Wydarzenia z lat ubiegłych

Rok szkolny 2022/2023 »  Rok szkolny 2021/2022 »  Rok szkolny 2020/2021 »
Rok szkolny 2019/2020 »  Rok szkolny 2018/2019 »  Rok szkolny 2017/2018 »  Rok szkolny 2016/2017 »  Rok szkolny 2015/2016 »   Rok szkolny 2014/2015 »
Rok szkolny 2013/2014 »   Rok szkolny 2012/2013 »  Rok szkolny 2011/2012 »  Rok szkolny 2010/2011 »  Rok szkolny 2009/2010 »  Rok szkolny 2008/2009 » Rok szkolny 2007/2008 »  Rok szkolny 2006/2007 »

Wydarzenia w roku szkolnym 2023/2024


Poświęcenie nie zna granic

27 października klasy 3t i 3ż uczestniczyły w wykładach dr Kamila Kartasińskiego dotyczących powstania styczniowego
Podczas wykładu poznaliśmy przyczyny wybuchu zrywu, jego przebieg, bohaterów oraz jego konsekwencje dla polskiego społeczeństwa. Usłyszeliśmy też o tym, co w latach powstania styczniowego robili mieszkańcy Górnego Śląska, czy podejmowali walkę w oddziałach powstańczych oraz w jaki sposób kultywowano pamięć o tych wydarzeniach w przedwojennym województwie śląskim. 
Impreza zorganizowana została w Muzeum Śląskim w ramach obchodów w 160. rocznicy wybuchu powstania.

muzeum śląskie

Jesteśmy najlepsze!

25 października 2023 r. do Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi zjechali się finaliści III Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia roślinna”.

Dwanaście drużyn z całej Polski – Częstochowa, Nowy Sącz, Ornontowice, Lublin, Pułtusk, Wrocław, Łódź, Żywiec, Kielce, Okszów, Martin (Słowacja) i Tychy stanęło w kulinarne szranki. Młodzież pracowała w czterech pracowniach gastronomicznych. Ich praca była oceniana przez profesjonalne grono Jury: Krzysztof Zamczyk (przewodniczący), Łukasz Wawrzyniak, Emil Witczak, Jakub Wolski, Monika Gwiazda, Maciej Musiał, Ireneusz Król, Andrzej Gołąbek, Robert Izdebski, Bartosz Goliński, Dariusz Jatczak, Sylwia Sztandera, Krzysztof Tęcza, Marcin Pawlikowski, Marek Skotnicki, Kamil Piotrowski, Norbert Szefer. Zadaniem uczestników było przygotowanie dania zasadniczego z wykorzystaniem produktów z gryki oraz deseru z uwzględnieniem miodu gryczanego. Talerze miały też uwzględniać wegetariański charakter tematyki konkursowej.
Tychy reprezentowała drużyna w składzie Julia Gilner i Natalia Kostka. Dziewczęta przystąpiły do konkursu ze spokojem i koncentracją. Zadbały o właściwy mise en place. Pracowały zespołowo na każdym etapie zadania konkursowego. Nie dały się jurorom, którzy zadawali trudne pytania dotyczące przygotowania potraw. Po dwóch godzinach ciężkiej pracy spod noża naszych reprezentantek wyszło danie zasadnicze. Prezentacja przed jury degustacyjnym i dalej ostatnia prosta czyli dopracowanie deseru.
Po wnikliwej ocenie wszystkich konkursowych potraw jury ustaliło werdykt. Na uroczystej gali ogłoszono wyniki zmagań kulinarnych oraz podsumowano konkurs. Z ogromną radością możemy ogłosić, że I miejsce w III Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Kuchnia roślinna zajęły Julia Gilner i Natalia Kostka!! Dziewczyny są niesamowite!! Brawo za ich trud, nieustające zaangażowanie i radość z przygotowania potraw!!! Gratulujemy!!!
Życzymy kolejnych osiągnięć w kulinarnej karierze!!!

Kuchnia roślinna  zdjęcia »»»

Szkoła PamiEta!

W ramach akcji Szkoła pamięta - reprezentacja klasy 2g zapaliła znicz pod pomnikiem Powstańca Śląskiego przy Placu Wolności w Tychach.

szkoła pamięta

#szkołapamięta

19 DNI PRZECIWKO PRZEMOCY I KRZYWDZENIU DZIECI I MŁODZIEŻY

19 dni                    

Co roku przez 19 pierwszych dni listopada Fundacja po DRUGIE we współpracy z innymi organizacjami, instytucjami, placówkami pracującymi z dziećmi i młodzieżą bierze udział w światowej kampanii 19 dni przeciwko przemocy i krzywdzeniu dzieci i młodzieży. Kampania rozgrywa się na wszystkich kontynentach, we wszystkich krajach świata. Na początku listopada mówimy o prawach dziecka, godności, szacunku, bezpieczeństwie, wolności. Przypominamy i uczymy się tych wartościach, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju i dobrego życia.
Autorem światowej kampanii jest Womens World Summit Foundation i co roku zaprasza do współpracy wszystkich tych, którzy chcą by świat dzieci i młodzieży był wolny od przemocy.

19 dni

Olimpiada Umiejętności Hotelarskich

„Hotele są tak dobre jak ludzie, którzy w nich pracują”​ to motto Olimpiady Umiejętności Hotelarskich, której etap szkolny odbył się 25 października w naszej szkole.

OUH

Pomóż ptakom przetrwać zimę

Koło ekologów z klasy 2g zorganizowało 25 października kiermasz słodkich wypieków. Zebrane fundusze zostaną przeznaczone na zakup karmnika słonecznika, ziaren oraz orzechów, które pomogą ptakom przetrwać zimę.

pomóż ptakom

Szkoła Pamięta

W ramach akcji #SzkołaPamięta! 1ż składa hołd pod Pomnikiem Powstańców Śląskich w Tychach

szkoła pamięta szkoła pamięta

Jak bezpiecznie korzystać z Social Mediów?

W ramach Europejskiego Miesiąca Cyberbezpieczeństwa uczestniczyliśmy w lekcji zorganizowanej przez Warszawski Instytut Bankowości.

Podczas wykładu omówione zostały takie zagadnienia jak:

  • podszywanie się pod znane osoby/celebrytów w Social Mediach
  • dezinformacja przy użyciu  influencerów 
  • metody zabezpieczania kont w Social Mediach
  • oszustwa za pomocą Blika i smsów

 jak

bezpieczni od startu

18 października br. w siedzibie Izby Rzemieślniczej w Katowicach odbył się etap regionalny XXI edycji konkursu BHP ”Bezpiecznie od startu
Po 4 godzinach zmagań części pisemnej oraz ustnej wyłoniono 2 zwycięzców z największą ilością punktów, którzy wezmą udział w ogólnopolskim etapie konkursu w siedzibie Związku Rzemiosła Polskiego w Warszawie. Naszą szkołę reprezentowała Magdalena Wójcik z klasy 2g. Gratulujemy Magdzie dobrego dobrego wyniku na poziomie regionalnym i życzymy sukcesu na miarę krajową w kolejnej edycji konkursu.

Bezpieczni od startu  zdjęcia »»»

II Tyskie Dni Erasmusa

Prezentacja »»»

erasmus day  Zobacz zdjęcia »»»


Dzień Edukacji Narodowej

DEN   zdjęcia »»»

Stypendystka prezesa 

11 października uczennica klasy 4tż, Emilia Kobielska, odebrała z rąk Śląskiej Kurator Oświaty pani Urszuli Bauer, dyplom stypendystki Prezesa Rady Ministrów.

Uroczystość odbyła się w Zespole Państwowych Szkół Muzycznych im. W. Kilara w Katowicach. Naszą szkołę reprezentowała wzraz z Emilią wicedyrektor pani Elżbieta Jabłońska-Skurzok. 

Emilii gratulujemy wyróżnienia i życzymy dalszych sukcesów.

stypendystka PRM

Karpiowe święto

"Czas na rybę! JUNIOR" to konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych, który odbywa się cyklicznie na zamku w Niemodlinie. W tym roku finał zmagań kulinarnych odbył się w piątek 6 października 2023 r. Spośród kilkudziesięciu nadesłanych zgłoszeń, organizatorzy wybrali 6 szkół (Wrocław, Żywiec, Lublin, Opole, Brzeg, Tychy), które zostały zaproszone  na opolskie święto karpia. Receptura przygotowana przez nasz zespół - Julia Gilner (klasa 5żP) i Natalia Kostka (klasa 4tż) została doceniona i tym samym dziewczyny znalazły się w ścisłym gronie finalistów. 
Zadaniem uczestników było przygotowanie dania zasadniczego z karpia. Poza tym każda drużyna w konkurencji technicznej musiała wykazać się umiejętnością filetowania karpia, co nie jest proste z uwagi na dużą ilość ości.
Nasze Dziewczyny przygotowały karpia smażonego z puree ziemniaczano-tymiankowym, buraczki glazurowane, sos porowy i piklowaną rzepę. Młodzi adepci oceniani byli przez wyśmienitych specjalistów z branży: Krzysztof Malinowski, Marcin Bielec, Patryk Buchta, Andrzej Jackowiak, Radek Kłapacz, Marek Namysłowski, Michał Wawro. Ostatecznie, po podliczeniu punktów ekipa z Tychów znalazła się tuż za podium. 
Warto podkreślić wielką walkę naszych uczestniczek, zapał i energię. Gratulujemy bardzo dobrego występu!!! Życzymy powodzenia w kolejnych kulinarnych zawodach!!!

czas na rybę   zdjęcia »»»

Górska wyprawa klasy 2ż

4 października klasa 2ż wybrała się na wycieczkę w Beskidy. Górską wędrówkę rozpoczynamy z  Wisły Głębce. Szlakiem niebieskim  i dalej czerwonym maszerujemy w stronę naszego punktu docelowego - Stożka. Po drodze nie brakuje dobrej rozmowy, śmiechu od ucha do ucha a nawet śpiewu. Młodzież wytrwale pokonuje  kolejne km trasy. Pogoda dopisuje, chmury mkną po niebie a  słońce ogrzewa wędrowców.  Na wysokości 990 m npm meldujemy się na szczycie o nazwie Kiczory. Do najstarszego polskiego schroniska w Beskidzie Śląskim docieramy w porze obiadowej. Grupa odpoczywa, posila się kanapkami i ciepłymi specjalnościami schroniska. Ze szczytu Stożka Wielkiego (978 m npm) roztacza się piękny widok na okoliczne szczyty i pasma górskie. Z góry schodzimy szlakiem żółtym do Wisły Dziechcinki. Dopiero w pociągu czujemy jak dopada nas zmęczenie. To był bardzo aktywnie spędzony dzień, dzień pełen wrażeń, który na pewno zapisze się w naszej historii klasowej:)
Kilka faktów i danych:
Czas przejścia: 4:35 h
Przebyty dystans: 14,2 km
GOT: 20
Suma podejść: 591 m
Suma zejść: 699 m

stożek

Jak radzić sobie z dezinformacją w sieci?

  • Jak rozróżnić prawdziwą informację od fałszywej wiadomości?
  • Czym jest higiena cyfrowa i jak o nią dbać na co dzień?
  • Jak rozsądnie korzystać z internetu?
  • Czy TikTok to bezpieczne źródło informacji?
  • Co zrobić, kiedy napotkamy fałszywą informację?

To pytania, na które klasa 3ż znalazła odpowiedź podczas lekcji online „Jak radzić sobie z dezinformacją w sieci?” w ramach projektu edukacyjnego BAKCYL.

bakcyl

Czytamy i dbamy o Nasze serca!

Kondycja naszego serca uzależniona jest w dużym stopniu od nas samych. 29 września obchodzimy Światowy Dzień Serca oraz Dzień Głośnego Czytania
Aby uczcić te okazje przyłączyliśmy się do ogólnopolskiej akcji „Czytamy z sercem”. Pomysłów na różne aktywności nie brakowało. Między innymi czytaliśmy fragmenty książek dotyczących serca, zarówno jako narządu w organizmie człowieka jak i symbolu miłości, odbyliśmy spacer dla serca, gotowaliśmy z sercem zdrowe potrawy oraz wzięliśmy udział w szkolnym konkursie jak dbać o zdrowe serce. Okazało się, że SERCE  to temat ważny dla wielu z nas.

Czytamy z sercem   zdjęcia »»» 

Etap Szkolny Olimpiady hotelarskiej

olimpiada hotelarska

Pozdrowienia z Wrocławia - 4tż i przyjaciele

W dniach 28 i 29 września 2023 r. uczniowie klasy 4tż wraz z kilkoma koleżankami z klas 5T(P) i 5Ż(P) pod opieką wychowawcy P. Anny Wróbel oraz P. Marioli Rakowskiej udali się na wycieczkę do Wrocławia w ramach rządowego przedsięwzięcia pod nazwą „Poznaj Polskę”.

Logotypy

Wycieczka rozpoczęła się zwiedzaniem Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Wrocławskiego. Następnie w celu poznania zespołu historycznego centrum miasta uczestnicy udali się na spacer z przewodnikiem po Ostrowie Tumskim i Starym Mieście, gdzie zobaczyli okazały Ratusz, charakterystyczne kamieniczki zwane Jasiem i Małgosią połączone barokową bramą prowadzącą do monumentalnego Kościoła św. Elżbiety, Plac Solny oraz Kamienicę Pod Złotym Słońcem. Po zakończonym zwiedzaniu grupa udała się na zasłużoną obiadokolację, a po niej na nocleg do hostelu. W drugim dniu wycieczki uczniowie odwiedzili Wrocławskie Zoo, a następnie udali się na teren znajdującej się po drugiej stronie ulicy Hali Stulecia, gdzie po obejrzeniu i wysłuchaniu pokazu fontanny multimedialnej przeszli na wystawę multimedialną ukazującą historię i teraźniejszość tego obiektu. Ostatnim punktem programu była wizyta w Centrum Edukacji Ekologicznej „Hydropolis” będącym nowoczesnym centrum wiedzy o wodzie zlokalizowanym w zabytkowym, XIX-wiecznym neogotyckim podziemnym zbiorniku wody czystej o powierzchni 4600 m².

wrocław zdjęcia »»»

PAMIĘTAMY o żołnierzach poległych na frontach II wojny światowej

pomnik

Sukces klasy 4TŻ

Klasa 4 tż odebrała certyfikaty kwalifikacji zawodowej HGT.02. Gratulujemy pięknych wyników!!!

certyfikaty

Zawody lekkoatletyczne

Światowy dzień serca za tydzień ale nasze lekkoatletki biegały dla zdrowia ❤️ już dziś.

lekkaatletyka

Duda gracz u Tichauera

Duda Gracz  zdjęcia »»»

Uczymy się...

14 września do Instytutu Kulinarnego TransGourmet w Warszawie zjechali uczniowie szkół gastronomicznych z Tychów, Bydgoszczy i Ełku, którzy zajęli miejsca 1-3 w  drugiej Bitwie na Drobiowe Smaki. Nasza szkolna drużyna: Julia Gilner (5żP) i Natalia Kostka (4tż) wygrała zawody ogólnopolskie i dzięki temu mogła się uczyć od najlepszych w centrum kulinarnym. Pod okiem szefów kuchni uczniowie przygotowywali potrawy i doskonalili swoje umiejętności zawodowe. Zobaczcie krótką fotorelację z tej kreatywnej lekcji.

Warszawa  zdjęcia »»»

Przywitaliśmy nowy rok szkolny