Nauczyciele i uczniowie
gastronomii i hotelarstwa partnerami na drodze do mistrzostwa zawodowego
Pliki do pobrania:
Regulamin rekrutacji
Wniosek
LISTA OSÓB ZAKWALIFIKOWANYCH DO UDZIAŁU W PROJEKCIE
Włoska Kuchnia
Gnocchi
Makaron Calabria
Pinolata
Pizza
Ravioli ze szpinakiem i ricottą
relacja - Grupa 1
Wyjazd na szkolenie dla mobilności kadry w ramach sektora Kształcenie i szkolenia zawodowe w programie Erasmus+ trwał od 14.02.2016 do 20.02.2016 i przypadł na pierwszy tydzień ferii zimowych. Organizacją przyjmującą we Włoszech była: „Giovani per l’Europa’’ - firma specjalizująca się w przygotowywaniu szkoleń na potrzeby projektów unijnych, rezydująca w Nicoterze (niewielka, pełna bogatej historii miejscowość, położona na wzgórzu sięgającym morza Tyreńskiego, w południowych Włoszech w regionie Kalabrii). Nabyte umiejętności kulinarne szlifowaliśmy głównie w lokalnej rodzinnej restauracji „Il Castello’’ w Nicoterze. Naszą opiekunką oddelegowaną z firmy „Giovani per l’Europa’’ na czas stażu była Franczeska, mówiąca po angielsku, a głównodowodzącym kucharzem Franczesko, dla którego tak zwana mowa ciała suplementowała nieznajomość innych środków komunikacji ...ot odrobina kulturówki na start.
relacja - grupa 2
W dniach 21-27.02.2016
r. ośmiu nauczycieli ZS nr 7 w Tychach odbyło szkolenie
zawodowe w ramach programu Erasmus+.
Szkolenie
miało miejsce w pięknej, malowniczej miejscowości Nicotera na południu
Włoszech. Celem szkolenia było zapoznanie nauczycieli
języków obcych i
zawodowych kształcących w zawodach
gastronomiczno-hotelarskich z
najwyższymi standardami świadczenia usług hotelarskich i
gastronomicznych. Nauczyciele szkolili się i nabywali nowe umiejętności
w małej włoskiej restauracji pod okiem profesjonalnego kucharza.
Scenariusze lekcji
Kuchnia włoska - gnocchi. Wariacje na temat tradycyjnej kuchni włoskiej
Gnocchi - włoskie kluski kontra polskie kopytka
Kuchnia Włoska - Makaron Primavera