Wydarzenia z lat ubiegłych
Rok szkolny 2021/2022 » Rok szkolny 2020/2021 » Rok szkolny 2019/2020 » Rok szkolny 2018/2019 » Rok szkolny 2017/2018 » Rok szkolny 2016/2017 » Rok szkolny 2015/2016 » Rok szkolny 2014/2015 » Rok szkolny 2013/2014 » Rok szkolny 2012/2013 » Rok szkolny 2011/2012 » Rok szkolny 2010/2011 » Rok szkolny 2009/2010 » Rok szkolny 2008/2009 » Rok szkolny 2007/2008 » Rok szkolny 2006/2007 »
Wydarzenia w roku szkolnym 2022/2023
Sukces w Badmintonie
Nasza młodzież odnosi sukcesy w różnych dziedzinach. Bardzo się z tego cieszymy i jesteśmy z Was dumni.
Podczas
tegorocznych rozgrywek Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży czyli
Mistrzostw Polski do lat 17 uczennica naszej szkoły Emilia Jochacy została mistrzynią Polski w tej kategorii. Życzymy kolejnych sukcesów.
Tychy Falcons - drużyna futbolu amerykańskiego
Zawodnicy tyskiej drużyny przeprowadzili z uczniami klasy 1ż i
1g
zajęcia sportowe. Młodzież chętnie zaangażowała się w proponowane formy
aktywności ruchowej. Było dużo ciekawych ćwiczeń
i wysiłku
podczas meczu, ale było SUPER. Wszystko odbyło się w przyjaznej
atmosferze pełnej sportowych emocji a wcale nie było łatwo złapać tę
piłkę:)
Drużynie Falcons Tychy życzymy kolejnych sukcesów
sportowych, będziemy Wam kibicować.
PodziękowaniE
Serdeczne dziękujemy Radzie Osiedla Wilkowyje za sfinansowanie zakupu tablicy do pracownik gastronomicznej.
Fajnie mieć takich sąsiadów:)
NOE Festiwal
14 maja już po raz dziewiąty odbył się NOE Festiwal - Największe Święto Wina na Śląsku. Tym razem pasjonaci wina spotkali się w Fabryce Porcelany w Katowicach. Festiwal to okazja do poznania win z różnych zakątków świata, ale także występy artystyczne i możliwość uczestnictwa w wykładach, dotyczących zasad degustacji czy łączenia wina z jedzeniem. Uczennice z klasy 4żp - Patrycja Harańczyk i Daria Stachura pomagały w obsłudze wydarzenia:)
Gala Absolwentów
Dzień otwarty
Maraton maturzysty
Maraton maturzysty - ostatnia prosta przed Egzaminem Dojrzałości - rozwiązujemy zadania maturalne.
Konkurs wiedzy o prawie pracy...
Inka Plewa uczennica kl. III tż zdobyła I miejsce w wojewódzkim Konkursie wiedzy o prawie pracy, bhp i działalności Państwowej Inspekcji Pracy oraz historii pacyfikacji Kopalni Wujek. Organizatorem konkursu był Okręgowy Inspektorat Pracy w Katowicach. Konkurs odbył się w siedzibie Śląskiego Centrum Wolności i Solidarności w Katowicach.
Akcja Żonkile
Savoir-vivre w biznesie
Savoir Vivre w biznesie i w życiu codziennym opanowali do
perfekcji
uczestnicy szkolenia przeprowadzonego przez JAKIMOWICZ HoReCa Academy.
Precedencja, dress code, mowa sztućców, faux pas podczas
przedstawiania się, to tylko niektóre z zagadnień
poruszanych na
kursie.
Kursy kelnerskie
Kolejne grupy uczniów ukończyły poziom podstawowy i zaawansowany kursu kelnerskiego, profesjonalnie przeprowadzonego przez JAKIMOWICZ HoReCa Academy.
Lotniskowe Targi Zawodoznawcze
Uczniowie
kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa uczestniczyli w 4.
Lotniskowe Targi Zawodoznawcze.
Podczas targów zaprezentowano blisko 40 zawodów
występujących na lotnisku oraz w przestrzeni powietrznej.
Wywiadów udzielali pracownicy lotniska bezpośrednio z
miejsca wykonywania ich pracy. Targi podzielono na sześć
bloków, w których zawody zostały pogrupowane ze
względu na szeroko rozumiane kompetencje oraz umiejętności.
Zaglądnęliśmy też do części operacyjnej i zastrzeżonej lotniska w
Balicach oraz w miejsca gdzie na co dzień nie ma dostępu dla
pasażerów.
Góra Grosza
Już po raz XXIII Towarzystwo Nasz Dom zorganizowało ogólnopolską akcję "Góra grosza". Zebrane fundusze przeznaczone zostaną na pomoc psychologiczną, rzeczową i specjalistyczną dla dzieci i ich rodzin. Społeczność naszej szkoły zebrała 113,33 zł.
Klasy, które zgromadziły najwyższe kwoty to:
1) 4tg (22,20zł)
2) 3kg (18,65zł)
3) 1t (13,64zł)
Jeden grosz znaczy niewiele, ale GÓRA GROSZA znaczy bardzo
wiele!
Dziękujemy wszystkim, którzy dołączyli do akcji!
Klasa 1ż - Koordynator szkolnej akcji Góra grosza:)
Szkolny Mistrz Deserów
29 marca 2023 w naszej szkole odbył się konkurs
cukierniczy.
Uczniowie startujący w zawodach mieli za zadanie przygotować kreatywny
deser. Do słodkiego turnieju zgłosiło się 13 dwuosobowych drużyn. Oto
one:
1. Natalia Lisicka 4ż Kacper Kozieł 4żg
2. Nikola Jakubowicz 4tp Maja Nowak 4tp
3. Natalia Kostka 3tż Emilia
Kobielska 3tż
4. Wiktoria Stolarczyk 3tż Wiktoria
Szejnoga 3tż
5. Julia Grzyśka 3tż Aleksandra Bratek 3tż
6. Inka Plewa 3tż Oliwia Zarankowska 3tż
7. Oliwia Lenczewska 2ż Wiktoria Gilner 2ż
8. Karolina Szymura 2ż Wanesa Wierzycka 2ż
9. Łukasz Pisarzowski 2ż Julia Wierzbicka 1h
10. Weronika Palenta 1ż Faustyna Krupa 1ż
11. Martyna Ogierman 1ż Wiktoria Gawliczek 1ż
12. Zosia Chmielewska 1ż Natalia Piasecka
1ż
13. Weronika Kula 1ż Amelia
Słanek 1ż
Przez 90 minut powstawały biszkopty, ciasta kruche, bezy, słodkie sosy, galaretki, kremy i wiele, wiele innych dodatków. Uczniowie przedstawili ciekawe rozwiązania na słodki deser. Rywalizacja między zespołami odbywała się w duchu fair play. Pracy uczniów przyglądało się Jury w składzie: Paulina Brząkalik (Leśne Patio), Patrycja Gabrek (Złoty Smok), Oliwia Kuc (Retro Diner) oraz Mateusz Migdalewicz (Joker). Po podliczeniu punktów wyłoniono zwycięzców:
1 miejsce: Wiktoria Gilner i Oliwia
Lenczewska
2 miejsce: Inka Plewa i Oliwia Zarankowska
3 miejsce: Weronika Kula i Amelia Słanek
Gratulujemy wszystkim uczestnikom wspaniałych
pomysłów!!!
Dziękujemy Wam za udział i dobrą zabawę!!
Obsługa gastronomiczna na SUM
W dniach 28-29 marca 2023 w Katowicach, na Śląskim Uniwersytecie Medycznym odbyły się I Śląskie Warsztaty Ginekologii i Chirurgii, gdzie nasze uczennice w składzie: Teresa Derewecka, Magdalena Kula oraz Natalia Lisicka miały okazję pomóc w organizacji tego wydarzenia. Pierwszego dnia podczas wykładów serwowały kawę, herbatę i zimne napoje oraz słodkie i słone przekąski. Drugiego dnia dodatkowo serwowały dania obiadowe. Brawa dla dziewcząt za zaangażowanie i pełny profesjonalizm!
Global Money Week
Global Money Week
(GMW) - Światowy
Tydzień Pieniądza jest
coroczną międzynarodową kampanią z zakresu edukacji finansowej na rzecz
dbania o to, by dzieci i młodzież od najmłodszych lat zyskiwały
świadomość finansową i stopniowo rozwijały wiedzę, umiejętności, a
także kształtowały postawy i zachowania niezbędne do podejmowania
racjonalnych decyzji finansowych i docelowo uzyskały finansowy
dobrostan i finansową odporność.
W ramach GMW klasy 1g, 1k, 3tż i 4tp uczestniczyły w webinariach
organizowanych przez Komisję Nadzoru Finansowego nt.
cyberprzestępczości oraz kredytów bankowych.
Światowy Dzień Wody
Nasza Szkoła włączyła się w obchody Światowego
Dnia Wody.
Co roku 22 marca
uczniowie na całym świecie zastanawiają się, co każdy
z nich może zrobić, aby chronić zasoby wody na świecie. Nasi uczniowie
obejrzeli filmy edukacyjne przysłane nam przez Polska Akcję
Humanitarną, a uczniowie klas 1ż, 4ż(P), 4t(G) i 4ż (G) dodatkowo
uczestniczyli w małym turnieju międzyklasowym. W wyścigu z przeszkodami
główna rolę grała woda.
dzień Przedsiębiorczości
Kolejna edycja ogólnopolskiego programu
edukacyjnego Dzień
Przedsiębiorczości już za nami.
Do jakich firm i instytucji wybraliśmy się, aby:
- zweryfikować nasze wyobrażenia o wymarzonym zawodzie
- pozyskać informacje o wykształceniu, umiejętnościach czy
predyspozycjach niezbędnych do wykonywania danego zawodu
- doświadczyć związek pomiędzy wykształceniem a karierą zawodową
- zapoznać się z organuzacją organizacją i zarządzaniem firmą
Sami zobaczcie!
Ulep LepiejA - konkurs poetycki
Wisława Szymborska zarażała poczuciem humoru. „Żart
jest
najlepszą dla mnie rekomendacją powagi” mówiła
nasza
noblistka.
Lepiej to krótki, jednozdaniowy, często nonsensowny wierszyk
ukazujący grozę jakiegoś zdarzenia.
Na nasz konkurs "Ulep
lepieja" wpłynęło ich aż 31. Tematyka była bardzo
różna.
Najwięcej głosów jury uzyskał lepiej Amelii Bąk: Lepiej kupić bilet w busie niż
być później na minusie.
Amelia zajęła 1 miejsce. Kolejne miejsca na podium zajęły: Inka Plewa
i Kinga
Krawczyk. Oto inne wyróżnione przez jury utwory:
Lepiej mieć dobre oceny
niż mieć w domu sceny.
Lepiej biegać w luźnym
dresie, aniżeli w ciągłym stresie.
Lepiej uczyć się języka
niż słuchać Rydzyka.
Lepsze świata
zatrzymanie niż zakalca jest podanie.
Lepiej biegać w stronę
słońca niż łapać zająca.
Lepsza jest marchewka z
pola, aniżeli ta rukola.
Lepiej jeść te piure z
grochu niż stać w pięknym czarnym prochu.
Lepszy będzie bieg pod
wiatr niż śmietany kwaśny smak.
Lepiej siedzieć dzień w
stodole niż jest znaleźć włos w rosole.
Wszystkim, którzy przyłączyli się do zabawy i
spróbowali
„ulepić” lepieja – dziękujemy
i gratulujemy.
TurNiej RUMMIKUB
W poniedziałek, 20
marca w naszej szkole odbył się Turniej
Rummikub.
104 kości w czterech kolorach o wartościach od 1 do 13 i dwa jokery.
Podstawki oraz dwóch, trzech lub czterech graczy –
to
wszystko, czego od strony technicznej potrzeba do gry. Wygrywa ten, kto
jako pierwszy pozbędzie się wszystkich kostek. Proste zasady nie
oznaczają wcale łatwej wygranej. Rozgrywka wymaga od
uczestników
logicznego myślenia, planowania, spostrzegawczości oraz reagowania na
działania innych graczy.
Do rywalizacji przystąpiło 18 uczniów. W pierwszej rundzie
wszyscy rozegrali 3 gra. Czworo najlepszych graczy: Amelia
Bąk,
Kamila Trojaczek, Franek Krupa i Piotr Świergolik, rozegrało rundę
finałową.
Mistrzem Szkoły w RUMMIKUB
został Piotr
Świergolik z klasy 4tP. Gratulujemy Piotrkowi oraz
wszystkim, którzy wzięli udział w zmaganiach.
SweetTargi
20 marca 2023 r. uczniowie i uczennice klasy 1g, 3kg i 2ż wzięli udział w 11. Targach Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich w Katowicach. SweetTargi to największe wydarzenie branżowe na południu Polski. To miejsce wymiany doświadczeń, rozwoju technologii produkcji i pozyskania nowych rozwiązań do parku maszynowego. Młodzież miała okazję poznać najnowsze trendy w branży cukierniczej. Wystawcy prezentowali maszyny, komponenty i wyroby gotowe, prowadząc ponadto specjalistyczne szkolenia, warsztaty i pokazy innowacji z branży.
Wycieczce do Aresztu Śledczego
Klasy 4żp, 4tp, 4żg i 4tg uczestniczyły w wycieczce do Aresztu Śledczego w Katowicach realizując ogólnopolski program edukacyjny Służby Więziennej związany z prewencją przestępstw wśród młodzieży.
Serdeczne podziękowania dla pracowników Służby
Więziennej za
zorganizowanie ciekawych zajęć na terenie jednostki penitencjarnej oraz
pokazanie realiów życia więziennego z perspektywy
więźniów i funkcjonariuszy.
Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych
15 marca 2023 r. w Zespole Szkół Przemysłu
Spożywczego w
Kielcach odbyły się Mistrzostwa Polski Szkół
Gastronomicznych. W
rywalizacji wzięło udział sześć drużyn z Kielc, Poznania, Warszawy,
Rzeszowa, Tych i Żywca. Zadaniem uczestników było
przygotowanie
9 porcji dania głównego z łososiem MOWI Supreme trym A w
roli
głównej. Na wykonanie konkursowej potrawy młodzi adepci
sztuki
kulinarnej mieli dwie godziny. Rolę przewodniczącego jury pełnił mistrz
kulinarny Kurt Scheller. W zespole oceniającym zasiedli
również
inni znakomici szefowie kuchni jak Adam Chrząstowski, Teo Vafidis,
Mirosław Ciołak, Patryk Kotarba, Paweł Kałuski i Tomasz Czarnecki oraz
Prorektor Świętokrzyskiej Szkoły Wyższej w Kielcach Adrian Lipa i
właścicielka firmy Zychowicz Henryka Zychowicz.
Naszą szkołę reprezentował zespół w składzie: Amelia Słanek
(1ż)
i Kuba Tomaszczyk (4żG). Amelia i Kuba przygotowali „Stek z
łososia sauté podany na purée z ziemniaka z porem
sous
vide, blanszowaną kapustą pak choi i karmelizowaną limonką”.
Nasza drużyna wykazała się umiejętnością twórczego łączenia
składników i smaków, przygotowania potraw w
zgodzie z
ideą zero waste oraz doskonałą organizacją pracy zespołowej. Jury
doceniło finezję i pomysłowość tyskiej drużyny, przyznając im II
miejsce.
Serdecznie gratulujemy zaangażowania i kreatywności. Życzymy dalszych sukcesów!
fot. Dawid Łukasik, kielce.eu, Jarosław Kubalski – Radio Kielce.
Wiadomości (film): https://kielce.tvp.pl/68515800/w-roli-glownej-filet-z-lososia-w-kielcach-odbyly-sie-mistrzostwa-polski-szkol-gastronomicznych
https://www.kielce.eu/pl/aktualnosci/kielczanie-mistrzami-polski-szkol-gastronomicznych.html
https://radiokielce.pl/1026713/mistrzowskie-dania-z-lososia-prezentowano-w-kielcach/
Savoir-vivre przy stole
W dniach 7, 8 i
14 marca odbyły się w naszej szkole warsztaty
pt "Savoir-vivre przy stole" dla uczniów
zespołu szkolno-przedszkolnego nr 1 w Tychach.
Nasi goście mieli okazję nauczyć się, jak prawidłowo nakrywać do stołu,
jak dekorować stół i układać ciekawe formy z serwet, jak
zachowywać się przy stole oraz jak profesjonalnie obsługiwać gościa.
Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego
10 marca 2023 r. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbył się 1. Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego. Celem konkursu było przede wszystkim zaprezentowanie jakości oraz walorów smakowych polskiego mięsa.
O puchar walczyło dziesięć dwuosobowych zespołów
składających
się z młodych adeptów sztuki kulinarnej reprezentujących
szkoły
gastronomiczne z terenu całej Polski, a wśród nich uczennice
naszej szkoły: Julia Gilner (4żP)
i Oliwia
Lenczewska
(2ż). Zadaniem uczestników było przygotowanie dania
głównego z wykorzystaniem wybranych elementów
polskiego
mięsa wieprzowego i wołowego oraz produktów regionalnych i
sezonowych, Na przygotowanie konkursowych dań uczniowie mieli jedynie
60 minut. Jury w składzie: Jarek Walczyk, Witold Choiński, Dariusz
Struciński, Wiesław Bober, Marcin Budynek oraz Vinh Quang Tran
skrupulatnie oceniało zmagania uczniów. Jury konkursowe
oprócz walorów degustacyjnych oceniało
sposób
użycia wybranych elementów polskiego mięsa wieprzowego i
wołowego, wykorzystanie produktów regionalnych i sezonowych,
pracę na stanowisku oraz technikę wykonania potrawy.
Julia i Oliwia przygotowały „Polędwiczkę
wieprzową faszerowaną wołowiną / gumiklyjzy / sos piwno-miodowy /
purée z dyni / oliwę pietruszkową”. W
klasyfikacji ogólnej nasze adeptki sztuki kulinarnej zajęły
IV miejsce.
Serdecznie gratulujemy i życzmy powodzenia w kolejnych konkursach!
Organizatorem konkursu był Związek Polskie Mięso, a podmiotem
odpowiedzialnym za realizację Akademia Kulinarna Marcina Budynka.
Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym przez Klub
Szefów
Kuchni zrzeszający najwybitniejszych kucharzy w Polsce.
Fotografie - p. Karina Szymczuk
Obsługa gastronomiczna na Politechnice Śląskiej
9 marca 2023 r. grupa uczniów z naszej szkoły uczestniczyła w obsłudze gastronomicznej na Politechnice Śląskiej w Gliwicach.
Przedstawiamy krótki reportaż z tego wydarzenia.
Uczniowie uczestniczący w obsłudze: Aleksandra Bratek, Wiktoria Gawliczek, Julia Gembała, Julia Gilner, Wiktoria Gilner, Magda Kula, Faustyna Krupa, Natalia Lisicka, Natalia Noras, Martyna Ogierman, Weronika Palenta, Inka Plewa, Natalia Rajewska, Wiktoria Szejnoga, Aleksandra Żaba, Tomasz Bogacki, Krzysztof Moczulski.
Dziękujemy bardzo za profesjonalna pracę i ogromne zaangażowanie młodzieży:)
Hazard, nie daj się wciągnąć
Klasy 4tp, 4tg, 4żp i 4żg uczestniczyły w spotkaniu z pracownikami Urzędu Skarbowego w Tychach. Temat spotkania „Hazard, nie daj się wciągnąć”.
Targi edukacyjne
Prezentujemy ofertę szkoły podczas targów edukacyjnych dla uczniów klas ósmych „Świadomy zawód - klucz do sukcesu” organizowanych przez Zespół Szkół nr 5 w Tychach.
Warsztaty pieczenia chleba.
We wtorek 7 marca klasa 4żp miała przyjemność uczestniczenia w niecodziennych warsztatach. Zaproszeni goście - pan Wiktor Łukasiński oraz pan Robert Muzyczuk przybliżyli młodzieży w teorii i w praktyce trudną sztukę sporządzania chleba na zakwasie. Uczniowie poznali wszystkie etapy produkcji chleba, aktywnie pracowali. Temat pieczywa okazał się bardzo ciekawy. Pytaniom uczniów nie było końca. Goście cierpliwie omawiali wszystkie procesy, które zachodzącą podczas fermentacji ciasta i wypieku pieczywa. Po takich profesjonalnych warsztatach cała klasa jest zmotywowana do domowego wypieku pieczywa. Oby się udało. Bardzo dziękujemy naszym Gościom Specjalnym za cenną lekcję! Mamy nadzieję, że jeszcze się spotkamy!
Pozdrowienia z Austrii
Pierwszy tydzień praktyk w Austrii już za nami. Pozdrawiamy Was gorąco niemieckim "Herzliche Grüße"
Lekcja Zdrowia
3 marca 2023 r.
uczniowie i uczennice klasy 3tż, 4tG oraz 4żP uczestniczyli w
warsztatach zorganizowanych przez wykładowców Instytutu Nauk
o
Zdrowiu Małopolskiej Uczelni Państwowej im. rtm. W. Pileckiego w
Oświęcimiu. Dr inż. Anna Kościej przeprowadziła
„Lekcję
zdrowia” na temat zasad zdrowego żywienia, zmiany
nawyków
żywieniowych oraz żywienia w chorobach dietozależnych.
Warsztaty dotyczące udzielania pierwszej pomocy z wykorzystaniem
fantomów oraz defibrylatora AED poprowadził mgr zdr. publ.
Piotr
Wędzina wraz ze studentami kierunku Ratownictwo medyczne.
Dziękujemy za wspaniałą atmosferę, pełen profesjonalizm i ogrom wiedzy
przekazanej naszej młodzieży!
Rusza VI edycja Młodzieżowego Budżetu Obywatelskiego
Uczniowie publicznych szkół ponadpodstawowych mogą zgłaszać swoje projekty. Każda placówka ma do wydania 9 tysięcy złotych.
Harmonogram MBO
na rok 2023:
zgłaszanie projektów przez uczniów do 31 marca
2023 r.;
weryfikacja złożonych propozycji projektów do 30 kwietnia
2023 r.;
głosowanie odbywa się w ciągu 14 dni od zakończenia etapu weryfikacji;
realizacja wybranych projektów do 31 grudnia 2023 r.
Zapraszamy do udziału – to niepowtarzalna szansa,
żeby naprawdę coś zmienić w swojej szkole!
Regulamin oraz formularze zgłoszeń dostępne są na stronach:
- Biuletynu
Informacji Publicznej oraz na stronie razemtychy.pl
w zakładce do pobrania.
Dzień Bezpiecznego Internetu
Dzień
Bezpiecznego Internetu
(DBI) ustanowiony został z inicjatywy Komisji Europejskiej w 2004 roku.
Świętowany jest na całym świecie. Organizatorem wydarzenia w Polsce
jest Polskie Centrum Programu Safer Internet (PCPSI), które
tworzą państwowy instytut badawczy NASK oraz Fundacja Dajemy Dzieciom
Siłę.
DBI ma na celu inicjowanie i propagowanie działań na rzecz bezpiecznego
dostępu do zasobów internetowych, zaznajamianie
rodziców,
nauczycieli i wychowawców z problematyką bezpieczeństwa
online
oraz promocję pozytywnego wykorzystywania Internetu.
W 2023 roku DBI przypada na 7 lutego, ale jego obchody zaplanowane zostały aż do końca marca 2023. W ramach tej inicjatywy uczniowie klasy 3kg uczestniczyli w lekcji online „Bezpieczny Internet: porozmawiajmy o pornografii” prowadzonej przez psycholożkę i seksuolożkę - panią Barbarę Baran.
Skanuj kod, popraw błąd! Konkurs z okazji Dnia Języka Ojczystego
21 lutego
z okazji Dnia
Języka Ojczystego
odbyło się w szkole wielkie ortograficzne skanowanie. Uczniowie
wyposażeni w smartfony wyruszyli w językową podróż na
poszukiwanie kodów QR 🕵️♀️.
Pod każdym kodem znajdowało się zdanie zawierające błąd. Zadaniem było
poprawienie błędów i dostarczenie poprawnych zdań do
biblioteki.
Najlepiej z zadaniem poradzili sobie:
Branicki Daniel 3kg; Horelov Vladyslav 1t; Jałowy Wiktoria 2t;
Krasnopolskyi Danylo 1t; Oleksyk Małgorzata 2t,; Perevalo Denys 1t;
Pohribna Alina 1t; Salakhov Mark 1t; Shylo Polina 1t; Tymoshenko
Anastasiia 1t; Barinova Daria 1t; Batyna Maksym 1t; Berg Jakub 4żP;
Jesionowska Karolina 4żP; Konoplianko Diana 1t; Koshkarova Anastasiia
1t; Kostiuchenko Violetta 1t i Rajewska Natalia 4żP.
Nagrodę specjalną wygrał Daniel
Branicki z klasy 3kg.
Warsztaty Zero Waste
2 lutego 2023 r. klasę 1ż odwiedził chef Seweryn Słanek z restauracji Rock&Rondel. Nasza pracownia gastronomiczna zamieniła się w kuchnię w wersji zero waste. Na zajęciach królowały warzywa. Młodzież pod czujnym okiem chefa przygotowała oberżynę 🍆na purée z selera z sosem z anchois i kaparami. Danie dopełniły chipsy z warzyw. Dziękujemy chef.
„Porwani przez ekonomię”
Uczniowie kl. I K uczestniczyli w webinarium w ranach projektu „Porwani przez ekonomię”. Temat webinaru: Pieniądz gorszy wypiera pieniądz lepszy-co Kopernik powiedziałby o kopaniu kryptowalut i inflacji?
spotkaniE z doradcą podatkowym
Klasy 2t i 4żp uczestniczyły w spotkaniu z doradcą podatkowym,
prawnikiem i przewodniczącym zarządu oddziału śląskiego oddziału
Krajowej Izby Doradców Podatkowych.
Podczas spotkania przybliżono uczniom tematykę podatków,
funkcjonowanie KIDP-u oraz zawodu doradcy podatkowego.
Nasz absolwent w lidze angielskiej
"Kuba Tomaszczyk, zwycięzca ostatniej edycji programu „MasterChef” nie jest jedynym wychowankiem Zespołu Szkół nr 7 w Tychach, który odniósł zawodowy sukces. Absolwent „Browarnika” Maciej Opitek spełnia swoje marzenia w klubie na zapleczu najlepszej piłkarskiej ligi świata..." Przeczytaj cały artykuł zamieszczony w Twoich Tychach
Poznaj swój zawód
Na zaproszenie Powiatowego Urzędu Pracy w Tychach w ramach projektu „Poznaj swój zawód” gościliśmy w tyskich szkołach podstawowych, aby pomóc uczniom klas ósmych w wyborze dalszej ścieżki edukacyjno-zawodowej, prezentując zawody, w których kształci nasza szkoła.
Aktywne ferie zimowe
Zwycięzcą konkursu zorganizowanego przez samorząd uczniowski "Aktywne Ferie Zimowe 2023" został Przemysław Długosz z klasy 1t. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymują plusiki z aktywności z WF. Główna nagroda to wstęp do Parku Trampolin w Tychach. Gratulujemy:)
Kurs kelnersk
Grupa 30 uczniów naszej szkoły ukończyła podstawowy kurs kelnerski profesjonalnie przeprowadzony przez JAKIMOWICZ HoReCa Academy.
Jasełka
Z okazji Bożego Narodzenia życzymy Wszystkim:
dobrych relacji z bliskimi, miłych chwil w rodzinnym gronie, odpoczynku
od codziennego zabiegania, czasu na relaks i odkrywania tradycji na
nowo.
Wesołych Świąt!
Zbiórka dla Schroniska
Po raz kolejny w ramach akcji „Pomóżmy zwierzętom
przetrwać zimę” w naszej szkole odbyła się
zbiórka dla podopiecznych schroniska dla zwierząt w Tychach.
Akcję zorganizowali członkowie Koła Wolontariatu wraz z
opiekunką p. Agnieszką Nawratowicz.
Zebrana dary (karma, suplementy dla psów i kotów,
obroże,
smycze, zabawki, koce) wolontariusze zawieźli 22 grudnia 2022 r. do
miejskiego schroniska.
Bardzo dziękujemy wszystkim za aktywny udział w tym przedsięwzięciu.
Cyberbezpieczeństwo
Co cyberprzestępca może zrobić z danymi osobowymi?
Jak budować i zarządzać hasłami?
Jak zachować się w sytuacji, gdy padniemy ofiarą cyberprzestępcy?
To pytania, na które kl. I t znalazła odpowiedź
podczas lekcji online „Cyberbezpieczeństwo”,
w ramach projektu edukacyjnego Bakcyl.
Świąteczne Swetry
Samorząd
uczniowski zaprosił do zabawy Świąteczne
Swetry
wszystkich uczniów naszej szkoły. Wygrała klasa,
która
miała największy procent ubranych w świąteczne swetry
uczniów w
stosunku do pozostałych obecnych w konkursowym dniu. Zwycięzcy
otrzymali słodką nagrodę:)
GRATULUJEMY KLASIE 1H 🎅 🦌 ⛄
Tyskie BRowary
21 grudnia klasa 4żG wybrała się na wycieczkę do Tyskich Browarów Książęcych. Zapraszamy na krótką fotorelację.
Jarmark świąteczny w dreznie
Świąteczny nastrój, dużo zachwycających chwil, a
jeszcze
więcej adwentowego blasku. Zgodnie z naszą szkolną tradycją
odwiedziliśmy słynny jarmark bożonarodzeniowy w samym środku pięknego
Drezna.
Mieniące się światła, migoczące gwiazdy, zapach grzanego wina i
piernika, kolędy. Ten 588 Jarmark Striezelmarkt to najstarszy jarmark
bożonarodzeniowy w historii Niemiec. Rozkoszowaliśmy się spacerem,
łasuchowaniem i odnajdywaniem prezentów wśród
drewnianych
wyrobów z regionu Rudaw, łużyckich drukowanych tkanin i
gwiazd
hernchuckich. Nie zabrakło również tradycyjnej drezdeńskiej
strucli, „Dresdner Christstollen”.
Oprócz naszego punktu docelowego jakim był jarmark
zwiedziliśmy Muzeum Transportu oraz najważniejsze zabytki Drezna.
Erasmus + w Austrii
MasterChef jest tylko jeden - Kuba Tomaszczyk
Mikołaj
Samorządowy Mikołaj tradycyjnie obdarował uczniów naszej szkoły słodkimi wypiekami. Wszystkim się należało bo wszyscy jesteśmy fajni i grzeczni😀
Śląska Jesień Kulinarna
Jubileuszowa - dziesiąta edycja Śląskiej
Jesieni Kulinarnej odbyła się 6 grudnia 2022 roku
w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. Tematem
tegorocznych kulinarnych zmagań był schab z dzika. Osiem drużyn z
województwa śląskiego podjęło się przygotowania dań
głównych z wykorzystaniem dziczyzny. Uczniów
oceniało
profesjonalne jury. Poza najważniejszym - smakiem potrawy, oceniano
wygląd i aranżację talerza, dobór składników,
wykorzystanie surowca, a także profesjonalizm pracy oraz czystość i
bezpieczeństwo pracy.
Przedstawicielami naszej szkoły na konkursie byli: Julia
Gilner z klasy 4żP i Kacper
Kozieł
z klasy 4żG. Nasz duet przygotował roladę z dzika, wędzone ziemniaki,
żel z żurawiny, puree z topinamburu i chrzanu i sos pieprzowy. Julia i
Kacper pokazali pełny profesjonalizm pracy i współpracy w
zespole. Kulinarne aranżacje, które wyszły z ich rąk
fantastycznie smakowały i wyglądały. Komisja konkursowa doceniła pracę
Julii i Kacpra i przyznała im II miejsce!!
Gratulujemy serdecznie!! Wielka radość!! Mamy nadzieję, że jeszcze
nieraz zobaczymy ich na kulinarnym ringu:)
Kiermasz świąteczny
Z okazji MIKOŁAJEK - aby atmosfera w naszej szkole zawsze była miła oraz z okazji DNIA WOLINTARIUSZA - aby pokazać, jak wiele jest osób, które udzielają się w wolontariacie, zorganizowano 6 grudnia Kiermasz świąteczny - w tym roku z myślą o uczniach naszej szkoły, którzy znaleźli się w wyjątkowo trudnej sytuacji życiowej.
Życzymy, dobrego/miłego świątecznego czasu - pamiętając, że atmosferę tworzymy my sami.
SZKOLNY KLUB WOLONTARIATU
Stypendium Prezesa Rady Ministrów
2 grudnia br. w Zespole Państwowych Szkół Muzycznych im. Wojciecha Kilara w Katowicach, odbyła się uroczystość wręczenia dyplomów Stypendystom Prezesa Rady Ministrów. W ubiegłym roku szkolnym najwyższą średnią w naszej szkole uzyskały Wiktoria Chądzyńska z klasy 4żG oraz Emilia Kobielska z klasy 3tż. Uczennice otrzymały dyplom oraz gratulacje od Śląskiego Kuratora Oświaty, Pani Urszuli Bauer. Serdecznie gratulujemy naszym uczennicom i życzymy dalszych sukcesów!
- 'Sukces jest czymś, co przyciągasz poprzez to, kim się stajesz', Jim Rohn
Dzień Tolerancji
16 listopada na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Tolerancji. Z tej okazji klasy 2ż, 4tG i 3k uczestniczyły w spotkaniu online z Elmim Abdim.
Świąteczne wypieki
Święta tuż-tuż więc w pracowniach gastronomicznych praca wre! Dziś gościliśmy uczniów Szkoły Podstawowe nr 14, którzy pod czujnym okiem cukierników z klasy 3kg wypiekali świąteczne ciasteczka.
Wielki Konkurs Listopadowy
104.
rocznicę odzyskania niepodległości uczciliśmy w naszej
szkole organizując Wielki
Konkurs Listopadowy.
Przez 10 dni listopada uczniowie odpowiadali na pytania o naszą
historię, literaturę, geografię. Nagrodą w Konkursie był Kupon na
szóstkę, który stawał się własnością każdego, kto
zgromadzili na swoim koncie 10 prawidłowych odpowiedzi.
Z osiemdziesięciu pięciu uczniów, którzy
wystartowali w Konkursie, do finału dotarło dziewiętnastu.
Najtrudniejszym pytaniem okazało się pytanie o Wisławę Szymborską, a
dokładnie o lepieje, które noblistka wynalazła.
Pierwsze miejsce zajął Klaudiusz
Tyka, a kolejne zajęli: Emilia Jeżak, Nadia Bednarz, Jakub Gawliczek i Klaudia Maślanka. Ci
uczniowie wygrali dodatkowo nagrodę niespodziankę, czyli Śniadanie z
Panią Dyrektor i bilety do kina.
Lekcje z ZUS
Uczniowie kl. I g, I k oraz II ż i II t na zajęciach z podstaw przedsiębiorczości realizują projekt edukacyjny Lekcje z ZUS.
Go AgriTech!
15 i 16 listopada
uczniowie z Ukrainy z klas 1k, 1g, 1t, 3kg uczestniczyli w projekcie
Go AgriTech!
Przedsięwzięcie zorganizował Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności
Polskiej Akademii Nauk z Olsztyna. Głównym celem
warsztatów było przybliżenie uczniom możliwości
kontynuowania
nauki, a w przyszłości związania swojej kariery zawodowej z szeroko
rozumianą żywnością. W czasie dwóch dni wydarzenia
młodzież dowiedziała się czym jest agritech i foodtech. Poza tym
zorganizowano spotkania z kreatywnymi przedstawicielami świata nauki,
biznesu i innowacji. Podczas zajęć warsztatowych uczestnicy
przygotowali w zespołach prototypy rozwiązań, które
odpowiadają
wyzwaniom branży rolno-spożywczej. Razem ze specjalistami
rozwijali swoje kompetencje przywódcze, rozwiązywania
problemów, krytycznego myślenia i komunikacji. W drugim dniu
projektu Go AgriTech! grupa zwiedziła zakład
produkcyjny
Maspex. Firma jest liderem na polskim rynku produkcji żywności.
Uczniowie mogli z bliska zobaczyć jak produkowane są napoje, ale
również spotkali się z przedstawicielami
różnych
działów: marketingu, innowacji, produkcji, logistyki.
Bardzo dziękujemy PAN Olsztyn za możliwość udziału w
projekcie.
Jest nam tym bardziej miło, że tylko trzy szkoły z całej Polski zostały
zaproszone do tego innowacyjnego przedsięwzięcia w tym nasz
Zespół Szkół nr 7 Tychy:) Dziękujemy i
do
zobaczenia!
»»»
Wycieczka do hotelu Mercure
15 listopada gościliśmy w nowoczesnym i stawiającym na zielone rozwiązania Hotelu Mercure Katowice Centrum.
Dzięki uprzejmości pracowników hotelu, klasa IV tp zapoznała się z ekologicznymi rozwiązaniami wykorzystywanymi w hotelu oraz wyposażeniem pokojów o różnym standardzie.
Święto niepodległości
11 listopada świętowaliśmy 104. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości.
Tyska Gala Najzdolniejszych Uczniów
7 listopada w
Teatrze Małym w Tychach odbyła się VII Gala
Najzdolniejszych Uczniów.
Wśród narodzonych znalazły się uczennice naszej
szkoły:
Julia
Gilner otrzymała stypendium
Lidera Zawodu
Emilia
Kobielska otrzymała stypendium
Prezesa Rady Ministrów
Wiktoria
Chądzyńska otrzymała stypendium
Prezesa Rady Ministrów
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Wybieraj bezpieczną żywność
4 listopada 2022 r. klasa 1ż uczestniczyła w webinarium na temat świadomych wyborów żywieniowych, które odbyło się w ramach kampanii EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność”. Celem kampanii było zwiększenie wiedzy społeczeństwa na temat roli nauki w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności w UE oraz zachęcenie obywateli do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych. Kampania została zrealizowana przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA we współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym.
Oszczędzanie i inwestowanie
Oszczędzanie i inwestowanie to temat lekcji online, w której brali udział uczniowie kl. Ig w ramach projektu Edukacja
Kwesta listopadowa
Podczas 23. Kwesty
Listopadowej wolontariusze uzbierali 100.077,41 zł. na
rzecz utrzymania Domu
Hospicyjnego w Tychach, w którym opiekę
otrzymują osoby nieuleczalnie chore.
Wśród wolontariuszy, którzy kwestowali na tyskich
cmwntarzach byli również uczniowie naszej szkoły.
Konkurs kulinarny "Para w kuchni"
Już po raz czwarty do Jastrzębia - Zdroju zjechały drużyny
młodych kucharzy, aby rywalizować w międzyszkolnym
konkursie gastronomicznym "Para
w kuchni". W tym roku aż 13 drużyn
stanęło do kulinarnych zawodów. Naszą szkołę reprezentowały
dwa zespoły: Julia
Gilner (4żP) i Natalia
Kostka (3tż) oraz Kacper
Kozieł (4żG) i Szymon
Rutkowski (4żP).
Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu dania zasadniczego z
wykorzystaniem karkówki wieprzowej oraz buraka. Po 150
minutach
pracy w ręce jurorów trafiły wyśmienite
dania.
Szefowie kuchni oceniali wygląd i aranżację talerza, dobór
składników, poprawność przeprowadzonych procesów
technologicznych, organizację, technikę i profesjonalizm pracy a także
czystość i higienę pracy. Poziom zaprezentowanych dań był bardzo
wysoki. Decyzją jury nasza damska drużyna zajęła II miejsce
!! Brawo!! Gratulujemy serdecznie !!
Napisali o konkursie:
https://jastrzebieonline.pl/lifestyle/213731-kulinarne-swieto-w-jastrzebiu.html
https://www.zs2.jastrzebie.pl/newsy/para-w-kuchni-w-korfantym-za-nami
Porwani przez ekonomię
Uczniowie klasy 2t uczestniczyli w lekcji online „Dlaczego nie lubimy inflacji?” w ramach projektu edukacyjnego „Porwani przez ekonomię”.
Młodzież z pr@wem na czasie
W ramach projektu edukacyjnego „Młodzież z pr@wem na czasie” organizowanym przez Fundacja LexCultura uczniowie klas: 2t, 3tż, 4żg, 4tg uczestniczyli w spotkaniu z Panią Prezes Federacji Konsumentów, która przybliżyła uczniom zagadnienia dot. m.in. praw konsumenta.
BE MY GUEST
Uczestniczyliśmy w pierwszym wydarzeniu
edu-inspiracyjnym
skierowanym do uczniów, studentów i młodych
profesjonalistów branży hospitality „BE MY GUEST
–
Zostań Liderem Nowej Gości” organizowanym przez
Stowarzyszenie
Hotelmania w Centrum Kongresowym ICE Kraków.
Główną myślą, która towarzyszyła podczas
organizacji
wydarzenia to „HOTEL dom tysiąca profesji / HOSPITALITY
branża
milionów możliwości”. Mieliśmy niepowtarzalną
okazję
nawiązania kontaktów z przedstawicielami branży HoReCa oraz
wysłuchania inspirujących wystąpień specjalistów branży, w
której się kształcimy.
Wirtualna lekcja
Uczniowie klasy 3tż, we wtorek - 25 października uczestniczyli w webinarze "Zdrowo nakręcamy, jedz, ucz się i działaj!". Spotkanie online odbywało się w ramach projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda. Młodzież wysłuchała wykładu na temat zasad dotyczących niemarnowania żywności. Zaproszeni goście opowiadali o tym czy da się żyć w czasach nadmiernego konsumpcjonizmu z zasadami #ZeroWaste czy #LessWaste. Poruszono temat żywności przyszłości (mięso z labolatorium, owady). Aby się sprawdzić, uczestnicy wirtualnej lekcji przystąpili do testu który podsumowywał nowo poznane treści. Z niecierpliwością czekamy na kolejne edukacyjne spotkania.
Obsługa dla Mozaiki
20 października
w Pasażu Kultury Andromeda w w Tychach odbyła się uroczystość z okazji 25 - lecia
działalności Środowiskowego Domu Samopomocy "Mozaika".
Uczniowie naszej szkoły (Julia Gembała, Julia Gilner, Emilia Kobielska,
Natalia Kostka, Oliwia Lenczewska, Jakub Dyjas, Franek Krupa)
przygotowali oprawę gastronomiczną części nieoficjalnej
spotkania.
etap szkolny Olimpiady Warto wiedzieć więcej o ubezpieczeniach społecznych
26 uczniów uczestniczyło w etapie szkolnym Olimpiady Warto wiedzieć więcej o ubezpieczeniach społecznych organizowanej przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych.
Warsztaty projektowania usług dla młodzieży
17
października 2022 r. przedstawicielki samorządu
uczniowskiego wzięły udział w warsztatach
z projektowania usług dla młodzieży. Inicjatywa powstała w
związku z potrzebą dalszego rozwijania Młodzieżowego Budżetu
Obywatelskiego.
Grupa przedstawicieli tyskich szkół ponadpodstawowych,
wspólnie z prowadzącymi warsztaty trenerami, analizowała
istotne tematy dla rozwoju szkół i Tychów.
Nazwali występujące problemy, wyobrazili sobie przyszłość pełną szans,
by z tej przyszłości powrócić z pomysłami i zarysem planu
działania.
Amielia Bąk, Inka Plewa i Kamila Trojaczek zdobyły cenne doświadczenie,
dzięki prowadzącym trenerom nabyły umiejętności tworzenia
projektów nie tylko dla rozwoju naszej placówki
ale również dla rozwoju miasta. Dotychczas nasza szkoła
wzięła udział we wszystkich V edycjach Młodzieżowego Budżetu
Obywatelskiego. Być może nasze przedstawicielki zainspirują społeczność
uczniowską aby włączyć się do kolejnej edycji Miejskiego Budżetu
Obywatelskiego.
Funkcjonowanie polskiego rynku pracy
Przedstawiciele firmy UBS - pracownicy z korzeniami
ukraińskimi -
spotkali się zdalnie z naszymi ukraińskimi uczniami, aby wesprzeć ich w
planowaniu swojej przyszłości zawodowej w Polsce.
Wolontariusze przybliżyli naszym uczniom zasady funkcjonowania
polskiego rynku pracy oraz działających na nim firm na własnym
przykładzie.
Młodzieżowy Budżet Partycypacyjny
W V Edycji
Młodzieżowego Budżetu
Partycypacyjnego uczniowie klasy IVtP Mateusz Długajczyk, Piotrek
Świergolik i Jakub
Szachnitowski przedstawili przed Komisją
Konsultacyjną projekt Nagłaśniamy Szkołę.
Założeniem tego projektu jest zakupienie mobilnego sprzętu
nagłaśniającego, który będzie wykorzystywany podczas
wszystkich imprez szkolnych.
Pomysł powstał w związku z zapotrzebowaniem stosowania nowoczesnych
technologii w naszej szkole, dotychczasowy sprzęt stanowczo się
wysłużył... Komisja zatwierdziła zasadność projektu.
W sprawie realizacji tej inicjatywy samorząd uczniowski skontaktuje się
z uczniami naszej szkoły do 28 października 2022 r.
Na wystawie Beksińskiego
Zmieniający się świat
Klasa IV żp uczestniczyła w niezwykle interesującym wykładzie
prowadzonym przez Prezesa Związków Banków
Polskich Pana
Krzysztofa Pietraszkiewicza.
Temat wykładu: Zmieniający się świat. Szanse i wyzwania.
Podczas prelekcji uczniowie dowiedzieli się m.in.:
- Jak nadążać za zmianami i zrozumieć zaawansowane technologie,
- Czy maszyny/roboty zastąpią ludzi?
- Jak wojna w Ukrainie zmieniła świat,
- Zmiana klimatu – co nas czeka i co możemy zrobić?
- Z jakimi wyzwaniami przyjdzie nam się zmierzyć w niedalekiej
przyszłości?
PAMIĘĆ O ŻOŁNIERZACH POLEGŁYCH NA FRONTACH II WOJNY ŚWIATOWEJ
Wrzesień jest w Polsce miesiącem pamięci o żołnierzach poległych na frontach II wojny światowej oraz tych, którzy ginęli na „nieludzkiej ziemi”, w Katyniu, Miednoje, Starobielsku oraz z rąk banderowców. Aby uczcić ich pamięć oraz oddać im hołd jak co roku złożyliśmy kwiaty pod pamiątkową tablica dowódcy pociągu pancernego Jana Rybczyńskiego.
Dzień Przedsiębiorcy
Klasa 4 żg uczestniczyła w Dniu Przedsiębiorcy organizowanym przez Urząd Miasta Tychy. Podczas spotkania z pracownikami różnych instytucji wspierających przedsiębiorców uczniowie mieli możliwość uzyskania informacji dotyczących procedury zakładania działalności gospodarczej oraz wsparcia udzielanego przedsiębiorcom. Uczniowie uczestniczyli również w warsztatach i wykładach prowadzonych przez pracowników Urzędu Pracy w Tychach oraz Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.
Sztuka na talerzu
10 września
w naszej szkole odbył się konkurs
kulinarny "Sztuka na
talerzu".
Konkurs miał na celu odnalezienie połączenia pomiędzy malarstwem
Zdzisława Beksińskiego a kreacją dań kulinarnych. Punktualnie o godz.
10:00 rozpoczęły się zmagania kulinarne. W konkursie wzięły udział
drużyny dwuosobowe z pięciu szkół z województwa
śląskiego. Były to następujące szkoły: Zespół
Szkół
Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach, Zespół
Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim,
Zespól Szkół nr 2 im. Wojciecha Korfantego w
Jastrzębiu
Zdroju, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im.
Królowej Jadwigi w Jaworznie oraz gospodarze -
Zespół
Szkół nr 7 w Tychach.
Młodzież miała 3 godziny na przygotowanie przystawki, dania
głównego oraz deseru nawiązującego do twórczości
Beksińskiego. Naszą szkołę reprezentował zespół w składzie Patrycja
Harańczyk (klasa 4żP) i Kacper
Kozieł (klasa 4żg). Przygotowane przez nich
potrawy były smaczne i kreatywnie zaaranżowane. Ostatecznie nasza
drużyna zdobyła II miejsce!!! Brawo!!! Gratulujemy!!
Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu odbyło się w niedzielę
podczas Kulinarnego Ognia w Browarze Obywatelskim. Ta kulinarna akcja
charytatywna już po raz trzeci zgromadziła najlepszych
szefów
kuchni, którzy gotowali dla Domu Kulejących
Aniołów
Stróżów.
Obsługa na Expo
Julia Gembała, Julia Gilner oraz Tomasz Bogacki w dniach od 6
do 9
września brali udział w obsłudze gastronomicznej na Targach Expo
organizowanych w Katowicach. Uczniowie dbali o słodki i słony bufet,
przygotowywali zimne i gorące napoje i oczywiście zajmowali się obsługą
gości. Obowiązki wykonywali z zaangażowaniem i profesjonalnie.
Czas spędzony na targach płynął szybko, w miłej i sympatycznej
atmosferze. Kolejne doświadczenia zawodowe za naszą młodzieżą.
konkurs "Uczniowie ZS7 uczestnikami projektów Erasmus+"
Zdjęcia zgłoszone na konkurs: "Uczniowie ZS7 uczestnikami projektów Erasmus+". Uczennice zostały nagrodzone kuponami do sklepów Rossman o wartości 50,00.
Opisy zdjęć:
Patrycja
Harańczyk
Inka Plewa
Kamila
Sieradzka
Joanna
Wołowska
Poza konkursem:
Laura
Hamala