Staż w Austrii 2020/2021

Relacje uczestników

austria

Wrażenia »»»

Pensjonat »»»

Praca »»»

Po pracy »»»

Kuchnia »»»

Warsztaty »»»

Wycieczki »»»

REKRUTACJA UZUPEŁNIAJĄCA  Lato 2021

Lista osób zakwalifikowanych - zauktualizowana o rekrutację uzupełniającą

Wyniki rekrutacji »»»

Regulamin »»»            

Wniosek »»»


Zebrania uczestników stażu do Austrii i ich Rodziców 
zostało ODWOŁANE


Regulamin naboru »»»

Wniosek »»»  

Dane osobowe - oświadczenie »»»

Oświadczenie nr konta »»»

Kreator Europass cv online

Europass CV_instrukcja_ENG »»»

Europass CV_instrukcja_POL »»»

Europass CV w języku angielskim i polskim musi być zapisany na płytce CD
w formacie pdf.

ZIMA 2020

Grupa 2

AUSTRIA   zdjęcia »»»

Praktika unter den Alpen

Wir kamen 11. Februar 2020 zum Pension Imbachhorn in Österreich. Das Pension Imbachhorn befindet sich in der klainen Stad Fusch an der Grossglocknerstrasse. Ela i Sławek Kotowscy sind die Besitzer das Pension.
Wir fuhren 10 Stunden von Polen nach Österreich. In der ersten Woche haben wir die Arbeit in allen Positiones. In der zweiten Woche haben wir einen Zeitplan für unsere Arbeit. Wir gearbeiten in der Küche, im Restaurant und wir räumen Zimmer auf. 
Wir besuchten um Fusch. Wir sahen kleiner und großer Wasserfall. Es ist sehr schön hier. Wir waren im Lagerhaus. Wir waren am See Zell am See. Wir gingen zur Snownight Show, wo Skifahrer und Snowboarder Tricks und Stunts. Wir waren auf einem Ausflug zum Kitzsteinhorngletscher und in der Stadt Zell am See. 
Wir haben die Arbeit mit Gästen aus dem Ausland kennengelernt. Wir haben Gäste aus England und Belgien getroffen. Wir haben viele nützliche Dinge gelernt. Es war ein interessantes Abenteuer. Am Ende kehrten wir glücklich nach Hause zurück. 

Martyna Manzel

Lese die Beschreibung »»»      

Grupa 1

ŚLONSKI ŁOBIOD POD ALPEJSKIMI WIYRCHAMI

Rolady, gumiklyjzy, modro kapusta, a na deser – czekoladowo szpajza…
Taki tradycyjny śląski obiad w sercu austriackich Alp uczniowie Zespołu Szkół nr 7 w Tychach przygotowali, aby podziękować Państwu Eli i Sławkowi Kotowskim - właścicielom Pensjonatu Imbachhorn.
Ania, Wiktoria, Zuzia, Nikola, Nina, Edyta, Magda, Mateusz, Zbyszek i Michał przez cały miesiąc zdobywali w tym pensjonacie wiedzę na temat kultury austriackiej i szlifowali umiejętności, niezbędne do pracy w hotelarstwie i gastronomii. Teraz przyszedł czas, aby odwdzięczyć się za ciepłe przyjęcie, serdeczną atmosferę, pyszne jedzenie, możliwość poznania fantastycznych ludzi, zdobytą wiedzę i kompetencje zawodowe… Za serce - po prostu.

„Dziynkujymy piyknie moi rostomili, że na naszym łobiedzie żeście się zjawili….”

  obiad zdjęcia »»»

Relacja

W styczniu 2020 r. kolejna – 4 już grupa uczniów naszej szkoły przyjechała do  miasteczka Fusch an der Groβglocknerstraβe, aby odbyć staż zawodowy w polskim pensjonacie Imbachnorn, który w sercu austriackich Alp prowadzą państwo Ela i Sławek Kotowscy,

A oto wrażenia naszych praktykantów »»»

austria  zdjęcia »»»

Lista osób, które zakwalifikowały się do udziału w projekcie »»»

Regulamin naboru »»»

Wniosek »»»  

Dane osobowe - oświadczenie »»»

Oświadczenie nr konta »»»

staż w Austrii 2019



Lista osób, które zakwalifikowały się do udziału w projekcie »»»



Austria - lato 2019

lato 2019   zdjęcia »»»

Regulamin naboru uczestników »»»    

Wniosek »»»

Dane osobowe - oświadczenie »»»

Kreator Europass cv online


Europass CV w języku angielskim i polskim musi być zapisany na płytce CD
w formacie pdf.

Grupa 2 - zima 2019

W lutym 2019 r. 10 osób z naszej szkoły (Aleksandra, Zuza, Klaudia, Magda, Julia, Karolina, Szymon, Zbyszek i Łukasz) odbyło staż w Austrii, w alpejskiej miejscowości Fusch an der Großglocknerstraße.
W pierwszym tygodniu zapoznawaliśmy się ze swoimi stanowiskami pracy (pomoc kuchenna / kucharz, służba pięter, obsługa konsumenta w restauracji, zmywak). Był też czas na integrowanie się przy grach planszowych, wieczorkach filmowych I tanecznych (Just Dance), lepienie bałwana giganta, zakupy w  Zell am See, a nawet na zorganizowanie Walentynek. Pojechaliśmy również na wycieczkę, do uzdrowiska Bad Fusch. Wyprawa była męcząca, ale ekscytująca. Widoki zapierały dech w piersiach, a smak wody źródlanej  pozostanie na długo w naszej pamięci. 

czytaj dalej »»»  

In February 2019 10 a group from my school were at traineeship in Austria, in Alpine town named Fusch an der Großglocknerstraße. 
During first week everyone were familiarizing with their workplaces such as kitchen assistance, restaurant, room service and sink. We also had time for integration. We played board games, had movie nights, played games like Just Dance and we went for a trip to Bad Fusch. The trip was tiring but it was worth it. The views were beautiful and water from the spring delicious. We also had a small Valentines day party together. We made a giant snowman, we spent some time in Zell am See.

read more »»»

grupa 2   zdjęcia »»»

Grupa 1 - zima 2019

BOARDING HOUSE AND GETTING TO KNOW THE PLACE OF WORK

After 10 hours of long journey we approached Fusch full of emotions. We saw beautifull views and finally we saw boarding house Imbachhorn. The owners Ewa and Sławek Kotowscy welcomed us with their kids, after we unpacked. The next day we got to know the neccessary rules of Imbachhorn and safety guidelines. We met the staff too.

read more »»»  

Austria  zdjęcia »»»

ULOTKI

Atrakcje latem »»»

Atrakcje zimą »»»

Warsztaty gastronomiczne

W sobotę 1 grudnia 2018 roku w naszej szkole odbyły się warsztaty gastronomiczne, poświęcone kuchni austriackiej i ogólnie kulturze tego kraju. Zajęcia poprowadziła pani Agnieszka Kasprzyszyn, a uczestniczyli w nich uczniowie, przygotowujący się do wyjazdu na staż, który będą odbywali w Austrii. Poniżej relacja jednej ze stażystek.

Zajęcia, w których wzięłam udział, były ciekawe i wiele się podczas nich nauczyliśmy (za co bardzo dziękujemy ♥). Pani najpierw opowiedziała nam o austriackich tradycjach kulinarnych, a następnie podzieliła nas na 5 grup, z których każda miała za zadanie przygotować wg otrzymanej receptury jedną austriacką potrawę:
- Frittaten Suppe (rosół z makaronem z ciasta naleśnikowego)
- Germknödel (kluska na parze z powidłami i sosem waniliowym)
- Wiener schnitzel (kotlet cielęcy po wiedeńsku)
- Strudel jabłkowy
- Kartoffelsalat (sałatka ziemniaczana)

czytaj dalej »»»       

warsztaty gastronomiczne  zdjęcia »»»

Obowiązkowe spotkanie osób zakwalifikowanych na staż
i ich rodziców odbędzie się
6 listopada 2018 o godz. 17.00 

Lista osób, które zakwalifikowały się do udziału w projekcie »»»

Regulamin naboru »»»  

Wniosek »»»  

Dane osobowe - oświadczenie »»»

Kreator Europass cv online

Europass CV - wersja ENG »»»

Europass CV_instrukcja_ENG »»»

Europass CV - wersja POL »»»

Europass CV_instrukcja_POL »»»

Europass CV w języku angielskim i polskim musi być zapisany na płytce CD
w formacie pdf.

logo erasmus