drużyna  ZS7 !! 

Gala  zdjęcia »»»

Rozpoczęcie roku Szkolnego

Życzymy wszystkim radosnego i pełnego sukcesów roku szkolnego. 

rozpoczęcie

  


»