Zawód moją pasją – możliwość zdobycia
nowych umiejętności
w największym regionie hotelarsko-gastronomicznym południowej
Portugalii Algavre
Staż w Barcelonie
W październiku 2018 Pani
Dyrektor
Joanna Żebrowska oraz Pani Dorota Pardon spotkały się w
Barcelonie
z szefami organizacji IES Consulting oraz EspaMob,
z którymi już od kilku lat nasza szkoła
współpracuje przy
realizacji projektów unijnych. Podczas spotkania nie tylko
podpisano dokumenty niezbędne do rozliczenia staży, które
już
się odbyły (Teneryfa 2018), ale także wytyczono nowe kierunki
współpracy. To na razie tylko wstępne ustalenia, ale
wszystko
wskazuje na to, że w kolejnych latach uczniowie ZS7 w Tychach będą
mogli szlifować umiejętności zawodowe u boku mistrzów
gastronomii, cukiernictwa i hotelarstwa w Barcelonie, na wybrzeżu Costa
Brava i na Majorce.
W czasie pobytu w Barcelonie nasi nauczyciele odbyli również
staż zawodowy w
prestiżowej japońskiej cukierni Takashi Ochiai.
Cukiernia Ochiai od 1983 toku działa na Comte d’Urgell 110 w
Barcelonie. Maestro Takashi Ochiai przyjechał do Katalonii w 1980 roku,
przez 5 lat studiował w Belgii i Wielkiej Brytanii, a obecnie nie tylko
prowadzi jedną z najlepszych cukierni w Hiszpanii (w 2016 roku wygrał
konkurs na najlepszego croissanta w tym kraju), ale też dzieli się
swoją wiedzą i umiejętnościami z nauczycielami i uczniami z całego
świata.
Podczas stażu nauczyciele ZS7 razem ze studentami z Francji uczyli się
przygotowywać japońskie specjały – m. in. anko czyli pastę z
rozgotowanej czerwonej fasoli (azuki) dosładzaną cukrem inwertowanym
lub miodem, którą później nadziewali niewielkie
naleśniki
z ciasta biszkoptowego (dorayaki), masa mochi (ciasto z mąki
ryżowej) wypełniane kulkami lodów truskawkowych,
czekoladowych
lub herbacianych oraz magdalenki z dodatkiem zielonej herbaty.
Po zakończeniu szkolenia obie Panie zgodnie stwierdziły, że
kubków smakowych Europejczyków, nawykłych do
degustacji
serników, tart z owocami i makowców
japońskie
słodycze wyprodukowane z fasoli, mąki ryżowej i…chlorofilu
raczej nie zachwycają, ale kolejka przed kawiarnią Mistrza Ochiai
świadczy o tym, że wielu odwiedzających Barcelonę chce przynajmniej
spróbować tych oryginalnych słodkości.
BRAGA
Początek nowego 2018 roku już zawsze nauczycielom Zespołu
Szkół nr 7 w Tychach
(a przynajmniej tym spośród nich, którzy wzięli
udział w
unijnym projekcie mobilności: „Zawód moją pasją
–
możliwość zdobycia nowych umiejętności w największym regionie
hotelarsko-gastronomicznym południowej Portugalii Algarve”)
kojarzyć się będzie z programem Erasmus+, życzliwością i
profesjonalizmem portugalskich partnerów i z
…przygodą.