Zawód moją pasją – możliwość zdobycia nowych umiejętności
w największym regionie hotelarsko-gastronomicznym południowej Portugalii Algavre

Staż w Barcelonie

W październiku 2018 Pani Dyrektor Joanna Żebrowska oraz Pani Dorota Pardon spotkały się w Barcelonie z szefami organizacji IES Consulting oraz EspaMob,
z którymi już od kilku lat nasza szkoła współpracuje przy realizacji projektów unijnych. Podczas spotkania nie tylko podpisano dokumenty niezbędne do rozliczenia staży, które już się odbyły (Teneryfa 2018), ale także wytyczono nowe kierunki współpracy. To na razie tylko wstępne ustalenia, ale wszystko wskazuje na to, że w kolejnych latach uczniowie ZS7 w Tychach będą mogli szlifować umiejętności zawodowe u boku mistrzów gastronomii, cukiernictwa i hotelarstwa w Barcelonie, na wybrzeżu Costa Brava i na Majorce.
W czasie pobytu w Barcelonie nasi nauczyciele odbyli również staż zawodowy w prestiżowej japońskiej cukierni Takashi Ochiai
Cukiernia Ochiai od 1983 toku działa na Comte d’Urgell 110 w Barcelonie. Maestro Takashi Ochiai przyjechał do Katalonii w 1980 roku, przez 5 lat studiował w Belgii i Wielkiej Brytanii, a obecnie nie tylko prowadzi jedną z najlepszych cukierni w Hiszpanii (w 2016 roku wygrał konkurs na najlepszego croissanta w tym kraju), ale też dzieli się swoją wiedzą i umiejętnościami z nauczycielami i uczniami z całego świata.
Podczas stażu nauczyciele ZS7 razem ze studentami z Francji uczyli się przygotowywać japońskie specjały – m. in. anko czyli pastę z rozgotowanej czerwonej fasoli (azuki) dosładzaną cukrem inwertowanym lub miodem, którą później nadziewali niewielkie naleśniki z ciasta biszkoptowego (dorayaki),  masa mochi (ciasto z mąki ryżowej) wypełniane kulkami lodów truskawkowych, czekoladowych lub herbacianych oraz magdalenki z dodatkiem zielonej herbaty.
Po zakończeniu szkolenia obie Panie zgodnie stwierdziły, że kubków smakowych Europejczyków, nawykłych do degustacji serników, tart z owocami i makowców  japońskie słodycze wyprodukowane z fasoli, mąki ryżowej i…chlorofilu raczej nie zachwycają, ale kolejka przed kawiarnią Mistrza Ochiai świadczy o tym, że wielu odwiedzających Barcelonę chce przynajmniej spróbować tych oryginalnych słodkości.

barcelona  zdjęcia »»»

BRAGA

Początek nowego 2018 roku już zawsze nauczycielom Zespołu Szkół nr 7 w Tychach
(a przynajmniej tym spośród nich, którzy wzięli udział w unijnym projekcie mobilności: „Zawód moją pasją – możliwość zdobycia nowych umiejętności w największym regionie hotelarsko-gastronomicznym południowej Portugalii Algarve”) kojarzyć się będzie z programem Erasmus+, życzliwością i profesjonalizmem portugalskich partnerów i z …przygodą.

czytaj dalej »»»      

Zdjęcia »»»


Innowacja Pegagogiczna  - Język Angielski w gastronomii »»»

Innowacja Pegagogiczna  - Język Angielski w gastronomii »»»

Innowacja Pegagogiczna  - Język Niemiecki w gastronomii »»»

„Mediterranean meals are not just the food. It`s the philosophy of life” – konspekt zajęć »»»

Aranżacja stołów w klimacie południowej Portugalii »»»

Międzyszkolny Konkurs Językowo-Hotelarski „IBERYJSKA CORRIDA”

Smak Portugalii - strona internetowa


Pliki do pobrania:

Regulamin rekrutacji

Wniosek