Nauczyciele i uczniowie gastronomii i hotelarstwa partnerami na drodze do mistrzostwa zawodowego

Pliki do pobrania:

Regulamin rekrutacji

Wniosek

LISTA OSÓB ZAKWALIFIKOWANYCH DO UDZIAŁU W PROJEKCIE


Włoska Kuchnia

Gnocchi   

zdjęcia »»»     przepis »»»

Makaron Calabria 

 zdjęcia »»»     przepis »»»

Pinolata 

 zdjęcia »»»     przepis »»»

Pizza 

 zdjęcia »»»     przepis »»»

Ravioli ze szpinakiem i ricottą 

 zdjęcia »»»     przepis »»»

relacja - Grupa 1

Wyjazd na szkolenie dla mobilności kadry w ramach sektora Kształcenie i szkolenia zawodowe w programie Erasmus+ trwał od 14.02.2016 do 20.02.2016 i przypadł na pierwszy tydzień ferii zimowych. Organizacją przyjmującą we Włoszech była: „Giovani per l’Europa’’ - firma specjalizująca się w przygotowywaniu szkoleń na potrzeby projektów unijnych, rezydująca w Nicoterze (niewielka, pełna bogatej historii miejscowość, położona na wzgórzu sięgającym morza Tyreńskiego, w południowych Włoszech w regionie Kalabrii). Nabyte umiejętności kulinarne szlifowaliśmy głównie w lokalnej rodzinnej restauracji „Il Castello’’ w Nicoterze. Naszą opiekunką oddelegowaną z firmy „Giovani per l’Europa’’ na czas stażu była Franczeska, mówiąca po angielsku, a głównodowodzącym kucharzem Franczesko, dla którego tak zwana mowa ciała suplementowała nieznajomość innych środków komunikacji ...ot odrobina kulturówki na start.

czytaj dalej »»»        

relacja - grupa 2

W dniach 21-27.02.2016 r. ośmiu nauczycieli ZS nr 7 w Tychach odbyło szkolenie zawodowe w ramach programu Erasmus+
Szkolenie miało miejsce w pięknej, malowniczej miejscowości Nicotera na południu Włoszech. Celem szkolenia było zapoznanie nauczycieli języków obcych i zawodowych  kształcących w zawodach gastronomiczno-hotelarskich z najwyższymi standardami świadczenia usług hotelarskich i gastronomicznych. Nauczyciele szkolili się i nabywali nowe umiejętności w małej włoskiej restauracji pod okiem profesjonalnego kucharza.

czytaj dalej »»»   

Scenariusze lekcji

Podróż kulinarna do Włoch

Kuchnia włoska - gnocchi. Wariacje na temat tradycyjnej kuchni włoskiej

Gnocchi - włoskie kluski kontra polskie kopytka

Kuchnia Włoska - Makaron Primavera

Kuchnia śródziemnomorska

Technika sporządzania deserów włoskich

Procedury zameldowania i wymeldowania gości – powitanie gości poprzez podanie kawy w stylu włoskim w restauracji hotelowej