Osiągnięcia w roku szkolnym 2022/2023

Konkurs wiedzy o prawie pracy...

Inka Plewa uczennica kl. III tż zdobyła I miejsce w wojewódzkim Konkursie wiedzy o prawie pracy, bhp i działalności Państwowej Inspekcji Pracy oraz historii pacyfikacji Kopalni Wujek. Organizatorem konkursu był Okręgowy Inspektorat Pracy w Katowicach. Konkurs odbył się w siedzibie Śląskiego Centrum Wolności i Solidarności w Katowicach.

Śląska Jesień Kulinarna

Jubileuszowa - dziesiąta edycja Śląskiej Jesieni Kulinarnej odbyła się 6 grudnia 2022 roku w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. Tematem tegorocznych kulinarnych zmagań był schab z dzika. Osiem drużyn z województwa śląskiego podjęło się przygotowania dań głównych z wykorzystaniem dziczyzny.
Przedstawicielami naszej szkoły na konkursie byli: Julia Gilner z klasy 4żP i Kacper Kozieł z klasy 4żG. Nasz duet przygotował roladę z dzika, wędzone ziemniaki, żel z żurawiny, puree z topinamburu i chrzanu i sos pieprzowy. Kulinarne aranżacje, które wyszły z ich rąk fantastycznie smakowały i wyglądały. Komisja konkursowa doceniła pracę Julii i Kacpra i przyznała im  II miejsce!! Gratulujemy serdecznie!! 

Tyska Gala Najzdolniejszych Uczniów

7 listopada w Teatrze Małym w Tychach odbyła się VII Gala Najzdolniejszych Uczniów. Wśród narodzonych znalazły się  uczennice naszej szkoły:
Julia Gilner otrzymała stypendium Lidera Zawodu
Emilia Kobielska otrzymała stypendium Prezesa Rady Ministrów
Wiktoria Chądzyńska otrzymała stypendium Prezesa Rady Ministrów
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. 

Konkurs kulinarny "Para w kuchni"

Już po raz czwarty do Jastrzębia - Zdroju zjechały drużyny młodych kucharzy, aby rywalizować w międzyszkolnym konkursie gastronomicznym "Para w kuchni".  W tym roku aż 13 drużyn stanęło do kulinarnych zawodów. Naszą szkołę reprezentowały dwa zespoły: Julia Gilner (4żP) i Natalia Kostka (3tż) oraz Kacper Kozieł (4żG) i Szymon Rutkowski (4żP).  Decyzją jury nasza damska drużyna zajęła II miejsce !! Brawo!! Gratulujemy serdecznie !!

Sztuka na talerzu

10 września w naszej szkole odbył się konkurs kulinarny "Sztuka na talerzu". Konkurs miał na celu odnalezienie połączenia pomiędzy malarstwem Zdzisława Beksińskiego a kreacją dań kulinarnych. W konkursie wzięły udział drużyny dwuosobowe z pięciu szkół z województwa śląskiego. Były to następujące szkoły: Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim, Zespól Szkół nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu Zdroju, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Królowej Jadwigi w Jaworznie oraz gospodarze - Zespół Szkół nr 7 w Tychach.
Młodzież miała 3 godziny na przygotowanie przystawki, dania głównego oraz deseru nawiązującego do twórczości Beksińskiego. Naszą szkołę reprezentował zespół w składzie Patrycja Harańczyk (klasa 4żP) i Kacper Kozieł (klasa 4żg). Przygotowane przez nich potrawy  były smaczne i kreatywnie zaaranżowane. Ostatecznie nasza  drużyna zdobyła II miejsce!!! Brawo!!! Gratulujemy!!


Osiągnięcia w roku szkolnym 2021/2022

XIX Finał Powiatowego Konkursu "Na skrzydłach wyobraźni"

12 kwietnia 2022 r. w auli I Liceum Ogólnokształcącego im. Karola Miarki w Mikołowie odbył sie Finał XIX edycji Powiatowego Konkursu na wiersz i małą formę prozą "Na skrzydłach wyobraźni" 
W kategorii poezja 3 miejsce zdobyła uczennica klasy 3tp Emilia Golda. Serdecznie gratulujemy!

Konkursu wiedzy o prawie pracy, bhp i działalności Państwowej Inspekcji Pracy oraz o historii Porozumień Sierpniowych

8 kwietnia 2022 r. w siedzibie Okręgowego Inspektoratu Pracy w Katowicach odbył się finał „Konkursu wiedzy o prawie pracy, bhp i działalności Państwowej Inspekcji Pracy oraz o historii Porozumień Sierpniowych”.
Z radością informujemy, że nasza uczennica Inka Plewa z kl. II tż zdobyła III miejsce w finale konkursu zorganizowanego przez Państwową Inspekcję Pracy w Katowicach oraz Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Katowicach.

Turniej na Najlepszego ucznia w Zawodzie

W dniach 25 i 26 stycznia 2022 r. odbył się w naszej szkole wojewódzki etap XXVII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz Cukiernik. Tematem przewodnim konkursu była „Potęga natury”.
W zawodzie cukiernik rywalizowało 10 uczniów z 5 śląskich szkół.
Zadaniem uczestników było w części teoretycznej rozwiązanie testu, w części praktycznej: wykonanie 9 szt. ciastek bankietowych i ich udekorowanie; wykonanie 3 szt. figurek marcepanowych oraz złożenie tortu okolicznościowego i jego dekoracja wg własnego projektu. Oceniana była również ekspozycja wykonanych wyrobów oraz organizacja pracy. Tytuł najlepszej uczennicy w zawodzie cukiernik zdobyła nasza uczennica Natalia Kotyrba z klasy 3kgP; 2 miejsce Paulina Świrska również z z klasy 3kgP;
Najlepsi uczniowie reprezentować będą województwo podczas Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie we Wrocławiu.
Serdecznie gratulujemy!

Sztuka Mięsa

16 województw – 16 szkół – 16 zespołów – w Zespole Szkół nr 7 w Tychach jest najlepsza kulinarna ekipa wśród uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski!
12 października 2021 r. w atelier kulinarnym „Smak Kariery” w Warszawie odbył się finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla uczniów szkół ponadpodstawowych na najlepszą potrawę z polskiej wieprzowiny. Konkurs został zrealizowany w ramach projektu „Sztuka Mięsa” sfinansowanego ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Celem konkursu było podnoszenie kwalifikacji gastronomicznych oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat wartości polskiej wieprzowiny, a także zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali się zawodowo i poznawali nowe trendy kulinarne. Finał konkursu polegał na przygotowaniu przystawki oraz dania głównego z wykorzystaniem mięsa wieprzowego. Uczestnicy musieli wykonać po 30 porcji degustacyjnych każdego z dań konkursowych. Ich zmagania oceniało profesjonalne jury degustacyjne i techniczne.
Nasi uczniowie wykazali się innowacyjnością i umiejętnością twórczego łączenia składników i smaków oraz doskonałą organizacją pracy zespołowej. Oczywiście nie mogło zabraknąć regionalnej śląskiej potrawy. W menu konkursowym znalazły się m.in. gumiklyjzy i czorne kluski. Jury doceniło finezję i pomysłowość tyskiej drużyny, przyznając im I miejsce. Uczniowie wywalczyli dla szkoły voucher w wysokości 6000 zł.
Serdecznie gratulujemy zaangażowania i kreatywności. Życzymy dalszych sukcesów! 

     

Osiągnięcia w roku szkolnym 2020/2021

Wielki sukces naszej uczennicy

Z radością informujemy, że nasza uczennica Anna Konsek z kl. III t zdobyła I miejsce w finale konkursu wiedzy o prawie pracy, bhp i działalności Państwowej Inspekcji Pracy oraz o historii Powstań Śląskich zorganizowanym przez Państwową Inspekcję Pracy w Katowicach oraz Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Katowicach.
Celem konkursu było popularyzowanie wiedzy, dotyczącej przepisów prawnej ochrony pracy, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz upowszechnianie wśród młodzieży szkolnej wiedzy na temat historii Powstań Śląskich w związku z upływem 100 lat od ich wybuchu.
Uczennica wykazała się ogromną wiedzą z oby dwóch dziedzin uzyskując maksymalną ilość punktów.
Ani serdecznie gratulujemy i życzymy sukcesów w kolejnych konkursach.

konkurs prawa pracy

PODRÓŻE PALCEM PO MAPIE

Co zrobi recepcjonista, jeśli w hotelu zjawia się gość z rezerwacją, a jego pokój jest zajęty? Jak pracownik biura podróży zachęci klienta do wybrania konkretnej oferty? Takie między innymi zadania mieli uczestnicy konkursu, jaki 29 marca nasza szkoła zorganizowała dla uczniów szkół województwa śląskiego kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa oraz technik obsługi turystycznej. 

Pomimo trudnych warunków, do naszego konkursu w formie zdalnej przystąpiło 11 zespołów. Konkurs składał się z dwóch części: testu wiedzy oraz scenki w języku obcym, przedstawionej przez 2-osobowe zespoły. Wszyscy się trochę stresowali: uczestnicy, ponieważ po kilku minutach przygotowania musieli przedstawić jury wylosowaną scenkę w formie swobodnego dialogu w języku angielskim, a także organizatorzy, którzy starali się utrzymać porządek i dyscyplinę czasową.
Po bardzo wyrównanej walce II miejsce wywalczyły Ania Konsek i Wiktoria Strychalska z 3t, natomiast III miejsce przypadło Wiktorii Chądzyńskiej i Hani Farbickiej z klasy 2tG. Zwycięzcom serdecznie gratulujemy, a wszystkim uczestnikom bardzo dziękujemy za udział i zapraszamy za rok! 

Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2021

29 marca 2021 r. poznaliśmy laureatów V edycji Wojewódzkiego Konkursu „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2021”.
Ze względu na obostrzenia wynikające z sytuacji epidemicznej, tegoroczna edycja konkursu przeprowadzona została w formie online. Tematem wiodącym konkursu był „Ziemniak w roli głównej”. Zadanie uczestników polegało na przygotowaniu przystawki oraz dania zasadniczego z wykorzystaniem ziemniaków. W V edycji konkursu kulinarnego, który już na dobre wpisał się w kalendarz wydarzeń ZS7, swoje dania zaprezentowały drużyny z różnych szkół gastronomicznych województwa śląskiego, m.in. z: Będzina, Bytomia, Katowic, Mysłowic, Ornontowic, Sosnowca, Tychów i Wisły. Po raz kolejny młodzież ZS7 wykazała się prawdziwym kunsztem kulinarnym. Werdyktem jury uczennice naszej szkoły Julia Gilner (2żP) i Zuzanna Kątny (4d) zajęły 2 miejsce! Dziewczyny przygotowały przystawkę – „Puree ziemniaczane w panierce/chipsy z boczku/cebula dymka/aioli szczypiorkowe/oliwa koperkowa” oraz danie zasadnicze – „Wędzony ziemniak/polędwiczka/bataty/marchewka/sos beurre blanc/wędzony twaróg/chipsy ze skóry ziemniaka”.
Sukces odniosły również uczennice klasy 3ż Agnieszka Bilnicka i Oliwia Bocheńska, które otrzymały wyróżnienie za przygotowanie przystawki „Assiette z ziemniaka”.

Serdecznie gratulujemy zaangażowania, kreatywności, dziękujemy za ogromny wkład pracy w przygotowanie potraw konkursowych i życzymy dalszych sukcesów!

Konkurs „Poznaj swoje prawa w pracy”

2 marca 2021 r. w siedzibie Okręgowego Inspektoratu Pracy w Katowicach uczniowie z czternastu szkół ponadpodstawowych wzięli udział w rozstrzygnięciu regionalnego etapu konkursu  „Poznaj swoje prawa w pracy”. Naszą szkołę reprezentowały uczennice kl. III t: Anna Konsek i Wiktoria Strychalska.
Zadaniem uczniów było rozwiązanie testu wiedzy z przepisów prawnej ochrony pracy, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz legalności zatrudnienia i innej pracy zarobkowej.
Z radością informujemy, że Anna Konsek została laureatką konkursu, zdobywając III miejsce i będzie reprezentowała województwo śląskie na szczeblu ogólnopolskim konkursu.
Gratulujemy!

PIP

LIDERKI ZAWODU

Z przyjemnością informujemy, że Prezydent Miasta Tychy przyznał naszym uczennicom: Zuzannie Kątny, Aleksandrze Majewskiej oraz Ninie Orszulik stypendia „Lider Zawodu”. Stypendia te skierowane są dla uzdolnionych uczniów mających znaczące osiągnięcia w zakresie kształcenia w zawodzie.

Wszystkim stypendystkom serdecznie gratulujemy! 

liderki

Osiągnięcia w roku szkolnym 2019/2020


Wojewódzki Konkurs Polonistyczny 

Niemal dwa miesiące temu pod opieką Pani Pardon rozpoczęłam swoje przygotowania do III Wojewódzkiego Konkursu Polonistycznego organizowanego przez V Liceum Ogólnokształcące Mistrzostwa Sportowego im. Kamili Skolimowskiej w Bytomiu. Zadanie, jakie przede mną postawiono, polegało na przygotowaniu prezentacji w programie PowerPoint i omówienie jednego z zaproponowanych motywów literackich (wybrałam motyw śmierci).
Finałowe zmagania zaplanowano w połowie marca. Niestety, z powodu sytuacji, która nas zastała, nie mogłam zaprezentować się osobiście. Organizatorzy stanęli jednak na wysokości zadania i postanowili konkursu nie odwoływać, ale zmienić nieco jego formułę.  Do komisji wysłałam przygotowaną wcześniej prezentację multimedialną oraz tekst, który pierwotnie miałam wygłosić – i to one zostały ocenione przez komisję konkursową.  Miejsca na podium nie zajęłam ☹, otrzymałam jednak tytuł finalistki.
Wybrany przeze mnie motyw – motyw śmierci – okazał się być w obecnej pandemicznej rzeczywistości bardzo „na czasie”.  Poszukiwanie i opracowanie związanych z tematem materiałów było dla mnie nową, ciekawą przygodą. Aby spróbować zrozumieć przekaz autora – tak jak miało to miejsce m.in. w przypadku obrazu „Pełzająca śmierć” Zdzisława Beksińskiego – trzeba było zrobić coś więcej, niż po prostu na niego spojrzeć, a więc szukać informacji u źródła – w biografii autora. Część wybranych przeze mnie przykładów pozwoliła mi na nowo odkryć sens i znaczenie pojawiania się właśnie tej tematyki w wielu tekstach kultury, a także różnorodną, czasem niemal skrajną formę jej odbioru.
Sądzę, że przygotowania do konkursu (dla mnie mimo wszystko zakończonego sukcesem 😊, jakim jest zauważenie i „wyróżnienie” mojej pracy przez organizatorów), spowodowały przyrost mojej wiedzy i wielu umiejętności: pracy pod presją czasu, opanowania stresu i strachu przed publicznym wystąpieniem, samodzielnego wyszukiwania i selekcji informacji. Krótko mówiąc, cieszę się, że zdecydowałam się zgłosić swój udział - i polecam zrobić to samo każdemu, kto pragnie poszerzyć swoją wiedzę.

Anna Konsek, klasa 2t    

konkurs polonistyczny          

Turniej Kucharski

Miło nam poinformować, że nasz uczeń Mateusz Migdalewicz z klasy 3kg został finalistą  IV Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego zorganizowanego w 2020 r w ZSPS w Poznaniu. Należy podkreślić, że tytuł finalisty upoważnia do zwolnienia z części pisemnej egzaminu potwierdzającego  kwalifikacje w  zawodzie. Gratulujemy i życzymy dalszych zawodowych sukcesów!!

turniej            

Bitwa na drobiowe smaki

Bitwa na drobiowe smaki

Srebrne piłkarki ręczne

Jeszcze przed feriami w dniu 8.01.2020 dziewczęta z naszej szkoły wywalczyły drugie miejsce w tyskiej Licealiadzie w piłce ręcznej. Jedynym składem jaki potrafił sprawić trudności naszym zawodniczkom była drużyna Zespołu Szkół  nr 1 im. Gustawa Morcinka i to one po zaciętym meczu zostały mistrzyniami. Zespół Szkół nr 7 w finałowych meczach reprezentowały: Bober Karolina, Derewecka Teresa, Grela Wiktroria, Kula Magdalena, Lisiacka Natalia ( wszystkie to uczennice klasy 1 Ż (G)), Bobla Paulia i Bocheńska Oliwia (2Ż), Orszulik Nina (3D) i Korotusz Agata (1 T(G)). Ponadto w fazach wcześniejszych turnieju drużynę wspierały również Julia Szubert ( 4TŻ), Urbanek Oliwia, Mazela Daria i Wołowska Joanna (1 T(G)).

reczna

Sukces naszej uczennicy w konkursie fotograficznym

Pragniemy poinformować, iż nasza uczennica Barbara Sun znalazła się wśród laureatów  wojewódzkiego konkursu fotograficznego „Pamiętamy …”. Konkurs ten, od dziewięciu lat odbywa się w Miejskim Domu Kultury w Chorzowie; dotyczy fotograficznego przedstawienia szeroko rozumianej ludzkiej pamięci … .
Serdecznie gratulujemy!     

Wojewódzki konkurs fotograficzny „Pamiętamy …”

Tarnowskie Góry zdobyte!

"Zdrowe, bo z lasu" - pod takim tytułem 24 października odbył się międzyszkolny konkurs kulinarny w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach.  Zgłoszone zespoły dwuosobowe musiały zmierzyć się z trudnym tematem dziczyzny.
W potrawach konkursowych uczniowie wykorzystali mięso z udźca dzika oraz co najmniej jeden dowolny surowiec leśny. Na talerzach pojawiły się grzyby, jarzębina, żurawina, czosnek niedźwiedzi, jałowiec, orzechy, leśne owoce, igły sosnowe, zioła oraz wiele innych leśnych skarbów. W pracowni gastronomicznej działo się wiele; marynowane wcześniej mięso z dzika poddawano różnym technikom kulinarnym, tak aby finalnie zaskoczyć smakowo zespół oceniający. Szanowne jury poza smakiem, wyglądem potrawy oceniało dobór składników, kompozycję dania, organizację pracy, wykorzystanie surowca oraz czystość na stanowisku.  Punktowano również sposób prezentacji potrawy.
Naszą szkołę na konkursie reprezentowały dwa zespoły. Młodzież walczyła dzielnie w pocie czoła, odpowiadała na pytania dociekliwej komisji, radziła sobie z chwilowymi niespodziewanymi sytuacjami.  Miło nam poinformować, że Magdalena Kowalik i Zuzanna Kątny z klasy 3d zdobyły I miejsce, natomiast Mateusz Migdalewicz i Dawid Mazurczyk z klasy 3kg zdobyli III miejsce w konkursie!! Rewelacyjny występ naszej kadry młodych kucharzy!! Gratulujemy serdecznie!! Nasze ekipy pochwalono za doskonały smak, wzorową organizację stanowiska pracy oraz pełny profesjonalizm!! Brawo Tychy!!

zdrowe, bo z lasu

zdrowe, bo z lasu

Zawody Rejonowe Szkół Ponadpodstawowych w tenisie stołowym

24 października 2019 r. odbyły się Zawody Rejonowe Szkół Ponadpodstawowych w Tenisie Stołowym dziewcząt. Naszą szkołę reprezentowała drużyna w składzie: Justyna Drogoś i Patrycja Kukla z klasy 3d. Dziewczyny po zaciętych walkach zajęły 2 miejsce. Zawody odbywały się na hali sportowej MOSiR w Łaziskach Górnych.

tenis 

Złote tenisistki

Nasze złotka Justyna Drogoś i Patrycja Kukla z klasy 3d na pierwszym miejscu w TYSKIEJ LICEALIADZIE. Nasze tenisistki pokonały reprezentacje wszystkich szkół ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych w Tychach. Gratulujemy i dziękujemy Wam Dziewczyny. Justyna i Patrycja będą reprezentować naszą szkołę na zawodach rejonowych. Trzymamy za Was kciuki

tenis  

Osiągnięcia w roku szkolnym 2018/2019

XV edycjA Olimpiady języka angielskiego BEST

24 kwietnia odbył się finał  XV edycji Olimpiady języka angielskiego BEST. Uczennica kl. 4ż Emilia Waligóra zdobyła 3 miejsce. Gratulujemy!!!

best

best

II Wojewódzki Konkurs Polonistyczny

13 marca 2019 r. w Zespole Szkół Mistrzostwa Sportowego w Bytomiu odbył się II Wojewódzki Konkurs Polonistyczny na Prezentację Multimedialną „Motywy Literackie”. Patronat honorowy nad tą imprezą objęła Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka im. J. Lompy w Katowicach.
W konkursie wzięli udział uczniowie szkół średnich z całego Śląska, a my po raz kolejny, tym razem dzięki Martynie Manzel z klasy I t, znaleźliśmy się wśród Tych najlepszych 😉.
Martyna opowiedziała członkom jury oraz zgromadzonej publiczności o różnych sposobach realizacji motywu miłości w tekstach kultury (literatura: „Dzieje Tristana i Izoldy” i „Kamizelka” Bolesława Prusa, film „Dirty Dancing”, piosenka „I will always love you” w wykonaniu Whitney Houston oraz obraz Gustawa Klimta „Pocałunek”). Jej wypowiedź, a także wypowiedzi innych uczestników konkursu, oceniono zgodnie z kryteriami obowiązującymi podczas ustnego egzaminu maturalnego z języka polskiego.
Podjąć rywalizację  z rówieśnikami z innych szkół i stanąć na podium (Martyna zajęła
3 miejsce) – to duży sukces. Zaprezentować umiejętności wymagane od maturzystów będąc dopiero w klasie pierwszej – to sukces jeszcze większy. Pozostaje pogratulować.
A za rok jedziemy po złoto.
Bo bycie z Tych najlepszych – zobowiązuje 😊.

Dorota Pardon

motywy

MłodE Talenty

1 marca odbył się finał 28 edycji Wojewódzkiego konkursu "Młode Talenty". Uczestnicy rywalizowali w kategorii scenicznej, plastycznej i literackiej. 
Dominika Kubczak, uczennica kl. 4ż,  zajęła 3 miejsce w kategorii plastycznej. Gratulujemy!!!

talenty

Źródło fotografii: http://norwid.tychy.pl/?p=1620 
Dyplom »»»

Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz

24 stycznia 2019 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych w Katowicach odbył się  II Ogólnopolski Turniej na Najlepszego  Ucznia  w Zawodzie  Kucharz.  Tematem przewodnim  tegorocznej edycji  brzmiał  "Wariacje z wieprzowiną".  Do etapu regionalnego przystąpili  uczniowie trzecich klas  szkół zawodowych  z całego województwa.  Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 3kg:  Marceli Cichoń oraz Łukasz Żołędzki.  Młodzi kucharze z wielkim zaangażowaniem  pracowali  nad  swoimi  potrawami. Po przeliczeniu  punktów z części teoretycznej oraz praktycznej  ogłoszono wyniki  turnieju.  Marceli Cichoń  uplasował się na  II miejscu. Będzie reprezentował województwo śląskie na finale ogólnopolskim. Gratulujemy serdecznie!

 Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz  

Gala Najzdolniejszych Uczniów

29 października 2018 r. w Teatrze Małym miała miejsce Gala Najzdolniejszych Uczniów, zorganizowana przez Miejskie Centrum Oświaty w Tychach. Zostali na niej nagrodzeni tyscy uczniowie najbardziej wyróżniający się w kategoriach: naukowej, artystycznej i sportowej. Podczas tej ważnej miejskiej uroczystości naszą szkołę reprezentowały: Karolina Porwit (3tż) – stypendystka Prezesa Rady Ministrów oraz Wiktoria Byrtus (2d), Oliwia Kuc (4ż), Aleksandra Majewska (2d), Julia Neska (4d), Nina Orszulik (2d) – laureatki stypendium „Lider Zawodu”. Za osiągnięcia w konkursach i turniejach branży gastronomicznej, nagrody oraz listy gratulacyjne od włodarzy Miasta Tychy odebrali: Samuel Roszer (4ż) oraz nasz absolwent Marian Glenszczyk.
9 października 2018 r. ponad 70 uczniów – mieszkańców Łazisk – odebrało z rąk burmistrza wyróżnienia za osiągnięcia w nauce, sporcie i sukcesy artystyczne. W gronie stypendystów znalazła się uczennica kl. 4ż – Emilia Waligóra.

Serdecznie gratulujemy naszym zdolnym uczniom i życzymy dalszych sukcesów!

Gala Najzdolniejszych Uczniów 2018

Osiągnięcia w roku szkolnym 2017/2018


Poznaj zawód, w którym kształci moja szkoła

Uczniowie klasy II tż (grupa hotelarska) wzięli udział w konkursie na projekt kampanii reklamowej „Poznaj zawód, w którym kształci moja szkoła” organizowanym przez Kuratorium Oświaty w Katowicach. Celem konkursu była promocja oferty edukacyjnej szkół prowadzących kształcenie zawodowe.

Nasi uczniowie przygotowali projekt kampanii reklamowej promującej kształcenie w zawodzie technik hotelarstwa. W konkursie wzięło udział 18 szkół z województwa śląskiego. Uczniowie naszej szkoły uplasowali się w czołówce, zajmując II miejsce. Serdecznie gratulujemy!

Miodowe Przysmaki

10 czerwca w pszczyńskim skansenie odbył się konkurs kulinarny Miodowe Przysmaki. Konkurs miał na celu zareklamować potrawy z wykorzystaniem miodu. Naszą szkołę reprezentowały 3 zespoły w składzie: Zuzanna Kątny i Nina Orszulik (klasa 1d), Aleksandra Majewska i Wiktoria Byrtus (klasa 1d) oraz Oliwia Kuc i Samuel Roszer (klasa 3ż). Uczestnicy przygotowali  napoje i desery z dodatkiem miodu oraz miodowe danie główne.  Smak  potraw zyskał uznanie jury i nasze drużyny zdobyły podium.  Zespół Szkół nr 7 w Tychach okazał się  najlepszy!!

Zuzia Kątny, kl.1d 

miód  zdjęcia »»»

Zobacz też: Święto Pszczoły w pszczyńskim Skansenie »»»

jesteśmy Szkołą zawodową najwyższej jakości

8 czerwca w Warszawie odbyła się uroczysta gala podczas której nasza szkoła otrzymała statuetkę Szkoły Zawodowej Najwyższej Jakości
W konkursie organizowanym przez Fundację Fundusz Współpracy, Kuratorium Oświaty w Warszawie, Ośrodek Rozwoju Edukacji, Mazowieckie Centrum Doskonalenia Nauczycieli oraz Partnerstwo na rzecz wsparcia osób młodych wystartowało 132 szkoły z całej Polski a zaszczytny tytuł otrzymało tylko 12 z nich. 

szkoła jakosci   zdjęcia »»»

Młodzi Gotują

24 maja 2018 r. w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej odbyła się XI edycja wojewódzkiego konkursu gastronomicznego „Młodzi gotują 2018”. W kulinarnych zmaganiach uczestniczyło 12 dwuosobowych zespołów. Honorowy patronat nad konkursem objął Śląski Kurator Oświaty oraz Prezydent Miasta Dąbrowa Górnicza.
Tematem tegorocznej edycji konkursu były: „Budynie na słodko / słono”. Konkurs rozpoczął się testem obejmującym zagadnienia towaroznawcze dotyczące jaj. Część praktyczna polegała na przygotowaniu 3 porcji potrawy na bazie budyniu słodkiego lub słonego.
Reprezentanci naszej szkoły: Samuel Roszer (3ż) i Damian Szczołko (2tż) przygotowali potrawę o nazwie „Budyń wątróbka / piana rabarbar / marynowany szparag / botwinka / sos czereśnia”. Samuel i Damian zajęli II miejsce!

młodzi gotują   

I Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz

23-25 kwietnia 2018 r. w Zespole Szkół Spożywczych w Zabrzu odbył się
I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Zadaniem uczestników w części praktycznej było przygotowanie potrawy z drobiu oraz zakąski wegetariańskiej. W części teoretycznej uczniowie mieli do rozwiązania test z zakresu technologii gastronomicznej, towaroznawstwa i wyposażenia technicznego.
Uczestnikami konkursu byli uczniowie III klas w zawodzie kucharz z Siemianowic Śląskich, Warszawy, Białej Podlaskiej, Krakowa, Gorlic, Pleszewa, Lubicza, Lublina, Krakowa, Wielunia, Włocławka, Iwonicza Zdroju.  
Naszą szkołę reprezentował Marian Glenszczyk (kl. 3kg), który zdobył II miejsce. Przygotował perliczkę sous-vide z sosem z marakui i demi glace truskawkowym, placuszkiem z warzyw, pianką chrzanową oraz posypką pietruszkową. Na zakąskę przygotował ser z migdałów, sos porzeczkowy, oliwę szpinakową oraz posypkę orzechową.
Oprócz pucharu i nagród Marian otrzymał zwolnienie z części pisemnej egzaminu zawodowego.
Gratulujemy sukcesu!!!

I Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz

Inspiracje kulinarne 2018

20 marca 2018 r. odbył się III Wojewódzki konkurs "Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2018" w Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskim w Sosnowcu. Uczestniczyło w nim 10 zespołów z takich miast jak: Tychy, Katowice, Sosnowiec, Zawiercie, Dąbrowa Górnicza, Jastrzębie Zdrój, Tarnowskie Góry, Chorzów, Nakło Śląskie, Siemianowice Śląskie. Tematem konkursu były desery z owoców i warzyw.
Uczennice: Julia Neska i Karolina Kurszewska z klasy 3D zajęły 2 miejsce!! Przygotowały Panna Cottę z marakui, żel z pietruszki, lody dyniowe, kruszonkę z pistacji i bezy. Gratulujemy serdecznie!!!

inspiracje kulinarne 

Wojewódzki etap I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia
w Zawodzie Kucharz

5 stycznia 2018 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Katowicach odbył się etap wojewódzki  Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Tematem przewodnim I edycji konkursu w części praktycznej  były potrawy
z drobiu. Poza tym uczestnicy mieli do rozwiązania test z zakresu technologii gastronomicznej, towaroznawstwa i wyposażenia technicznego. 
Uczestnikami konkursu byli uczniowie III klas w zawodzie kucharz z Siemianowic Śląskich, Katowic, Sosnowca, Legnicy, Tychów Kędzierzyna-Koźla, Gliwic, Bytomia i Tarnowskich Gór. 
Naszą szkołę reprezentował Marian Glenszczyk (kl.3kg), który zdobył I miejsce
i awansował do ścisłego finału ogólnopolskiego. Przygotował  perliczkę sous-vide
z sosem z marakui, żelką truskawkową, placuszkiem buraczanym i pianką czekoladową. Gratulujemy sukcesu!!!

Wojewódzki etap I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego w Zawodzie Kucharz

Międzyszkolny konkurs Hotelarski "Hotelarz z powołaniem"

30 października w Zespole Szkół w Woli  zorganizowano konkurs międzyszkolny  dla uczniów klas hotelarskich. Naszą  szkołę reprezentowały uczennice klasy 3t: Michelle Ćwięk  i Magdalena Polakowska. 
Wśród zadań konkursowych znalazł się test wiedzy z branży hotelarskiej, rozmowa w języku angielskim, rozmowa kwalifikacyjna w sprawie o pracę oraz zadanie praktyczne, gastronomiczne - przygotowanie śniadania.
Michelle Ćwięk  zdobyła II miejsce! Brawo, gratulujemy! 

hotelarz  

Osiągnięcia w roku szkolnym 2016/2017

SREBRNY DURSZLAK NA FESTIWALU ŚLĄSKIE SMAKI

11 czerwca w siedzibie Zespołu „Śląsk” odbyła się XII edycja największej, kulinarnej imprezy w regionie – Festiwalu „Śląskie Smaki". Jedną z ważniejszych części festiwalu była konkursowa walka o „Złoty Durszlak”. W Koszęcinie wzięły w niej udział 22 drużyny, w trzech kategoriach: profesjonalistów, amatorów oraz uczniów szkół gastronomicznych. Naszą szkołę reprezentował zespół „Tyskie Łobuzy” w składzie: Paulina Brząkalik (3kg) i Samuel Roszer (2ż). „Łobuzy” z Browarnika zajęły II miejsce zdobywając „Srebrny Durszlak”. Serdecznie gratulujemy!

śląskie smaki   

MIODOWE PRZYSMAKI

11 czerwca 2017 r. w Zagrodzie Wsi Pszczyńskiej odbył się konkurs kulinarny "Miodowe Przysmaki". Konkurs miał na celu popularyzację miodu i produktów pszczelarskich w żywieniu. Naszą szkołę reprezentował zespół w składzie: Monika Liszka (klasa 3d) oraz Karolina Ekert (klasa 2t). Dziewczęta przygotowały napoje z dodatkiem miodu, zdrowe batoniki musli oraz miodowe danie główne.  Smak  potraw zyskał uznanie jury. Monika i Karolina otrzymały wyróżnienie! Gratulujemy!

miodowe  

Młodz Gotują

25 maja 2017 r. w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej odbył się
X Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Młodzi Gotują 2017" pod patronatem Śląskiego Kuratora Oświaty oraz Prezydenta Miasta Dąbrowa Górnicza. W konkursie uczestniczyło 15 zespołów z województwa śląskiego. Naszą szkołę reprezentował zespół w składzie:  Julia Neska (kl.2d)  i  Samuel Roszer  (kl. 2ż).  Przygotowana potrawa  konkursowa  okazała się  bezkonkurencyjna!  Julia i Samuel  zdobyli  I  miejsce!! 
Tematem tegorocznego konkursu było: Danie zasadnicze z warzyw strączkowych. Nasi uczniowie sporządzili:  lody  groszek / puree   soczewica / pianka  papryka /  dorsz / groszek cukrowy /  tiul miso.
Serdecznie gratulujemy i  życzymy kolejnych  sukcesów.

młodzi gotują 

MIĘDZYSZKOLNY KONKURS WIEDZY O KRAJACH NIEMIECKOJĘZYCZNYCH

Uczniowie naszej szkoły - Patrycja Oryniak 3t, Karolina Golda 4t i Daniel Poloczek 3d zdobyli I miejsce w X Międzyszkolnym Konkursie Wiedzy o Krajach Niemieckojęzycznych, który odbył się 10 kwietnia 2017 r. w Zespole Szkół nr 6 w Tychach.
Tematyka konkursu jest szeroka, poza słownictwem, gramatyką i sprytem, trzeba wykazać się znajomością geografii, zabytków, postaci i utworów charakterystycznych dla niemieckojęzycznego obszaru. Wydaje się dużo? Zatem tym większe powinno być wasze uznanie dla laureatów. 

MIĘDZYSZKOLNY KONKURS WIEDZY O KRAJACH NIEMIECKOJĘZYCZNYCH

Konkurs Wiedzy Hotelarskiej

5 kwietnia 2017r. w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bytomiu odbył się VII Międzyszkolny Konkurs Wiedzy Hotelarskiej.
W konkursie wzięło  udział 13 uczniów ze szkół z Tychów, Tarnowskich Gór, Zabrza, Woli, Siemianowic Śląskich, Dąbrowy Górniczej i Bytomia. Naszą szkołe reprezentowały Michelle Ćwięk i Karolina Ekert z klasy 2t. Wyróżnienie zdobyła Michelle Ćwięk.

Konkurs Wiedzy Hotelarskiej

Na skrzydłach wyobraźni

29 marca 2017 r. w I Liceum Ogólnokształcącym im. K. Miarki w Mikołowie odbył się finał XIV Powiatowego Konkursu Literackiego na wiersz i małą formę prozą „Na Skrzydłach Wyobraźni”. 
Uczennica klasy 1t, Magda Jarosz zajęła 1 miejsce w kategorii poezja. Wielkie brawa!!!

na skrzydłach wyobraźni

I OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ W SPEEDCUBINGU

25-26 marca 2017 w Piotrkowie Trybunalskim odbył się I Ogólnopolski Turniej w „Speedcubingu” czyli układaniu na czas kostki Rubika. 2 miejsce w kategorii 5x5x5 zdobył uczeń klasy 2d Jarosław Orzeł. Serdecznie gratulujemy!!!

rubik 

Młode Talenty Plastyczne

27 lutego w Teatrze Małym odbył się XXVI finał Konkursu „Młode Talenty”.  Wśród laureatów znalazły się dwie uczennice naszej szkoły. W kategorii Rysunek - II nagrodę otrzymała  Alicja Trybus z kl. 3d. W kategorii Malarstwo III nagrodę zdobyła  Magdalena Sobota z kl. 2t.

młode talenty

XXII Wojewódzki Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik

W dniach 15 i 16 lutego 2017 r. w naszej szkole odbywał się XXII Wojewódzki Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. Temat tegorocznej edycji ”W krainie dobranocek”. Zadanie uczniów polegało na wykonaniu różnego rodzaju produktów piekarskich i cukierniczych inspirowanych dobranockami z lat 90-tych i wcześniejszych oraz rozwiązaniu testu obejmującego treści podstawy programowej dla zawodu. O laur najlepszego z najlepszych rywalizowali uczniowie szkół zawodowych z całego śląska.

1 miejsce w kategorii CUKIERNIK zdobyła - Weronika Stec z klasy 3kg. Gratulujemy!!! W kwietniu Weronika będzie reprezentować nasze województwo w finale ogólnopolskim.

turniej 

Piszę list do Ciebie

1 grudnia 2016 r. w Zespole Szkół nr 5 w Tychach odbył się finał międzyszkolnego konkursu "Piszę list do Ciebie". Uczennica klasy 4d Dorota Sokołowska została, już po raz drugi, laureatką tego konkursu. W tym roku Dorota otrzymała wyróżnienie w kategorii psychologiczno-społecznej. Gratulujemy!!!

 piszę list do Ciebie   

Stypendium Prezesa Rady Ministrów

18 listopada 2016 roku w Katowicach, miała miejsce uroczystość wręczenia stypendium Prezesa Rady Ministrów dla najlepszych uczniów szkół średnich. To wysokie wyróżnienie za wyniki w nauce w roku szkolnym 2015/2016 otrzymała Sabina Pilszek z kl. 2t. Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

stypendium PRM  

Jak wyrazić słowo?

Na to pytanie zna odpowiedź Magdalena Jarosz z kl 1tż, która zajęła II zaszczytne miejsce w konkursie recytatorskim im. Z. Rumla organizowanym przez Towarzystwo Miłośników Lwowa i Kresów Południowo-Wschodnich odział Tychy oraz Miejskie Centrum Kultury w Tychach. 
Magda zachwyciła wszystkich doborem i interpretacją dwóch utworów poetyckich
o charakterze patriotycznym. Wzięła też udział, wraz opiekunem Wiolettą Gałką,
w warsztatach recytatorskich prowadzonych przez profesjonalistów. Brawo Madziu! 

konkurs recytatorski

III Kulinarny Puchar Śląska dla Szkół Gastronomicznych

13 września 2016 roku w Chorzowie odbył się finał ogólnopolskiego konkursu - III Kulinarnego Pucharu Śląska dla Szkół Gastronomicznych. Do finału zakwalifikowało się tylko 6 zespołów. Naszą szkołę reprezentowali: Paweł Latusek oraz Marcin Biesiadecki z klasy 4ż. Podczas konkursu wykonali trzy dania składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Paweł i Marcin wykazali się profesjonalizmem i kreatywnościa i zajęli II miejsce. Serdecznie gratulujemy.

Kulinarny Puchar Śląska dla Szkół Gastronomicznych  

Osiągnięcia w roku szkolnym 2015/2016

Miodowe przysmaki

12 czerwca w Skansenie - Zagrodzie Wsi Pszczyńskiej odbyło się Święto Pszczoły, czyli festyn pszczelarski z wieloma atrakcjami. Jedną z nich był konkurs kulinarny  „Miodowe przysmaki”. Wystartowały w nim dwie nasze drużyny. Karolina Łata oraz Marysia Olejnik  zajęły III miejsce natomiast Dominika Kot i Klaudia Sajdok zdobyły wyróżnienie. Gratulujemy!

BRĄZOWY DURSZLAK NA FESTIWALU ŚLĄSKIE SMAKI

 Jedenasta edycja festiwalu kulinarnego Śląskie Smaki odbyła się 4 czerwca na Rynku w Katowicach.  Naszą  szkołę reprezentował zespół Gryfne  Dziołchy z  Browarnika 
w składzie: Monika Czekalska i Beata Gach.  Dziewczyny przygotowały:
- Gołąbki w rosole (rosół z gołębi)
- Żeberka cielęce w marynacie miodowo-musztardowej / panczkraut / fondant ziemniaczany
- Różyczka strudla / rabarbar / cynamon
i zajęły III miejsce. Gratulujemy!

Liryczne Jasło

24 maja 2016 r. w Jaśle odbył się finał Ogólnopolskiego Konkursu Literackiej Twórczości Dzieci i Młodzieży. W konkursie zorganizowanym po raz 21. przez Miejską Bibliotekę Publiczną w Jaśle i Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich Oddział w Jaśle, nagrodzeni zostali młodzi twórcy z całego kraju, a nawet świata.
Wróżnienie w katerorii szkół ponadgimnazjalnych za cykl opowiadań orzymała Maria Olejnik. Bardzo serdecznie gratulujemy!

VI Konkurs Wiedzy Hotelarskiej w ZSGH w Bytomiu

16 marca 2016 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bytomiu odbył się 
VI Międzyszkolny Konkurs Wiedzy Hotelarskiej.
1 miejsce zajeła uczennica klasy 3 t - Magdalena Szyja. Serdecznie gratulujemy.

Kreatywne CV

Beata Gach z kl. 3d i Karolina Słota z kl. 3kg zostały laureatkami konkursu na kreatywne CV w ramach II edycji programu "Wyprawa po przyszłość".

Piszę List do Ciebie

10 grudnia w Zespole Szkół nr 5 odbył się finał międzyszkolnego konkursu literackiego "Piszę list do Ciebie".
3 miejsce w kategorii literackiej zdobyła Maria Olejnik z kl. 3d. Serdecznie gratulujemy!!!

EKOprzepis

Uczennica klasy 3d Beata Gach zajęła II miejsce w konkursie "Zdrowo i kolorowo - ekobazarowy obiad z deserem". Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu przepisu ekologicznego posiłku składającego się z przystawki, dania głównego i deseru. 
11 października w Śląskim Ogrodzie Botanicznym odbyło się uroczyste wręczenie nagród. Gratulujemy:) 

Osiągnięcia w roku szkolnym 2014/2015

Miodowe Przysmaki

14 czerwca 2015 w Zagrodzie Wsi Pszczyńskiej w Pszczynie w ramach Święta Pszczoły  odbył się konkurs kulinarny "Miodowe przysmaki"
W kategorii szkół gastronomicznych wystąpiły dwa zespoły z naszej szkoły.  Zadaniem uczestników było przygotowanie dania zasadniczego, deseru oraz napoju z dodatkiem miodu i/lub innych produktów pszczelich. Ocenie podlegała również prezentacja stanowiska,  która tematycznie miała być związana z pszczelarstwem. 
Beata Gach i Dorota Sokołowska zajęły II miejsce. Tuż za nimi, na miejscu III uplasowały się Dominika Kot i Klaudia Sajdok. Gratulujemy bardzo serdecznie dziewczętom z klasy  2d!!

Turniej Aerobiku

29 kwietnia uczennice naszej szkoły w XIII Międzypowiatowym turnieju zespołów szkolnych w aerobiku zajęły 3 miejsce. Gratulujemy!!!

Stypendium Prezesa Rady Ministrów

10 grudnia w auli rektoratu Uniwersytetu Śląskiego odbyła się uroczystość wręczania stypendium Prezesa Rady Ministrów. Tegorocznym stypendystą z naszej szkoły został Mateusz Ochojski z kl. 3ż.

Piszę list do Ciebie

28 listopada odbył się, w Zespole Szkół nr 5 w Tychach, finał międzyszkolnego konkursu literackiego „Piszę list do Ciebie”. Na konkurs nadesłano 20 prac uczniów szkół ponadgimnazjalnych z Tychów i Mikołowa. Wśród laureatów znalazły się uczennice naszej szkoły.

Marta Szymon z klasy 1d zdobyła 1 miejsce w kategorii psychologiczno-społecznej oraz wyróżnienie w kategorii literackiej.
Dorota Sokołowska z klasy 2d zdobyła wyróżnienie w kategorii estetycznej.
Gratulujemy!

Kreatywne CV

Pracownia Rozwoju Wzrastam zorganizowała dla uczniów, którzy chcą skutecznie pokierować swoją przyszłością zawodową, konkurs pn. "Wyprawa po przyszłość".
Aby wziąć w nim udział należało  stworzyć  swoje „kreatywne CV”. 

Wśród 12 laureatów konkursu, znalazło się 3 uczniów naszej szkoły: Edyta Pryczek, Natalia Stadler oraz Mateusz Ochojski. Nagrodą jest udział w warsztatach, podczas których młodzież przekona się jakie są ich predyspozycje zawodowe i mocne strony oraz dzień spędzony z menadżerem pracującym w branży/firmie zgodnej z predyspozycjami i zainteresowaniami ucznia. Gratulujemy:)

Beskidzki konkurs młodych kucharzy

29 października 2014 r. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie odbył się VI Beskidzki Konkursu Młodych Kucharzy.
Nasza reprezentantka, Monika Świderska, z kl. 4f zajęła w konkursie 2 miejsce. Przygotowała ona Tartaletkę z mielonym mięsem i sałatką z pieczonych pomidorków z sosem bazyliowym.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Konkurs młodzieży szkół gastronomicznych 
w przyrządzaniu potraw z karpia

20 września 2014 na rynku w Skoczowie odbyły się Mistrzostwa w Przyrządzaniu Potraw z Karpia dla Uczniów Szkół Gastronomicznych. Filip Niewiadomski i Kamil Świdziński – uczniowie klasy 4f - przygotowali "Klasyczny filet z karpia" i zdobyli w konkursie pierwsze miejsce. Gratulujemy!!!

Osiągnięcia w roku szkolnym 2013/2014

Lekkostrawna matematyka

28 kwietnia 2014 r. odbył się w konkurs „Lekkostrawna matematyka”. Wzięło w nim udział 24 uczniów z trzech tyskich szkół: z Zespołu Szkół nr 5, Zespołu Szkół nr 6 i Zespołu Szkół nr 7. Uczniowie musieli się zmierzyć z zadaniami zamkniętymi i otwartymi, których tematyka dotyczyła własności liczb rzeczywistych i funkcji.

Uczeń naszej szkoły Mateusz Ochojski zajął drugie miejsce w konkursie a Michał Bremek czwarte. Serdecznie gratulujemy zwycięzcom!

VIII MIĘDZYSZKOLNY KONKURS Z JĘZYKA NIEMIECKIEGO 

11 kwietnia 2014 r. w ZS nr 6 odbył się VIII Międzyszkolny konkurs z języka niemieckiego dla uczniów technikum. Konkurs sprawdzał umiejętności językowe oraz wiedzę o krajach niemieckojęzycznych.
Nasze uczennice Karolina Stalmach 2d i Jessica Noras 2t zdobyły I miejsce. Gratulujemy!

Konkurs kulinarno-Językowy

4 marca 2014 roku odbyła się II edycja Międzyszkolnego Konkursu Kulinarno-Językowego. Składał się z on dwóch etapów. Pierwszy polegał na napisaniu
w języku obcym przepisu kulinarnego na danie główne. Drugi, do którego zakwalifikowało
się 11 uczestników, polegał na przygotowaniu opisanej potrawy i zrelacjonowaniu
w języku obcym czynności, które zostały wykonane. 
Na podium stanęli uczniowie naszej szkoły:
I miejsce zajęła Dorota Staniczek z kl. 4f,
II miejsce Dominika Mazurek z kl. 2ż,
III miejsce Sylwia Wszołek z kl. 2d. 
Wyróżnienie zdobyli: Paweł Kmiecik z kl. 4f i Maciej Resztak z kl. 2ż.

5*Globtroter

9 stycznia 2014r. w naszej szkole odbył się Międzyszkolny Konkurs Turystyczno - Hotelarski "5* Globtroter". Celem konkursu było sprawdzenie wiedzy i umiejętności oraz integracja uczniów, którzy kształcą się w zawodzie Technik Obsługi Turystycznej
oraz Technik Hotelarstwa.
II i III miejsce zdobyły uczennice klasy 2t (II miejsce: Ania Staniewska i Ewelina Świerkot, III miesce: Karina Zając i Jessica Noras).

etap okręgowy XVI Olimpiady Wiedzy o Żywności

6 grudnia 2013 r. w naszej szkole odbył się etap okręgowy XVI Olimpiady Wiedzy
o Żywności
 (woj. opolskie, śląskie i małopolskie - razem 32 osoby).  Naszą szkołę reprezentowały 4 uczennice z klasy 4a (Malwina Ryszka, Dominika Sałaciak, Klaudia Jonienc i Aleksandra Waluś).
Malwina Ryszka zajęła 2 miejsce i zakwalifikowała się do etapu ogólnopolskiego, który odbędzie sie w dniach 27-28 marca w Poznaniu. Serdecznie gratulujemy!!!

Barbara Dąbrowska stypendystką Prezesa Rady Ministrów

27 listopada 2013 r. odbyło się uroczyste wręczenie dyplomów stypendystom Prezesa Rady Ministrów. Otrzymali je uczniowie, którzy osiągnęli najlepsze wyniki
w nauce w roku szkolnym 2012/2013. Wśród nagrodzonych znalazła się Barbara Dąbrowska, uczennica klasy 4D.  Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Mistrzostwa Miasta Amatorów w Pływaniu 

17 listopada na Krytej Pływalni w Tychach odbyły się Mistrzostwa Miasta Amatorów 
w Pływaniu
. Zawodnicy w zależności od kategorii wiekowej mieli do przepłynięcia dystans 25 lub 50m stylem grzbietowym, dowolnym i klasycznym. 

Uczennica klasy 1t Weronika Kroczek zdobyła aż 3 medale:
3 miejsce stylem dowolnym
2 miejsce stylem grzbietowym
2 miejsce stylem klasycznym.

Serdecznie gratulujemy:)

Mateusz Ochojski został stypendystą Prezydenta Katowic

W roku szkolnym 2013/2014 odbywa się III edycja wypłaty stypendiów dla dzieci 
i młodzieży w ramach Miejskiego Programu Stypendialnego dla Uczniów Szczególnie Uzdolnionych ,,PRYMUS”. O stypendium ubiegało się 193 uczniów zamieszkałych na terenie miasta Katowice. Na podstawie Zarządzenia Prezydenta Miasta Katowice z dnia 17 września 2013 r. stypendium zostało przyznane 137 uczniom, którzy spełnili wszystkie przewidziane kryteria. 
Wśród wyróźnionych znalazł się Mateusz Ochojski - uczeń klasy 2ż.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!      

Osiągnięcia w roku szkolnym 2012/2013


Tarnogórski Konkurs Poetycki

21 czerwca 2013 r, w Pałacu w Rybnej odbył się uroczysty finał XX Tarnogórskiego Konkursu Poetyckiego im. księdza Jana Twardowski. Konkurs miał prowokować
do poetyckich rozmyślań nad światem i życiem oraz do dzielenia się własnymi przeżyciami  na temat zawiłości duszy w sposób pełen pogody i humoru.
Na konkurs nadesłano 250 prac z całej Polski. Uczennica kl. 1ż Monika Franiak, zdobyła wyróżnienie w kategorii szkół ponadgimnazjalnych. Jej wiersz został opublikowany
w wydanym z tej okazji tomiku poezji.
Serdecznie gratulujemy!!!

Wojewódzki konkurs gastronomiczny "Młodzi Gotują"

28 maja 2013, w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej odbyła się piąta edycja wojewódzkiego konkursu kulinarnego dla szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym pt.: "Młodzi gotują 2013". W zmaganiach uczestniczyło 30 uczniów ze szkół województwa śląskiego: z Wodzisławia Śląskiego, Żor, Będzina, Dąbrowy Górniczej, Jaworza, Bielska-Białej, Jastrzębia Zdroju, Ornontowic, Piekar Śląskich, Lubina, Bytomia, Siemianowic Śląskich, Rybnika i Wodzisławia Śląskiego.

Tychy reprezentował zespół w składzie Natalia Grzesik i Natalia Jakubiak z klasy 3au. Dziewczyny zdobyły wyróżnienie za trafny dobór garnie do deseru. Gratulujemy!!!

Festiwal Tyskiej Nadziei

9 kwietnia w Teatrze Małym odbyła się  druga edycja Festiwalu Tyskiej Nadziei
W tym roku przebiegał on pod hasłem „Empatia – bliskie spotkanie z chorym i jego rodziną”. Do udziału w tegorocznym konkursie zgłosiło się sześć tyskich placówek oświatowych.
Tegoroczny Festiwal wygrały nasze reprezentantki: Barbara Dąbrowska i Monika Poraj. Dziewczyny samodzielnie napisały słowa i skomponowały muzykę do piosenki „Nie jesteś sam”. Gratulujemy!

Super kucharz

5 kwietnia br. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku odbył się konkurs ,,Super Kucharz 2013".
W konkursie brali  udział  uczniowie  ze szkół z Gliwic, Żor, Rybnika oraz dwoje naszych reprezentantów. III  miejsce zajęła  Dorota Płonka (klasa 4f), natomiast IV miejsce - Daniel Nieszporek (klasa 4f). 

Na skrzydłach wyobraźni

5 kwietnia 2013r. odbył się, w 1LO w Mikołowie, finał X Powiatowego Konkursu Literackiego "Na Skrzydłach Wyobraźni". W kategorii poezja 3 miejsce zajęła uczennica kl 1ż, Monika Franiak. Gratulujemy!

Międzyszkolny konkurs kulinarno-językowy

8 lutego 2013 odbył się w naszej szkole drugi etap międzyszkolnego konkursu kulinarno-językowego. Uczniowie przyrządzali potrawy, a następnie w języku angielskim bądź niemieckim omawiali sposób przygotowania swojego dania. 
Drugie miejsce w konkursie zdobyła Monika Obrochta, a trzecie Sylwia Wszołek. Obie uczennice reprezentowały naszą szkołę. Gratulujemy.

Muzyczne tete-a-tete z angielskim

Uczennica klasy 1t, Roksana Ślawska uzyskała 2 miejsce w rejonowym konkursie "Muzyczne tete-a-tete z angielskim" w kategorii szkół ponadgimnazjalnych. 

człowiek - zagadka życia

10 stycznia 2013 w Powiatowym Zespole Szkół w Lędzinach odbył się V Rejonowy Konkurs Biologiczny: „Człowiek – zagadka życia. Nasze uczennice zajęły I i III miejsce w tym konkursie.

1 miejsce - Monika Świderska, kl. 2f
3 miejsce
- Smolorz Ewelina, kl. 4d

Nasze piłkarki ręczne mają brąz

19 grudnia 2012 r. w hali MOSiR-u w Tychach odbył się Powiatowy Finał Piłki Ręcznej Dziewcząt. Na parkiecie hali stanęły 4 najlepsze drużyny wyłonione w eliminacjach. Nasze szczypiornistki uległy zawodniczkom z ZS nr 1 (11:21) oraz pokonały zespół z ZS nr 2 (15:5). Dzięki zaciętej grze dziewczyny zdobyły 3 miejsce.

Drużyna: Ściebior Natalia 3t, Waszczuk Marlena 3au, Tarasek Klaudia 3au, Wątróbka
Kasia
3au, Goss Karolina 3au, Stachura Dorota 3au, Kobiór Wiktoria 1d, Machulec
Daria
1d,  Dębecka Justyna 1ż.

Stypendium Prezesa Rady Ministrów

17 grudnia 2012 r. W Zespole Szkół nr 4 w Tychach odbyło się uroczyste wręczenie dyplomów stypendystom Prezesa Rady Ministrów. Stypendium zostało przyznane
za najwyższe wyniki w nauce w roku szkolnym 2011/2012. Wśród nagrodzonych znalazła się Barbara Dąbrowska, uczennica klasy 3D.
Basi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Gra miejska "Trzy sektory - jedno miasto"

11 października 2012 zorganizowana została w Tychach gra miejska: "Trzy sektory - jedno miasto". Reprezentacja naszej szkoły w składzie: Roksana Ślawska, Anna Staniewska, Magda Wojciechowska i Marek Dominiec zajęła 1 miejsce.
GRATULUJEMY!

Osiągnięcia w roku szkolnym 2011/2012:


Młodzi gotują

23 kwietnia 2012r. w Zespole Szkół Ekonomicznych im. Karola Adamieckiego w Dąbrowie Górniczej odbył się wojewódzki konkurs pt. "Młodzi Gotują". Na konkurs przybyli uczniowie m. in. z Katowic, Sosnowca, Koniecpola, Jastrzebia Zdroju, Bytomia, Wodzisławia Śląskiego, Rybnika, Zawiercia i Ornontowic. Pojawiła się także reprezentacja włoska. 
Konkurs składał się z 2 części. Pierwszą była część pisemna dotycząca ogólnych wiadomości o deserach, a w drugiej części współzawodnicy mieli doprzygotowania 2 rodzaje potraw - naleśnik jako przystawka oraz naleśnik jako deser. 
1 miejsce zajęły uczennice naszej szkoły Monika Świderska (1f) i Monika Poraj (1ud).
Gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów!

II Tyskie Dyktando Języka Angielskiego

28 marca 2012 r. w Zespole Szkół nr 2 w Tychach odbyła się II edycja Tyskiego Dyktanda Języka Angielskiego.
Uczennica klasy 4t, Bożena Kropiwiec zdobyła 3 miejsce. Gratulujemy!


Rok obrzędowy na ziemi pszczyńskiej

Uczennica kl. 2D Barbara Dąbrowska zdobyła 1 miejsce, w kategorii szkół ponadgimnazjalnych, w konkursie literackim na recenzję wystawy Rok obrzędowy na ziemi pszczyńskiej,  organizowanym przez Muzeum Miejskie w Tychach. Gratulujemy!

 

Sprawny hotelarz

20 lutego 2012 w Zespole Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Rybniku odbył się międzyszkolny konkurs pt. Sprawny Hotelarz. Uczniowie kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa rozwiązywali test złożony z pytań sprawdzających wiedzę z zakresu organizacji pracy w hotelarstwie i obsługi konsumenta, jak również opracowywali skróconą wersję projektu realizacji prac związanych z obsługą gości w obiekcie hotelarskim. 
Bożena Kropiwiec zdobyła I miejsce. Gratulujemy!

Koszykówka

24 stycznia reprezentacja Szkoły w koszykówce dziewcząt zdobyła II miejsce
w Tychach
.

Młode Talenty

18 stycznia 2012 r. w Teatrze Małym w Tychach podczas 21 edycji konkursu Młode Talenty nasi uczniowie byli wśród najlepszych!!!!!!

I miejsce Patryka Stokłosy (2H) w kategorii scenicznej  i sukces Marty Perkowskiej (3D) - najwyższe wyróżnienie w kategorii plastycznej podczas konkursu prezentowanego na bardzo wysokim poziomie to ogromna satysfakcja.
MARCIE I PATRYKOWI GRATULUJEMY!

PIłka rEczna

17 stycznia 2012 reprezentacja Szkoły w piłce ręcznej dziewcząt zdobyła II miejsce
w zawodach rejonowych

21 grudnia 2011 reprezentacja Szkoły w piłce ręcznej dziewcząt zdobyła I miejsce
w Tychach
.
Skład: Karolina Goss, Dorota Staniczek, Dorota Stachura, Katarzyna Wątróbka, Ewelina Chmilecka, Karolina Toczek, Marlena Waszczuk, Patrycja Kopańska, Anna Żołneczko, Natalia Ściebior i Klaudia Tarasek.

Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej

11 stycznia 2012 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle odbył się etap okręgowy Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Uczennica Bożena Kropiwiec z klasy IVt zdobyła I miejsce i będzie reprezentować naszą szkołę w etapie ogólnopolskim w Kołobrzegu. Gratulujemy i trzymamy kciuki!

Nasi KUCHARZE są SUPER!!!

25 listopada 2011 uczniowie Browarnika mieli okazję sprawdzić swoje przygotowanie do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Zostaliśmy zaproszeni przez Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku na konkurs Super Kucharz 2011. Uczestnicy mieli do rozwiązania test składający się z 50 pytań (technologia gastronomiczna, podstawy żywienia człowieka). W części drugiej zawodnicy rozwiązywali skrócony projekt realizacji prac związany z organizacją wyżywienia dla określonej grupy konsumentów. Dwójka naszych reprezentantów z klasy 4f spisała się wyśmienicie!  
Paweł Dubiel - II miejsce , Bartosz Kurzeja - III miejsce!! 
Wyniki potwierdziły dobrą formę chłopaków przed zbliżającym się egzaminem zawodowym. Gratulujemy sukcesu!!!

Gęsina św. Marcina

10 listopada 2011 r. w Wodzisławiu Śląskim odbył się wojewódzki konkurs kulinarny Gęsina św. Marcina zorganizowany w ramach I Śląskiej Jesieni Kulinarnej w Ekonomiku.
Nasi reprezentanci: Damian Reiwer i Robert Zabór (4f) przygotowali Królewski przekładaniec w bakaliowym klimacie na sosie buraczano-żurawinowym. Sędziowie oceniali smak, dobór składników, wygląd i aranżację potrawy. Przyznawali również punkty za czystość i profesjonalizm pracy.
Ostatecznie nasza drużyna zajęła wysokie 2 miejsce. Gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów na kulinarnej niwie.

II Cieszyńskie spotkania Literackie. Rok Miłosza

W październiku 2011 r., w ramach II Cieszyńskich Spotkań Literackich odbyły się konkursy na temat twórczości Czesława Miłosza
Reprezentujący naszą szkołę uczniowie: Joanna Pogrzeba z klasy IVd i Paweł Dubiel
z klasy IVf wygłosili prezentacje, poświęcone wybranym aspektom twórczości Poety, zdobywając uznanie jury i wysokie II i III miejsca w konkursie. Gratulujemy!

Osiągnięcia w roku szkolnym 2010/2011:

Konkurs Wiedzy o Krajach Anglojęzycznych

Dnia 14 kwietnia 2011 odbył się VI Konkurs Wiedzy o Krajach Anglojęzycznych, który został zorganizowany w Zespole Szkół nr 6.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 3t: Martyna Duda, Bożena Kropiwiec oraz Adam Dziemieszkiewicz.
Byli bezkonkurencyjni i zdobyli 1 MIEJSCE!
Popisali się informacjami dotyczącymi historii, geografii oraz kultury i od tej pory można ich nazwać mistrzami wiedzy o Walii, Szkocji oraz Irlandii Północnej.

Młodzi gotują 2011

W Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej 29 marca 2011r. odbyła się kolejna edycja konkursu kulinarnego "Młodzi gotują". Tegoroczny temat - GOŁĄBKI - przyciągnął przedstawicieli aż 13 szkół z województwa śląskiego. Nasi reprezentanci Damian REIWER i Robert ZABÓR  z kl. 3f, wyłonieni w szkolnych eliminacjach, zajęli wysokie 3 miejce!
Zebrali znaczną ilość punktów za test tematyczny dotyczący potraw półmięsnych,a w części praktycznej okazało się, że są mistrzami improwizacji;). Zespół przygotował gołąbki z  sosem jagodowym z koperkowymi ziemniakami z wody i karmelizowanymi marchewkami. Smakowało wybornie.

XIII OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWNOŚCi

24 - 25 marca 2011 w Poznaniu odbył się etap centralny XIII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Naszą szkołę, a jednocześnie okręg katowicki reprezentowały uczennice klasy 4a: Katarzyna GLEBA i Dorota MALCHAREK. Dziewczyny miały do rozwiązania test składający się z trzech bloków: przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego.
Uzyskały tytuł FINALISTEK. Tym samym zostały zwolnione z etapu pisemnego egzaminu zawodowego (100%) oraz przysługuje im indeks wybranych uczelni wyższych w Polsce (oczywiście przy zdanej maturze). Gratulujemy!

Człowiek zagadka źycia

11 marca 2011r. w Powiatowym Zespole Szkół w Lędzinach odbył się IV Rejonowy Konkurs Biologiczny „Człowiek – zagadka życia”. W  konkursie wzięło udział 44 przedstawicieli z 12 różnych szkół z następujących miejscowości: Katowice, Mysłowice, Wola, Tychy oraz Lędziny. Uczestnicy konkursu wykazali się obszerną wiedzą na temat anatomii i fizjologii człowieka, zdrowia, środowiska oraz ekologii. I miejsce zdobyła uczennica naszej szkoły, Alicja Pisarzowska.

Festiwal tyskiej nadziei

10 marca 2011r. w Teatrze Małym odbył się finał konkursu w ramach ogólnopolskiej akcji Pola Nadziei, na piosenkę o tematyce hospicyjnej. W Festiwalu Tyskiej Nadziei, swoje utwory zaprezentowało 9 szkół. Uczniowie musieli samodzielnie skomponować muzykę, napisać tekst, a następnie wykonać utwór na teatralnej scenie. Naszą szkołę reprezentowali Kamil Wenerski oraz Michał Szczepaniec  wykonując hip-hopowy utwór „Niesiemy pomoc”. 
Jury, które oceniało utwory pod względem wartości muzycznych, literackich oraz treści przyznało naszym reprezentantom 2 miejce. Gratulujemy!

Międzyszkolny konkurs Wariacje deserowe

Agnieszka Buch, uczennica klasy 4 o profilu technik żywienia i gospodarstwa domowego, zwyciężyła w miedzyszkolnym konkursie kulinarnym „Wariacje deserowe”. Przyrządziła  Mus z mango w towarzystwie waty cukrowej.

W pierwszej edycji konkursu, który odbył się 3 marca 2011 roku w naszej szkole, wzieło udział 12 uczestników ze szkół gastronomicznych z całego województwa śląskiego. Zadaniem uczniów było wykonanie dowolnego deseru. Jury oceniało m.in. porzadek na stanowisku pracy, wykorzystanie surowców i róznorodnych technik produkcji, smak i kompozycje deserów oraz aranzacje talerza. 

XVi Wojewódzki Turniej na Najlepszego Ucznia w zawodzie                   Piekarz i Cukiernik

W dniach 11 i 12 stycznia 2011 roku odbył się wojewódzki etap Ogólnopolskiego Turnieju na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik i piekarz.
Naszą szkołę reprezentowało dwoje uczniów z klasy 3np: Barbara Czuwaj i Dariusz Kulka. Tematem przewodnim tego turnieju był „Świat baśni i bajek”.
Nasi uczniowie wykonali torty wykorzystując  techniki pracy w karmelu. Basia zrobiła tort
w kształcie schodów na szczycie których, znajdował się wykonany z karmelu pantofelek Kopciuszka. Darka tort przedstawiał suknię Królowej Śniegu.
Nasi uczniowie zdeklasowali pozostałych uczestników turnieju. Basia Czuwaj zdobyła I miejsce w województwie śląskim  z punktacją 87 punktów a Darek Kulka zajął drugie miejsce w województwie śląskim  otrzymując 86 punktów. Trzecie miejsce otrzymała uczennica z Pszczyny uzyskując 18 punktów mniej od Darka.
Uczniowie otrzymali cenne nagrody i  uzyskali zwolnienie z części pisemnej egzaminu czeladniczego.
W kwietniu będą reprezentować nasze województwo na Ogólnopolskim Turnieju.
Uczniów przygotowała do turnieju Pani Joanna Żebrowska.
Gratulujemy !!!!

XIII Okręgowa Olimpiada Wiedzy o Żywności

10 grudnia 2010 r. odbył się w Katowicach okręgowy etap Olimpiady Wiedzy o Żywności.
Z naszej szkoły do tego etapu zakwalifikowało się sześciu uczniów klasy 4a: Justyna Czarnynoga, Marta Domagała, Kasia Gleba, Dorota Malcharek, Damian Krasa i Paweł Witek. Wszyscy walczyli bardzo dzielnie. Do etapu ustnego zakwalifikowało się sześć osób z najlepszym wynikiem. Wśród nich znalazły się 2 uczennice naszej szkoły: Dorota Malcharek i Kasia Gleba. Ostatecznie zajęły one kolejno 3 i 5 miejsce.
Szczęśliwe finalistki zostaną zwolnione z części pisemnej egzaminu zawodowego oraz mają zapewniony wstęp do wybranych uczelni bez egzaminów.
III finałowy etap Olimpiady odbędzie się 24-25 marca 2011r. w Poznaniu. Trzymamy kciuki za sukces Doroty i Kasi.    

Stypendium prezesa rady ministrów

17 listopada 2010 r. w auli III Liceum Ogólnokształcącego im. Adama Mickiewicza
w Katowicach Stypendium Prezesa Rady Ministrów odebrała Bożena Kropiwiec uczennica kl 3t.

Konkurs wiedzy o karpiu i jego środowisku naturalnym

W ramach VIII Regionalnych Dni Rybactwa, w dniu 19 września 2010r. odbył się w Skoczowie konkurs wiedzy z zakresu: hodowli karpia, jej związków z regionem, roli stawów karpiowych oraz wartości odżywczych i zdrowotnych mięsa karpia.

Naszą szkołę reprezentował zespół w składzie: Marta Kwosek z kl. IId i Mateusz Szymiczek z kl. IIf. Uczniowie Ci  zdobyli I miejsce i tytuł specjalistów w dziedzinie karpia. Gratulujemy!!!  


Osiągnięcia w roku szkolnym 2009/2010:

Obiad u króla Stasia

29 kwietnia 2010 r. w Zespole Szkół Ekonomiczno–Usługowych  w Gliwicach odbył się konkurs kulinarny i kelnerski p.t „Obiad u króla Stasia”
Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy It: Patrycja Drozdek i Mariola Błasiak.  Nasi hotelarze przy pomocy pani Małgorzaty Nogi przygotowali aranżację stołu nawiązującą do „Obiadów Czwartkowych” z czasów króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Dziewczyny zajęły III miejsce. GRATULUJEMY!!!!!

Ogólnopolski Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik

W dniach 19 -21 kwietnia 2010 roku odbywał się we Wrocławiu Ogólnopolski Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik . Uczennica naszej szkoły, z klasy 3np - Wioletta Milejska reprezentowała województwo śląskie. 
Tematem przewodnim tegorocznego konkursu były inspiracje na temat „Pana Tadeusza”
A. Mickiewicza. Nasza uczennica wykonała tort na którym umieściła czarę wykonaną
z masy karmelowej z czarną polewką, karmelowe serce ze zdjęciem Księdza Robaka oraz babeczki z ciasta kruchego podane na liściach karmelowych i czekoladowych podstawkach. Cała praca wykonana była w barwach biało-kremowo-czarnych. 
Za kreatywne podejście do tematu, umiejętność wykonania dekoracji karmelowych, które w tego typu konkursach oceniane są najwyżej - nasza uczennica zdobyła II miejsce w kraju. Do konkursu przygotowywała ją Pani dyr. Joanna Żebrowska. Gratulujemy!!!

Młodzi gotują 

25 marca 2010 r. w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej odbył się konkurs "Młodzi gotują 2010". Tematem tegorocznych zmagań były knedle z owocami
i sosem waniliowym. Uczestniczyło w nich siedem dwuosobowych zespołów z Lublińca, Sosnowca, Siemianowic, Katowic, Rybnika, Dąbrowy Górniczej oraz Tychów. Reprezentanci naszej szkoły: Paweł Dubiel i Robert Zabór z kl. 2F po części teoretycznej i praktycznej zajęli w konkursie 2 miejsce. Gratulujemy!

OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWNOŚCI

18 i 19 marca 2010 r. odbył się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu XII  Ogólnopolski Finał Olimpiady Wiedzy o Żywności. W eliminacjach udział wzięło ponad 1600 uczniów z 60 szkół w kraju. Już po raz dwunasty z rzędu uczniowie naszej szkoły walczyli o laury w finale ogólnopolskim. Naszą szkołę reprezentowała laureatka olimpiady okręgowej:

  • PATRYCJA LITWIŃSKA z kl. IVa

Patrycja została finalistką tej Olimpiady. Uzyskała wolny wstęp na osiem uczelni 
w kraju oraz zwolnienie z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie: technik technologii żywności.  Serdecznie gratulujemy!

Finezja smaku potraw z drobiu

12 marca 2010 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej odbył się Bielski Regionalny Konkurs Kulinarny "Finezja smaku potraw z drobiu".
W konkursie startowało 15 szkół z województwa śląskiego. Naszą szkołę reprezentował Damian Reiwer z kl. 2f. Wykonał on "Kaczkę w warzywnym ogrodzie" i zajął w konkursie 2 miejsce. Serdecznie gratulujemy!

XV Wojewódzki Turniej na Najlepszego Ucznia w zawodzie                   Piekarz i Cukiernik

13 stycznia 2010 roku odbyło w naszej szkole rozstrzygnięcie XV Wojewódzkiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz
Tematem przewodnim tegorocznej edycji były „Inspiracje Panem Tadeuszem” 
A. Mickiewicza. W zawodzie Cukiernik:
I miejsce zajęła Wioletta Milejska, uczennica kl 3np,
III miejsce zajął Aron Plewa, uczeń klasy 3np.
Po części praktycznej zajmowali oni ex aequo pierwsze miejsce. Wioletta i Aron będą  reprezentować naszą szkołę podczas turnieju ogólnopolskiego we Wrocławiu.

Stypendia Prezesa Rady Ministrów i Ministra Edukacji Narodowej

15 grudnia 2009 r. zostały wręczone Stypendia Prezesa Rady Ministrów i Ministra Edukacji Narodowej dla uczniów wybitnie uzdolnionych na rok szkolny 2009/2010. 
Miło nam poinformować, że wśród wyróżnionych znaleźli się uczniowie naszej szkoły. 

Stypendium Prezesa Rady Ministrów dla uczniów najlepszych w szkole otrzymała uczennica kl. 4d Patrycja Kowalska.

Stypendium Ministra Edukacji Narodowej dla uczniów uzyskujących wybitne osiągnięcia edukacyjne otrzymał absolwent naszej szkoły Damian Boczek.

Prezentacja stołów Bożonarodzeniowych

11 grudnia 2009 r.  uczennice kl 3uk, Dominika Kmieć i Aleksandra Sekulska,  zdobyły III miejsce w międzyszkolnym konkursie kelnerskim "Nakrycie Stołu Bożonarodzeniowego", który odbył się w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku.

Puchar śląska szkół gastronomicznych

4 grudnia 2009 r. podczas targów Expo Silesia w Sosnowcu odbyła się III edycja konkursu kulinarnego o Puchar Śląska Szkół Gastronomicznych. Uczeń klasy 4d Paweł Uchacz zdobył 1 miejsce. Gratulujemy!

XII OGÓLNOPOLSKA OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWNOŚCI

4 grudnia 2009 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach odbyła się OKRĘGOWA OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWNOŚCI. W zmaganiach naukowych na etapie okręgowym brało udział 34 uczniów ze szkół w Katowicach, Zakopanem, Zabrzu, Tarnowskich Górach, Częstochowie, Jaśle, Żorach no i oczywiście Tychach. Naszą szkołę reprezentowało 6 uczniów z klasy IVa: Kacper Gałuszka, Monika Kolczyńska, Patrycja Litwińska, Damian Mazurek, Mariola Męzik i Bogusław Polewka. Walczyli bardzo dzielnie. Do finału ustnego dopuszczono Patrycję Litwińską. Zajęła ona 5 miejsce w okręgu. Serdecznie gratulujemy! 
18 i 19 marca 2010 r. będzie reprezentować naszą szkołę w XII Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywności w Poznaniu i zawalczy o najwyższe laury w kraju. Trzymamy kciuki!

Piszę list do Ciebie

1 grudnia 2009 r. w Zespole Szkół nr 5 odbyło się podsumowanie miejskiego konkursu literackiego dla szkół ponadgimnazjalnych „Piszę list do Ciebie… : sztuka epistolarna nie zapomniana"
Uczennica klasy 4a, Natalia Wątróbka zajęła 3 miejsce. Gratulujemy!

Wojewódzki konkurs kulinarny

26 listopada 2009 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rudzie Śląskiej odbył się wojewódzki konkurs  Igraszki kulinarne z kaszą w roli głównej.  

3 miejsce w konkursie zdobyli Paweł Dubiel i Bartosz Kurzeja, uczniowie klasy 2F. Przygotowali oni danie zasadnicze Dziki ryż w blasku pomarańczy oraz  deser Wiśniowy sad. Gratulujemy!!!

Bieg Kelnerów

19 września 2009 r. w Wiśle odbył się "Ogólnopolski Bieg Kelnerów". Brało w nim udział 30 uczestników - pracowników gastronomii i uczniów szkół gastronomicznych. 
Uczniowie ubrani w uniformy musieli pokonać 2 km trasę niosąc tacę z butelkami i szklanką napoju. Następnymi konkurencjami były: slalom z tacą na czas, rozwiązywanie testu na temat kuchni różnych narodów oraz obsługa gości.
Uczeń klasy 4UK, Mateusz Dudek zajął 3 miejsce. Gratulujemy!!!

Osiągnięcia w roku szkolnym 2008/2009

Olimpiada wiedzy o żywności

2 i 3 kwietnia 2009 r. odbył się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
XI Ogólnopolski Finał Olimpiady Wiedzy o Żywności. W eliminacjach brało udział ponad 1600 uczniów z 60 szkół w kraju. Naszą szkołę reprezentowali laureaci olimpiady okręgowej:

  • Damian Boczek IVa
  • Katarzyna Goj IVa 
  • Iwona Kaczmarczyk IVa
  • Wioleta Pucek IVa

Damian Boczek zajął 5 miejsce w kraju. Pozostałe uczestniczki zostały finalistkami tej Olimpiady. Już po raz jedenasty z rzędu nasi uczniowie zdobyli laury w finale ogólnopolskim. Brawo!!! Wszyscy uczestnicy zostali zwolnieni z części pisemnej egzaminu zawodowego potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Ponadto uzyskali wolny wstęp na studia. Damian ma do wyboru kilkanaście uczelni, a Iwona, Kasia i Wiola po 7. 
Serdecznie gratulujemy laureatowi i finalistkom Centralnej Olimpiady. 

"Korrida - corrida czyli nasza walka z bykami"

16 marca 2009 r. w Zespole Szkół nr 1 w Tychach odbyły się IV Igrzyska Ortograficzne,  pod hasłem: "Korrida - corrida czyli nasza walka z bykami". Reprezentacja naszej szkoły w składzie: Sabina Hadasz, Sylwia Lasek i Ewa Zarzycka zdobyła trzecie miejsce.

Konkurs kelnerski

6 marca 2009r. w Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie odbył się
I Beskidzki Konkurs Kelnerski na "Aranżację stołu okolicznościowego"
W turnieju brało udział 11 gastronomicznych szkół średnich i policealnych regionu cieszyńskiego i sąsiednich, a także z Czech i Słowacji. 
Naszą szkołę reprezentowali: uczennica kl 2uk Dominika Kmieć i uczeń kl. 3uk Mateusz Mrowka.  Wykonali oni aranżację stołu okolicznościowego pt. "Śniadanie Wielkanocne" i zajęli w konkursie 3 miejsce. Dekorację stołu stanowiły jajka strusie, jajka kurze ozdobione ryżem, kaszą i płatkami owsianymi oraz jajka przepiórcze.

Konkurs biologiczny

5 marca 2009r. w Powiatowym Zespole Szkół w Lędzinach odbył się II Rejonowym Konkursie Biologicznym pod hasłem: „Człowiek – zagadka życia” . 
Naszą szkołę reprezentowało 5 uczniów.  Najlepiej spisały się:

  • Patrycja Kowalska – I miejsce 
  • Grażyna Skrzypulec – III miejsce.

Międzyszkolny Konkurs Polonistyczny

23 lutego 2009r. odbył się w Zespole Szkół nr 1 w Tychach II Międzyszkolny Konkurs Polonistyczny na analizę i interpretację tekstu polonistycznego zorganizowany w ramach III Karnawału Języka Polskiego. 
Uczeń kl. 4e Przemysław Podsiadły zajął w konkursie II miejsce.

underground - kultura ulicy

13 lutego 2009r. w Zespole Szkół nr 6 w Tychach zorganizowano w ramach trzeciej edycji Festiwalu Undergroundu konkurs „Kultura ulicy, czyli oswajanie undergroundu”. Frekwencja okazała się bardzo wysoka, uczestniczyło aż osiemdziesiąt osób. Nasi uczniowie brali udział w kilku kategoriach. W każdej z nich zajęli wysokie miejsca.

W hip-hopie najlepsi okazali się Norbert Mierzejewski, Michał Kachniarz, Artur Krawczyk i Michał Liszka, na drugim miejscu znaleźli się Alan Wenerski i Kamil Wenerski, a na trzecim Michał Szczepaniec i Wojciech Szczepański

W kategorii beat box uczeń klasy1 h Marek Boczek zajął drugie miejsce.

Swoje graffiti zaprezentował uczeń kl. 4f Bartłomiej Grzegorczyk. Była to najlepsza praca w tej kategorii.

Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik

Dnia 15 i 16 stycznia 2009 roku odbył się w Zespole Szkół Spożywczych w Zabrzu 
XIV Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik
W eliminacjach wojewódzkich brało udział - 15 cukierników z 10 szkół z województwa śląskiego. Po części praktycznej i teoretycznej nasza uczennica Patrycja Wąsalska zajęła II miejsce.

Puchar śląska szkół gastronomicznych

6 grudnia 2008r. odbył się w Sosnowcu finał Kulinarnego Pucharu Śląska Szkół Gastronomicznych "Perliczka na świątecznym stole" zorganizowany przez Śląską Grupę Kulinarną. Nasza uczennica, Agnieszka Buch z kl. 2e, wywalczyła 1 miejsce. W konkursie rywalizowało 10 finalistów ze śląskich szkół gastronomicznych.

XI OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWNOŚCI

5 grudnia 2008r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach odbyła się OKRĘGOWA OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWNOŚCI
W zmaganiach naukowych na etapie okręgowym brało udział 31 uczniów ze szkół w Katowicach, Pszczynie, Zabrzu, Tarnowskich Górach, Częstochowie, Jaśle, Lublińcu no
i oczywiście Tychach. Naszą szkołę reprezentowało 6 uczniów: z klasy IIIa (1) oraz 
z IVa (5).
Nasi reprezentanci spisali się na medal. Zajęli 2, 3, 5 i 6 miejsce w okręgu

  • 2 miejsce: Iwona Kaczmarczyk IVa 
  • 3 miejsce: Damian Boczek IVa 
  • 5 miejsce: Katarzyna Goj IVa 
  • 6 miejsce: Wioleta Pucek IVa 

Już niedługo dowiemy się, którzy z uczniów będą reprezentować naszą szkołę w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywności w Poznaniu. W styczniu 2009r. Komitet Główny Olimpiady ogłosi listę finalistów. 
Już po raz jedenasty uczniowie naszej szkoły zawalczą o najwyższe laury w kraju.

Miejskie zawody w tenisie stołowym

30 listopada odbyły się Zawody Szkół Ponadgimnazjalnych w Tenisie Stołowym Chłopców gdzie nasza drużyna wywalczyła III miejsce.  

Międzyszkolny Konkurs siekania cebuli

27 listopada odbył się konkurs o laur "Mistrza krojenia cebuli" zorganizowany przez Zespół Szkół Techniczno-Usługowych w Siemianowicach Śląskich.
W konkursie startowało 28 uczniów z całego województwa śląskiego. 

Naszą szkołę reprezentował Dariusz Kost z kl. III F, który zdobył wyróżnienie
Darek w ciągu 3 minut posiekał 550 g. cebuli. Gratulujemy!!!

"Nie Biorę - więc jestem"

21 listopada nastąpiło rostrzygnięcie miejskiego konkursu plastycznego "Nie biorę więc jestem", zorganizowanego przez Klub Osiedlowy "Regina" oraz Tyską Spółdzielnie Mieszkaniową "Oskard"

Jury doceniło prace naszych uczniów:
III miejsce w konkursie zajął Paweł Dubiel z kl. 1f

Wyróżnienia zdobyły: 
    Natalia Fułek i Klaudia Chęcińska z kl. 3e
    Urszula Koziołek z kl. 3g

Rejonowe Zawody w Tenisie Stołowym

6 listopada odbyły się Zawody Rejonowe w Tenisie Stołowym  w których:

3 miejsce wywalczyła indywidualnie Magdalena Kumor 1T oraz 3 miejsce zajeła drużyna dziewczyn  w składzie Magdalena Kumor 1T, Izabela Maciejewska 3R i Katarzyma Magiera 3D.
Gratulujemy!!!

Cieszyński Dni Herbertowskie

30 października 2008r. odbyła się w Teatrze im. Adama Mickiewicza w Cieszynie konferencja naukowa wieńcząca Cieszyńskie Dni Herbertowskie zorganizowane w ramach programu Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego "Herbert". Podczas uroczystości ogłoszono wyniki konkursów poświęconych twórczości Herberta w kategoriach: esej, prezentacja, praca plastyczna oraz wręczono dyplomy i nagrody laureatom. 
2 miejsce w konkurs na ustną prezentację wybranego aspektu twórczości Zbigniewa Herberta zajął Przemysław Podsiadły z kl. 4E.

Osiągnięcia w roku szkolnym 2007/2008

Zrozumieć Demokrację

Uczennica klasy 3r Agnieszka Myrta zajeła 1 miejsce w konkursie "Zrozumieć demokrację. Starożytne Ateny i Rzym" zorganizowanym przez Centrum Edukacji Obywatelskiej oraz Wydawnictwo Naukowe PWN. Przedmiotem konkursu były prace rysunkowe, przybliżające demokrację w starożytnych Atenach i Rzymie. Agnieszka Myrta, pod kierunkiem pani Doroty Pardon przygotowała komiks pt "Wybory".

X Ogólnopolska olimpiada wiedzy o żywności

13 i 14 marca 2008 r. odbył się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu 
X Ogólnopolski Finał Olimpiady Wiedzy o Żywności
Uczniowie naszej szkoły:

  • Damian Boczek IIIa 
  • Arkadiusz Pisarzowski IVa 
  • Dobromir Drabiec IVa

zostali finalistami tej Olimpiady. Uzyskali oni wolny wstęp na siedem uczelni oraz zwolnienie z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.

Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2008

12 marca 2008r. w Poznaniu odbył się finał IV Edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2008”, którego organizatorem jest firma Unilever Polska S. A. 
Zwycięzcą tej edycji został Mateusz Trzeciak, uczeń IV kl. Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego. 
Tematem konkursu było: "Danie główne z kaczki z wykorzystaniem podrobów drobiowych” jako specjał w Twojej przyszłej restauracji.
Mateusz zakwalifikował się do "Primerba Cup 2008", konkursu przeznaczonego dla profesjonalistów.

DEKALOG 89+

Uczennica klasy 3e Joanna Bąk została finalistką etapu literackiego ogólnopolskiego projektu Dekalog 89+. Jest to konkurs na opowiadanie inspirowane jednym z 10 przykazań,  zorganizowany w 20-lecie słynnego Dekalogu Krzysztofa Kieślowskiego. 

Do konkursu zgłoszono 3222 prace. Opowiadanie Joasi Bąk napisana pod kierunkiem pani Doroty Pardon "Lot ptaka" zostało wyróżnione w kategorii - Nie zabijaj. Laureatów poznamy w marcu.

Młodzieżowy Puchar Śląska szkół Gastronomicznych

5 lutego 2008 r. w Ośrodku Wypoczynkowo-Szkoleniowym w Kocierzu odbył się  "Młodzieżowy Puchar Śląska Szkół Gastronomicznych".
Tematem konkursu było danie z jagnięciny lub cielęciny z wykorzystaniem produktów Bonduelle oraz Knorr.
W konkursie brało udział 3 uczniów naszej szkoły: Kamil Kuczowicz IVE, Marek Matlak IVF oraz Mateusz Trzeciak IVE.
Uczeń Mateusz Trzeciak zajął 2 miejsce w konkursie. Gratulacje!

IV EDYcja ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego                                  "Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2008"

30 stycznia 2008 r odbył się w Centrum Kulinarnym Unilever Foodsolutions w Poznaniu półfinał konkursu "Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2008". Tematem IV edycji konkursu było "Danie główne z kaczki z wykorzystaniem podrobów drobiowych". Do półfinału zakwalifikowało się 24 uczniów, w tym 2 z naszej szkoły: 

  • Wojciech Grzywa IVE 
  • Mateusz Trzeciak IVE

 Uczeń naszej szkoły Mateusz Trzeciak zakwalifikował się do finału konkursu.

Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz

8 i 9 stycznia 2008 r. odbyła się XIII edycja Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz (etap wojewódzki). Część praktyczna odbyła się w piekarni pana Krzysztofa Przewoźnika i cukierni pani Janiny Kądzielskiej natomiast część tearetyczna rozgrywała się w naszej szkole. Tematem przewodnim była dla piekarzy „Jesień” natomiast dla cukierników "Wiosna".

Uczennica naszej szkoły Magda Wdzięczna zdobyła 3 miejsce wśród cukierników. Druga nasza reprezentantka Sabina Jędrysik zajeła miejsce 4. Gratulujemy!

X OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWNOŚCI

7 grudnia 2007 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach odbyła się Okręgowa Olimpiada Wiedzy o Żywności
W zmaganiach naukowych na etapie okręgowym udział brali uczniowie ze szkół w Katowicach, Pszczynie, Zabrzu, Tarnowskich Górach, Częstochowie, Jaśle, Zakopanem 
no i oczywiście Tychach. Naszą szkołę reprezentowało 6 uczniów: z klasy IIIa (2) oraz 
z IVa (4). Nasi przedstawiciele spisali się na medal, zajęli 3, 4 i 7 miejsce w okręgu:

  • 3 miejsce: Damian Boczek IIIa 
  • 4 miejsce: Arkadiusz Pisarzowski IVa 
  • 7 miejsce: Dobromir Drabiec IVa

Wszyscy troje wezmą udział w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywności w Poznaniu. Wierzymy, że po raz dziesiąty uczniowie naszej szkoły sięgną po najwyższe laury w kraju.

Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności

23 i 24 marca 2007 r. odbył się finał IX Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności w Poznaniu. Uczeń naszej szkoły Roman Trębowicz z kl. IVa został po raz drugi laureatem tej Olimpiady. Zajął VII miejsce w kraju. Uzyskał wolny wstęp na kilkanaście uczelni, zwolnienie z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe i nagrody rzeczowe. Serdecznie gratulujemy. To już po raz dziewiąty z rzędu uczniowie naszej szkoły zostają laureatami Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.

  

l.p. rok szk.  imię i nazwisko
1. 1998/1999 laureaci

1. Mariusz Zwierzchowski - II miejsce w kraju – laureat I-go stopnia III etapu Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności w Poznaniu.

2. Patryk Woźny - VII miejsce w kraju - laureat II-go stopnia III etapu Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności w Poznaniu.

finaliści -
2. 1999/2000 laureaci

1. Patryk Woźny - VII miejsce w kraju - laureat II-go stopnia III etapu Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności w Poznaniu.

finaliści -
3. 2000/2001 laureaci

1. Marcin Pilszczek - II miejsce w kraju - laureat I-go stopnia III etapu Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności w Poznaniu.

finaliści

1. Monika Jurczyk - finalistka III etapu Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności w Poznaniu.

2. Małgorzata Postój - finalistka III etapu Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności w Poznaniu.

4. 2001/2002 laureaci

1. Piotr Kałuża - V miejsce w kraju - laureat I-go stopnia III etapu Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności w Poznaniu.

finaliści

1. Monika Jurczyk - finalistka III etapu Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności w Poznaniu.

2. Marcin Kwiatkowski - finalistka III etapu Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności w Poznaniu.

3. Jarosław Sojda - finalistka III etapu Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności w Poznaniu.

5. 2002/2003 laureaci -
finaliści

1. Kamil Milotta - finalistka III etapu Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności w Poznaniu.

2. Anna Kowalewska - finalistka III etapu Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności w Poznaniu.

3. Małgorzata Gabrysiak - finalistka III etapu Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności w Poznaniu.

6. 2003/2004 laureaci

1. Marcin Markiel - VII miejsce w kraju - laureat II-go stopnia III etapu Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności w Poznaniu.

finaliści

1. Małgorzata Gorgoń - finalistka III etapu Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności w Poznaniu.

2. Wojciech Jębrzycki - finalistka III etapu Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności w Poznaniu.

3. Sabina Hojeńska - finalistka III etapu Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności w Poznaniu.

7. 2004/2005 laureaci -
finaliści

1. Monika Fijoł - finalistka III etapu Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności w Poznaniu.

8. 2005/2006 laureaci

1. Roman Trębowicz - II miejsce w kraju - laureat I-go stopnia III etapu Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności w Poznaniu.

finaliści -
9. 2006/2007 laureaci

1. Roman Trębowicz - II miejsce w okręgu - laureat II etapu Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności w Poznaniu.

finaliści -

Uczeń kl. IV a Roman Trębowicz reprezentował naszą szkołę w eliminacjach okręgowych, które odbyły się 9 grudnia 2006r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach. Roman Trębowicz zajął II miejsce w finale Okręgowej Olimpiady. Tym sposobem został finalistą etapu centralnego tej olimpiady. 23 i 24 marca 2007r. będzie reprezentował naszą szkołę w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywności w Poznaniu. Trzymamy kciuki. Mamy nadzieję, że po raz kolejny uda się uczniowi naszej szkoły zdobyć laury w Poznaniu.

Forum myśli techniczenj młodzieży szkół średnich

Jest to konkurs na najlepszą pracę dyplomową organizowany przez kuratorium Oświaty i Wojewódzki Ośrodek Metodyczny w Katowicach. Od 1997 r. uczniowie naszej szkoły wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych odnoszą sukcesy w województwie.

L.P. ROK MIEJSCE IMIĘ I NAZWISKO UCZNIA
1. 1997 I

wyróźnienie
Aleksandra Frankowska

Ilona Motyka
2. 1998 I

wyróżnienie

wyróżnienie
Tomasz Janko

Piotr Kotra

Gabriel Burliga
Krzysztof Ornowski
3. 1999 II

wyróżnienie
Jarosława Galbierz

Beata Rudnik
4. 2000 I

II

III
Przemysław Mruczek

Monika Mucha

Michał Falewicz
5. 2001 I

III

wyróżnienie

Adam Bulski

Anna Biel

Mariusz Czech
Mariusz Mostowski
6. 2002 I



wyróżnienie

Magdalena Dziedzic
Anna Sala
Małgorzata Strzesak

Beata Comperlik
Barbara Palowska
7. 2003 I

wyróźnienie
Roland Schmidt

Beata Fąfara
8. 2004 III

wyróżnienie

wyróżnienie

Sabina Hojeńska

Tomasz Pałka

Katarzyna Krzemińska
Klaudyna Adamowska

W roku szkolnym 2004/2005 konkurs na najlepszą pracę dyplomową w województwie śląskim był zorganizowany po raz ostatni.