Staż w Andaluzji 2021
RelacjE uczestników Grupy 2
Staż unijny „Drogą alpejską i
śródziemnomorską poprzez smaki, tradycje i kulturę zdobywamy
nowe umiejętności zawodowe i interpersonalne” został
zrealizowany
w hotelu Costa del Sol w Andaluzji u wybrzeża Morza Alborańskiego.
KUCHNIA CIEPŁA
Program Erasmus+ pokazał nam, że praca w kuchni wcale nie jest taka
łatwa. Nauczyłyśmy się wielu przydatnych technik stosowanych w
gastronomii. Miałyśmy możliwość poznania interesujących ludzi,
podszkolenia języka angielskiego zawodowego, ale także nauczenia się
podstawowych słów w innych językach. Pracując w kuchni z
osobami
reprezentującymi różne narodowości mogłyśmy przełamać
barierę
językową, poznać inną kulturę i kraj. Zrozumiałyśmy, że gotując można
się też dobrze bawić, ale również, że jest bardzo wymagająca
praca. Jako praktykantki miałyśmy możliwość nauczyć się
odpowiedzialności oraz cierpliwości. Każdego dnia aż do samego końca
otrzymywałyśmy wsparcie, dobroć i troskę. Śmiało możemy stwierdzić, że
czuliśmy się tutaj jak w domu...
przeczytaj całą
relację ze stażu »»»
Relacja Pauliny Bobli »»»
Relacja Aleksandry Cinalskiej »»»
Relacja Emilii Goldy »»»
Relacja Matyldy Gwóźdź »»»
Relacja Wiktorii Kocurek »»»
Relacja Magdaleny Kuli »»»
Relacja Martyny Manzel »»»
Relacja Darii Mykhailyk »»»
Relacja Dominiki Porady »»»
Relacja Joanny Wołowskiej »»»
Relacje grupy 1
La Alcaidesa
Tegoroczne praktyki w ramach programu Erasmus+ odbywały się w miejscowości La Alcaidesa w pobliżu gmin La Linea de la Concepcion i San Roque. Jest to małe miasto, a właściwie resort wypoczynkowy w okręgu Kadyks w Andaluzji. Znajdują się tutaj ośrodki wakacyjne, w tym największy z nich - hotel Aldiana Club Costa del Sol, w którym miałyśmy praktykę. czytaj dalej »»»
Praca
Podczas stażu Erasmus+ w Andaluzji przez 20 dni, razem z innymi praktykantami (Karoliną Bober, Wiktorią Grelą i Adrianem Kłapytą), pracowałam w kuchni hotelu Aldiana Club Costa del Sol. Dzięki tym praktykom mogłam przekonać się jak wygląda przygotowywanie posiłków dla wielu osób (ok. 600 gości) oraz praca zagranicą. czytaj dalej »»»
Praca za barem
Praca na barze to nie tylko sporządzanie szokujących swoim
wyglądem
i zachwycających smakiem drinków, ale także wykonywanie
takich
czynności jak polerowanie naczyń szklanych (głównie
kieliszków), zmywanie i wyparzanie tych naczyń, sprzątnie na
stolikach i oczywiście to, co najciekawsze, czyli wydawanie
napojów zamówionych przez klienta.
czytaj
dalej »»»
Praca w kuchni
W lipcu 2021 r. odbyłem staż w ramach programu Erasmus+. Pracowałem w hiszpańskim hotelu Aldiana Club Costa del Sol w Andaluzji. Praca w kuchni, którą wykonywałem podczas tego stażu, to była najlepsza rzecz, jaka mogła mi się przydarzyć. Nauczyłem się bardzo dużo, ale przede wszystkim udało mi się przełamać lęk przed odzywaniem się w innym języku. czytaj dalej »»»
Hotel
Aldiana Club Costa del Sol to rodzinny czterogwiazdkowy hotel w tradycyjnym stylu. W ofercie hotelu znajdują się aż 334 pokoje wyposażone w wannę/lub prysznic, toaletę, niektóre z bidetem, suszarkę do włosów, balkon lub taras, telefon, telewizor, mini bar, sejf i klimatyzację/ogrzewanie. czytaj dalej »»»
Andaluzja
Andaluzja to region w południowej Hiszpanii. Stolicą jest Sevilla. Najludniejsza i druga pod względem powierzchni wspólnota autonomiczna. Graniczy na północy z Estremadurą i Kastylią- La Manchą, na wschodzie Murcją, a na zachodzie z Portugalią. czytaj dalej »»»
Sewilla
Na wycieczkę do Sewilli pojechaliśmy autokarem. Podróż trwała ok. 2h. Na miejscu czekał na nas przewodnik, który mówił w języku angielskim. Nie było to jednak większym problemem, ponieważ opiekunowie tłumaczyli nam, gdy czegoś nie zrozumieliśmy. czytaj dalej »»»
Gibraltar
Erasmus + to nie tylko praca. Podczas stażu realizowaliśmy
również program kulturowy, a jednym z jego
punktów była
wycieczka i wejście na Gibraltar. Jest to miasto należące do Wielkiej
Brytanii, zajmuje powierzchnię ok. 6,5km, a mieszka w nim ok. 34 tys.
obywateli.
czytaj
dalej »»»
Komunikacja
Wyjazd na praktyki do Hiszpanii uważam za bardzo udany. Podszkoliłam tam swój język angielski i nauczyłam się podstawowych zwrotów z języka hiszpańskiego. Poznałam niesamowitych ludzi i zobaczyłam jak wygląda praca w hotelu. Chętnie wróciłabym do tamtego miejsca. Hiszpania to naprawdę piękny kraj, a hotel w którym pracowałam był zjawiskowy. Jedyny minus jaki zauważyłam to to, że praktyki trwały zbyt krótko. Mam nadzieję, że i w następnym roku uda mi się pojechać na staż. Polecam każdemu taki wyjazd. czytaj dalej »»»
Urodziny
Przedostatniego dnia kończącego się stażu w Hiszpanii zostaliśmy zaproszeni na uroczystą kolację. Wszyscy byli ubrani elegancko, salę pięknie przystrojono, a animatorzy czekali na nas z ogromnym tortem lodowym przed hotelową restauracją. Po wejściu do restauracji zostaliśmy zaproszeni do stolika, który naszykowano specjalnie dla nas. czytaj dalej »»»
REKRUTACJA UZUPEŁNIAJĄCA Lato 2021
Lista osób zakwalifikowanych - zauktualizowana o rekrutację uzupełniającą
Lato 2020
Zebrania uczestników staży i ich Rodziców odbędą się:
Teneryfa i Portugalia - 3 marca 2020, godz. 17.00, mała sala gimnastyczna
Obecność obowiązkowa
Dane osobowe - oświadczenie »»»
Europass CV_instrukcja_ENG »»»
Europass CV_instrukcja_POL »»»